"CFF?" "DND"

Viorel Vintila
- Despre limba romana vorbita pe messenger -

Traim intr-o lume noua, care devine, pe zi ce trece, din ce in ce mai dependenta de calculatoare, de internet, de comunicatii in general. Informatica, acest new age al tehnicii si internetului, atinge niveluri record, iar mai nou, copiii invata mai intai sa tasteze si sa foloseasca mouse-ul, si numai apoi invata caligrafie si scrisul de mana. Suntem virusati de tehnica care ne-nconjoara si, ca sa fii in pas, trebuie sa dansezi pe ritmuri de messenger si sa-ti insusesti si vocabularul de "mess".
Daca "nu te dai" pe messenger nu existi. Daca nu ai Iphone, Ipod sau Ipad esti un anonim si ai nevoie de o reparatie capitala, pentru a deveni "cool".
Daca nu stii acronimele de rigoare si limbajul cool de messenger esti demodat si bun de casat.
Stau si ma minunez, uneori, la felul in care multi dintre adolescentii din ziua de azi - si nu numai ei - scriu si se exprima in ceea ce ei numesc "limba romana". Pentru destul de multi, din pacate, gramatica limbii romane a devenit un "alien", adica un obiect din spatiu neidentificat, pe care incearca sa-l descifreze, dar fara succes. Cateodata, am momente cand incerc sa-mi dau seama daca ceea ce citesc in unele mesaje este scris in limba romana sau, poate, intr-un dialect troglodit, pentru redusi mintal. Pentru edificare, va propun doua mostre:
1. "Cred k apare... da numi explic qm no aparut deja p pc... Am vazut un clip p youtube qm juk unu p laptop gta 4 ...qm se poate...!"
2. "In momentul de fatza exact sa iti spun nu stiu, k mi lam facut la comanda si erau Reduceri si alea alea. Dar am un site perfect... daca pot s il postez aicia... E legat de componente si prostii deastea daca e ilegal reclama... revino cu un reply sa iti dau prin pm".
Limbajul prescurtat tinde sa ia locul limbii romane. Elevii folosesc in vorbirea curenta cuvinte specifice messengerului. Folosirea initialelor cuvintelor a devenit o moda in comunicarea rapida si eficienta pe messenger. Nu exista "internaut" care sa nu cunoasca semnificatia acestor prescurtari venite de dincolo, de peste "balta". Urmarea? O exprimare curenta tot mai saraca, lipsita de imaginatie si emotie.
Daca intrebati acum un copil de cativa ani, care abia si-a inceput scoala, ce-si doreste de la Mos Craciun, ce credeti ca va va raspunde? Of course, sa-i instaleze acasa un Messenger. Daca navigarea pe internet se poate dovedi foarte utila, statul la barfa pe messenger este cat se poate de nociv, cauzand o stagnare a procesului de invatare, ba chiar ducand la o scadere a IQ-ului (dupa cum dovedesc studii recente realizate in SUA).
Care va fi viitorul acestui limbaj, care creste intr-o zi cat altii in sapte? Este el doar un moft, o faza pasagera, prin care trec tinerii si care va disparea in timp? Sau se va transforma la un moment dat intr-o noua limba oficiala, limba Internetului? Greu de zis... Un lucru e cert: s-a dus generatia "outdoors", care juca o ascunsa, o prinsa, un lapte gros sau un fotbal printre blocuri. N-o fi fost "cool", dar mai sanatos si mai "viu" cu siguranta era! Si-apoi, nu necesita nici o cheltuiala, si nu-ti trebuia nici un gadget pentru practicarea lor!
Cheia de gat, simbolul generatiei de dinainte de '89, este perimata si a devenit istorie... "Welcome to the new world!".