Pentru muzica nu exista vacanta - IGGY POP si ELVIS COSTELLO

Dana Ene
* Daca n-ati avut norocul sa-l vedeti si sa-l ascultati pe Iggy Pop, in fabulosul concert de la Targu-Mures, straduiti-va sa-l intalniti la Bucuresti pe Elvis Costello, unul dintre cei mai mari artisti ai lumii *

"Nasul muzicii punk" a cucerit "Peninsula"

Legendarul Iggy Pop si formatia sa, The Stooges, au concertat la Targu-Mures, in cea de-a doua zi a festivalului "Peninsula - Felsziget", pe 27 august. O intalnire unica, pentru cei peste 19.000 de romani care au vrut sa asculte live aceste adevarate legende vii ale muzicii internationale. Iar cativa norocosi au urcat chiar si pe scena alaturi de idolul lor.
Iggy Pop (numele sau real este James Newell Osterberg) are 64 de ani si cinci decenii de cariera, dar mai canta inca la bustul gol si continua sa fie aceeasi sursa de inspiratie pentru artisti din intreaga lume. Un inadaptat etern si sabotor al tuturor conventiilor, el a cucerit lumea intreaga, cu stilul lui vocal dur si grav, si cu versurile lui cu puternice accente sociale. Si-a inceput cariera muzicala in 1963, alaturi de formatia "The Iguanas", unde era tobosar. De la numele acestei formatii i se trage pseudonimul de "Iggy". A reusit sa se bucure de o lunga cariera si de un anumit succes comercial, in conditiile in care, pe la inceputul anilor '70, se spunea despre Iggy ca ar fi trebuit sa aiba deja pregatit un sicriu. Cu scandaloasele si, uneori, periculoasele lui cascadorii de scena, si continuul stil de viata "rock & roll", stropit din belsug cu droguri si alcool, artistul american a reusit sa anticipeze atat stilul punk al anilor '70, cat si grunge-ul anilor '90.
A fost botezat "nasul muzicii punk" datorita celui de-al treilea album al sau, inregistrat in 1973 alaturi de The Stooges, cu producatorul David Bowie - "Raw Power". Cu formatia The Stooges a scos pana acum patru materiale discografice, ultimul dintre ele in anul 2007: "The Weirdness". Mai are la activ un album cu James Williamson, iar solo, a inregistrat 17 albume. "Iggy and The Stooges" ar fi trebuit sa urce pe scena celei de-a treia editii a festivalului B'Estfest, in 2009, dar muzicienii si-au anulat toate concertele, dupa moartea chitaristului Ron Asheton. Desi a fost extrem de marcat de moartea lui Ron, de care il lega si o lunga prietenie, Iggy nu s-a lasat coplesit si, in acelasi an, l-a contactat pe chitaristul James Williamson, care participase, si el, la crearea albumului "Raw Power", si l-a convins sa se alature trupei.
Anul acesta, Iggy a fost destul de ocupat. Pe langa concertele cu The Stooges, s-a implicat in proiectul "The Lilies", alaturi de Sergio Dias, de la "Os Mutantes", iar cu trupa franceza "Tahiti Boy & The Palmtree Family" a inregistrat melodia "Why?" . Pe 7 aprilie a.c., a aparut la "American Idol", unde a interpretat "Real Wild Child", uimind cu energia si vitalitatea sa atat publicul, cat si critica muzicala aflata in sala. "Este inca tulburator si magnetizant", avea sa scrie unul dintre ziaristii de la "Los Angeles Times".
In lunga lui cariera, Iggy a contribuit la nasterea miscarii punk, dar a inspirat si artistii genurilor garage rock, indie sau hard rock. Melodiile lui, ca: "Lust for Life", "Passenger", "Real Wild Child", sau "China Girl" si "Tonight", scrise impreuna cu Bowie, sunt celebre in lume.

Un artist urias: Elvis Costello

Toamna trecuta a cantat la Bucuresti Diana Krall, iar anul acesta, pe 3 noiembrie, e randul sotului ei, Elvis Costello, sa ne viziteze si sa concerteze pe scena Salii Palatului. Cunoscut solist vocal, instrumentist, compozitor si actor, celebru in intreaga lume pentru baladele sale de dragoste "She" sau "I want you", Elvis Costello este unul dintre numele cele mai importante din istoria muzicii britanice.
Declan Patrick MacManus, pe numele sau adevarat, s-a nascut pe 25 august 1954 si este fiul unui cunoscut lider de trupa jazz si trompetist britanic, Ross MacManus. Mostenind talentul tatalui sau, Elvis a inceput sa cante prin pub-urile rock londoneze, la inceputul anilor '70, si sa compuna, semnandu-si lucrarile cu D.C. Costello, numele de fata al mamei. Cariera lui muzicala a luat avant in anul 1977, cu lansarea albumului "My Aim is True". A devenit peste noapte extrem de cunoscut, si criticii muzicali au apreciat ca este cel mai bun compozitor, dupa Bob Dylan si Van Morrison, precum si unul dintre cei mai importanti muzicieni dupa Beatles. A combinat in cariera sa diferite stiluri de muzica - pop, rock, soul, jazz, ba chiar new wave si reggae, ajungand sa fie supranumit si "enciclopedia pop", capabil sa "reinventeze trecutul in propria sa viziune". De la modestele aparitii prin cvasinecunoscutele pub-uri ale anilor '70, Elvis a ajuns la performanta de-a avea 32 de albume de studio, 5 albume live, 62 de single-uri, peste 20 de discuri de aur si platina, milioane de albume vandute in toata lumea si zeci de aparitii in filme. Multe din albumele lui au fost inregistrate fie cu trupa The Attractions, fie cu The Imposters.
In toata aceasta lunga aventura prin atatea stiluri a fost ajutat si de vocea lui unica si de o perceptie muzicala aparte. A semnat compozitii memorabile in istoria muzicii pop, unul dintre albumele sale de referinta fiind "Imperial Bedroom" (1982), inregistrat cu trupa The Attractions. Ii intalnim vocea si pe coloana sonora a unor filme de succes. Piesa "She" este prezenta pe soundtrack-ul original al filmului "Notting Hill" (1999), film cu o distributie de exceptie (Julia Roberts si Hugh Grant), iar piesa "I Want You" face parte din coloana sonora a filmului cu acelasi nume (1998). In anul 2004 a fost nominalizat la "Academy Award", pentru cel mai original cantec - "The Scarlet Tide" - de pe coloana sonora a filmului "Cold Mountain".
Biletele pentru concertul lui Elvis Costello pot fi cumparate la preturi diferite, in functie de perioada de achizitie: pana pe 19 septembrie 2011, pretul unui bilet VIP este de 350 lei, in timp ce un bilet pentru categoria V costa 70 lei; dupa 19 septembrie, pretul biletelor de la categoriile III, IV si V vor creste, ajungand pana la 95 RON categoria V. Ele sunt disponibile in reteaua Eventim si online pe www.eventim.ro. Pana in prezent nu se stie daca Elvis Costello va concerta la Bucuresti singur, sau va fi insotit de colegii sai din trupa The Imposters.