OCHIUL CARE VEDE TOT

Natasa Galche
- Tainele vazului au constituit o permanenta provocare pentru savantii de pretutindeni si din toate timpurile. De secole, savantii se straduiesc sa descifreze misterul prin care unii oameni reusesc sa vada lucruri nevazute, aflate dincolo de obstacolele spatiale si temporale. Prin ce miracol unii orbi vad culorile fermecatoare ale lumii si ce mister sta la baza profetiilor si clarviziunii? -

Alexandr Levit s-a nascut la Moscova, in 1986. Complet orb. Si poate acest lucru nu este ceva iesit din comun, tinand cont de ce spun statisticile in domeniul medicinii oftalmologice: in fiecare secunda, in lume, un om orbeste, la fiecare cinci secunde - un copil si peste 50% din populatia planetei se confrunta cu probleme de vedere. Dar Alexandr nu este un tanar obisnuit. Desi orb, el se descurca de minune in aglomeratia marelui oras, citeste, patineaza si viziteaza expozitii. Toate aceste lucruri, in aparenta marunte, in urma cu cativa ani erau pentru Sasa un vis irealizabil. Acum, totul a devenit realitate. Doar ca aceasta realitate nu este perceputa cu ochii, ci cu creierul. La prima vedere, ideea pare desprinsa dintr-un film stiintifico-fantastic.
Cand s-a nascut, parintii lui nu au putut accepta diagnosticul care a sunat ca o sentinta. L-au dus la zeci de clinici oftalmologice, au consultat cei mai buni specialisti, au incercat mai multe metode de recuperare a vederii. Raspunsurile medicilor cadeau mereu ca un trasnet: nu exista tratament. Pana au aflat de metoda "viziunii alternative". Atunci Sasa avea opt ani si experienta medicilor si a spitalelor era deja chinuitoare pentru el. Baietelul se inchisese in lumea lui intunecata si refuza comunicarea cu exteriorul. Nu mai voia doctori, nu mai voia tratamente si sperante amagitoare. "Am luptat mult cu el. Nu voia sa invete. Nu voia nimic! Se afla intr-o stare de pasivitate totala. Iar tatal sau, care avea o varsta inaintata, suferise doua atacuri de cord. Aceasta poveste m-a impresionat profund, dar stiam ca perspectivele sunt imense si le-am spus: "Dragii mei, va rog un singur lucru, mai indurati! Mai aveti nevoie de timp, dar veti obtine rezultate uimitoare"", povesteste academicianul Viaceslav Bronnikov, amintindu-si prima intalnire cu Sasa.
Desi pare incredibil, totul a decurs dupa cum a spus doctorul Bronnikov. In prezent, Sasa Levit este un tanar normal, care, desi orb, se comporta ca un vazator obisnuit.
Viziunea alternativa
Metoda Bronnikov le permite nevazatorilor sa-si dezvolte o modalitate alternativa de a vedea, prin intermediul a ceea ce savantul rus numeste un "biocomputer". Fiecare om are in creier un asemenea "organ", de care nu este constient, si care este activat doar prin energia proprie. In primele sedinte, pacientii invata sa isi dezvolte asa-numitele "simturi fantoma", cele care nu au un organ receptor fizic concret (precum mirosul, pipaitul, gustul), ci tin exclusiv de creier, cum ar fi imaginatia, memoria, abilitatea de a jongla cu imaginile, cat si capacitatile de a simti energia organismului. Asa cum un computer este conectat la o priza, tot asa, organismul invata sa se conecteze la o sursa de alimentare, sursa ce se afla in interiorul sau, in subconstient. Iata ce declara recent Alexandr Levit: "Dupa ce, in aceasta prima etapa, organismul meu, practic, s-a reconstruit, a urmat o a doua, in care am detectat in mine insumi o forta interioara puternica, o energie care mi-a permis sa descopar capacitatea de a vedea lumea printr-o alta modalitate decat cu ochii. Prin ecranul "biocomputerului". Treptat, am invatat sa stapanesc posibilitatile lui imense, sa proiectez pe el imagini, forme, cadre, actiuni. In timp, am inceput sa vad pe ecran lumea inconjuratoare tot mai clar, tot mai viu, mai colorat. Dupa toti acesti ani de munca, am reusit sa obtin acest dar minunat pe care altii il au inca de la nastere: vederea".
Reputati oameni de stiinta din intreaga lume au recunoscut ca sistemul lui Bronnikov este revolutionar si produce rezultate incredibile. In Europa exista deja peste 60 de centre medicale care utilizeaza metoda, si tot mai multi oameni orbi sunt, practic, invatati sa vada.
Natalia Behtereva, academician, medic neurolog, laureata a multor premii nationale si internationale, lucreaza impreuna cu doctorul Viaceslav Bronnikov la "Centrul Bronnikov" din Moscova. In urma cercetarilor sale neurologice asupra pacientilor ce au urmat aceasta metoda, confirma ca nevazatorii ajung sa se orienteze singuri in spatiu, isi pot proiecta forme si culori, pot citi si chiar patina. Conform afirmatiilor sale, prin intermediul acestei metode ia nastere un nou individ al secolului XXI, "omul constient", care a realizat si fructificat posibilitatile ascunse, colosale, ale creierului, ajutandu-l sa functioneze la o capacitate mult mai mare decat in mod normal.
In urma cu cativa ani, la o clinica din Moscova, medicii oftalmologi si neurologi l-au supus pe Alexandr unui experiment. A fost conectat la aparate speciale, pentru a-i masura activitatea cerebrala, in timp ce citea o revista. In mod normal, omul vede prin intermediul ochilor, informatia se transmite, prin nervul optic, in anumite zone ale lobului occipital al creierului, unde se formeaza acel tablou al lumii exterioare, pe care o vedem. In timpul experimentului, aparatura nu a detectat nici un semnal care sa demonstreze ca Sasa vede cu ochii. Dar in creierul sau s-a inregistrat o activitate foarte intensa, de doua ori mai mare decat a unui om obisnuit. Concluziile specialistilor au fost uimitoare: partea creierului care raspunde de vedere lucra intens.

