LECTIA DE VIATA LUNGA

Gilda Fildan
- Zece reguli de aur -

* Ea exista, intr-adevar: reteta pentru o viata lunga! Ingredientele le veti gasi in acest articol. Doar atat va spunem din capul locului: va fi vorba mai ales de bucurie si placere, si catusi de putin de renuntare. Ati devenit curiosi? Perfect. Caci curiozitatea este una din componentele importante ale retetei de care va vorbim. Iata si altele: locul unde traiti, vremea, copiii sau prietenii. Numeroase studii de actualitate atesta faptul ca noi, toti, putem profita de acesti factori de sanatate, adesea ignorati. Dar pentru asta e nevoie sa ii cunoastem si sa stim sa ii folosim *

1. Natura
Ce spun cercetatorii: O padure, un parc, un loc de joaca inconjurat de vegetatie: cine are asemenea "vecini" va suferi mai rar de boli cardiovasculare si va trai mai mult. Acest secret al naturii l-a descoperit dr. Richard Mitchell de la Universitatea Glasgow, cand a cercetat 360.000 de cazuri de deces din Anglia, interesandu-se printre altele la ce departare locuiau decedatii de cea mai apropiata suprafata verde. Starile anxioase si depresiile sunt si ele cu pana la 30% mai putin frecvente la megiesii padurilor si ai poienilor, au constatat epidemiologii olandezi. Este evident, afirma oamenii de stiinta, ca apropierea de natura actioneaza ca un inamic redutabil al stresului. O explicatie mai profunda ne-o ofera evolutionistii. In opinia lor, verdele frunzisului si abundenta florilor au un efect linistitor, deoarece subconstientul ancestral (ce ne leaga de stramosii din epoca de piatra) le interpreteaza ca semnale care anunta o recolta bogata.

Ce puteti face personal: Mai ales daca traiti la oras, folositi medicamentul natura cat de des aveti ocazia. De pilda, nu lasati sa treaca ziua de sambata fara sa faceti jogging pe langa cursul unui rau, o drumetie in padure ori macar un picnic in parcul din cartierul dvs. Potrivit sociologului dr. Rainer Brmer de la Universitatea Marburg, combinatia dintre contactul cu natura si activitatea fizica functioneaza ca o terapie cu spectru larg impotriva bolilor civilizatiei. Chiar si recoltarea ridichilor din gradina proprie imputineaza vizitele la medic, dupa cum a observat psiholoaga olandeza dr. Agnes van den Berg. Un efect similar se obtine si aducand natura in casa. Plantele de camera curata aerul din incaperi de substante toxice, de exemplu captand formaldehida otravitoare si transformand-o - prin procese petrecute in frunzele lor - in aminoacizi si zahar. De aceea, elevii care au in clasa plante proaspete invata mai usor. Protectori deosebit de eficienti ai microclimatelor se dovedesc a fi iedera, feriga, orhideele si jerbera.

2. Vremea
Ce spun cercetatorii: Fara nici un dubiu, zonele anticiclonice si depresionare de deasupra capetelor noastre ne influenteaza nemijlocit sanatatea. Exista studii britanice care confirma cresterea cu 2% a riscului de infarct la fiecare scadere cu un grad a temperaturii aerului de afara. Si durerile de spate, ca si dificultatile de respiratie se manifesta mai frecvent in anumite conditii atmosferice nefavorabile. De regula, e vorba de afectiuni anterioare, care se agraveaza. Daca perioadele prelungite de canicula sau de ger inrautatesc simptomele unor boli deja existente, schimbarile bruste ale vremii suprasolicita sistemul circulator. Caci, atunci cand temperatura exterioara se modifica, organismul se straduieste sa-si mentina constanta temperatura de functionare. In acest scop, el dilata sau contracta vasele de sange. Cand rezultatul nu e satisfacator, apar simptome neplacute.

