Raspuns pentru TRAIAN LOGICAN, F. AS nr. 983 - "Am o mancarime la maini si picioare, care ma supara noaptea, vreme de circa trei luni pe an"

Redactia
Ing. BOGDAN VICTOR - specialist in fitoterapie, reflexoterapie si bioenergie - Bucuresti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98

Domnule Traian, suferinta dvs. nu poate fi inteleasa decat de catre cei care au trecut prin ea. Printre ei ma numar si eu, desi in cazul meu au fost doar perioade in care mancarimile nu durau decat cateva ore, noaptea. Poate ca suferinta mea a fost mai usoara, deoarece stiam ce remediu sa aplic. Cel mai des aplicam suc de telina. Dupa ce ma ungeam pe zonele pe care aveam mancarimi, in cateva secunde ele dispareau. Altadata, cand criza s-a localizat la picioare si la maini, fiind plecat cu stupii in pastoral, am taiat o telina in doua si m-am frecat cu ea pe zonele afectate. Si de data asta, mancarimile au cedat imediat. In plus, cei ce sufera de boli de piele, eczeme, urticarie, lepra sau mancarime rebela, este recomandat sa consume o perioada de 42 de zile doar: orez, porumb (mamaliga sau porumb fiert), fasole (ciorba, supa, mancare, dar fara sare si ulei), legume verzi, mere romanesti, banane, ceai negru sau verde fierbinte, cafea. Dupa masa, se va consuma putina apa sau deloc. Alimentele interzise in cazul bolilor de piele sunt: produsele lactate, fructele acre, portocalele, mandarinele, ananasul, piersicile, prunele, pestele, carnea, zaharul, uleiul, sarea, alimentele grase, alimentele fripte sau prajite, muraturile.
O alta reteta buna pentru mancarimi este urmatoarea: 2 linguri de telina rasa se pun in 200 ml apa rece. Se acopera vasul pentru doua ore, la temperatura camerei. Lichidul obtinut se imparte in 4 parti egale si se bea dimineata, la pranz, dupa masa, in jurul orei 16, si seara.

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Caut tratament pentru spondilita anchilozanta"
(Raspuns pentru BAROS IOSIF - Cluj-Napoca, F. AS nr. 943)


Chiar daca este considerata o afectiune reumatica de tip autoimun, spondilita anchilopoietica prezinta si o componenta genetica, pusa in evidenta de prezenta antigenului HLA-B27, practic, acelasi marker genetic regasit si la persoanele care dezvolta sindromul Reiter. In mod tipic, spondilita anchilozanta debuteaza cu durere la nivelul coloanei si, mai ales, la articulatiile din zona sacro-iliaca, fiind, de fapt, o reactie de aparare a organismului impotriva agresiunii propriului sistem de aparare (imun). Agresiunea autoimuna la nivelul tesuturilor si articulatiilor, tradusa prin inflamarea acestora, este contracarata de organism prin depunere de minerale care, cu timpul, ajung sa limiteze mobilitatea acestor structuri articulare, ce tind sa se sudeze, formand, in stadiile avansate, o structura dura si imobila.
Trebuie retinut ca spondilita anchilozanta evolueaza progresiv si spre alte zone ale corpului, afectand alte articulatii sau chiar organe, cum ar fi ochii (uveita anterioara), inima (degradari ale valvei aortice), plamanii (dificultati de expansiune a cutiei toracice), sistemul digestiv (boala inflamatorie intestinala), pielea etc.
Desi terapiile alopate si naturiste nu pot vindeca in totalitate aceasta afectiune cronica, totusi, ele pot contribui semnificativ la calmarea si atenuarea simptomatologiei specifice. In esenta, tratamentul alopat include antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, naproxen), care pot ameliora durerea si rigiditatea, antireumaticele (sulfosalazina, metrotrexat), ce intervin in modificarea evolutiei bolii si, ocazional, corticosteroizii sau imunosupresoarele. In plus, noile medicamente, cum ar fi blocantele factorului de necroza tumorala (TNF) - etanercept (Eubrel) si Infliximab (Remicade) s-au dovedit eficiente in tratamentul spondilitei anchilopoietice.
Tratamentul naturist vizeaza, ca si terapia clasica, reducerea inflamatiei, prevenirea anchilozei si mentinerea mobilitatii articulare, si include urmatoarele remedii:
* Extractul din mladite de vita-de-vie salbatica - antiinflamator si analgezic in formele de reumatism hiperalgic, indicat in diverse patologii articulare (artrita reumatoida, artroza deformanta, reumatism cronic etc.), precum si in spondilita anchilozanta sau poliartrita cronica evolutiva. Se administreaza cate 50 de picaturi, diluate in 100 ml apa, de trei ori pe zi, inainte de mesele principale. Pentru obtinerea unui efect terapeutic sporit, se poate asocia cu extractul din muguri de jneapan.
* Harpagophytum (gheara-diavolului) - excelent remediu antiinflamator, antiartritic si antireumatic, indicat in astfel de patologii, singur sau in combinatie cu iarba-fetei si extractul din scoarta de salcie, alte doua remedii importante in reducerea statusului inflamator, prin inhibarea eliberarii particulelor inflamatorii, efect superior acidului acetil-salicilic (aspirina). Se administreaza conform prospectului.
* Uleiul de luminita-noptii - antiinflamator natural, cu efect benefic la nivelul articulatiilor, prin continutul de acid gama-linolenic. Se administreaza cate o capsula (500 mg), de doua ori pe zi, intre mese.
* Seleniu + vitamina C + vitamina E - triada cu actiune puternic antioxidanta si antiinflamatorie, considerata ideala in contracararea patologiilor autoimune. Doza zilnica optima este de 250 mg vitamina E, 250 mcg Seleniu si, cel putin 300 mg vitamina C.
* Papayna si bromelaina - enzime prezente in extractele de papaya si ananas, cu proprietati antiinflamatorii la nivelul articulatiilor, benefice in tratamentul afectiunilor reumatice, mai ales in cazurile caracterizate de dureri severe. Se administreaza cate 1-2 g din fiecare zilnic, intre mese.
* Instant genoflex - amestec de uleiuri vegetale destinat masajului terapeutic, cu efecte imediate si de durata in inlaturarea durerilor reumatice, indiferent de localizare si etiologie.
Sa auzim numai de bine!

