"Aur pentru Presedinte"

Ion Longin Popescu
Intr-un gest neobisnuit pentru zilele noastre, doi tineri bacauani, Florin Suciu (35 de ani) si Sebastian Muscalu (21 de ani), au pornit pe jos catre capitala, din dorinta de a-i oferi presedintelui Traian Basescu cate un cercel - "doua bucati de aur" drept rascumparare pentru aurul de la Rosia Montana.

"Prin declaratiile sale in favoarea unei corporatii straine, domnul presedinte s-a izolat in acea parte din corpul Romaniei care nu mai are simtire", spune Florin Suciu. Cei doi bacauani se vor intalni in fata Cotroceniului, in data de 27 septembrie, la pranz, cu toti bucurestenii care vor dori sa fie de fata cand vor preda cerceii, spre a fi depusi la BNR. "Purtam cu noi mesajul ca Rosia Montana nu este de vanzare. Donam acest aur si, in schimb, somam pe presedinte sa lase in pace aurul de la Rosia Montana, care nu are cum sa salveze Romania. Dar daca domnul presedinte crede, totusi, ca aurul ne aduce salvarea, noi il sprijinim in felul nostru, fara sa trebuiasca sa distrugem vreun munte, sa poluam nu stiu cate sute de hectare, sa cream iluzii de imbogatire vreunei comunitati, sa dezbinam clasa politica si societatea, fara sa trebuiasca sa mintim pentru vreun interes strain". La data aparitiei revistei noastre, marsul celor doi bacauani se afla in plina desfasurare. Se trece prin urmatoarele orase: Bacau, Adjud, Focsani, Ramnicu Sarat, Buzau, Bucuresti. Se merge pe marginea soselei E 85. Cei care vor sa se alature pe traseu sunt bineveniti. Cei care nu pot participa la mars pot in schimb sa vina la Palatul Cotroceni, pe 27 septembrie, pentru a dona si ei Statului roman, reprezentat de domnul Traian Basescu, o bucatica de aur. Se stie deja ca Florin si Sebastian sunt asteptati de peste 300 de bucuresteni, fiecare cu o bijuterie de aur in mana. Se deschide astfel un drum prin care romanii de rand sunt chemati sa doneze aur pentru tara, dupa modelul sud-coreean, cu conditia ca autoritatile statului sa renunte la proiectul de la Rosia Montana. De la bun inceput, Florin Suciu i-a anuntat pe cei interesati ca acest mars este unul impregnat de spiritualitate. Fiecare din aceste noua zile incepe cu o rugaciune si se sfarseste cu o rugaciune pentru Rosia Montana. Atitudinea participantilor este una de adevar si non-violenta. Sunt total interzise bauturile alcoolice si tigarile. Oare va intelege domnul presedinte al Romaniei cate "carate" valoreaza gestul celor doi bacauani? Va pricepe, in cele din urma, ca Rosia Montana e purtata in inimi de toti romanii si nu se poate exploata cu cianuri?

"Reclaim the Fields - Pamantul este al nostru"

Actiunea de protest initiata de tinerii bacauani nu va lua insa sfarsit la portile Palatului Cotroceni. Dupa ce vor depune bijuteriile, care vor ajunge la Banca Nationala, protestatarii se vor indrepta spre Rosia Montana, unde, in perioada 21-30 septembrie, are loc Tabara Internationala de solidaritate cu localnicii care refuza sa-si vanda casele. La aceasta tabara participa peste 500 de tineri din tara si strainatate, cu scopul de a protesta fata de exploatarea aurului. Tabara este fara precedent prin numeroasa prezenta internationala, cu toate piedicile puse de... Primaria Goldului, care a refuzat sa aprobe un mars al participantilor prin localitate. Tabara este organizata de reteaua internationala Reclaim the Fields (www.reclaimthefields.org) impreuna cu Asociatia Alburnus Maior (www. rosiamontana.org), cu sustinerea asociatiei de tarani Eco Ruralis (www.ecoruralis.ro) si numeroase organizatii si persoane din Europa. Reteaua "Reclaim the Fields", dezvoltata de activisti si fermieri din Europa, lupta impotriva interesului corporatist, care abuzeaza de comunitati locale, valori culturale si mediul inconjurator. Scopul acestei Tabere Internationale este de a sustine campania Salvati Rosia Montana si de a sprijini eforturile comunitatii locale sa construiasca un viitor durabil. Pe parcursul celor 10 zile ale Taberei, fermieri, activisti si campaigneri cu experienta din societatea civila europeana vor participa la muncile agricole cu localnicii si vor organiza un program de workshop-uri, proiectii de filme si ateliere practice. "Avem nevoie de solidaritate internationala pentru a ne salva localitatea si muntii, pentru ca guvernul nostru lucreaza in complicitate cu compania miniera pentru a-si umple buzunarele", spune Eugen David, presedintele Alburnus Maior. La randul sau, fermierul britanic William Ronan, membru fondator al "Reclaim the Fields", spune: "Povestea Rosiei Montane este relevanta pentru lumea intreaga. Vedem peste tot corporatii care incearca sa distruga comunitati in cautarea profitului - insa oamenii nu se resemneaza asa usor, ci isi apara casele si pamantul. Asteptam cu nerabdare sa sustinem lupta curajoasa a localnicilor". Asadar, pana in data de 30 septembrie, ochii Europei sunt atintiti direct asupra "comunei primitive" din Rosia Montana. Multe alte actiuni similare sunt anuntate saptamanile acestea, inclusiv la Bruxelles. Speranta nu moare. Salvarea Rosiei Montane este inca posibila.