Despre trup si suflet

Radu Balasa
Revista ROST, numarul din luna octombrie

In numarul sau pe luna octombrie, revista de cultura crestina si politica ROST abordeaza, cu mare indrazneala, un subiect delicat: cum il indeparteaza "revolutia sexuala" pe omul de astazi de sine insusi, de ceilalti si de Dumnezeu. "Grija exagerata - ceea ce va sa zica: prioritara, iar adesea chiar exclusiva - a omului fata de propriul trup si de functiile imediate ale acestuia e rezultatul consec vent al unui lung proces de despiritualizare, inaugurat de antropocentrismul si naturismul renascentist, trecand prin ateismul si materialismul iluminist, pentru a ajunge la formele de perversiune si degenerare ale lumii contemporane", afirma redactorul-sef al publicatiei, Razvan Codrescu. Prin urmare, revenirea la firesc, la normalitate, atat in viata intima cat si in cea sociala, nu este posibila decat prin trairea religioasa.
Ancheta de opinie inserata in numarul recent al revistei abordeaza un subiect la fel de ingrijorator si incitant: tendinta de efeminare a barbatului si de masculinizare a femeii, interpretata de un psihiatru, un teolog, un scriitor si un jurnalist.
In stransa legatura cu subiectele abordate, directorul revistei, Claudiu Tarziu, avertizeaza in editorialul pe care-l semneaza asupra declinului familiei romanesti - cauzat de pornografie, planificare familiala, competitia dintre sexe, feminism, liberalism sexual extrem si mirajul carierei.
* In partea sa politica, ROST se opreste asupra recentelor revolte si revolutii din tarile arabe, asupra resorturilor care au declansat, in aceasta vara, violente intre tineri protestatari si autoritati, in cateva capitale europene, si asupra lipsei de performante a politicii externe a Romaniei.
* "Afacerea Rosia Montana" beneficiaza, si ea, de o radiografie de exceptie: istoric, pericole, vinovatii. La Rosia Montana nu este doar o problema economica sau sociala ci, mai ales, una culturala si ecologica. Prin distrugerea unor munti si aparitia unor lacuri cu cianuri este desfiintata o parte foarte importanta din cea mai veche istorie romaneasca, fiind puse in pericol nu doar viata motilor din apropiere, ci existenta noastra, a tuturor.
* Personalitatea omagiata in acest numar este regretatul pictor bisericesc si scriitor Radu Marculescu, fost veteran de razboi si detinut politic. Va recomandam si interviul editiei, acordat de actrita Laura Vasiliu, de la Teatrul Nottara, care si-a castigat notorietatea jucand rolul principal in filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", in regia lui Cristian Mungiu. Un dialog emotionant, despre profesie si credinta.
Revista ROST costa 5,9 lei si poate fi cumparata de la chioscurile de presa din toata tara, sau in sistem de abonament (cu 30% reducere), de la redactie (www.rostonline.org). In Bucuresti, se gaseste la Libraria Sophia (str. Bibescu Voda nr. 19), Libraria Bizantina 1 (str. Regina Maria nr. 50) si Libraria Bizantina 2 (str. Bibescu Voda nr. 20).