Raspuns pentru D. B. - Brasov, F. AS nr. 976 - "Am dureri in tot corpul: fibromialgii"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Nu se poate preciza o singura cauza determinanta pentru fibromialgie, aceasta putandu-se datora unui numar mai mare de factori favorizanti, incluzand modificari chimice in creier, care afecteaza reglarea anumitor substante chimice cerebrale (in mod particular, substanta P.). Multe persoane afectate de fibromialgie prezinta si sensibilitate olfactiva, la zgomot, lumina puternica, diverse alimente etc., asociate uneori cu sindromul de intestin iritabil, cefalee cronica sau durere faciala, insa diagnosticul de fibromialgie se bazeaza pe simptome caracteristice si pe absenta oricarei alte afectiuni care ar fi raspunzatoare de aceste simptome. Fibromialgia este o boala cronica, dar nu este progresiva sau mutilanta, nu duce la incapacitate si, in general, nu genereaza alte afectiuni mai grave.
Totusi, poate produce depresie, tulburari ale somnului si, bineinteles, durere, care poate afecta personalitatea si calitatea vietii. Tratamentul fibromialgiei implica, in general, o combinatie terapeutica compusa din:
* Autoingrijire - activitatea fizica regulata este importanta pentru ameliorarea durerii musculare si mentinerea mobilitatii. Inotul, mersul, intinderea, exercitiile aerobice si bicicleta medicala sunt, toate, utile si indicate in cazul fibromialgiei. Stabilirea unui ritm regulat de somn si calitatea somnului pe timpul noptii sunt, de asemenea, importante. Pentru persoanele supraponderale, atingerea unei greutati optime poate avea drept consecinta si o ameliorare substantiala a durerii. Totodata, fizioterapia, care include antrenament pentru postura si miscare, aplicarea de gheata si caldura sau utilizarea ultrasunetelor, poate ajuta la indepartarea disconfortului.
* Tratament medicamentos - pentru cresterea nivelurilor de serotonina si pentru a ajuta la imbunatatirea somnului, se pot utiliza doze mici de antidepresive sau antidepresive triciclice, ca Amitriptilina si Nortriptilina. Uneori, se pot folosi inhibitori selectivi de recaptare a serotoninei, cum ar fi fluoxetinul (Prozac) sau sertralina (Zoloft).
Pentru tratamentul anumitor simptome ale fibromialigiei se mai pot folosi acetamirofenul sau antiinflamatoarele nesteroidiene, cu toate ca aceste medicamente pot sa nu aduca un beneficiu prea mare.
Tratamentul naturist complementar al fibromialgiei se realizeaza cu:
* Jneapan - extractele si uleiul esential au efecte antiinflamatoare si analgezice, pentru calmarea durerilor musculare fiind necesare frictiunile si masajele efectuate direct pe zonele dureroase. Acelasi efect au si uleiurile esentiale de rozmarin, sovarf sau ghimbir, utilizate separat sau in amestec.
* Fitoalgin - compus din pulberi vegetale din scoarta de salcie, flori de cretusca si iarba talharului, cu proprietati antiinflamatoare, antireumatice, analgezice, indicat in tendinite, periartrite, crampe musculare, fibromialgie etc. Se administreaza conform prospectului.
* Arnica Oil (extract de Arnica montana in ulei de masline) - indicat in dureri musculare de diferite etiologii. Aceleasi proprietati le are si gelul cu arnica, ambele produse fiind promovate de "PlantExtract".
Sa auzim numai de bine!

ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Simt tot timpul nevoia de a urina"
(Raspuns pentru MARIANA - Galati, F. AS nr. 928)


Cei mai multi oameni urineaza de 4-6 ori pe zi, in functie de volumul de lichide pe care il beau si de cat de activi sunt. Urinarea frecventa poate fi rezultatul unui consum mare de lichide, a unei infectii a tractului urinar, unei iritari produse de pietre la vezica, al incontinentei urinare din cauza senzatiei de urgenta sau de prea plin, a diabetului sau a anxietatii. De aceea, pentru a putea personaliza un tratament eficient, va sfatuiesc sa faceti urmatoarele investigatii: ecografie abdominala, sumar de urina si urocultura, valoarea glicemiei.
Ca dietoterapie, va recomand: sa beti 2-3 litri de lichide pe zi. Acestea pot fi: apa plata, sucuri naturale, ceaiuri din plante sau supe din legume. Evitati bauturile cu cofeina, cum ar fi cafeaua, ceaiul negru si cola. Ele au efect diuretic, producand mari cantitati de urina, dar iritand tractul urinar.
Tineti o dieta sanatoasa, cu multe alimente bogate in flavonoide, seleniu, zinc, hormoni vegetali si vitaminele A, C si E. Acestea ajuta la cresterea rezistentei la infectie, ajuta muschii, nervii si alte tesuturi sa fie in stare buna.
Consumati alimente bogate in fibre ca sa evitati presiunea asupra vezicii produsa de constipatie.
Morcovii, napii si urzicile au fost folosite de mult pentru efectul lor benefic asupra sistemului urinar. Proprietatile lor diuretice ajuta la eliminarea toxinelor prin sistemul urinar.
Ca tratament, va recomand remedii naturiste si homeopatice, care actioneaza si asupra diagnosticului, dar si asupra simptomelor: merisor, Chantaris, CH 15, muguri de plop, coada-calului, ceai de jawa, cimisir, buxus si samburi de struguri. Local, se recomanda ovule si supozitoare pe baza de propolis si extracte din plante realizate la farmacia noastra.
Pentru mai multe informatii sunati la Farmacia "E-lite Nutritia" Deva - str. Mihai Eminescu, bl. H1, ap. 3, parter, Tel.: 0254/23.10.61 sau 0726/76.15.57

