Daca vreti sa traiti 100 de ani... (I)

Rodica Demian
- Sfaturi intelepte, pentru armonia trupeasca si sufleteasca -

* Folosite in exces, cele cinci simturi cu care suntem dotati isi pierd energia si cedeaza in fata bolii. Organismul devine vulnerabil si poate fi usor atacat. Boala si moartea au drum deschis. Singura aparare este echilibrul dintre suflet si trup, dintre spiritualitate, credinta si un stil de viata cumpanit si intelept. Cuprinse in "Cartea de medicina a imparatului Galben", aceste sfaturi, vechi de peste 3000 de ani, ii ajuta pe chinezi sa atinga varste matusalemice. Un indreptar de unica folosinta pentru cei ce vor sa traiasca 100 de ani *

Aflati-va trecutul, daca vreti sa faceti fata viitorului

Predispozitia la afectiuni cardiace, la accidente vasculare cerebrale, la diabet si la cancer - bolile cele mai amenintatoare ale lumii industrializate - este, adeseori, ereditara. Pentru a preveni aceste probleme, este important sa cunoasteti antecedentele medicale ale familiei dvs. Incepand cu parintii, apoi cu bunicii din ambele parti si cu verii primari, incercati sa aflati istoricul sanatatii fiecaruia, iar in cazul celor decedati, cauza mortii si durata de viata. In ultimii 50 de ani, speranta de viata a crescut spectaculos, mai ales datorita detectarii si tratarii precoce a maladiilor. Nu va speriati, deci, daca mai multi dintre inaintasii dvs. au murit prematur, de vreo boala. Exista sanse ca, in prezent, pentru aceste afectiuni sa existe un remediu. Daca strabunii dvs. au trait mult, considerati-va norocosi, dar, in orice caz, nu va culcati pe-o ureche. Dimpotriva, faceti tot ce puteti, pentru a le oferi genelor bune sansa de a se exprima in dvs.

Credinta face minuni

Un mare numar de centenari din toata lumea provin din medii modeste. Altii au fost pusi la incercari personale grele, tragedii personale sau ale unor apropiati sau au fost bolnavi. Cu toate acestea, toti au o caracteristica comuna: credinta profunda. Credinta este increderea intr-o putere superioara, intr-o forta aflata la originea creatiei, de care depinde armonia universala si pe care cei mai multi o numesc Dumnezeu. Credinta permite aflarea pacii interioare, acceptarea lucrurilor asa cum sunt si echilibrul intre dorinta si realitate. Se stie ca au existat si exista bolnavi care au invins si inving maladii mortale cu ajutorul credintei, al rugaciunii. Multi oameni declara cu ochii in lacrimi: "I-am incredintat problemele mele lui Dumnezeu si iata ca am atins varsta de o suta de ani".

Iubirea destupa arterele

Iubirea neconditionata si acceptarea iubirii ce vi se ofera dau sens vietii si sunt excelente pentru sanatate. Cercetarile au demonstrat ca ingrijirea afectuoasa reduce arterioscleroza si riscul de infarct la iepurii hraniti cu cantitati mari de colesterol. S-a dovedit ca si vizionarea unor filme sentimentale sau a unor filme cu subiecte altruiste face sa creasca nivelul imunoglobulinei, cea mai importanta arma impotriva virusului gripal si al guturaiului.

Dragoste pentru viata lunga

Frecventa raporturilor sexuale scade in mod spectaculos la majoritatea persoanelor in varsta, care, astfel, sunt private de izvorul tineretii misterioase a naturii. Raporturile sexuale agreabile sporesc nivelul substantelor care prelungesc viata, mai cu seama al endorfinelor, al hormonului de crestere si al DHEA si il reduc pe cel al substantelor care o scurteaza, cum ar fi adrenalina si cortizolul, hormonii stresului. Iar persoanele varstnice active sexual sunt pur si simplu mai fericite. O sexualitate satisfacatoare nu amelioreaza doar calitatea vietii noastre, ci si durata ei.