Al treilea ochi

Aceeasi activitate intensa a fost observata si in experimentele de monitorizare a clarvazatorilor. Termenul de clarviziune este folosit pentru a desemna capacitatea de a obtine informatii despre un obiect, o persoana sau un eveniment prin alte mijloace decat prin simturile obisnuite, o forma de perceptie extrasenzoriala. Despre aceasta abilitate s-a spus, adesea, ca are ca organ perceptor cel de-al treilea ochi, un ochi interior, nevazut, mistic. Oamenii de stiinta rusi confirma ca cel de-al treilea ochi nu este o nascocire, ci un organ real. El se formeaza in creierul fatului uman la doua luni, iar alcatuirea sa aminteste de ochiul fizic, real, avand celule nervoase si canale optice. Dar apoi, din motive necunoscute, dezvoltarea sa ca organ al vazului se opreste si se transforma in epifiza sau glanda pineala. Cel putin asta sustine academicianul Natalia Behtereva.
Epifiza a fost subiectul unor speculatii considerabile, incepand din perioada Greciei antice si pana in prezent. La mijlocul secolului XVII-lea, filosoful francez Rene Descartes considera ca epifiza este sediul sufletului. Studiile moderne vorbesc chiar despre asemanarea dintre epifiza si globul ocular, pentru ca in componenta acesteia exista unele structuri cristaline. Pentru argumentarea ipotezei, cercetatorii sustin faptul ca activitatea acestei glande este stimulata in mare masura de semnalele luminoase care vin prin mijlocirea ochilor.
Este, oare, epifiza acel al treilea ochi despre care credinta budista si hinduista spune ca a fost, candva, pe frunte (uriasii cu un ochi in frunte), sau este un organ aparte, care are niste posibilitati iesite din comun?
Daca orientalii cred ca cel de-al treilea ochi exista in fiecare om si se poate activa prin meditatie profunda si exercitii de yoga, occidentalii considera ca acest "organ" apare ca inzestrare deosebita si se manifesta prin intuitie, premonitie, abilitatea de a vedea cu ajutorul mintii, intr-un cuvant, clarviziune. Se spune ca unii oameni se nasc cu aceasta capacitate, iar la altii apare brusc, in urma unui accident fizic sau a unei traume psihice puternice.
Asa s-a intamplat cu celebra clarvazatoare bulgaroaica Vanga. La 12 ani, Vanghelia Dimitrova, o fetita obisnuita, vesela si energica ca orice copil de varsta ei, a trecut printr-un moment dramatic, care i-a schimbat pentru totdeauna viata. Se spune ca o furtuna naprasnica, iscata din senin, a luat-o pe sus, tarand-o departe pe camp. A fost gasita dupa indelungi cautari, cumplit de speriata, cu ochii plini de praf. Toate incercarile de a-i salva vederea au fost zadarnice si, in scurt timp, a orbit complet. Dar accidentul si orbirea i-au adus darul prezicerii si al clarviziunii. De-a lungul timpului, Baba Vanga a prevestit evenimente tragice pentru omenire, cum ar fi explozia de la Cernobil, destramarea Uniunii Sovietice, scufundarea submarinului Kursk sau atacurile din 11 septembrie, de la New York.

