Leacuri pentru bolile femeiesti (II)

Rodica Demian
* Remedii folosite in satele din nordul Transilvaniei *

Retetele pe care le publicam au fost adunate de-a lungul vremii, in calatoriile de documentare ale revistei "Formula AS". In satele de munte ale Romaniei, ferite de vecinatatea oraselor si de contactul cu civilizatia internetului, vechile leacuri de vindecare cu plante sunt folosite si astazi, mai ales acolo unde doctorul nu ajunge si dispensarele medicale lipsesc. Transmise din generatie in generatie, pastrate in amintiri de familie sau scrise pe vreun caiet de scoala, cu creion chimic sau cerneala decolorata, retetele de vindecare cu plante reprezinta un tezaur aproape pierdut, intr-o vreme cand medicina oficiala se intoarce tot mai hotarat spre natura.
Impartasite cu bunavointa, de batrane cuminti si intelepte ca Sfanta Vineri, bucuroase sa dea mai departe stiinta lor, retetele pe care vi le oferim au in ele si soarele zilei in care au fost gasite, cine stie in ce catun risipit pe vreun varf de munte, mireasma de fan a vazduhului si gustul canii cu apa rece, pusa pe masa de lemn. Si, pe langa astea, mai au si bucuria noastra de a le darui mai departe, dragul de a le oferi cititorilor nostri, spre a le fi de folos.

DISFUNCTII MENSTRUALE

Ceai din 5 plante

In cazul bolilor femeiesti, competenta maxima le apartinea in trecut moaselor, atotputernicele "doftoroaie" satesti, care au vegheat venirea pe lume a copiilor, vreme de secole.
Reteta care urmeaza era scrisa de mana, pe dosul unei carticele de rugaciuni, ramasa in familia unei moase din satul Apa, comuna Potau, o localitate din Tara Codrului. Folosita si astazi, dar foarte rar, bautura aromata, cu gust usor amarui, avea reputatia ca normalizeaza perioadele menstruale, facandu-le sa vina la data fixa, fara intarzieri.

Reteta

Ingrediente: 4 pumni de flori de Urzica moarta, alba sau galbena, 4 pumni de Scaiete vanat, 2 pumni de Coada-racului, 2 pumni de Cretisoara, 2 pumni de Izma de camp.
Preparare: se ia cate o lingura cu varf de amestec din toate plantele si se opareste cu o cana de apa. Se lasa la infuzat cateva minute, apoi se beau, inghititura de inghititura, cate trei cani pe zi.

SANGERARI PUTERNICE

Ceai de Sclipeti

In zona bihoreana a Muntilor Apuseni se spune ca nu exista planta mai puternica impotriva neplacutelor sangerari menstruale decat Sclipetii. Cu flori colorate in galben pal, ei cresc mai ales la margini de padure si pe pamanturi turboase. Se folosesc radacinile uscate si pisate, tinute sub limba, ca pulbere, si apoi inghitite cu apa, sau transformate in ceai (o lingurita de planta la o cana de apa). Un efect cu mult mai puternic se obtine daca planta e combinata cu Cretisoara si Coada-soricelului.
Reteta: Se iau cate doua parti de Sclipeti (radacina uscata) si Coada-racului la cate o parte de Cretisoara si Coada-soricelului. Amestecul se opareste cu apa fierbinte (nu clocotita) si se lasa cateva minute la infuzat. Dupa ce se strecoara, ceaiul trebuie baut pe durata intregii zile, cu inghitituri mici.

Lapte de Coada-racului

Reteta: Aveti nevoie de o mana plina de Coada-racului (iarna, puteti folosi si planta uscata) si un sfert de litru de lapte. Puneti-le pe amandoua intr-un ibric si lasati laptele sa dea in fiert. Mutati vasul pe flacara mica si lasati sa mijoteasca doua-trei minute. Strecurati, lasati laptele sa se raceasca, apoi beti-l inghititura de inghititura.

CRAMPE, DURERI ABDOMINALE PUTERNICE

Ceai de Calin

Arbust cu flori albe si fructe rosii, isi are puterea vindecatoare in coaja, care se recolteaza primavara sau toamna. Fructele sunt otravitoare, periculoase mai ales pentru copii, atrasi de culoarea lor rubinie. Infloreste cam odata cu Liliacul, la sfarsitul lui mai.
Reteta: Coaja se curata de pe ramurelele tinere, in forma de spirala. Se taie in bucati mai mici si se pune la uscat. Ceaiul se prepara din doua parti (masuri) de coaja peste care se toarna doua cani de apa rece, dupa care se pune pe foc si se lasa doua minute la fiert. Se strecoara, se lasa sa se raceasca si se bea cu inghitituri mici.

