Raspuns pentru MARI D. - Arges, F. AS nr. 985 - "Caut tratament naturist pentru candidoza vaginala"

Redactia
EUGEN GIURGIU - biolog, Alba Iulia, tel 0741/92.88.80

Iaurtul natural - cel produs de tarani (contine bacterii Lactobacillus acidophilus) - se pune pe un tampon de vata si se introduce vaginal, tinandu-se in functie de toleranta. De asemenea, se curata 4-5 catei de usturoi si se fierb in 200 ml apa pentru 5 minute. Se strecoara lichidul si se adauga in el o lingurita de bicarbonat de sodiu. Se fac spalaturi vaginale, de doua ori pe zi. Peste noapte, se poate introduce din nou tamponul cu iaurt, care va reface flora vaginala.
Pentru alte localizari ale Candidei (picioare, unghii): se fac spalaturi locale cu apa cu otet (o lingurita la un litru de apa). Ajuta la disparitia mancarimilor, distruge ciupercile si bacteriile. Se fac spalaturi zilnice. Se poate folosi inclusiv pentru mancarimea pe cap. Alta reteta: o jumatate de lingurita de bicarbonat + 1/2 lingurita sare + 5 picaturi tinctura de iod 5% se pun in 200 ml apa. Solutia obtinuta ajuta la distrugerea candidozei, a bacteriilor si fungilor. Se fac spalari de doua ori pe zi.

"Am conjunctivita cu stafilococ auriu si nici un tratament nu ma ajuta"
(Raspuns pentru MARIA, F. AS nr. 985)


* Arborele de ceai (Malaleuca alternifolia) - ulei volatil - este vorba despre un arbore care creste in emisfera sudica si care se deosebeste de ceaiul cu care suntem obisnuiti (Thea sinensis). Doua studii facute in Australia si in Japonia arata ca acest ulei volatil este mai eficient decat antibioticele de sinteza in tratarea infectiilor stafilococice, rezistente la tratamentele obisnuite. Se iau cate 3-4 picaturi, de patru ori pe zi, in cure de trei saptamani, urmate de 1-2 saptamani de pauza, dupa care tratamentul se poate relua.
Extern - se face un amestec de apa distilata, cu 1% ulei de arbore de ceai. Cu acest preparat se pun comprese pe zonele de piele infectate cu stafilococi. Tratamentul este valabil si contra acneei, un studiu australian aratand ca aceasta solutie este mai puternica decat benzoilperoxidul, in tratarea infectiilor bacteriene stafilococice asociate acneei.
* Cimbrul (Saturneja hortensis) - o lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma trei cani pe zi. Extern, ceaiul se poate folosi la spalaturi si comprese, fiind una dintre plantele cu o puternica actiune antimicrobiana.
* Ulei volatil de Cimbru in amestec cu ulei de Lavanda (Lavandula officinalis) - cele doua uleiuri se combina in proportii egale, iar din amestecul rezultat se iau cate 5 picaturi de patru ori pe zi, vreme de trei saptamani. De regula, fiecare doza se administreaza diluata in putina apa, care se bea imediat, pentru ca uleiurile volatile sa nu se evapore. Acest amestec are efecte foarte puternice contra infectiilor cu stafilococul auriu, cu localizare in aparatul respirator sau urinar. Contra infectiilor urinare produse de stafilococi se recomanda si baile de sezut cu apa fierbinte, in care s-au pus cateva picaturi din aceasta combinatie de uleiuri volatile.
* Napraznicul (Geranium robertiarum) - o lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute, apoi se strecoara. Se beau 3 cani pe zi. Extern, ceaiul se poate folosi la spalaturi si comprese, fiind unul dintre cele mai eficiente remedii in toate infectiile cu stafilococ.
Pentru conjunctivita:
Reteta: un varf de cutit de silur, 1 varf de cutit de albastrita si 1 varf de cutit de sulfina se pun in 500 ml apa clocotita. Se tin 15 minute, apoi se filtreaza. Se ia un paharel special pentru spalarea ochilor (de la farmacie) in care se pune lichidul obtinut, cand ajunge la temperatura corpului. Se da capul pe spate, in asa fel ca ochiul sa fie inundat cu lichid, apoi se deschide ochiul, pentru ca infuzia sa patrunda in ochi. Nu se face ceaiul mai tare, pentru ca ustura. Spalarea ochiului dureaza 10 minute. Se va face acest lucru de doua ori pe zi. In plus, se mai pot aplica comprese cu acest ceai, de mai multe ori pe zi. Compresele se pun la temperatura corpului sau putin mai calde. In nici un caz nu se pun reci. Tratamentul se face pana la vindecare.

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Mi s-a pus diagnosticul ciclotimie"
(Raspuns pentru DOINA - Constanta, F. AS nr. 632)


