Leacuri pentru bolile femeiesti

Rodica Demian
* Remedii stravechi folosite de tarancile din zonele de munte ale Transilvaniei *

Tarancile din satele noastre de munte mai stiu si astazi retete de vindecare stravechi, bazate pe o uriasa experienta de folosire a plantelor si ierburilor de leac. Transmise din generatie in generatie, unele dintre ele au ajuns pana in zilele noastre, rezistand eroic concurentei medicamentelor. Fara a le indemna sa renunte sa mearga la doctor, femeile cu probleme legate de fertilitate, sexualitate si sarcina pot afla in pagina de fata un ajutor.

Lipsa dorintei sexuale
Cura cu Maghiran

Inca din vremuri stravechi, in satele de munte din Apusenii Bihorului, Maghiranul era folosit ca planta magica de protectie, menita sa apere copiii si femeile insarcinate de duhul rau. Maghiranului i se pune in seama puterea de a trage caldura afara din corp, lucru de folos si in cazul frigiditatii si al lipsei de libido.
Reteta
O lingura de Maghiran proaspat se opareste cu o cana de apa, dupa ce s-a oprit din clocot. Se acopera vasul 10 minute si se lasa ceaiul la infuzat. Se bea o cana pe zi, seara, inghititura de inghititura. Tratamentul incepe la sfarsitul unei perioade menstruale si tine pana la inceputul urmatoarei. In timpul ciclului se intrerupe, apoi se reia. Cura dureaza pana ce dorintele sexuale reapar.

Coada-soricelului plamadita in tuica

Este o alta reteta de "incalzire", despre care se spune ca face minuni. Cu o conditie: sa nu fie depasita doza de doua paharele pe zi, caz in care face mai mult rau decat bine.
Reteta
Luati o sticla cu gatul larg, care sa se poata inchide bine. De preferinta un borcan de un kilogram, al carui continut se va turna apoi intr-o sticla.
Adunati atatea flori de Coada-soricelului, cat sa se umple borcanul pana aproape de gura. Bine ar fi sa culegeti florile ce bat usor inspre roz, despre care se spune ca au cea mai mare putere de vindecare. Scuturati-le bine, apoi treceti-le printr-un vas cu apa rece, astfel incat sa nu ramana pe ele insecte care sa moara in alcool (in medicina satelor romanesti, mila face parte din leacurile de sanatate. Fara ea, Dumnezeu nu iti da ce ii ceri).
Dupa spalare, inflorescentele se zvanta bine, pe un servet curat de bucatarie, la loc umbros. Apoi se vara in sticla si se toarna deasupra 1 litru de rachiu de fructe, dupa gust (tuica de prune, mere, pere, secarica etc.). Florile trebuie sa fie perfect acoperite cu alcool. Inchideti bine borcanul si lasati-l 14 zile la loc racoros. Cand timpul de macerare expira, lichidul se strecoara si se pune din nou in borcanul spalat intre timp. Se inchide bine la gura si se pune pe raftul camarii, in acelasi loc unde-a fost. Se lasa pana ce lichidul se limpezeste. Abia atunci se toarna intr-o sticla obisnuita, cu dop. Tuica plamadita astfel tine mult. Se spune, chiar, ca puterea de vindecare ii creste odata cu trecerea timpului.

Sterilitate la femei

Tinctura de Priboi (Palaria-cucului)

Sterilitatea se combate astazi cu mijloace medicale sofisticate, care apeleaza adesea la hormoni sau la inseminare artificiala. Pe vremuri, sterpeziciunea femeilor era combatuta cu ritualuri magice si cu plante. Cum vremea vrajitoarelor a trecut, ne oprim asupra unor retete folosite de data asta in Tara Codrului (Muntii Moma). La baza lor se afla o planta aproape uitata, Priboiul, cu flori de culoare violacee si miros neplacut, care alunga tantarii. Increderea in puterile sale de a combate sterilitatea era asa de mare, incat femeile purtau florile si insirate pe ata, la gat. Ca tinctura, Priboiul era asociat si cu alte plante, la fel de puternice pentru fertilitate.
Reteta
Intr-o sticla cu gatul larg, se pun in cantitati egale (cate o lingura din fiecare) urmatoarele plante: Priboi, Roua cerului, Pelinita, Coada-racului, Soparlita, Salvie si Busuioc. Se toarna deasupra un litru de rachiu curat de fructe, astfel ca plantele sa fie bine acoperite, apoi se pune un dop. (Regula de fier a unei tincturi reusite este ca la o treime de plante sa se puna doua treimi de alcool de 70 de grade.) La fel ca si in reteta precedenta, tinctura se lasa vreme de 14 zile la loc racoros si umbros, dupa care se strecoara, se lasa sa se limpezeasca si se trage la sticla. Se administreaza de trei ori pe zi, cate o lingura de tinctura, dupa mesele principale.

