Daciana Sarbu si Renate Weber someaza Comisia Europeana sa interzica cianurile

Ion Longin Popescu
La initiativa membrilor Parlamentului European, Daciana Sarbu (PSD) si Renate Weber (PNL), 16 parlamentari din diferite tari, reprezentand toate grupurile politice importante din PE, critica atitudinea Comisiei Europene in privinta mineritului cu cianuri.

Intr-o scrisoare comuna, eurodeputatii solicita CE explicatii cu privire la lipsa de reactie a acestui for fata de rezolutia Parlamentului European privind interzicerea cianurilor in minerit, atitudine care incurajeaza Guvernul Romaniei sa poarte discutii despre aprobarea proiectului minier pe baza de cianuri de la Rosia Montana. "Suntem dezamagiti de lipsa de reactie a Comisiei Europene si credem ca efectul acestei atitudini a fost chiar incurajarea dezvoltarii mineritului cu cianuri in UE. Sfidand rezolutia Parlamentului European, guvernul Romaniei este gata sa aprobe constructia, la Rosia Montana, a unui proiect minier bazat pe cianuri", spun eurodeputatii in cadrul apelului. Dupa cum ne amintim, Daciana Sarbu si Renate Weber au fost co-autoare ale rezolutiei anti-cianuri adoptate de Parlamentul European in mai 2010, cu sprijinul tuturor grupurilor politice. "Parlamentul European a exprimat o solicitare foarte clara catre Comisie, de a veni, pana la finalul anului 2011, cu o propunere de interzicere completa a utilizarii tehnologiilor miniere bazate pe cianuri, in Uniunea Europeana", atrag atentia semnatarii scrisorii. Lasand de o parte diplomatia de cabinet, eurodeputatii adreseaza CE o adevarata somatie: "Cu tot respectul, va cerem sa ne explicati de ce Comisia Europeana nu a raspuns pozitiv solicitarii Parlamentului European, in privinta unei interdictii generale a utilizarii cianurilor in minerit si de ce, in ciuda caracterului transfrontalier al riscurilor implicate, Comisia nu a propus masurile adecvate, la nivel european, pe care noi le consideram necesare".

"Rosieni, pamantul este al vostru!"

Cunoscuta organizatie internationala "Reclaim the Fields" (Pamantul este al vostru), sprijinita de organizatiile romanesti "Alburnus Maior" si "Eco Ruralis", a organizat o tabara de 10 zile la Rosia Montana, pe proprietatea lui Eugen David, presedintele asociatiei Alburnus Maior. Cu toate piedicile puse de Primaria Goldului, actiunea a fost un succes remarcabil. Peste 400 de participanti din 22 de tari (Croatia, Turcia, Brazilia, SUA, Canada, Singapore si o parte dintre tarile membre UE) au pus RMGC si lacheii de serviciu in dificultate, deoarece spiritul liber, dezinvoltura, detasarea si lipsa inhibitiei sutelor de tineri activisti, obisnuiti cu siretlicurile corporatiilor, au speriat reteaua ticalosita a sustinatorilor proiectului goldistilor. "Reclaim the Fields" (www.reclaimthefields.org) este dezvoltata de activisti si fermieri din Europa, si pune in legatura actiuni locale de protest cu campanii de rezistenta pe probleme globale. Organizatia lupta impotriva interesului corporatist care are un impact abuziv si destructiv asupra comunitatilor locale, valorilor culturale si mediului inconjurator. Intre promisiunile ferme ale activistilor a fost una care a facut sa tresalte inimile localnicilor: daca legea Grebla/Ruset, de expropriere cu forta a rosienilor, va fi votata de Parlament, sute de activisti straini se vor intoarce si vor organiza o tabara de rezistenta a opozantilor locali, ducand vestea in intreaga lume. De notat ca, dupa cum le este obiceiul, primaria si politia locala s-au comportat ca "organe" ale Gold Corporation, sicanand tabara la fiecare pas. Au fost furate patru biciclete ancorate cu lanturi groase, ale unor englezi si ale unor francezi care faceau Turul Lumii, iar politia a refuzat, initial, sa primeasca plangerile pagubitilor, facand de ras statul roman.

Deveniti voluntari pentru Rosia Montana!

Din data de 20 septembrie, in Bucuresti au fost instalate cinci corturi pentru strangere de semnaturi impotriva proiectului Rosia Montana, prin trimiterea de petitii autoritatilor responsabile (sau, mai bine zis, iresponsabile!). Actiunea a fost initiata la sugestia semnatarilor petitiei online de pe www.rosiamontana.net. Corturile au fost amplasate in zona centrala, in urmatoarele puncte: Piata Romana, Piata Aviatorilor (Charles de Gaulle), Piata Victoriei, zona Perla (intersectia dintre Soseaua Stefan cel Mare si Dorobanti) si Piata Universitatii. Functionarea acestor puncte este asigurata de voluntari care, pe langa oferirea de materiale informative, vin in intampinarea celor care doresc sa semneze petitii pe adresa urmatorilor: Ministrul Culturii, Kelemen Hunor; Ministrul Mediului, Laszlo Borbely; membrii Camerei Deputatilor, carora li se cere sa nu voteze proiectul de modificare a legii minelor. Pana in prezent, petitiile au fost semnate de peste 20.000 de bucuresteni.
Opriti-va si semnati! Deveniti voluntari pentru Rosia Montana!