Tinctura de Calin

Se umple o sticla pe trei sferturi cu coaja maruntita de Calin. Se toarna deasupra doua treimi de alcool de 95 de grade si o treime de apa. Se inchide sticla cu dop si se pune la macerat vreme de 6 saptamani, la loc umbros si racoros. Cand perioada de asteptare expira, tinctura se strecoara si se toarna in sticla de culoare inchisa. Are efect nu doar in durerile legate de perioadele menstruale, ci in orice afectiuni care produc crampe. Dozajul este acelasi: de trei ori pe zi, cate 10 picaturi, puse in putina apa calda.

Perna cu ierburi uscate

Era nelipsita candva din satele de la munte. Pusa la capataiul copiilor, ca sa aiba somnul profund si usor, sau pe sale, la barbatii care lucrau la padure si sufereau de reumatism, in zona Muntilor Poiana Craiului, perna era transformata adesea in saltea, pe care toamna femeile o umpleau cu plante medicinale aromate. Larg folosita contra racelii, a durerilor de urechi si de cap, perna cu ierburi avea intrebuintare si in cazul neplacerilor legate de menstruatie.
Reteta: Aveti nevoie de un saculet din panza de in sau din etamina sau, pur si simplu, de o fata de perna pentru dormit. Umplutura contine urmatoarele plante uscate: 1 pumn de flori de Musetel, cate o farfurie adanca de frunze de Salvie, Coada-soricelului, Sanziene, Pelin negru si Anason. Se umple fata de perna cu plante si se baga in cuptor, pe un suport de ceramica sau portelan (farfurie). Cand se incalzeste suficient, se aplica pe zona dureroasa si se inveleste locul cu un fular sau un pled.
Foarte raspandite sunt si compresele calde cu otet (se stropeste cu otet o carpa inmuiata in apa fierbinte si se aplica pe abdomen). Concomitent, se bea ceai fierbinte de Coada-calului.
Infuzie de frunze de Patrunjel
Intr-o jumatate de litru de apa rece se pune la fiert un pumn de frunze bine spalate de Patrunjel. Se lasa sa dea doua-trei clocote, apoi se infuzeaza 5 minute si se bea in momentul cand se manifesta durerile.

Vin de Traista-ciobanului

Reteta: doi pumni plini de Traista-ciobanului spalata si taiata marunt se pun intr-un litru de vin rosu. Se strecoara dupa opt zile. Se bea cate un pahar la fiecare masa.

SINDROM PREMENSTRUAL

Influenteaza lunar nu doar corpul, ci si starea psihica a femeilor. Se manifesta sub forma de dureri de cap, dureri in membre, greata, depresii, apatie, epuizare, insomnie. In zilele dinaintea menstrelor, multe femei se simt asa de rau, incat cad la pat. Ceaiul care urmeaza le poate fi de folos. Leacul ii apartine unei moase batrane dintr-un sat din judetul Salaj.
Reteta: Aveti nevoie de urmatoarele plante, aflate in stare proaspata: cate doua parti de Coada-racului, Cretisoara, Coada-soricelului, Musetel, Maghiran si cate o parte de Sanziene, Melisa si flori de Levantica. Se pune cate o lingura de amestec la un sfert de litru de apa (dupa ce a dat in clocot). Se lasa sa stea 10 minute, se strecoara.
Cura incepe cu doua saptamani inainte de menstruatie si se bea in fiecare zi cate o cana, pana la a doua zi a perioadei menstruale. Apoi se face o pauza. Se reincepe cu 14 zile inainte de perioada urmatoare. Toamna si iarna, reteta se prepara cu plante uscate.

INFLAMATII ALE UTERULUI

Ulei de Maghiran

In urma cu 7-8 ani, in nici o casa din satele din zona Cehu Silvaniei - Oarta de Jos - Bogdanda nu lipseau de pe rama ferestrei sticlele cu ulei de Busuioc, de Sunatoare si Maghiran. Leacuri de sanatate aflate permanent in grija femeilor. Leacul se administra sub forma de picaturi, puse pe o bucatica de zahar sau, in lipsa, pe miez de paine, de doua ori pe zi, cate trei picaturi.
Reteta: 4-5 ramurele proaspete de Maghiran se spala bine intr-o galeata cu apa, apoi se zvanta pe un stergar. Se pune apoi planta intr-o sticla alba (transparenta), se toarna deasupra untdelemn de floarea-soarelui sau dovleac (bine ar fi presate la rece) si se pune in fereastra, la macerat, vreme de 2-3 saptamani.