Ciclotimia reprezinta o stare psihica morbida, caracterizata prin alternarea starilor de buna dispozitie cu cele de depresie. Manifestarile comportamentale difera de la caz la caz, in functie de sex, varsta, conditie sociala, stabilitate familiala sau lipsa ei.
In principiu, tratamentul alopat este de regula acelasi cu cel folosit in cazul depresiilor, fobiilor sau starilor neuroastenice. Inconvenientul acestui tratament consta, asa cum ati remarcat si dvs., in aparitia unor efecte adverse, traduse prin: ameteli, stare de rau generala, cvasi-somnolenta, incapacitate de concentrare etc. Nu de putine ori s-au semnalat cazuri in care, dupa o perioada de scurt reviriment, depresia a reaparut in forme paroxistice. Aparitia dependentei in tratamentul cu antidepresive, anxiolitice sau chiar neuroleptice halucinogene constituie un factor care trebuie luat in seama. De aceea, va recomand un tratament "bland", la indemana tuturor, cu sanse mari de reusita, in peste 90% din cazuri.
* Efectuati o cura combinata cu vitamine si oligoelemente. Nu trebuie sa lipseasca vitamina B12, acidul folic, vitaminele C, B1, B2, B6. De asemenea, nici manganul si zincul nu trebuie sa lipseasca din alimentatia dvs. Sursele naturale sunt: germenii de grau, painea si cerealele integrale, nucile, semintele, scoicile, semintele de susan, alunele, sardinele.
* Sunatoarea este prin excelenta remediul vegetal cel mai puternic pentru depresii, actionand ca inhibitor al centrilor nervosi responsabili de declansarea acestora. Beti 2 cani pe zi, dintr-o infuzie preparata din una sau doua lingurite de planta la o cana cu apa clocotita. Cura trebuie sa dureze cel putin o luna.
* Florile de paducel sunt un minunat leac pentru tulburarile anxioase si depresive. Impreuna cu sunatoarea, impiedica descompunerea serotoninei (hormon al bunei dispozitii, fericirii).
* Fugiti de singuratate, faceti loc in viata dvs. pentru lucruri care v-au pasionat odinioara, practicati un sport, acordati o atentie deosebita somnului, evitati orice consum de alcool sau cafea seara si totul va fi bine.
* Faceti o cura cu magneziu. Stresul antreneaza epuizarea magneziului din organism. Carenta are drept consecinta cresterea secretiei de adrenalina. Pentru a obtine rezultate este necesara o cura de cel putin 2 luni de suplimente de magneziu. Va doresc multa sanatate.


ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Am peretii uterini ingrosati si mi s-a recomandat biopsia"
(Raspuns pentru ALIMAN MARILENA, F. AS nr. 927)


Doamna Marilena, menopauza este inceputul unei noi perioade de viata, care poate aduce uneori multe probleme de sanatate, emotionale si fizice, care raspund, de cele mai multe ori, la terapii naturiste. Momentul menopauzei este determinat nu numai genetic, dar si de unele afectiuni sau de elemente de stil de viata, cum ar fi fumatul, regimul alimentar si nivelul de stres. Dieta este foarte importanta pentru femeile la menopauza, mai ales pentru cele care au probleme de sanatate. Astfel, va recomand sa consumati alimente care contin hormoni vegetali, soia, telina, fenicul, cereale integrale, seminte de in si acizi grasi din peste. Femeile care includ in regimul alimentar produse din soia, cum ar fi tofu, boabe si lapte de soia, au mai putine probleme. Si alimentele bogate in acizi grasi esentiali sunt foarte importante pentru producerea de hormoni si pentru mentinerea sanatatii pielii, dar si pentru nervi sanatosi. Mancati nuci, seminte si cereale integrale, trei portii pe saptamana de peste gras (somon, macrou, ton si sardele), precum si uleiuri vegetale presate la rece.
Ca tratament naturist va recomand produsele realizate in laboratoarele farmaciei noastre:
* Tonicul antitum "E-lite" - contine printre altele miere, propolis, polen, laptisor de matca, extract de tuia, napraznic si muguri de plop, si are efect antitumoral, antiinflamator, antioxidant si antihemoragic, inhiband dezvoltarea celulelor tumorale.
* Tonicul ginecologic "E-lite" - un complex de fitohormoni cu efect reglator la nivel hormonal. Le este recomandat persoanelor care sufera de metroanexite, chisturi ovariene, fibroame uterine, dereglari hormonale, menopauza, noduli la san, rani pe colul uterin, insuficienta ovariana, sterilitate, micoze.
* Superforte Ovulin - o crema solida care regleaza nivelul hormonal, precum si pH-ul vaginal, previne si amelioreaza simptomele precoce ale afectarii aparatului genital la femei, are efecte pozitive in cazurile de infectii, inflamatii, chisturi si fibroame la nivelul aparatului genital feminin. Toate acestea au actiune benefica in cazul afectiunilor dvs.

VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6a, ap. 3, Timisoara

"Ajutati-ma cu un tratament pentru vitiligo"
(Raspuns pentru ELENA IOANA, F. AS nr. 980)


Raspunzand solicitarii dvs. de a vi se indica un posibil tratament naturist pentru vitiligo, trebuie sa mentionez faptul ca aceasta afectiune dermatologica este pe cat de inestetica, pe atat de greu de vindecat. Este, de fapt, si motivul pentru care unii barbati (mai ales persoane publice) prefera sa-si lase barba, spre a acoperi astfel petele albe de care nu au putut scapa.
Tratamentul naturist solicitat de dvs. are la baza telina, care poate fi utilizata sub doua forme, si anume:
a) Se face un decoct din 150 g de telina (inclusiv frunze) intr-un litru de apa, cu care se tamponeaza, si se aplica si comprese pe zonele afectate.
b) Se prepara o tinctura din telina tocata fin in proportie de 50 g la 100 ml alcool de 40 grade. Se lasa la macerat la intuneric, timp de doua saptamani, dupa care se strecoara si se foloseste sub forma de tamponari pe zonele afectate.
In cazul copilului dvs. in varsta de 10 ani, utilizarea unuia sau altuia din procedeele mentionate mai sus implica o atentie deosebita, mai ales odata cu aparitia unor pete albe in apropierea ochilor.
Fara a va descuraja de la inceput, trebuie sa precizez, totusi, ca acest tratament necesita rabdare si perseverenta, rezultatele pozitive nefiind sesizate imediat, ci doar dupa aplicari repetate, timp mai indelungat. Va doresc succes!