Cele trei chei ale unei sexualitati sanatoase

Medicina chinezeasca cunoaste de multa vreme binefacerile sexualitatii asupra sanatatii, longevitatii si spiritualitatii. O sexualitate sanatoasa trebuie sa corespunda varstei, sa fie naturala si sa se bazeze pe trei principii. In primul rand: fiti constienti de nevoile dvs. si aveti grija sa le comunicati. Nu fortati relatiile sexuale, daca ele nu vi se mai par ceva firesc, daca sunteti obositi sau daca conditiile nu sunt sigure sau nu se preteaza la asa ceva. In al doilea rand: fiti in armonie cu dvs. insiva. Urmariti anotimpurile si observati ca, in natura, animalele tind a fi mai active sexual primavara si vara, si mai putin active toamna si iarna. Frecventa raporturilor sexuale depinde, de asemenea, si de starea sanatatii. Si in al treilea rand: aveti consideratie fata de partenerul dvs. Este extrem de important sa incercati sa-i cunoasteti dispozitia, gradul de energie si nevoile, pentru a le respecta si a tine seama de ele. Dar pentru a putea profita din plin de binefacerile sexualitatii este indispensabil ca ambii parteneri sa fie satisfacuti.

O familie iubitoare prelungeste viata

Centenarii sunt rasfatati de membrii familiilor lor si studiile arata ca persoanele care au o viata de familie fericita au tendinta sa fie mai putin bolnave si sa traiasca mai mult. O relatie familiala buna nu se creeaza automat, ci este nevoie de efort pentru ca ea sa devina si sa ramana buna. Trebuie sa "investiti" in relatiile dvs. si sa va oferiti o viata plina de iubire, de respect si de sentimentul apartenentei la un grup. Creati o familie in care fericirea sa se bazeze pe incredere, intrajutorare, dragoste, pace, atentie acordata celorlalti, modestie, onestitate si nepartinire.

Fiti un bun vecin

Din toate timpurile, literatura spirituala universala insista asupra importantei de a-ti iubi aproapele si de a-i trata asa cum ai dori sa fii tratat tu insuti. Vecinii reprezinta o parte importanta a comunitatii in care traim. Sunt cunoscute cazurile unor pacienti a caror viata a fost transformata spectaculos de catre vecinii veniti sa-i ajute cand au avut nevoie. Vecinii sunt ca o familie mai mare: va ofera prietenia si constituie o retea care va ajuta sa va simtiti mai putin singuri si mai putin izolati, sa traiti mai mult si sa fiti mai veseli.

Iubirea incepe cu dragostea de sine

Iubirea este sentimentul cel mai puternic pe care-l poate trai un om. Cercetarile au aratat ca atunci cand este simtita, organismul produce mai multe endorfine si celule imunitare. Cum poate fi "hranit" acest sentiment care prelungeste existenta? Copii fiind, ati invatat sa va iubiti parintii, animalele de casa, fratii si surorile etc. La maturitate, ati ajuns sa va iubiti partenerul de viata, copiii si prietenii. Dar pe dvs. ati invatat sa va iubiti? Pentru a-i iubi, efectiv, pe ceilalti, trebuie mai intai sa intelegeti si sa aveti un sentiment de dragoste fata de propria dvs. persoana. Abia atunci veti sti sa-i iubiti si sa-i apreciati pe cei care va inconjoara. Faceti zilnic cel putin un lucru pentru a va iubi mai mult. Consacrati-va unei activitati care va face fericiti, repetati afirmatiile pozitive despre propria dvs. imagine sau scrieti-va scrisori, ca si cand ati fi un iubit sau o mama iubitoare.

Iubirea universala ne uneste cu eternul

Dumnezeu este prezent integral in natura. Manifestarea lui Dumnezeu in natura umana este iubire universala. Dumnezeu este inauntrul nostru, nu in afara sau separat de noi. Dragostea universala este capacitatea de a ingloba in noi tot universul, incepand de la o simpla furnica, pana la imensitatea cerului, de a ingloba frumosul si uratul, ceea ce este bun si ceea ce este rau. Ea le poate veni de hac tuturor prejudecatilor, tuturor diferentelor, si poate re-aduce spiritul la ideea primordiala ca toate vin de la Dumnezeu. Cum veti reusi? Sporiti-va recunostinta, apreciind situatiile si persoanele care va ajuta sa aveti ceea ce aveti, indiferent ca este vorba de hrana, de imbracaminte, de locuinta, de munca, de educatie sau de relatii. Cultivati bunavointa, cautand ocazia de a face fericit pe cineva: maturati trotuarul din fata casei vecinilor, duceti-le de mancare celor fara adapost, cedati locul - in autobuz - unei persoane mai in varsta. Mai greu este sa incepeti. Dupa aceea, veti gasi nenumarate cai care sa va conduca la iubirea universala.