Ce puteti face personal: Adaptarea flexibila a corpului la capriciile vremii poate fi antrenata. Sunt indicate sporturile de rezistenta sau mersul in pas sustinut, cel mai bine cate 20-30 de minute de doua-trei ori pe saptamana. Efectele vor fi si mai bune, daca va suflecati manecile ori va imbracati mai subtire. Chiar si o simpla plimbare contra rafalelor de vant care va fac un masaj energic ajuta deja la antrenarea reglarii termice a organismului.

3. Iubirea
Ce spun cercetatorii: Multi specialisti considera apropierea sufleteasca un factor de mentinere a sanatatii la fel de important ca sportul, zestrea genetica sau alimentatia. Acest efect poate fi verificat la proaspetii indragostiti, a remarcat cercetatorul american Sheldon Cohen. Cuplurile infectate de el cu virusii guturaiului s-au imbolnavit mai rar si in forme mai putin severe. Motivul: in sangele lor se gaseau mai multe celule imunitare. Daca indragostirea conduce la o relatie armonioasa, beneficiul pentru sanatate creste in continuare. Astfel, bolnavii de reumatism care sunt fericiti in casnicie au mai putine dureri si dispun de o mobilitate articulara mai buna decat persoanele singure, conform concluziilor formulate de American Pain Society. Merita intr-adevar ca tovarasii de viata sa ramana impreuna pana in ultima zi.

Ce puteti face personal: Secretul iubirii ca protector al sanatatii are mai multe puncte de sprijin. Unul din ele se numeste oxitocina. Organismul secreta acest "hormon al tandretei", in clipele cand ne purtam dragastos cu cineva. El scade tensiunea arteriala, reduce inflamatiile si mareste capacitatea de regenerare a corpului nostru. Iar principalul stimulent al productiei de oxitocina este sexul. Dar, fireste, exista si alte posibilitati. Cine se desfata cu un masaj beneficiaza de asemenea de virtutile tamaduitoare ale hormonului iubirii, datorita stimulilor proveniti din atingeri. Totodata, potrivit suedezei Kerstin Uvns-Moberg, profesoara de biologie, secretia de oxitocina este determinata si de anumite procese psihice: de pilda rugaciunea, meditatia sau pur si simplu gandurile frumoase ce se nasc in mintea noastra.

4. Parfumurile
Ce spun cercetatorii: Unele parfumuri actioneaza asupra creierului la fel ca medicamentele. In functie de nuanta olfactiva, pot fi domolite temerile, iar concentrarea si dispozitia se imbunatatesc rapid. Din experientele efectuate pe animale s-a constatat ca moleculele cu aroma de grepfrut au fost captate de niste receptori speciali, ceea ce a facut ca soarecii de laborator sa adoarma imediat. Asemenea descoperiri reprezinta baza aromaterapiei: ea consta in utilizarea tintita a uleiurilor eterice, deci a substantelor aromate extrase din plante, pentru dirijarea tensiunii arteriale, a frecventei batailor inimii sau a coordonarii musculare. Insa parfumurile nu actioneaza doar la nivelul creierului. De exemplu, daca moleculele de rozmarin ajung prin respiratie sau piele in fluxul sanguin, ele dilata vasele de sange. Se activeaza circulatia, tesuturile primesc o cantitate sporita de oxigen - ne simtim inviorati.

Ce puteti face personal: Uleiurile eterice pot fi intrebuintate in diverse formule, cu ajutorul unei lampi de aromaterapie. In functie de marimea camerei, veti pune 2 pana la 6 picaturi de ulei in castronasul cu apa, asezat deasupra lumanarii pastila. Aromele iuti de citrice ca lamaia verde sau portocala revigoreaza, aromele calde ca iasomia sau lemnul de santal linistesc. Cand le punem in apa de baie, efectul olfactiv se combina cu actiunea asupra pielii. Amestecati 3 pana la 5 picaturi de ulei in trei linguri de smantana si turnati amestecul in cada umpluta cu apa. Pentru intarirea sistemului imunitar, puneti cate 10 picaturi de ulei de eucalipt, lavanda, molid, cimbru, arbore de ceai si lamaie in 30 ml ulei de macadamia. Din aceasta mixtura luati zilnic cate o lingurita si masati-va talpile, ceafa, ca si zona centrala a abdomenului. Procedura se aplica in cure cu durata de trei saptamani.