Dr. PURCARITA DACIAN - Centrul de Consultanta naturopata, diagnostic si tratament medicina naturista "Primum non Nocere" - Timisoara, e-mail: primum_non_nocere_tm@yahoo.com, tel. 0742/34.34.39

"Sunt purtatoare sanatoasa de virus hepatitic B"
(Raspuns pentru POPAS FLORINA - Deva, F. AS nr. 978)


Consecutiv cu tratamentul hepatoprotector va recomand si un tratament foarte eficient, cu efecte antivirale.
* Imuheptin (reteta dr. Ciuhrii) - este un preparat cu actiune antivirala asupra hepadnavirusurilor, imunostimulator, stimuleaza formarea alfa-interferonului.
* Citonat ("Dacia Plant") - prezinta actiune antitumorala, imunostimulenta, stimuleaza secretia de interferon, este antiviral, hepatoprotector si antiinflamator.
* Antiviral ("Dacia Plant") - prezinta efect antiviral, antiinflamator, depurativ si antitoxic.
* Regalen - este un preparat obtinut dupa cele mai moderne cunostinte din fitoterapie, homeopatie si cristaloterapie, contine o serie de substante biologic active orientate spre regenerarea hepatocitelor, fiind recomandat in hepatopatii, hepatite virale si toxice, ciroze si neoplasm hepato-biliar.
* Apa de argint coloidal - are efect puternic antiviral, antibacterian, antifungic si antiparazitar, stimuleaza atat imunitatea specifica celulara si umorala, cat si imunitatea nespecifica prin cresterea numarului de fagocite.
* Isoprinosine - este un medicament ce contine inosine, dimepranol acedoben, stimuleaza imunitatea celulara si umorala prin activarea macrofagelor, limfocitelor T si B, potenteaza actiunea unor limfokine, inhiba replicarea virala.

Dr. NICOLETA RUS - specialist reflexoterapie - Carei, Satu-Mare, tel. 0728/18.09.85

"Fata mea sufera de 5 ani de depresie si este tot mai rau"
(Raspuns pentru VIORICA, F. AS nr. 898)


Depresia este o tulburare a starii afective, care duce la aparitia unei trairi de tristete sau de pierdere a sperantei pentru o perioada indelungata de timp. Fiind mai serioasa decat un simplu episod de suparare sau decat o traire temporara de scadere a energiei, depresia poate avea un impact semnificativ asupra bucuriei de a-ti trai viata, asupra capacitatii de munca, asupra starii generale de sanatate si asupra persoanelor apropiate. In experienta medicala pe care o am, rezultate bune in aceasta afectiune au dat tratamentul cu Coenzima Q10 in asociere cu Siropul NONI. De asemenea, sunatoarea este foarte buna, administrata pe cat posibil sub forma de pulbere, asociata cu miere de tei si apa plata sau de izvor.
O combinatie pe care o sugerez ca fiind de mare succes ar include si cate o masura egala din urmatoarele tincturi: valeriana, paducel, cimbrisor, lavanda, talpa-gastei si roinita.