Raspuns pentru ELENA - Bucuresti, F. AS nr. 974 - "Mama are parapareza flasca post-traumatica"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Este stiut ca traumatismele medulare se produc cel mai frecvent in regiunea lombara si cea cervicala, putand avea ca urmare elongatia coloanei vertebrale, compresia, impingerea ei laterala sau, in cel mai rau caz, sectionarea ei. Evident, daca maduva spinala este traumatizata, fibrele nervoase din zona atinsa pot fi afectate, la fel ca si o parte din muschii si nervii situati dincolo de zona traumatizata. Mai mult, daca, precum in cazul mamei dvs., traumatismul medular este urmat de hemoragie (in jurul maduvei spinale), aceasta determina compresia medulara care genereaza slabiciunea sau pierderea sensibilitatii in membre si trunchi. Asadar, efectele imediate ale unui traumatism al coloanei vertebrale sunt, adesea, paralizia sau pierderea sensibilitatii intr-o anumita parte a corpului (picioarele in cazul dvs.), urmate sau nu de pierderea controlului sfincterian vezical si anal, cresterea riscului de accidentare a partii corpului ce si-a pierdut sensibilitatea, cresterea riscului de a dezvolta infectii urinare recurente, in cazul pierderii controlului mictional.
Din pacate, orice sechela a traumatismului medular care persista mai mult de 6 luni prezinta riscul de a ramane permanenta. Chiar si asa, persoanele care, in urma unui accident, si-au pierdut mobilitatea in picioare si partea inferioara a corpului, nu trebuie sa isi piarda speranta. Desi recuperarea dupa un asemenea eveniment cere timp, prin tratament si tehnici recuperatorii, multe persoane paralizate isi pot, apoi, continua viata intr-un mod productiv. In privinta tratamentului, trebuie cunoscute urmatoarele aspecte:
* Corticoterapia ajuta, in principal, la diminuarea edemului ce comprima maduva spinala, in timp ce antibioterapia este necesara in cazul infectiilor urinare.
* Procedurile chirurgicale pot fi necesare, de la caz la caz, pentru inlaturarea fragmentelor de os, fixarea vertebrelor fracturate in momentul traumatismului sau pentru decomprimarea maduvei spinale.
* Tractiunea poate reduce anumite dislocari ale coloanei vertebrale si poate imobiliza spatele in timpul procesului de vindecare.
* Tratamentul de recuperare cuprinde exercitii si proceduri variate - exercitii pentru mobilizarea membrelor paralizate, ajutorul in disfunctiile mictionale si de tranzit intestinal, aplicarea de lotiuni cutanate si masaje pentru indepartarea durerii si obtinerea relaxarii musculare, bai cu bule de aer etc. Bineinteles, acest tip de terapie se realizeaza in cadrul unei sectii de recuperare (reabilitare) neuro-motorie si poate necesita cateva luni bune.
In timpul acestei perioade veti lucra impreuna cu o echipa de recuperare, pentru imbunatatirea fortei musculare restante si pentru a obtine o mobilitate si o autonomie cat mai mari.
Nu de putine ori, terapiile naturiste s-au dovedit foarte eficiente in procesul de recuperare al persoanelor atinse de pareze si paralizii, indiferent de cauzele care au stat la baza producerii lor. In cazul dvs. (parapareza, radiculopatie post-traumatica) recomand urmatoarele solutii:
* Ulei esential de cimbru - administrat pe cale orala (2-3 picaturi la o lingurita miere, de trei ori pe zi), actioneaza eficient in regenerarea structurilor nervoase deteriorate (nervi centrali, nervi periferici), grabind procesul de recuperare in cazurile de hemi-para sau tetrapareze. Actiunea terapeutica a uleiului esential de cimbru se amplifica daca se administreaza in combinatie cu uleiul esential de rozmarin si maghiran.
* Propolisul - aplicarea unguentelor care contin propolis este eficienta in tratamentul radiculitelor sacro-lombare de origine discala sau post-traumatica. Aplicarea locala sub forma de unguente reduce durerile si restabileste, cel putin partial, mobilitatea coloanei vertebrale, permitand totodata o reducere a posologiei de medicamente antiinflamatoare.
* Otetul de rozmarin - frictionarea zilnica a zonelor afectate de pareza face adevarate minuni in cazurile sechelare, consecutive traumatismelor cu impact asupra tesutului nervos, grabind semnificativ procesul de recuperare neuro-motorie. Se asociaza cu schinduful (3x1 lingurite pulbere, zilnic), recunoscut pentru actiunea sa stimulanta la nivel neuromuscular.
Tot in acelasi scop se pot utiliza si tinctura de arnica, susanul, drojdia de bere (aport vitaminic de tip B-complex), acizii grasi mono si polinesaturati (Omega), laptisorul de matca (aport de acetil-colina, importanta in propagarea impulsului nervos la nivel axonal si sinaptic), baile cu flori de fan, acupunctura, stimularea reflexogena si chiroterapia.
Intentionat am lasat la sfarsit tratamentul cu lipitori (hirudoterapia), metoda relativ uitata si marginalizata pe nedrept, care, insa, reprezinta un ajutor semnificativ in tratarea patologiilor neurologice, precum polineuropatiile, radiculitele, parezele, nevritele si nevralgiile (post-traumatice sau nu). Bineinteles, desi pare o metoda banala, aplicarea lipitorilor reclama prezenta unui specialist in domeniu, tinand cont de faptul ca acestea nu se pun la intamplare, ci, obligatoriu, pe zone si puncte precise de acupunctura sau reflexoterapie, in conformitate cu patologiile tratate.
Pentru persoanele interesate de tratamentul cu lipitori, recomand contactarea d-nei Zaban Dalila-Agneta (tel. 0741/31.80.08), specialist in hirudoterapie si o mai veche colaboratoarea de-a mea.
Sa auzim numai de bine!

