Brasovul isi scoate istoria din muzeu - TURNIRUL CETATILOR

Iulian Ignat
* Oferta medievala a multor orase transilvanene inspira manifestari de exceptie. Pe langa festivalurile deja cu traditie, din Sighisoara, Bistrita si Medias, "Turnirul cetatilor" muta spectacolul cu domnite si cavaleri la Brasov, Bran, Fagaras si Feldioara. Reprezentatii de strada, in care fantezia si istoria joaca rolul principal *

O printesa cu plete brune si cu o lunga mantie rosie fluturandu-i pe umeri trece pe langa zidurile albe ale cetatii, cu bratul drept usor ridicat in aer. Un soim cu ochii de-un galben intens incearca sa-si tina echilibrul pe mana ei. Domnita urca treptele ce duc pe crenelurile cetatii si priveste in jos, la orasul dintre coline. Imi imaginez cu ce pofta nebuna ar plonja pasarea de prada in vale, cum s-ar bucura de libertate, de placerea zborului. Brasovul beneficiaza de una dintre cele mai frumoase panorame asupra unui oras din Romania. Jos, totul se vede ca-n palma: in stanga, cartierele noi, cu stiutele blocuri comuniste, iar in dreapta, splendoarea medievala a vechiului burg: Biserica Neagra, Piata Sfatului, cu stolurile sale de porumbei, Scheii Brasovului si strazile lui tihnite, cu curti ce se prelungesc pana la intrarea in padure. Brasovenii sunt mandri de orasul vechi, de valorile trecutului, iar recentul festival medieval a adus la Cetatuie cateva mii de localnici si de turisti.

Turnire si lupte cavaleresti

Asezata in varful dealului Staja, una dintre colinele impadurite ce urca din oras, Cetatuia Brasovului este un loc perfect de spectacol, iar implinirea a 800 de ani de la venirea cavalerilor teutoni in Tara Barsei, un prilej cum nu se poate mai bun pentru astfel de serbari medievale. Cu o istorie teribil de zbuciumata, distrusa si refacuta in repetate randuri, dupa ce primele ziduri au fost ridicate in 1524, Cetatuia este acum un monument restaurat exemplar, un punct turistic ce nu trebuie neglijat. Pe aici a trecut, la sfarsit de mai, "Turnirul Cavalerilor", si la inceput de august, festivalul itinerant "Turnirul cetatilor medievale", ce a poposit la Bran, intre 12-14 august, si va ajunge la Fagaras, 18-21 august. Debutul a prilejuit o parada a cavalerilor pe strazile din centrul Brasovului, apoi toata actiunea s-a mutat in cetatuie. In fata sa, intr-un spatiu mai stramt decat ar fi fost nevoie, s-a desfasurat un indelung si aplaudat turnir, in care patru calareti si negrii lor bidivii au avut multe de aratat. Sus, in cetate, si-au instalat corturile doua ordine cavaleresti: Paladinii de Terra Medies si Ordinul Cavalerilor Cetatii Barsei, fiecare cu costumele, cu insemnele si cu programul sau. Paladinii au prezentat cateva spectacole ce au adus mai aproape atmosfera si temele evului mediu: spiritele padurii, luptele pentru onoare, cu buzdugane, lanci, sulite, sabii, dansurile domnitelor. In cazul Cavalerilor Cetatii, deliciul publicului l-au facut strasnicele batai incinse intre membrii aceluiasi ordin, imbracati in armuri din cap pana-n picioare. Numai pregatirea pentru lupta era un spectacol in sine, mai intai o camasa groasa si stramta, apoi zalele si coiful, prin care abia vezi si respiri. Prima proba este aceea a acomodarii cu costumul, si abia apoi incepe lupta, cu palituri zgomotoase de sabie in scuturi sau, uneori, chiar in coif. Un tuci urias in care au fiert toata ziua bucate specifice acelei perioade avea sa-i recompenseze seara, tarziu, pe cavaleri, pentru efortul depus.
Cei ce au urcat la Cetatuie au putut sa-si incerce indemanarea la tirul cu arc, sa cumpere bratari si alte accesorii din piele, lucrate ca pe vremuri, sa admire spectacole pirotehnice sau de teatru medieval. Intr-unul din crenelurile cetatii, la gradinita medievala, cei mici au putut invata sa traga cu arcul sau sa manuiasca o sabie. Cum la un astfel de festival nu poate lipsi muzica, s-au tinut cateva concerte, cel mai asteptat dintre acestea fiind cel al fetelor de la NO' MADS.

