Dan Puric, in rolul lui Valeriu Gafencu

Redactia
Radio Romania

Teatrul National Radiofonic organizeaza marti, 18 octombrie 2011, de la ora 19.00, la Sala Radio - Studioul de Concerte "Mihail Jora" - strada G-ral Berthelot nr.60-64, sector 1, Bucuresti - auditia cu public a spectacolului de teatru-document VALERIU GAFENCU - SFANTUL INCHISORILOR, realizat in cadrul proiectului Biografii, memorii. Intrarea este libera. Premiera radiofonica are loc miercuri, 19 octombrie 2011, de la ora 21.05, la Radio Romania Actualitati.
Valeriu Gafencu - "sfantul inchisorilor", cum l-a numit Nicolae Steinhardt in Jurnalul fericirii - a fost arestat in 1941, in timpul regimului Antonescu, alaturi de alti tovarasi de generatie, pentru activitatea lor in Fratiile de Cruce. In inchisoare, sufletele lor cauta ceva care sa-i ridice deasupra suferintelor pe care le traiau. Isi gasesc izbavirea in credinta, in cartile duhovnicesti pe care apucasera sa le citeasca inainte de incarcerare, adancindu-se in rugaciune.
Valeriu Gafencu a trecut prin incercari teribile in temutele inchisori de la Aiud si Pitesti. Intre colegii sai de detentie s-au aflat personalitati intrate azi in legenda: Ieromonahul Arsenie Papacioc, Ion Gavrila Ogoranu, Parintele Gheorghe Calciu, Ioan Ianolide. In cele din urma, ajunge la inchisoarea sanatoriu de la Targu-Ocna, unde in jurul sau se creeaza o atmosfera spirituala unica in universul concentrationar romanesc.
Valeriu Gafencu trece la Domnul pe 18 februarie 1952, purtand nimbul sfinteniei. Dupa 1990, a fost propus spre canonizare Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane.
Regizorul spectacolului, Petru Hadarca, s-a nascut in Basarabia, la Sangerei, in aceeasi localitate cu Valeriu Gafencu. La auditia cu public desfasurata pe scena Salii de Concerte "Mihail Jora" va participa Dan Puric, interpretul lui Valeriu Gafencu, alaturi de ceilalti actori din distributie, echipa de realizatori si invitatii speciali: personalitati ale vietii culturale si politice, istorici, clerici, fosti detinuti politici, jurnalisti.
Scenariul: Ion-Costin Manoliu. Regia artistica: Petru Hadarca. In distributie: Dan Puric, Maria Ploae, Mihai Bica, Mircea Rusu, Dorin Andone, Orodel Olaru, Mircea Constantinescu, Petru Hadarca, Alexandru Nedelcu, Dan Sandulescu, Dan Cogalniceanu, Ioana Iacob, Magda Dutu, Costin Manoliu, Stelica Muscalu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicala: Stelica Muscalu. Regia tehnica: ing. Mirela Georgescu. Producator: Magda Dutu.
Costin Manoliu