Kaede - o noua Vanga?

Nu cu mult timp inainte de moartea sa, se spune ca Vanga ar fi prezis ca darul ei va fi "mostenit" de o fetita oarba din Franta, cu totul neobisnuita, si a cerut ca ea sa fie cautata. Aceasta proorocire a fost de mult data uitarii. Poate ca cei mai multi nici nu au crezut in ea. Insa la inceputul acestui an, in presa ruseasca a aparut o stire bomba: "Vanga se intoarce" - o fetita clarvazatoare, cea care ar putea fi succesoarea bulgaroaicei, a fost gasita intr-un orasel din Franta.
Copilul minune are sapte ani, se numeste Kaede si a fost adusa, insotita de tatal ei, la Moscova, pentru a realiza o serie de emisiuni pentru postul de televiziune NTV.
In urma cu doi ani, parintii nu puteau crede ca micuta poate prezice viitorul. Dar, de fiecare data, predictia se adeverea. In Franta, aproape nimeni nu stie despre darul unic al lui Kaede. Familia a ascuns acest lucru, din teama de a nu fi considerata o ciudatenie, sau pentru a evita ca aceasta inzestrare speciala sa fie exploatata abuziv. Au pastrat tacerea pana anul acesta, cand s-au hotarat sa vorbeasca despre abilitatea lui Kaede, insa nu pentru mass-media din Franta, ci pentru cea din Rusia.
Prima premonitie a avut-o cand avea 5 ani. In timpul noptii, un barbat a aparut in visele ei si i-a spus sa-si avertizeze varul ca va avea un accident. Le-a spus parintilor ca varul ei trebuie sa fie foarte atent, caci isi va rupe piciorul. Toti au crezut ca este vorba despre o nascocire, dar au ramas uluiti cand au aflat ca nepotul lor a cazut si are piciorul in ghips.
Au mai urmat si alte clarviziuni care, desi erau legate de evenimente marunte, cotidiene, erau de o exactitate uimitoare. Kaede anunta rezultatele de la meciurile de fotbal, vizita neasteptata a unor musafiri, a prevazut ca matusa sa va naste un copil si ca bunica se va imbolnavi grav. Uimiti, parintii au intrebat-o cum de cunoaste viitorul. Ea le-a raspuns ca noaptea este "vizitata" de umbrele oamenilor morti, care ii vorbesc despre ceea ce se va intampla. Desi nu a auzit nimic despre fenomenul Vanga, Kaede a descris-o pe clarvazatoarea bulgaroaica drept unul dintre "musafirii" ei nocturni.
Mama a stiut de la nastere ca fetita ei nu este un copil obisnuit. Kaede sufera de o boala genetica rara, care impiedica dezvoltarea normala a organismului si, in scurt timp, va orbi complet. Desi a urmat mai multe tratamente, medicii sunt neputinciosi in asemenea cazuri de disfunctii genetice. Dar Kaede nu se teme deloc de ceea ce va urma si reuseste sa isi linisteasca si familia, spunandu-le ca ea, cu ochii inchisi, vede cu mult mai multe lucruri decat cu ei deschisi.