Vin de vasc

In cazul lui, pe langa puterea plantei, se invoca si puterea cereasca, mai precis a Sfintei Treimi. Se si spune, de altfel, ca vinul de vasc are efect numai la femeile credincioase, care nu se indeparteaza de rugaciuni. Si cum rugaciunile catre Maica Domnului sunt mult mai frecvente in Ardeal, se poate apela si la ele, asa cum fac majoritatea femeilor de la poalele muntelui Codru Moma.
Reteta
Aveti nevoie de ramuri tinere de vasc si o jumatate de litru de vin alb vechi. Se pun lastarii si vinul la fiert, adaugandu-se o lingurita de zahar. Se lasa sa dea doua-trei clocote, dupa care se lasa sa mijoteasca vreme de trei minute, pe flacara mica. In vremea aceasta, se invoca intruna Sfanta Treime sau se spune "Nascatoarea de Dumnezeu". Vinul se prepara si se bea, fix cu opt zile inainte de perioada menstruala a femeii, de ambii soti. Barbatul si femeia trebuie apoi sa se culce impreuna si sa se iubeasca fara a rosti vreun cuvant.

Sarcina

Supa de lapte cu carpen, contra avortului

Pierderea prematura a fatului reprezinta o spaima pentru toate femeile insarcinate.In nordul Ardealului (zona Dej-Cuzdrioara) moasele de la sate preparau o supa intaritoare, pe care le-o dadeau sa manance femeilor insarcinate.
Reteta
Se pune pe foc o oala cu fundul gros (ca ceaunul de mamaliga), in care se toarna un litru de lapte de vaca proaspat. Separat, se culeg de pe cateva ramurele de carpen un pumn de frunze. Cand laptele face spuma deasupra si incepe a se umfla, se pun frunzele inauntru, se lasa sa fiarba doua-trei minute, dupa care lichidul se strecoara in alt vas. Separat, se prepara un rantas dintr-o lingura mare de unt si faina, care cand devine aurie, se stinge cu laptele fiert. Se adauga doua galbenusuri batute si se mai da o data in clocot. Se obtine o supa cremoasa, care se mananca la pranz si seara. Nu e gustoasa din cale afara, dar e de mare efect. Se spune ca sporeste si fertilitatea. Ca sa poata fi preparata si iarna, femeile pun frunze de carpen la uscat.

Greata si alte neplaceri

Ceai de menta si roinita

Pentru a scapa de greturile care apar odata cu sarcina, tarancile de pe Somes beau ceai facut in parti egale din Menta si Roinita. Ceaiul se bea dimineata, pe nemancate, cu inghitituri mici.
Lipsa de fier din perioada de sarcina e combatuta cu zeama (suc) de urzica. (Pe langa continutul in fier, planta are si calciu, magneziu, fosfor, potasiu - un remediu complet pentru viitoarele mame.) Se recomanda o cura cu suc de urzica proaspata, pe toata durata sarcinii. In ce priveste dozajul, moasele de la tara recomandau cate o lingura, luata dimineata, la pranz si seara, dupa mesele principale.
Sucul se obtine in centrifuga, din frunze spalate, carora li se adauga si putina apa. In privinta aceasta, tehnicile moderne sunt de mare ajutor. La sate, in trecut, urzicile se zdrobeau in pisaloage de lemn, se amestecau cu apa si se storceau prin panza de in. Intr-un pahar de licoare curata si verde, intra un pogon de urzici.

Opritul laptelui

Comprese cu Schinduf

Cand laptele stagneaza in san si nu mai vrea sa curga afara (risc de infectie, cu febra si dureri) aceleasi taranci din nordul Ardealului recurg la aplicatiile cu seminte de schinduf.
Reteta
Una-doua linguri de seminte de Schinduf se piseaza intr-o piulita de lemn, pana se transforma in pulbere. Efectul e si mai mare daca se rumenesc usor, inainte, intr-o tingire uscata. (Rasnitul nu este usor, pentru ca semintele sunt foarte dure.) Odata pulberea obtinuta, se amesteca cu ulei usor incalzit, pentru a se obtine o pasta de consistenta groasa. Se intinde pe sanul bolnav, se acopera cu un tifon si se lasa sa actioneze 30 de minute. Cataplasmele cu Schinduf sunt eficiente si contra durerilor de hemoroizi.