Batranete, haine grele...

Gilda Fildan
- Un proverb ce trebuie revazut -

* Veste buna din domeniul medicinei! Omul se naste cu doua varste: varsta nasterii, inscrisa in calendar, si varsta biologica, care tine de sanatate si suflet. Cand functioneaza normal, ea taie intre zece si douazeci de ani de pe certificatul de nastere. Un fenomen care merita explorat *

Cum imbatranim

Acesta este unul din marile adevaruri ale vietii: imbatranim, de cum am venit pe lume. Caci, strict vorbind, modificarile din organismul nostru, ce devin cu anii o povara tot mai penibila si greu de suportat, incep chiar din ziua cand ne-am nascut. Trebuie sa recunoastem insa ca, in prima parte a vietii, cand trecem de la stadiul de sugar la acela de copil mai mare, si in final de adult, percepem cresterea ca pe un proces salutar. Abia de pe la mijlocul vietii resimtim evolutia corpului nostru din ce in ce mai mult ca pe o involutie.
Imbatranirea se numara printre fenomenele cel mai putin intelese de biologi. Specialistii iau in discutie sute de cauze posibile. Dar, cu toate ca numeroase mecanisme sunt deja cunoscute, nu s-a ajuns inca la o elucidare deplina a factorilor declansatori si a modului lor de actiune. In plus, s-a observat ca acelasi proces poate sa accelereze imbatranirea intr-o zona a organismului, iar in alta sa aiba o functie de protectie.
Biologii si psihologii sunt totusi in masura sa descrie procesul general de imbatranire a corpului, psihicului si mentalului. La 20 de ani, corpul este complet dezvoltat si se afla in forma maxima. Apoi, cel mai tarziu in al patrulea deceniu de existenta, se manifesta tot mai pregnant procesele de degradare. Ele inainteaza cu rapiditate diferita, in functie de rezistenta organelor si de stilul de viata. Dimpotriva, multe aptitudini mentale si psihice continua sa urmeze o linie ascendenta, decenii de-a randul - uneori pana la o varsta inaintata, cu conditia sa nu ne lenevim inainte de vreme, ori sa nu intervina anumite boli, cum ar fi dementa senila. Si sa nu existe afectiuni ce raman latente, timp de douazeci sau treizeci de ani, la un moment dat fiind favorizate de imbatranire. Sa spunem cancerul sau maladia Parkinson.
Viteza proceselor de imbatranire si efectele lor difera de la un individ la altul, depinzand, printre altele, de dotarea genetica, de mediu, de comportamentul personal, dar si de sex. Astfel, femeile traiesc mai mult, insa in ultimii ani, au o sanatate mai subreda decat barbatii.
Sa urmarim, in continuare, cum se manifesta imbatranirea la nivelul corpului si al psihicului.

CORPUL

Pielea

Metabolismul celui mai mare organ al nostru isi micsoreaza turatia, pielea inmagazineaza mai putina apa si devine flasca. Pernitele de grasime, care dau rotunjime si fermitate unui chip tanar, migreaza spre alte zone ale fetei. Zestrea genetica decide in ce masura se increteste o piele, se acopera de pete sau formeaza riduri. Dar mai ales fumatul si influenta razelor ultraviolete accelereaza masiv degradarea.
Parul
Podoaba capilara se rareste in majoritatea cazurilor si isi pierde culoarea, deoarece pigmentii din firele de par se distrug. Cat de curand apar modificarile, iar cat de drastice sunt ele - aceasta este din nou o chestiune determinata genetic. Parul poate cadea insa si independent de varsta, de exemplu, din pricina stresului, a unei carente de fier sau, pur si simplu, fiindca exista predispozitia respectiva.

Dintii si gingiile

Intrebuintarea zilnica face ca smaltul dintilor sa se subtieze, iar dantura sa nu mai fie atat de alba. Gingia se apara mai greu de bacterii, deci se inflameaza mai usor. Dintii pot cadea. Acest tip de infectii (parodontopatii) au consecinte complexe, ajungand uneori sa afecteze si inima. Ca masuri profilactice, se recomanda renuntarea la fumat, evitarea stresului, igiena riguroasa a dintilor si curatarea lor de catre medicul stomatolog, o data sau de doua ori pe an.

