"Familia actuala este in agonie"

Cititor Formula AS
Stimata doamna Sanziana Pop,

Citesc de multi ani, cu interes, revista editata de dvs., si imi face impresia unei publicatii dintre cele mai decente si mai bine structurate din peisajul pestrit al publicatiilor din Romania, care vizeaza aspectele culturale, intelegand cultura nu doar la modul intelectual, ci si practic, aplicativ. Am remarcat si faptul ca ati introdus rubrica "Asul de inima", o rubrica pe care o consider necesara si, mai mult, inceputul unei posibile publicatii, precum "Asul Verde", ramificatie binevenita a revistei "Formula AS".
Motivatia este bine intemeiata, daca avem in vedere situatia actuala, de deruta, in cadrul familiei, deriva spiritual-emotionala din randurile tinerilor, confuzia valorilor si lipsa unei ierarhii adecvate, care marcheaza pe multi dintre tinerii de azi. Ieri am participat la o conferinta organizata de ASCOR Iasi, conferinta avand titlul "Viata, o Taina a Iubirii", un titlu foarte generos, care, de fapt, m-a si atras sa particip. Invitata a fost o doamna doctor de la Bucuresti, care a vorbit mai bine de doua treimi din timpul alocat conferintei despre mijloace contraceptive, avort etc. Mi se parea ca am ajuns la alta conferinta, si chiar ma gandeam ca poate nu am nimerit bine, dar totusi aceea era conferinta: iubirea redusa la carnal, la biofiziologic. Trist, dar asta s-a intamplat! Si m-am uitat in sala si am vazut tineri derutati, fara repere. Or, daca unor asemenea tineri le pui un titlu atat de generos si reduci nivelul discutiei atat de lamentabil, ce rezulta? Ce vor intelege ei despre iubire? Ce va fi iubirea pentru ei? Tocmai de aceea, la sectiunea de discutii, am vorbit putin despre Taina Sfintei Cununii, de menirea extraordinara a Femeii in a aduce copii pe lume, conceputi si nascuti in Numele Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Societatea este constituita in majoritatea ei din familii, numite "celula de baza a societatii". Este logic si firesc sa avem un organism sanatos, societatea, daca aceste celule functioneaza armonios in cadrul intregului pe care-l formeaza. Asadar, este nesperat de simplu sa intelegi si de ce nu merg bine atatea lucruri in societatea actuala; situatia generala este de "criza", nu pentru ca n-am ajuns inca pe planeta Jupiter, ci pentru ca familia actuala este in agonie. Aproape nimeni nu se ocupa cu seriozitate de constituirea pe baze temeinice, trainice, a familiei; totul, in aceasta directie, este lasat mai mult sau mai putin la voia intamplarii; aici includ si pe preotii care ar avea un cuvant greu de spus. Consider ca este o nevoie stringenta, mai mult ca oricand, ca oamenii, tinerii in special, sa afle care este rostul familiei, care sunt rosturile barbatului si femeii intr-o familie, aspecte strans legate de spiritualitate, fara de care familia nu-si afla ea insasi rostul. Tocmai de aceea, vedem la ora actuala preferinta pentru "concubinaj" si pentru alte forme de manifestare a sexualitatii, care uneori capata accente aberante. Este atata aparenta comunicare si, totusi, tinerii se instraineaza vazand cu ochii unii de altii; ei strabat distanta fizica aproape instantaneu, folosind telefonia mobila si internetul, dar nu mai stiu cum sa strabata distanta sufleteasca-spirituala, nu mai stiu cum sa ajunga cu adevarat la sufletul celuilalt.
Va scriu toate acestea din perspectiva antropologului care cauta sa faca vie aceasta stiinta, cu efecte practice, concrete, de optimizare a vietii omului actual. In aceasta directie, am infiintat blogul anthropologia-viva.blogspot.com, unde am postat o serie de materiale de interes pentru subiectul in discutie, dintre care amintesc: Taina Semintei Omului, Maternitatea, Esenta Tainica a Femeii, Logica Iubirii-Rezonantei, un model integrator in antropologia culturala, materiale pe care le-am predat in cadrul unor cursuri la mai multe Universitati din Iasi si care merita sa fie cunoscute de orice tanar care doreste sa-si intemeieze o familie armonioasa si durabila. Dumneavoastra sunteti directoarea unei publicatii care da, intr-o buna masura, tonul in mass-media romaneasca si, totodata, este o publicatie indragita de multi romani, este o publicatie care merge la inima. Tocmai de aceea v-am scris aceste randuri, cu speranta ca aceste cuvinte isi vor gasi ecoul in inima dvs. si, astfel, peste putin timp sa am bucuria de a gasi de vanzare "Asul de inima", o revista de sine statatoare, cu rubrici de informare competenta si (de ce nu?) cu o rubrica prin care sufletele bune, care vor sa se gaseasca pentru intemeierea unei familii, sa aiba posibilitatea de a face aceasta chemare a iubirii in viata lor.
Inchei aici scrisoarea mea, rugandu-L pe Bunul Dumnezeu sa va daruiasca putere, inspiratie divina si curaj, pentru a va indeplini cat mai bine misiunea de a aduce in inimile multor oameni o raza de speranta, pace, bucurie si certitudinea ca Hristos a Inviat cu adevarat si in Romania!
Cu simpatie, doctor in filosofie,
SERBAN FOTEA