Vacanta in Maramures: Scoala de muzica si dans traditionale

Corina Pavel
* O noua premiera semnata de un irlandez si-un roman: Peter Hurley si Grigore Lese *

Inca nu v-ati ales destinatia pentru vacanta? Iata o sugestie cat se poate de buna: Scoala de vara, de muzica si dans traditionale din Maramures isi deschide portile pentru iubitorii culturii taranesti! Decat sa va prajiti la soarele nemilos, pe vreun mal de mare, mai bine mergeti in Maramures! Din 12 august, timp de zece zile, in mai multe sate ale zonei, va asteapta cantareti si dantausi, povestitori si rapsozi populari, instrumentisti traditionali, mesteri de tot felul, lemnari, olari, tesatori, care va vor invata arta si mestesugul lor, ori cantatul la cetera, zongora, fluier. Va puteti alatura ciobanilor la stana, sa le urmariti viata de zi cu zi, dar si profesorilor, filosofi, poeti si artisti plastici, care va vor tine conferinte despre spiritualitate si traditie. Dupa orele de curs, cunostintele acumulate vor fi puse in practica: cantecul si dansul vor rasuna pana la ore tarzii din noapte, cu mare bucurie si entuziasm! Mai multe informatii aflam de la dragul prieten al revistei noastre, irlandezul Peter Hurley, organizatorul si finantatorul festivalului de anul trecut de la Sapanta, initiatorul de anul acesta al Scolii de Vara din Maramures, mare iubitor de folclor si traditie romaneasca.

Peter Hurley
"Traditia nu trebuie sa se piarda!"


- De unde ideea infiintarii in Romania a unei Scoli de muzica si dans traditionale? Noi, romanii, avem inca traditia la indemana, nu e nevoie s-o invatam la scoala.

- E un concept pe care l-am adus din Irlanda, o tara care si-a pierdut traditia vie, ca multe alte tari din Occident. Acolo exista o Scoala de Vara de muzica si dans traditionale, desfasurata intr-o localitate din vestul tarii, un proiect foarte interesant, care a ajuns la a 40-a editie anuala. Si care a jucat un rol foarte important in pastrarea si revitalizarea muzicii si dansului traditionale irlandeze. M-am gandit ca modelul irlandez e bun si in Maramures. Daca nu facem ceva in sensul acesta, traditia de acolo se va degrada intr-un mod iremediabil si nu stiu ce vom mai gasi din ea peste zece ani.

- Ce program ai gandit pentru cele zece zile de Scoala de Vara din Maramures?

