CATHERINE HAKIM - "Valorificati-va capitalul erotic!"

Gilda Fildan
- Traieste in Anglia, este socioloaga si a scris o carte tiparita in milioane de exemplare: "Capitalul erotic, secretul oamenilor de succes". Ideea se intelege din titlu: "Doamnelor, descheiati-va nasturii de la bluza daca vreti sa-l impresionati pe sef!". Un indemn care consfinteste, de fapt, o realitate: femeile si-au valorificat totdeauna capitalul erotic, pe fata sau voalat. Iar barbatii calca pe urmele lor. O realitate de mare actualitate, analizata intr-un interviu realizat la Londra, de colaboratoarea revistei noastre, Carmen Bob Loyd -

"Oamenii frumosi au mai mult succes decat ceilalti"

- In cartea dvs. de mare succes, afirmati ca frumusetea exterioara face parte din capitalul erotic al unei persoane. Ce se intelege prin el?

- Este o combinatie frapanta de sex-appeal, frumusete si carisma sociala. Datorita capitalului lor erotic, unii oameni ni se par deosebit de atragatori, trezesc in noi dorinta de a le fi apropiati. La fel ca si inteligenta, erotismul ar trebui considerat o calitate valoroasa, cu care se poate lucra. Oamenii cu un capital erotic remarcabil au sanse mai bune in viata. Din pacate, insemnatatea lui nu este apreciata pe masura. Sigur ca exista si alti factori determinanti pentru succesul in viata. Dintre ei as aminti banii, o instruire temeinica, apoi o retea de relatii in plan profesional. Acestea reprezinta capitalul economic, social si uman. Spre deosebire de ele, capitalul erotic a fost subevaluat pana acum. Chiar de catre femei, in primul rand.

- Botox, operatii estetice, sali de sport... Toate acestea le sunt folositoare femeilor, le ajuta in cariera?

- Bineinteles. Si nu doar femeilor, ci si barbatilor. Nu vad de ce n-ar investi cineva in frumusete si seductie. In Brazilia, de exemplu, o tara in care se pune mare pret pe frumusete, un asemenea gest pare absolut firesc.

- Sa intelegem ca sexul vinde orice, ca iti asigura succesul pe piata?

- Atunci cand vorbesc de capitalul erotic, nu ma refer la sexualitate. El presupune mult mai mult: farmec, temperament, un anumit stil vestimentar, maniere, eleganta, carisma. Toate acestea fac din capitalul erotic o avutie personala, demna de luat in seama. Ca sa dau un exemplu, pentru mine intruchiparea perfecta a capitalului erotic este d-na Christine Lagarde, fost ministru de finante al Frantei, in prezent director al Fondului Monetar International. Fara sa fie rapitor de frumoasa, are o tinuta perfecta, inalta, supla, imbracata fara cusur. O femeie cu foarte mult succes in profesie. Nimeni nu se indoieste de inteligenta, eficienta, profesionalismul ei. Insa toata lumea simte ca e vorba de mai mult. Eleganta, o conditie fizica excelenta, o carisma enorma. Intr-o alocutiune publica, am auzit-o spunand odata ca-i e foarte recunoscatoare mamei sale, pentru faptul ca a invatat-o cum sa se poarte si cum sa se imbrace. Aceasta femeie a investit in capitalul ei erotic - si face uz de el. De altfel, femeile mai au un avantaj decisiv: ele se pot folosi de nesatul sexual al barbatilor... Am studiat zeci de anchete efectuate de sexologi. Ele scot in evidenta, la unison, un deficit permanent de sex la barbatii din lumea intreaga. Fie ca provin din China, SUA, Italia, Suedia sau Japonia - toate studiile arata ca barbatii tanjesc dupa mai multa dragoste fizica decat femeile si o doresc pana la sfarsitul vietii lor. Este evident, deci, ca barbatii sufera de o frustrare sexuala mai mult sau mai putin accentuata, care ii face vulnerabili la mesajele femeiesti. Si din aceasta cauza, capitalul erotic reprezinta o forta uriasa. Orice femeie are la indemana sansa de a-l dezvolta si a-l utiliza.

- Daca v-am inteles bine, dvs. invitati femeile sa se culce cu cine trebuie, pentru a avansa in cariera?