Dr. LUCIA PAPASTERI MUNTEANU - apifitoterapeut, consultant nutritie, specialist medicina complementara si biorezonanta - Bucuresti, tel. 0744/20.73.60 e-mail: lucia_munteanu11@yahoo.com

"Nepoata mea raceste des si atunci vomita continuu"
(Raspuns pentru CRISTINA CHITU - jud. Prahova, F. AS nr. 942)


Stimata doamna, dupa cum se stie, un organism cu o imunitate scazuta este mai predispus la diversele infectii cu diversi agenti patogeni, intre care si cu diversi virusi, care pot determina starile de raceala ale nepoatei dvs. Voma poate fi cauzata de: infectie virala, intoxicatie alimentara, alergii la mancare, intoleranta la produsele lactate, mancarea care nu se "aseaza" bine in stomac, medicatie etc. Din nefericire, daca starile initiale de raceala produse de diversi virusi gripali se trateaza gresit cu antibiotice, copilul va dezvolta ulterior, cand apare in mod real o infectie bacteriana, o rezistenta la tratament. Sunt, de obicei, infectii bacteriene atat la nivelul respirator, cat si digestiv, refractare la tratament, intrucat agentul bacterian care a provocat procesul infectios este unul care, treptat, a capatat o rezistenta uimitoare la mai toate antibioticele. Totodata, se pot intalni si infectii polimicrobiene (determinate de mai multe specii patogene). Eu am obtinut rezultate foarte bune utilizand un amestec complex din extracte de fructe, cum ar fi garcinia mangostana, merisor, afine etc. Alaturi de acesta, recomand produsul Para Protex, cu rolul sau antibacterian si antiseptic, uleiul de oregano, iar pentru refacerea florei nepatogene, acea flora care are rolul de a proteja si de a apara mucoasa, care este distrusa prin administrarea repetata de antibiotic, recomand administrarea de lactobacili. Totodata, pentru cresterea imunitatii organismului, care desi este foarte tanar, a fost supus la o serie de agresiuni patologice, recomand si un imunostimulator - produsul Noni Liquid. In functie de rezultatele investigatiilor biochimice, bacteriologice, de istoricul exact al afectiunii nepoatei dvs. si de tratamentul urmat in antecedente, se va face o schema de tratament individualizat. In paralel, veti primi informatii despre masuri de prevenire a reinfectiei.

BOICEA FLOREA - Draganesti-Olt, tel. 0249/46.62.02, 0741/37.27.94

"Cum se trateaza ciocurile pe coloana?"
(Raspuns pentru ANDA MANULESCU - Timisoara, F. AS nr. 950)


Stimata doamna, va propun o reteta naturista, care are in componenta ingrediente ce au rolul de a dizolva in timp aceste osteofite. Sunt antiinflamatorii si de activare a circulatiei locale, deci sunt benefice si in discopatie lombara, sciatica si spondiloza cervicala.
Reteta: 50 g sanziene, 20 g boabe de ienupar, 25 g sunatoare, 15 g splinuta, 15 g muguri de pin si 25 g fructe de tuia. Toate ingredientele se pun intr-un borcan mai mare de 1 l, cu capac. Se toarna 100 ml spirt medicinal si se lasa la macerat 12 ore. Se pune la fiert pe baia de abur, cu 750 ml ulei de masline, timp de 3 ore. Se acopera cu capac si se mai lasa la macerat 48 de ore. Se filtreaza, iar separat se topeste 50 g ceara de albine. Se combina ceara cu uleiul medicinal si se amesteca pana se omogenizeaza. Se pastreaza la frigider. Se aplica de doua ori pe zi de-a lungul coloanei vertebrale, masand usor, circular. Daca nu aveti posibilitatea sa preparati unguentul, va rog sa ma contactati. Va doresc numai bine!

Dr. STELA DRONTZAS - tel. 0727/45.75.26, e-mail: steladrontzas@yahoo.com

"Sotul meu are un rinichi transplantat si diabet zaharat"
(Raspuns pentru MARIANA DUMITRU - Bacau, F. AS nr. 950)


In urma vechimii diabetului, apar in mod curent astfel de complicatii. Diabetul este o boala care nu se vindeca, nu s-a descoperit inca nici un tratament pentru ca boala sa fie biruita definitiv, dar exista tratamente pentru rezolvarea complicatiilor. In primul rand, trebuie sa aveti foarte mare grija de regimul alimentar, pentru a mentine un echilibru glicemic bun, apoi sa consumati lichidele necesare. Cred ca medicul nefrolog va tine sub observatie atent si va da sfaturile necesare. Pentru a ajuta reglarea metabolismului glucidic, se recomanda sa beti ceai de afine, teci de fasole, dud, anghinare. Iar pentru rinichi, va recomand urmatoarea reteta: se pun la fiert 3 fire de praz, in 2 litri de apa plata sau de izvor, si se lasa pe foc pana scade la jumatate. Dupa ce s-a racit, se consuma intreaga cantitate pe perioada unei zile. Se face aceasta cura timp de 3 saptamani, cu o saptamana pauza, dupa care se reia. Ca suplimente naturale va recomand: arginina, minunatul sirop Zen Thonic, care distruge si infectiile urinare, yuca, care ajuta in detoxifiere. Pentru virusii hepatitici va recomand un hepatoprotector. Va atrag atentia ca pentru bolnavii ce au facut un transplant nu sunt recomandate produsele care intaresc sistemul imunitar, pentru a nu provoca respingerea. Cu mult respect.