- Scoala de vara nu e un festival, nu e in sine un prilej de distractie, ci un lucru ceva mai serios. La Scoala de Vara e invitata toata lumea: studenti romani sau straini - muzicologi, etnologi, antropologi, sociologi, turisti din tara si din alte parti, sau membrii comunitatilor locale implicate. Localitatile in care se desfasoara Scoala de Vara sunt Targu Lapus, Rogoz, Rohia, Stoiceni, Libotin, Rameti, Sapanta, Campulung la Tisa, Sarasau, Barsana, Botiza, Ieud, localitati intre care vor circula, cu sprijinul Consiliului Judetean Maramures, microbuze speciale pentru cursantii scolii de vara. Fiecare primarie asigura un punct de informare a participantilor si, in afara numeroaselor pensiuni din zona, desemneaza gospodarii care pot pune la dispozitie, pentru cine doreste, locuri de cazare si masa, in propriile lor gospodarii. Ori pune la dispozitie chiar locuri de campare, pentru cei care vor sa stea in cort. Participarea la cursurile Scolii de Vara este gratuita, nu se plateste nici o taxa. Proiectul scolii de vara este realizat impreuna cu comunitatile locale, cu o mica finantare din partea Institutului Cultural Roman si a Ministerului Culturii. Din partea Ministerului Turismului nu am primit nici un raspuns, desi am depus un proiect inca de anul trecut. La Scoala de Vara s-a anuntat deja o participare internationala importanta, din Serbia, Cehia, Polonia, Ucraina, Irlanda, Iran, Ungaria. Nu am emotii, am in echipa oameni devotati ideii si primesc zilnic cereri de voluntariat si de implicare a comunitatilor locale, asa ca ne vom descurca, sunt sigur de asta.
Evenimentul care va marca deschiderea oficiala a cursurilor Scolii de Vara va avea loc duminica, 14 august, la biserica de lemn din Stoiceni, cu un recital sustinut de Grigore Lese sub genericul "Cand se ingana ziua cu noaptea". Pe 15, la Biserica de lemn din Rogoz, va avea loc o conferinta sustinuta de academicianul Sorin Dumitrescu, profesor universitar si artist plastic, discipol al parintelui Constantin Galeriu, despre bisericile de lemn din Maramures. Dupa conferinta: joc in sat! Apoi, de la ora 22, la Targu Lapus, va avea loc intalnirea cu lautarii din Mehedinti "La crasma", cu Marin Schiopu si Mambo Siria (in fiecare seara vor canta altii la crasma - cehi, polonezi, irlandezi). De marti, atelierele mesterilor din Rogoz, Ungureni, Costeni sunt deschise celor care vor sa invete. In Iedera, in hotarul satului, cine va dori va putea urmari, de dimineata pana in noapte tarziu, lucrul dintr-o zi la stana, miercuri, pe 17. Pe 18 august se merge la targ, iar la ora 17.00, are loc prezentarea albumului "Grigore Lese si aromanii farseroti din Cogealac", cu participarea extraordinara a batranilor care canta polifonic si pe care ii cunoasteti atat de bine. Vineri, 19 august, vizita la o comunitate de tigani din satul Pojorata, apoi, in satul Cufoaia, va fi o intalnire la casa poetului Vasile Latis, unde se va recita din lirica poetului si din poezia populara. Apoi, joc in satul Ungureni, la casa rapsodului Gherasim Cartita. In data de 21, se va desfasura simpozionul "Cultura traditionala, incotro", la care participa directori de edituri, scriitori, muzicieni. Seara, final maret cu toti artistii de la noi si cu invitatii, intr-un concert "lectie deschisa".

Grigore Lese,
director artistic al Scolii de Vara
"Locuri pazite de duhul lui Dumnezeu"


Vreau sa promovam in Maramures un eveniment interactiv, cu integrarea participantilor - artisti si public - intr-un ritm firesc al vietii de zi cu zi de acolo. Fac lucrurile acestea pentru ca vin din Maramures, Tara Lapusului, dar asemenea lucruri se pot foarte bine intampla si in alte locuri din tara, bogate in traditii, care pot deveni un fundal viu, graitor, al cursurilor Scolii de Vara. Evenimentele se vor desfasura normal, fara microfoane si statii de amplificare, fara "aere" oficiale, cu exemplificari pe viu, din lumea satului si din rosturile sale. In ce ma priveste, ma duc acolo sa cant si sa le povestesc oamenilor, sa intalnesc oameni normali, in locuri pazite de duhul lui Dumnezeu, nu oameni anormali, din orase stricate si amestecate. Merg in hotarele pe care le cunosc foarte bine, acolo am copilarit, apoi am umblat sa-i caut pe cei asemenea mie, pastratori ai rosturilor vechi, de la cantec, joc, port, arhitectura, mestesuguri, randuiala casei si gospodariei, a muncii si a credintei. Maramuresul nu inseamna doar horinca si Cimitirul Vesel de la Sapanta, ci e mult mai mult, e un tablou miscator, fascinant, in fiecare colt al sau. Cat il mai avem, trebuie sa-l cunoastem si sa-l pretuim, sa-l pazim si sa-l reinsufletim.


Cine vrea sa intre in aceasta fascinanta aventura poate gasi programul exact la Asociatia Interculturala de Traditii, pe www. traditia. ro, unde se poate si inregistra la Scoala de Vara, ca student, voluntar, turist, ori membru al comunitatii locale.