Raspuns pentru MARIA M. - Reghin, F. AS nr. 930: "Stie cineva un remediu naturist pentru stimularea glandei salivare?"

Redactia
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

Asezate in cavitatea bucala, glandele salivare (sublinguale, submandibulare si parotide) au rol de a secreta saliva (un lichid alcalin, format din apa, uree, acid uric, mucus si enzime - amilaza), ce ajuta la inmuierea alimentelor in timpul masticatiei, la declansarea digestiei, distrugerea bacteriilor si la mentinerea umiditatii mucoasei bucale si a pH-ului. Stimularea glandei salivare (cresterea secretiei) are loc in timpul masticatiei, datorita gustului, mirosului sau aspectului deosebit al preparatelor culinare, cand se spune "iti lasa gura apa". Putem vorbi de normalitate, cand toate cele 3 glande sunt pe deplin functionale (inclusiv canalele lor).
Glanda sublinguala, situata de o parte si alta a limbii, in partea inferioara a cavitatii bucale, are circa 20 de canale ce se deschid deasupra glandei.
Glanda submaxilara (submandibulara) - pereche - se afla sub glanda parotida, de unde printr-un canal (ductul Wharton) saliva ajunge pe o parte si alta a mucoasei, sub limba. Aceasta glanda este afectata de 5 ori mai mult decat glanda parotida (situata sub ureche), cauza fiind precipitarea sarurilor de calciu ce duc la formarea abceselor in cavitatea bucala si a colicilor salivare, cu durere intensa dupa masa, ce apar brusc si dispar la fel. Localizarea si vizualizarea obstructiei (calcul salivar) se face cu ajutorul sialografiei. Ultima glanda, asezata inapoia mandibulei, glanda parotida, este cea mai mare glanda salivara (30 g). Secreta o saliva diluata, ce contine fermenti, canalul sau deschizandu-se in vestibulul cavitatii bucale, in dreptul celui de-al doilea molar superior (masea).
Va recomand sa faceti o investigatie pentru a vedea daca sunt canale obturate sau daca exista vreo infectie virala (parotidita, oreion etc.). Un rol important in declansarea salivatiei il are limba, prin mugurii gustativi din cele patru zone (amar, acru, sarat, dulce), si papilele.
In cazul cand pe glandele salivare aveti litiaza sau infectii, apelati la medicul de chirurgie faciala, care va poate recomanda operatie si antibiotice (Ampicilina, Pamecil, Unasyn) sau va puteti trata naturist, cu decot de patrunjel.
Ca adjuvante exceptionale, folositi: Gastritix, ulei de catina, catina cu miere, mure, agrise. * Ceai antilitiazic - 2 cani pe zi, inainte de masa de dimineata si seara, din patrunjel, cretusca, coada-calului, ghimbir radacina, menta, ienupar, mesteacan - parti egale. Daca aveti o durere sau tumefactie in zona glandei submandibulare, aproape sigur in glanda sau canalul acesteia exista un calcul ce obtureaza fluxul salivar, tratamentul cel mai rapid fiind litotomia.
De trei ori pe saptamana, dimineata, dupa masa, beti si clatiti gura cu 1 ceasca ceai de menta. Acesta contine: terpene, hidrocarburi nesaturate - ce se metabolizeaza in glucuronide cu actiune antilitiazica, dizolvand calculul care sta la baza formarii pietrelor. Multa sanatate!

ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Caut tratament naturist pentru cancer genital operat"
(Raspuns pentru PANAIT ELENA, F. AS nr. 939)