Ing. BOGDAN VICTOR - specialist in fitoterapie, reflexoterapie si bioenergie - Bucuresti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98

"Solicit ajutor pentru insuficienta renala si chisturi pe rinichi"
(Raspuns pentru MURESAN VASILE - Deva, F. AS nr. 940)


Stimate domnule Muresan, in decursul anilor au apelat la mine mai multi bolnavi care sufereau de insuficienta renala. Doamna M. P., suferind de insuficienta renala, avea creatinina 2,40 mg/dl in loc de 0,60-1,30, ureea serica - 65,00 mg/dl in loc de 12,00-50,00, si acidul uric - 9,20 mg/dl in loc de 2,20-2,70 cat ar fi normal. Nici o analiza nu se incadra in valori normale. Dupa cinci luni de tratament, repetand analizele, a constatat ca toate se incadrau in parametrii normali (acid uric, creatinina, uree serica, glicemie, colesterol total si pe fractiuni HDL, LDL). Cu aceasta ocazie, doamna M. P. a multumit in revista "Formula AS" nr. 735 (sept. 2006), sub titlul "Prin tratamentul d-lui Bogdan Victor, am scapat de dializa".
Pentru chisturile pe rinichi exista, de asemenea, tratament naturist, cu ajutorul caruia un alt cititor al revistei, d-l Mihai, a scapat de trei chisturi de 10 mm de pe rinichiul drept. Acest lucru rezulta din multumirea publicata in "Formula AS" nr. 923 (iunie 2010).
Tratamentul pentru suferinta dvs. este foarte laborios, el cuprinzand circa 10 pagini si 7 planse, din aceasta cauza va rog sa-mi comunicati telefonic, seara, dupa ora 20, adresa dvs., pentru a va expedia tratamentul de care aveti nevoie.

VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6a, ap. 3, Timisoara

"Ma chinuie o durere in partea dreapta, sub coasta, fara diagnostic cert"
(Raspuns pentru FLORESCU FLORY, F. AS nr. 975)


As dori sa va relatez un caz asemanator cu cel al dvs. Un prieten de-al meu s-a chinuit ani de zile cu dureri atroce in aceleasi zone, mai ales cu ocazia sarbatorilor sau a unor petreceri aniversare, cand nu putea rezista tentatiei de a se bucura si el de un meniu mai bogat si diversificat. Se impacase cu soarta si punea aceste manifestari dureroase pe seama calculozei biliare, de care suferea, considerandu-le normale in aceasta situatie. Nu mica i-a fost mirarea cand, dupa un tratament de o saptamana cu antibioticul Eritromicina (1 tableta la 6 ore), recomandat pentru alta afectiune, i-au disparut definitiv si durerile celelalte, de care suferea de multa vreme. S-a dovedit astfel ca durerile respective nu se datorau calculozei biliare, ci unei infectii, respectiv unei colecistite cronice, care s-a vindecat simultan cu cealalta afectiune.
Mi-as dori ca acesta sa fie si cazul dvs. Oricum, ar merita sa fie incercat tratamentul cu Eritromicina, fiind totusi recomandabil si un consult medical prealabil, de specialitate. Va doresc succes!

LUKACS MARILENA - asistent principal farmacie - Brasov, str. Valea-Tei nr. 26, tel. 0268/51.43.84, 0744/31.01.24

"Caut tratament pentru ochi uscat"
(Raspuns pentru MARIANA - Oradea, F. AS nr. 974)


Pentru aceasta afectiune se consuma patrunjel. * Suc de morcov - 1 l pe zi, timp de 1-2 luni. * O alta reteta, a d-lui farmacist dr. Ovidiu Bojor, este: 30 g maces, 30 g catina, 20 g urzica, 10 g flori de craite, 10 g fructe afine. Se face infuzie din 1 lingura amestec la o cana de apa. Se beau 1-2 cani pe zi. * Produs farmaceutic: solutie oftalmica "Systane ultra" (picaturi oftalmice lubrifiante), protectie de lunga durata, produsa de firma "Alcom" (USA). * Vitamina A capsule, oral, 2 x 1 capsula pe zi.
Cititi zilnic Acatistul Sfantului Nectarie. Multa sanatate!