Fetita Rontgen

Tot o "altfel de vedere" o face neobisnuita si pe Natalia Demkina, cunoscuta in intreaga Rusie, inca din 1994, ca "fetita cu raze Rontgen". Darul unic al Nataliei a fost descoperit de medici cand avea doar zece ani. Literalmente, ea vede oamenii cu o a doua vedere, ca pe niste radiografii. Cu precizia unui ecograf, ochii ei scaneaza organele interne, vasele de sange, oasele. Aceasta capacitate ii permite sa stabileasca diagnosticul unor boli inca din stadiul incipient. S-au scris carti despre ea, sute de articole, s-au realizat filme documentare, rusesti si americane. Copilaria si adolescenta si le-a petrecut printre jurnalisti si diversi specialisti. Medicii care au supus-o la nenumarate teste nu au putut insa explica fenomenul. S-au starnit controverse, reactii pro si contra, iar Natalia, care nu dorea nimic altceva decat o viata normala, s-a trezit prinsa intr-un adevarat razboi mediatic. Dupa absolvirea liceului, a urmat medicina, pentru a-si intelege singura puterile si pentru a-i ajuta pe oameni ca specialist in domeniu. In ultimii ani, satula de explicatii si polemici, apare in atentia mass-mediei tot mai rar.
Totul a inceput la varsta de 9 ani, cand a fost operata de apendicita. Dupa operatie, fetita nu se simtea bine si nu reusea sa se ridice din pat. In urma ecografiei, s-a constatat ca medicii, din neglijenta sau graba, uitasera o bucata de pansament steril in cavitatea ei abdominala. A fost din nou pusa pe masa de operatie, iar doua saptamani mai tarziu, a fost externata. Dupa cateva zile de la intoarcerea din spital, Natalia i-a spus mamei ca poate vedea in interiorul corpului ei cum sunt aranjate organele. Initial, familia s-a speriat, crezand ca fetita lor are o dereglare psihica si au dus-o la spital. Medicul psihiatru insa a ajuns la concluzia ca este perfect sanatoasa mintal si ca nu exista motive de ingrijorare.
Zvonul despre capacitatea copilului de a vedea cu ochiul liber organele interne s-a raspandit rapid. Oameni de pretutindeni au venit sa ii solicite ajutorul. Asa a inceput sirul de teste si experimente la care a fost supusa. I-au fost prezentati, spre examinare, zeci de pacienti cu diferite boli, iar Natalia depista, fara prea mari eforturi, suferintele fiecaruia. De fiecare data, ecografiile confirmau precizia observatiilor ei.
"Ca medic, nu am auzit de asa ceva pana acum, sa reusesti sa localizezi un organ bolnav, fara aparatura medicala sau analize", afirma medicul pediatru Irina Kacian. "Cu toate acestea, confirm ca fetita are abilitati remarcabile. Exactitatea de a pune diagnostic nu este 100%, dar procentul preciziei este foarte ridicat. Iar erorile sale se datoreaza doar nestiintei, perfect explicabila pentru varsta ei. Obligatoriu, trebuie sa urmeze studii medicale, pentru ca asemenea oameni valoreaza imens".
Dupa ce a fost studiata la ea in tara, au urmat Occidentul, Anglia si Statele Unite, apoi Japonia. Peste tot "fetita Rontgen" a uluit atat publicul larg, cat si cercetatorii domeniului. La Londra a avut de trecut un test foarte greu. I-a fost prezentat cazul unei femei care, in urma unui accident, avea multiple fracturi. Natalia a scanat intregul organism, de la cap si pana in varful picioarelor, si a localizat toate oasele rupte. In urma experimentelor de acest gen, faima si aprecierea ei s-au mutat de pe planul national, pe cel international.
Desi toti specialistii care au supus-o testelor au recunoscut ca abilitatile sale sunt intr-adevar reale si miraculoase, pana acum, nimeni nu a reusit sa dea o explicatie pentru capacitatea sa.
Intrebata cum reuseste sa vizualizeze interiorul organismului si sa localizeze atat de precis organul bolnav, Natalia a raspuns: "Este ca si cum as avea doua perechi de ochi. Pot comuta oricand pe unul din cele doua canale, fara efort. Trebuie doar sa ma concentrez pe corpul persoanei si vad structura completa a organismului, dispunerea organelor, si apoi localizez zonele afectate. Acestea emit un fel de impulsuri, pe care eu le receptionez".
Au trecut anii, si acum Natalia este medic la o clinica din Moscova. Diagnosticele pe care le-a pus de-a lungul timpului au fost uneori mai precise decat cele stabilite de medici cu ajutorul aparatelor, uimind si cei mai buni specialisti. Ochii Nataliei Demkina vad in mod natural afectiuni pentru depistarea carora oamenii au inventat aparate sofisticate.
Povestea ochiului care vede tot a ajuns la sfarsit. Dar aventura investigatiei lui este abia la inceput. Cel mai complex si enigmatic organ de simt ascunde posibilitati nebanuite inca. Dar, in acelasi timp, este si sursa unor boli cumplite, care ne pot schimba complet existenta. Problemele de vedere cu care se confrunta omul modern nu existau pentru oamenii din mileniile trecute. Este demonstrat faptul ca ele au aparut odata cu dezvoltarea tehnicii si se extind pe masura ce computerul ocupa un teritoriu tot mai vast in spatiul existentei cotidiene. Progresul speciei umane ne duce tot mai departe de natura, iar odata cu aceasta distantare, ochiul interior se inchide, lasand inaccesibile capacitatile latente ale naturii omenesti: "biocomputerul", clarviziunea, premonitia.