Pentru a preveni o recidiva a cancerului, trebuie sa evitati, pe cat posibil, factorii alimentari ce il favorizeaza. Dintre acestia ar fi:
* Grasimile animale, care din punct de vedere biochimic par sa creasca nivelul hormonilor feminini, ceea ce favorizeaza cancerul de san, cancerul ovarian si cancerul uterin.
* Carnea prajita sau afumata, care are mari cantitati de substante cancerigene.
* Uleiurile rancede de orice tip pot favoriza cancerul, ca si uleiurile vegetale refolosite pentru prajit.
Alimentele care cresc rezistenta la cancer, daca sunt consumate in cantitati adecvate, sunt urmatoarele:
* Carotenul, un precursor al vitaminei A si alti carotenoizi care au protectie fata de cancer. Aceste substante sunt prezente in toate plantele cu clorofila (salata, orz verde, broccoli etc.).
* Vitamina C previne formarea nitrozaminelor, daca este luata impreuna cu alimente ce contin nitrati. Este necesara o mica cantitate de vitamina. Consumul unor alimente ce contin vitamina C la fiecare masa este o varianta de a evita recidiva cancerului. Cresterea generala a consumului de alimente ce contin vitamina C, in ultimul timp, in SUA, a dus la scaderea incidentei cancerului de stomac.
* Vitamina E este un eliminator al radicalilor liberi, atomi inalt reactivi, care pot altera ADN-ul, si in acest fel poate proteja fata de aparitia cancerului.
* Seleniul inhiba aparitia unor tumori la animale, si s-a dovedit ca este un factor important anticanceros. O sursa buna de seleniu o reprezinta cerealele integrale.
* Deficientele de vitamine din grupul B si Fier se asociaza cu o stare precanceroasa a cavitatii bucale, faringelui si esofagului, cunoscuta ca sindrom Plummer-Vinson.
* Diferite vegetale, cum ar fi broccoli, varza sau conopida sunt stimulente ale enzimelor hepatice, intestinale si pulmonare care detoxifica carcinogenii la animale si cresc rezistenta la cancer. Sucul de varza, asparagus, ridiche si alte sucuri vegetale inhiba mutatiile produse de fumul de tigara. Aceste mutatii sunt modificari genetice care pot duce la aparitia cancerului.
* Vitamina D si calciul reprezinta o sursa de prevenire a cancerului. Atentie insa, calciul sa fie supliment alimentar sau din extract de corali ori de stridii, deoarece calciul de sinteza contine mai multe chimicale decat substanta activa.
De asemenea, ca tratament va pot recomanda si suplimente nutritive concentrate si dozate in scheme de tratament:
Intern: * Tonicul antitum "E-lite" are efect antitumoral, antiinflamator, antioxidant, revigorant, antihemoragic, trofic, vitaminizant, antiviral, alcalinizant, inhiba dezvoltarea celulelor tumorale. * Tonicul imunitar "E-lite" are efect antiinflamator, antiinfectios, antipiretic, antigripal, antitusiv, decongestionant, secretolitic, tonic imunitar.
Local: Superforte Ovulin, crema solida ce contine miere, propolis, polen, laptisor de matca, extracte din plante. Produsul regleaza nivelul hormonal, precum si pH-ul vaginal, previne si amelioreaza simptomele precoce ale afectarii aparatului genital la femei, are efecte pozitive in cazurile de infectii, inflamatii, chisturi si fibroame la nivelul aparatului genital feminin. Are actiune antiinflamatorie, antitumorala, antiinfectioasa, decongestiva, calmanta, cicatrizanta, trofica, antimicotica, reglatoare hormonala, regleaza pH-ul vaginal. Este recomandat femeilor care sufera de Candida, Tricomonas, E.coli, cistita, rana pe col uterin, metroanexita acuta si cronica, chist ovarian, fibrom uterin, cancer de col uterin, polip vaginal si uterin, tumora in zona genitala, vaginita, infectie cu papiloma virus, dereglari menstruale, sterilitate, micoze, fibromastoza.
(Raspuns valabil si pentru NUTI - Curtea de Arges, "M-am operat de tumora ovariana si vreau sa traiesc", F. AS nr. 938)

VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6a, ap. 3, Timisoara

"Imi apar cosuri in zona cefei, pe scalp"
(Raspuns pentru SIMA CRISTIAN, F. AS nr. 946)