Ochii

In jurul varstei de 45 de ani, capacitatea de acomodare a cristalinului scade, facand mai dificila vederea clara a obiectelor apropiate: omul devine prezbit. Cand tulburarile sunt congenitale, un creier tanar izbuteste uneori sa le compenseze decenii intregi, pentru ca la mijlocul vietii ele sa iasa la iveala, de exemplu, sub forma unei miopii. In afara de aceasta, cristalinul se poate opaciza la batranete, ceea ce ingreuneaza mult vederea in obscuritate. Medicii au posibilitatea sa elimine chirurgical cataracta, inlocuind cristalinul natural cu unul artificial.
Odata cu cresterea sperantei de viata in tarile dezvoltate, sporeste si incidenta afectiunilor oculare grave: a glaucomului si a degenerescentei maculare, care pot conduce la orbire. Intre timp s-au descoperit, atat pentru glaucom, cat si pentru degenerescenta maculara, terapii capabile sa salveze vederea, daca bolile sunt depistate si tratate in faza incipienta.

Urechile

In cursul vietii, organul auzului percepe din ce in ce mai greu tonurile inalte. Pe langa aceasta, poate interveni si o scadere de auz legata de varsta, in cazul cand urechile au fost expuse la un nivel ridicat de zgomot, de pilda, o muzica foarte galagioasa. Mult timp, creierul compenseaza satisfacator prejudiciile create in prima tinerete. De cele mai multe ori apar, de la patruzeci de ani in sus, probleme acute, cand omul constata brusc ca pierde franturi din frazele ce-i sunt adresate, daca domneste rumoare in jur. Specialistii recomanda utilizarea neintarziata a unei proteze auditive, pentru ca nervii corespunzatori din creier sa nu "adoarma" definitiv. Aparatul reduce si riscul de tinitus (zgomote in urechi).

Plamanii si sistemul cardiovascular

Capacitatea respiratorie se reduce la batranete. Si, fiindca numarul alveolelor pulmonare scade, schimbul de gaze functioneaza mai defectuos. In afara de aceasta, inima nu mai regleaza atat de bine tensiunea arteriala. Ea pompeaza cu mai putina forta, iar pulsul nu mai urca suficient la efort, incat sangele transporta mai putin oxigen in organism. Consecinta: rezistenta fizica se diminueaza.
Arterele incep sa se ingusteze inca din copilarie si se rigidizeaza, treptat, in decursul vietii. Mai tarziu, se pot desprinde din peretii deteriorati ai vaselor sanguine cheaguri, care provoaca un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Aici, stilul de viata este un factor decisiv. De el depinde cu ce rapiditate progreseaza ateroscleroza si ce amploare au distrugerile produse de ea pe vasele de sange.

Sistemul imunitar

Imunitatea innascuta functioneaza destul de bine si la batranete. Ce-i drept, ea aduce organismul varstnic intr-o stare permanenta de usoara inflamare, ceea ce creeaza conditii favorabile pentru afectiunile cardiovasculare si Alzheimer. In schimb, imunitatea dobandita, cea care-si ascute armele abia pe parcursul vietii, prin contactul cu germenii patogeni, slabeste considerabil. De aceea, apar mai frecvent infectiile, indeosebi cele respiratorii, pulmonare si ale tubului digestiv. Vaccinurile au o actiune mai putin eficienta si de mai scurta durata. Specialistii sunt de parere ca ele ar trebui repetate la intervale mai scurte.

Metabolismul energetic si greutatea corporala

Consumul de calorii al organismului, asa-numitul metabolism bazal, se restrange. De aceea, cine se hraneste cu alimente cu densitate energetica la fel de mare ca in tinerete se va ingrasa. La jumatatea vietii, se modifica la femei repartizarea grasimii: depozitele se formeaza mai curand pe abdomen, decat pe coapse si solduri. Aceasta grasime abdominala, caracteristica mai degraba pentru barbati, este nesanatoasa. Intrucat se adauga la aceasta si diminuarea secretiei de estrogen in perioada premenopauzei, ceea ce face ca vasele de sange sa fie mai putin protejate, riscul de imbolnaviri cardiovasculare se apropie de cel al barbatilor. In general, odata cu trecerea anilor, se depune in corp mai multa grasime. Insa, la o varsta avansata, situatia se schimba din nou: atat ponderea grasimii in greutatea corporala, cat si masa musculara se reduc. Astfel exista pericolul ca persoana respectiva sa fie subponderala, deci fragila.