5. Curiozitatea
Ce spun cercetatorii: Cine isi pastreaza de-a lungul intregii sale vieti dorinta de cunoastere si interesul intelectual isi creeaza astfel un tampon ce va frana inaintarea dementei senile. Prelucrarea unor noi impresii si cerinte reprezinta un izvor de tinerete pentru celulele cenusii. Sunt eliberate substante ce stimuleaza cresterea materiei cerebrale, iar intre neuroni se formeaza noi legaturi (sinapse). Ia nastere o rezerva cognitiva care incetineste involutia mentala la o varsta avansata. Cercetatorii David Cutler si Ellen Meara de la Harvard University din Boston au descoperit de asemenea ca o instruire superioara poate prelungi viata cu pana la sapte ani. Ea consolideaza aptitudinea de a-ti planifica actiunile in perspectiva, cu alte cuvinte de a trai orientat spre viitor - ceea ce este in folosul sanatatii.

Ce puteti face personal: Fie ca urmati un curs de limba franceza, unul de dans ori luati lectii de clarinet - orice va trezeste interesul si va pune creierul in miscare va fereste de declinul spiritual. Printre aceste preocupari se numara si cititul cu voce tare al unor texte pretentioase. El stimuleaza cortexul prefrontal, centrala gandirii rapide, situata in partea anterioara a creierului. Cu cat textul e pronuntat mai clar si cu cat va solicita mai mult mintea, cu atat efectul va fi mai amplu. Si alimentatia contribuie la o tinerete indelungata a creierului. Afinele, de pilda, sunt o hrana vitala pentru creier. Mancati doar un pumn pe zi si veti vedea rezultatele. Descoperirea se datoreaza cercetatorilor de la Universitatea Tufts din Boston, care au hranit soarecii trecuti de prima tinerete cu substante nutritive extrase din afine. Gratie flavonoidelor continute in bobitele albastrui, "celulele cenusii" au comunicat mai bine, in creier au ajuns mai putine proteine daunatoare si s-au format neuroni noi.

6. Ajutorarea
Ce spun cercetatorii: Cine face bine semenilor sai este rasplatit deja aici, pe pamant, dupa cum reiese dintr-un studiu al Institutului de cercetari sociale din cadrul Universitatii din Michigan. Au participat peste 1200 de americani varstnici, iar specialistii au ajuns la concluzia ca detinatorii de posturi onorifice au un risc redus de deces comparativ cu persoanele de aceeasi varsta care nu sunt angajate social. Responsabile pentru acest efect sunt printre altele si endorfinele, secretate in momentul cand ajutam pe cineva. Ele micsoreaza stresul si ne fac fericiti.

Ce puteti face personal: Cautati-va un post onorific, care sa corespunda inclinatiilor, ca si bugetului dvs. de timp. Pretutindeni e nevoie de oameni dispusi sa munceasca fara plata - de la asociatiile sportive, scoli, gradinite, Caritas, Crucea Rosie si initiativele de protejare a mediului, pana la comunitatile bisericesti. Bursele de joburi de pe Internet va pot orienta, sugerandu-va cine ar avea nevoie de voluntari. Angajamentul trebuie sustinut cu regularitate. Trebuie sa existe un contact personal intre omul care ajuta si cei ce primesc ajutorul. In fine, acestia trebuie sa fie straini. De ce straini? Deoarece cunostintele asteapta in mod firesc sa li se dea o mana de ajutor. Astfel, sprijinul care initial fusese oferit din proprie initiativa se tranforma curand intr-o obligatie. Iar ea va genera ulterior stres, in loc sa-l reduca.