- Nici vorba! Incerc doar sa le insuflu femeilor curajul de a-si exploata cat mai bine capitalul erotic, pentru a avansa in cariera.

- Nu vi se pare injositor?

- Nu. Oricum, ca sa faci cariera trebuie sa fii foarte competenta in profesia ta. Nu e vorba de prostitutie. Femeile din bordeluri n-o sa ajunga niciodata sefe la firme multinationale. Si daca tot esti pe val in profesie, de ce sa nu folosesti capitalul erotic, ca o parghie suplimentara, pentru a ajunge in pozitia pe care ti-o doresti? Repet: capitalul erotic inseamna mult mai mult decat sexualitatea. Dar, indiferent ca ne place sau nu: oamenii frumosi, atragatori, au mai mult succes decat ceilalti. Chinezi sau americani - toti cred ca barbatii si femeile cu un fizic atragator sunt mai indragiti si mai capabili, ca ei primesc cele mai bune joburi. Chiar copiii frumosi sunt inconjurati cu mai multa grija, li se acorda un plus de afectiune. E ca si cum ar primi in dar o viata plina de mici avantaje, inca de la start.

- Prin urmare, e mai bine sa fii frumos, decat destept?

- Bine ar fi sa le ai pe amandoua. In orice caz, studiile ne arata ca un politician atragator are sanse sensibil mai mari de a fi ales. Despre oamenii cu un aspect fizic placut se presupune ca ar fi competenti, inteligenti, prietenosi. Le atribuim o multime de insusiri pozitive, inca inainte de a-i cunoaste. Ne place sau nu, exista un fel de "prima de frumusete". O intalnim si in politica, si in planul profesional.

- O prima care se traduce in bani?

- Exact. E drept ca in aceasta privinta avem putine statistici, insa cercetarile la scara europeana, atatea cate ne stau la dispozitie, ne permit sa recunoastem existenta acestei prime de frumusete. Oamenii dizgratiosi castiga mai putin decat cei cu o infatisare medie, iar acestia, la randul lor, sunt retribuiti mai modest decat barbatii si femeile cu un fizic agreabil. In mod evident, oamenii atragatori dobandesc o anumita siguranta de sine, precum si abilitati de comunicare ce ii impresioneaza pe superiorii lor ierarhici. In general, infatisarea unei persoane exercita asupra venitului sau o influenta comparabila cu cea a pregatirii profesionale.

"A te folosi de frumusetea si farmecul tau nu este deloc o atitudine superficiala"

- Cat de mare poate fi prima de frumusete?

- Acest bonus se ridica pana la aproximativ 20 de procente. De-a lungul intregii activitati profesionale, se pot aduna astfel o multime de bani. Si inca un detaliu: bonusul este mai mare pentru barbati decat pentru femei. Prin urmare, barbatii atragatori castiga, in medie, mai mult decat femeile atragatoare. La selectia pentru posturile de manager se prefera candidatii barbati cu calificare superioara si atragatori. La femei, dimpotriva, sunt preferate - in aceasta zona - mai curand candidatele cu calificare superioara, insa neatragatoare.

- De ce?

- Probabil ca femeile mai putin frumoase sunt considerate mai masculine, mai ferme in decizii, mai putin sentimentale. Iar femeile, la randul lor, nu-si privesc de regula capitalul erotic ca pe un plus personal. Ar fi timpul sa invete ca a te folosi de frumusetea si farmecul tau nu este deloc o atitudine superficiala. Sa nu mai creada femeile ca frumusetea n-are nici un rol de jucat in profesie, asa cum tot incearca sa le convinga barbatii si tot alaiul de feministe, care in acest punct nu se deosebesc cu nimic de barbati. Capitalul erotic nu este o capcana pentru femei. E un instrument al puterii lor, de care trebuie sa se foloseasca. Este un avantaj legitim pe care il au si oamenii care se nasc mai inteligenti decat altii. Daca inteligenta te ajuta sa urci pe scara valorica, de ce n-ar face-o si frumusetea? Evident, frumusetea ca un atribut al inteligentei, fiindca altfel ne intoarcem la frumusetile de bordel, care se promoveaza mai agresiv decat femeile inteligente. Stiti doar, televiziunea si internetul sunt pline de asemenea "stele", de o absoluta vulgaritate. Dar ce trecere au la sefi...