Alexa Stoenescu
(No' Mads)
"Am trait momente deosebite"


""Turnirul Cetatilor" este cu adevarat o initiativa remarcabila! Ne-am simtit onorate cand am fost invitate sa ne alaturam in aceasta vara colectivului de oameni creativi si pasionati de lumea medievala care au muncit pe rupte pentru a face posibila aceasta serie de evenimente, iar rezultatul a fost pe masura asteptarilor. Festivalul a debutat in luna iulie, in Cetatea Rasnovului, si in acest week-end, am revenit cu placere in Cetatea Brasovului. Este pentru a doua oara cand am avut ocazia sa urcam pe scena in aceasta locatie deosebita si ne-am bucurat enorm sa descoperim un public receptiv si cald, care a cantat si a dansat alaturi de noi, pe toata durata celor doua concerte, cu mic cu mare, de la 6 la 60 de ani. Am trait momente deosebite la "Turnirul Cetatilor" din Brasov si asteptam cu nerabdare urmatoarele doua evenimente, care vor avea loc la Bran si Fagaras."

IOAN EUGEN,
alias Ioan de Siebenburgen
(Paladinii de Terra Medies)
"Ne-am simtit ca la un turnir de Ev Mediu"

"Am fost in vara asta la festivaluri medievale in Sighisoara, Bistrita, prin jurul Mediasului, la Rasnov, si vom continua la Suceava, Fagaras, apoi Sibiu. Ce-a fost diferit la Brasov a fost conceptul de turnir, nu de festival. Pe timp de pace, intre razboaie, cavalerii din diferite ordine se adunau la cate o cetate, se luptau, se veseleau, dansau, cantau noaptea in jurul focului... La Brasov au venit cavaleri din doua-trei ordine, am luptat cu oameni cu care nu mai luptasem pana acum. Nu suntem noi profesionisti, fiecare avem alte meserii, dar atunci cand folosesti aceste arme mai mult timp, ai experienta, stii cum sa faci fata, sa le manuiesti, sa protejezi pe cel de langa tine. Cel mai mult imi plac la evenimentele astea oamenii cu care ne intalnim, iar cei de la Ordinul Cavalerilor Barsei sunt oameni deosebiti, baieti de toata isprava, de fiecare data cand ne intalnim sunt multe strangeri in brate. Cand ai mintea si sufletul deschise, altfel traiesti, totul vine de la sine si timpul trece foarte repede. La Brasov mi-a placut mult si turnirul cu cai. Prezenta calului da o nota aparte, de autenticitate, n-ar trebui sa lipseasca de la nici o intalnire medievala, e important sa miroasa a cal in jur, sa-l auzi cum fornaie, sa-l vezi cum vine cu botul spre tine, sa intinzi mana si sa-l mangai. Caii erau minunati si stapanii lor - calareti buni. I-am admirat un pic cu ciuda, pentru ca noi, chiar daca stim sa calarim, nu avem resursele pentru a inchiria sau cumpara cai. Tot ceea ce facem, recuzita, costumele, camesele de zale, cortul, totul, in afara de cizme, le facem singuri, la noi in curte. Alaturi de mine sunt sotia si fiul meu, paj, toti trei facem parte din Ordinul Paladinilor de Terra Medies. Miscarea asta medievala a inceput acum 10-11 ani, odata cu infiintarea Ordinului Cavalerilor de Medias, apoi au venit cei din Hunedoara, din Brasov. Paladinii sunt cavaleri ratacitori, care au trecut prin mai multe ordine, dar nu si-au gasit acel "acasa" nicaieri. Insemnele blazonului nostru sunt un soare cu sapte raze, de la cei sapte membri fondatori, si o luna in ultimul patrar, un sfarsit ce inseamna un nou inceput. Paladinii de Terra Medies incearca sa reinvie o particica din Evul Mediu, si nu este vorba doar de lupte si de arme, ci si de principiile de viata ale cavalerilor, de codul onoarei si al dreptatii. Nu suntem o trupa de balci, ne documentam bine, inainte de a iesi in fata oamenilor si, daca vine un copil sau un om in toata firea si ne intreaba, ii povestim tot ce stim din istoria mai putin cunoscuta a cavalerilor medievali. Asculta cu atentie, se mira si sunt impresionati. Asta este bucuria, caci noi punem omul mai presus de metal".

Fotografiile autorului