7. Rasul
Ce spun cercetatorii: Cand afirmam ca rasul functioneaza ca un medicament, aceasta nu e deloc o gluma. El potoleste frica, micsoreaza stresul care ameninta sa ne imbolnaveasca si reduce sensibilitatea la durere. Este o descoperire facuta de neurologul american prof. William Fry. Totodata, in timpul crizelor de veselie devin mai active celulele ucigase ale sistemului imunitar - un efect ce poate dura apoi cateva ore. In plus, rasul constituie un antrenament capabil sa intareasca inima. Cine rade se insanatoseste mai repede - si intr-un mod mai placut. In ultimul timp, psihologii si medicii se straduiesc din ce in ce mai mult sa includa aceste efecte in demersul lor terapeutic. In numeroase spitale de copii si clinici de recuperare din Germania, vin clovni care viziteaza pacientii pentru a-i inveseli si a le grabi vindecarea.

Ce puteti face personal: Stresul, autocontrolul si perfectionismul ne rapesc uneori simtul umorului. Adept al rasului, neurologul William Fry ne sfatuieste, ca antidot, sa ne intocmim un fel de "farmacie de umor a casei", o colectie de lucruri care sa ne binedispuna: DVD-uri, carti, e-mail-uri sau bancuri. Un antrenament tintit al rasului il ofera asa-numitele cluburi de yoga cu ras, deja infiintate intr-o serie intreaga de orase. Acolo, participantii practica sub conducerea unui instructor exercitii de respiratie si de strambaturi, care le declanseaza in scurt timp adevarate crize de ras. Rasul este insa si o atitudine de viata, pe care ne-o putem insusi deliberat. Observati-va o vreme, ca sa va dati seama ce anume va amuza. Notati aceste observatii. Nu va trece mult si atentia dvs. va incepe sa se indrepte de la sine spre aspectele vesele ale vietii.

8. Prietenii
Ce spun cercetatorii: Prezenta unor oameni pe care-i simtim apropiati actioneaza ca un vaccin. Cine are prieteni nu raceste atat de des, risca mai putin sa se imbolnaveasca de cancer ori sa sufere un infarct. Este concluzia la care au ajuns mai multe studii efectuate in Europa occidentala si in SUA, cu participarea a zeci de mii de persoane. S-a constatat ca riscul de deces in urmatorul interval de un an este dublu pentru un om singur, care nu se simte integrat social. Pentru comparatie: fumatul creste acelasi risc doar o data si jumatate. Secretul benefic al prieteniei consta, printre altele, in efectul sau anti-stres: hormonii de alarma, cum este cortizolul, care circula in cantitate mare prin sangele persoanelor singure, slabesc sistemul imunitar. Totusi, reuniunile dese cu membrii de familie prelungesc prea putin speranta de viata, potrivit unui studiu al Universitatii Flinders din Adelaide. Ceea ce dovedeste ca rudele nu pot inlocui prietenii adevarati.

Ce puteti face personal: Aveti grija sa va cultivati prieteniile cu intensitate maxima. Cine a observat din experienta ca intalnirile spontane cu cea mai buna prietena sau cu grupul esueaza frecvent ar trebui sa-si stabileasca momente libere si sa creeze ritualuri specifice intalnirii. De exemplu, v-ati putea rezerva prima duminica din fiecare luna, ca sa va vedeti cu prietena dvs. cea mai apropiata. Iar cine vorbeste la telefon macar o jumatate de ora pe zi cu un prieten sau o prietena face deja foarte mult pentru echilibrul sau sufletesc. De altfel, n-are nici o insemnatate daca aveti o prietena foarte buna sau cinci prieteni buni. Importanta este profunzimea relatiei. Daca exista sentimentul de comunicare si de pretuire reciproca. Numai atunci se manifesta efectul favorabil sanatatii. Nu veti avea nici un fel de beneficii dand click pe Facebook, in schimb un animal de casa va poate apara de boli. Conform unui studiu al Universitatii din New York, cei care isi iau caine au mai putin de suferit de pe urma stresului.