Sistemul endocrin

Organismul micsoreaza secretia de hormoni, de exemplu la hipofiza, tiroida, suprarenale si pancreas. Acesta produce mai putina insulina, totodata scade si toleranta la glucoza. Daca mai exista si un surplus de greutate corporala, se poate declansa foarte usor un diabet senil.

Repararea celulelor

Mecanismele de intretinere ale organismului functioneaza tot mai greoi in decursul vietii. Din aceasta cauza, defectele aparute in celule nu mai sunt eliminate atat de prompt ca inainte. Unele exemplare se inmultesc. Daca o astfel de celula-mutant nu este distrusa de organism si se propaga intr-o serie de alte nefericite trepte ale diviziunii si cresterii celulare, se poate dezvolta de aici o tumora. De aceea, cancerul este considerat o boala a batranetii.

Organele de reproducere, vezica urinara si rinichii

La femei - Uterul se atrofiaza, mucoasele sunt mai putin alimentate cu sange, vaginul devine mai uscat si uneori isi pierde elasticitatea. Cand sexualitatea are de suferit, ginecologii prescriu creme cu hormoni, care actioneaza local si mentin flexibilitatea vaginului. Deseori, slabeste si musculatura perineului si atunci femeia pierde involuntar urina, cand tuseste sau rade. Insa muschii pot fi intariti cu ajutorul unor exercitii speciale de gimnastica.
La barbati - Prostata isi mareste volumul si preseaza cateodata vezica si uretra. Daca aceasta marire benigna provoaca neplaceri, ea poate fi corectata medicamentos sau chirurgical.
Deoarece capacitatea de filtrare a rinichilor se reduce, medicamentele sunt eliminate mai lent, motiv pentru care varstnicilor li se administreaza adesea doze mai mici.
Muschii, oasele si articulatiile
Incepand de la 30 de ani, masa musculara se imputineaza cu cate un procent sau doua pe an, iar pana la varsta de 80 de ani, muschii pierd aproximativ o treime din celulele lor. Articulatiile devin mai rigide, mentinerea echilibrului se face cu mai multa greutate, reflexele slabesc. Din aceasta cauza creste riscul de caderi si fracturi.
Intrucat calciul iese din oase, densitatea lor se reduce uneori drastic, mai ales la femeile aflate la menopauza. Se stie, insa, ca efortul fizic stimuleaza de-a lungul vietii cresterea tesutului osos, asadar antrenamentul, indeosebi prin miscari ce produc o anumita presiune (mersul pe bicicleta si caratul unor sacose grele de la piata) poate fi de folos.
Un fenomen des intalnit la batranete este si uzura cartilajelor articulare - din trei oameni trecuti de 60 de ani, unul prezinta simptome de artroza. Insa aceasta boala degenerativa nu provoaca dureri decat la o treime din pacienti. Si aici, consolidarea musculaturii protejeaza contra simptomelor neplacute si incetineste distrugerea cartilajelor. Deci, miscare!

PSIHICUL

Spre deosebire de corp, psihicul si forta personalitatii nu se fragilizeaza aproape deloc la batranete. Potrivit cercetarilor recente, trairile noastre sufletesti, modul cum actionam si cum ne percepem propria persoana raman stabile. Cine a avut o anumita rezistenta psihica la o varsta mai tanara sau a invatat sa-si rezolve crizele pastreaza aceste aptitudini si la anii senectutii. Marea majoritate a celor de peste 70 de ani, chestionati in cadrul unor studii, declara ca sunt multumiti de viata lor si ca se simt bine, desi au de suportat unele neajunsuri fizice. Oamenii trecuti de 60 de ani sunt mai putin labili decat tinerii, reusesc mai usor sa-si pastreze buna dispozitie si sa evite enervarile. Ca este adevarat, veti afla citind povestile de iubire de la rubricile "Asul de inima" si "Acasa", dovezi ca inima imbatraneste dupa alt calendar.