Faptul ca acneea (cosurile) va revine mereu, aducandu-va intr-o situatie disperata, se explica si prin faptul ca dvs. obisnuiti sa le stoarceti, contribuind astfel la diseminarea (imprastierea) agentului patogen si in zonele sanatoase ale cefei si scalpului. Va voi recomanda doua metode de tratament care, asociate cu spalarea capului si a cefei cel putin o data pe saptamana, va vor ajuta sa scapati rapid de cosuri. In primul rand, va recomand aplicatii locale cu unguentul Mibazon, produs de Fabrica de Antibiotice Iasi, care contine 3 antibiotice in concentratii ridicate, fapt care ii asigura o deosebita eficienta, nu numai in cazul acneei, dar si al altor afectiuni ale pielii de natura microbiana (furuncule, fistule, flegmoane). Nu va mai fi necesar sa stoarceti cosurile, actiune total contraindicata. Veti constata ca acestea se retrag, se resorb de la sine, sub actiunea unguentului, pana la vindecare.
Fac precizarea ca acest unguent romanesc ieftin (echivalentul unguentului strain Mastilone, produs de corporatia Pfizer) il veti putea procura numai de la farmaciile veterinare.
In al doilea rand, ca un tratament ajutator, realizat pe baze naturiste de firma "Exhelios" din Timisoara, puteti utiliza cu bune efecte Emulsia Antiacnee si crema Antiacnee, pe care le gasiti la farmacii si la magazinele de produse naturiste.
Aceste produse au in compozitia lor extracte de galbenele, salvie, coada-soricelului, radacina de brusture, conuri de hamei, ulei volatil de lavanda, vitamina B6 si un ingredient constituit dintr-o solutie de germeni de grau. Substantele active din aceste plante au efect seboregulator, antiinflamator si antimicrobian, stopand procesele inflamatorii, cicatrizand ranile si catifeland pielea. Aplicand cele 2 metode de tratament, va asigur ca va veti vindeca rapid.

Centrul de consultanta naturopata "Energy Plus"
Bucuresti, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00


"Ajutati-ma cu un tratament naturist pentru artrita reumatoida juvenila sistemica"
(Raspuns pentru MELINDA, F. AS nr. 978)


Artrita reumatoida la copii (juvenila) este o boala autoimuna, provocata de un dezechilibru al sistemului imunitar. La acesti bolnavi, unele celule imunitare patrund in lichidul sinovial al articulatiei si distrug cartilajul, apoi osul. Cauza acestui dezechilibru imunitar este necunoscuta. Articulatiile afectate se umfla, devin calde, dureroase si rigide, in special dimineata, la trezire, sau dupa o perioada mai lunga de inactivitate. Exista trei tipuri de artrita reumatoida juvenila:
- oligoarticulara (aprox. 30% dintre cazuri), in care sunt afectate cateva articulatii mari (glezne sau genunchi) si ochii (vedere incetosata, durere, sensibilitate la lumina). In majoritatea cazurilor simptomele articulare sunt usoare si pot sa dispara in timp. Problemele oculare pot continua la varsta adulta.
- poliarticulara (aprox. 50% dintre cazuri), in care sunt afectate peste cinci articulatii mici, dar si mari.
- sistemica sau boala Still (aprox. 20% dintre cazuri) in care, pe langa problemele articulare, apar si febra cel putin 15 zile, dureri musculare, eruptii cutanate, noduli sub piele, inflamatii ale ficatului, splinei, plamanilor, pericardului, ganglionilor limfatici, vaselor sanguine. Daca nu sunt tratati corespunzator, copiii cu artrita juvenila sistemica au boala pana la varsta adulta. Boala evolueaza diferit de la copil la copil, cu perioade de ameliorare sau agravare a simptomelor. Pronosticul bolii este bun. In functie de gradul de inflamatie rezultat din analize (VSH, proteina C reactiva, factorul reumatoid, anticorpii antinucleari, anticorpii anti-ADN), programul de tratament natural va include produse pentru echilibrarea reactiei sistemului imunitar, reducerea factorilor care produc inflamatiile, refacerea tesuturilor si a mobilitatii articulatiei. Alegerea produselor naturale pentru realizarea acestor scopuri terapeutice trebuie facuta numai de un specialist care intelege complexitatea bolii, cunoaste rezultatele celor mai recente cercetari asupra acestei boli si foloseste produse naturale eficiente, pe care le asociaza stiintific cu tratamentul alopat.
Programele de tratament elaborate in Centrul de Consultanta Naturopata "Energy Plus" vor fi de un real folos copilului dvs., completand benefic tratamentul alopat. Pentru elaborarea programului de tratament folosim si informatiile extrem de relevante asupra functionarii tuturor organelor, obtinute prin testarea tip EIS (Sistemul de Electroscanare Interstitiala). Testarea permite urmarirea evolutiei stari de sanatate, dar si a rezultatelor obtinute in urma administrarii tratamentului complementar adecvat. In cadrul Centrului exista un magazin in care se gasesc toate produsele recomandate.