9. Linistea
Ce spun cercetatorii: Radio, Internet, e-mail, publicitate sau nelipsitul telefon mobil - fluxul de informatii ce ne asalteaza creste zi de zi, favorizand aparitia bolilor psihosomatice, cum sunt tulburarile de somn ori afectiunile cardiovasculare. Si mai primejdios este zgomotul. Astfel, un studiu alarmant al epidemiologilor din Bremen arata ca femeile se confrunta cu un risc dublu de imbolnavire a inimii si a sistemului circulator, daca sunt supuse unei solicitari sonore de 60 decibeli sau mai mult. Observatia a fost confirmata de un studiu suedez, in cadrul caruia s-a verificat nivelul de zgomot al zonelor unde locuiau peste 1500 de pacienti cu infarct din Stockholm. Doua treimi dintre pacientii cercetati aveau de suportat zilnic mai mult de 55 decibeli.

Ce puteti face personal: Remediul optim impotriva zgomotului si a avalansei de informatii este linistea. "Folositi consecvent micile momente de pauza ce vi se ofera in cursul unei zile", spun specialistii. "Nu deschideti aparatul de radio cand conduceti masina, decuplati telefonul mobil pentru cateva ore, puneti mana pe o carte, iar nu pe telecomanda". Efect secundar: aceasta "dieta zero", refuzul de a primi informatii, va va scuti de stirile negative ce se infiltreaza prin radio sau televizor in subconstientul dvs. Cu ajutorul unor scurte meditatii va puteti linisti gandurile - de pilda, concentrandu-va sa numarati inapoi, de la 100 la 0, sau urmarind cu calm succesiunea propriilor ganduri. La inceput va fi un talmes-balmes in creier. Apoi, veti descoperi ca apar spatii goale. Iar corpul va intra intr-o stare de veghe relaxata. Tensiunea arteriala se reduce, frecventa pulsului scade, iar respiratia se linisteste.

10. Lumina soarelui
Ce spun cercetatorii: Multa vreme, doctorii au vorbit despre soare doar ca sa ne avertizeze in legatura cu cancerul de piele. Mai nou insa, astrul ni se prezinta intr-o lumina mai buna. Sunt tot mai numeroase studiile ce demonstreaza ca razele ultraviolete, care ajuta la formarea vitaminei D, ne apara de multe boli. Vitamina D fereste in primul rand oasele de osteoporoza. Dar nu numai atat: ea previne si infarctul, accidentul vascular cerebral, diabetul, ca si majoritatea formelor de cancer. Si, oricat ar parea de neverosimil, s-ar putea ca oamenii sa beneficieze de avantajele soarelui inca din pantecele mamei. Caci specialistii au descoperit ca femeile nascute in noiembrie traiesc in medie cu 7,3 luni mai mult decat cele ce au venit pe lume in mai. O posibila explicatie ar fi aceasta: copiii conceputi iarna profita de soarele verii inca din stadiul embrionar.

Ce puteti face personal: Scurte flirturi cu soarele sunt de ajuns pentru a aduce cantitatea de vitamina D de care dispuneti la un nivel apt sa va protejeze sanatatea. Cel mai bine este sa va expuneti la soare fata, bratele si mainile neacoperite, intre 10 si 30 de minute, de cel putin doua ori pe saptamana. Cu cat soarele e mai sus pe cer si cu cat aveti pielea mai alba, cu atat se poate scurta durata expunerii. Nu riscati sa vi se inroseasca pielea. Arsurile de soare sporesc riscul cancerului de piele. Cine nu se aprovizioneaza suficient cu soare ar trebui sa-si controleze la medic nivelul vitaminei D. Specialistii recomanda o doza zilnica de 20 pana la 25 micrograme de vitamina D3. Ea se gaseste, de exemplu, in 100 g tipar afumat sau 150 g de somon.