Sfaturi pentru bolile de stomac

Cititor Formula AS
Scrisoare din Italia

Draga mea "Formula AS",
In afara laudelor binemeritate adresate tie de cititorii tai, carora ma alatur si eu, tin sa-ti multumesc personal ca existi, ca ai coloana dreapta si curajul sa infrunti nedreptatile sociale si culturale, ca promovezi spiritualitatea si, nu in ultimul rand, ca ajuti oameni bolnavi si in suferinte materiale. "Formula AS" este o revista completa si mult iubita de publicul romanesc de pretutindeni, din tara si de peste hotare, iar printre cei din urma ma numar si eu.
Ma numesc Matei Angela Maria, locuiesc de vreo 12 ani in Italia, si de cand stau aici, am adunat o lada mare cu "Formula AS", ba am si raspandit-o prin zone pierdute, locuite de romani.
Italia mi-a dat o frumoasa experienta de viata, dar mi-a si luat mult. Existenta este mult mai stresanta aici si riscurile de a contacta o boala sunt majore. Aparatura medicala este performanta, dar medicii te indoapa cu pastile si antibiotice, ca nu-ti mai trebuie nimic. Italienii cred putin si chiar deloc in miracolul plantelor, si acel putin pe care il ofera in "herboristeriile" lor nu este pus in practica. Eu cred insa in plante, la care am apelat nu o data, si vin cu cateva sfaturi si raspunsuri la intrebarile adresate de persoane bolnave, sfaturi culese chiar din experienta mea si din studiile mele aprofundate, asupra bolilor de care am suferit: hernie hiatala, reflux esofagian, helicobacter pylori, balonari, scurgeri anale, dureri de stomac si chiar maladia Zollinger Ellison. La inceput, eu personal m-am indopat cu antiacide, peste 15 ani, pana cand mi-am declansat efecte colaterale. Nu o data m-am dus cu Salvarea la spital, in crize puternice. Am fost trimisa la un centru de sanatate, unde mi s-au dat almo-triptonice, in urma carora mi s-au restrans vasele sanguine ce duc sangele la cap, incat era sa fac ischemie. Asa ca am hotarat sa-mi fiu eu propriul medic curant. Am trecut imediat la o dieta disociata drastica, afland ca aproape 50% din alimente produc aciditate. Si ce este mai periculos, combinatiile gresite intre ele. Pentru a va da seama mai bine cum se combina alimentele intre ele, cumparati nepretuitele carti ale d-lui dr. Mencinicopschi, intre care "Si noi ce mai mancam?", in care veti gasi sfaturi foarte importante. In primul rand, luati pe rand alimentele pentru a va da seama care va fac bine si care nu. O sa va fac o lista a alimentelor sanatoase si nesanatoase, recomandate tuturor suferinzilor de stomac.
* Carnea. Se vor exclude absolut toate tipurile de carne (mezeluri, afumaturi, tocaturi, fripturi, mici s.a.). Este permis, de doua ori pe saptamana, numai la pranz, piept de pui, iepure, curcan, numai 100-150 g, fierte intr-o tigaie antiaderenta, cu 1/2 pahar apa si o lingura de vin natural. (Sa nu se ajunga cu fierberea la coacere.) Apoi se scoate cu furculita, se aseaza pe farfurie, se pune putin ulei de masline deasupra si, eventual, un pic de sare, cimbru
* Pestele. Se consuma numai peste oceanic, curatat de oase si de piele, dupa fierbere. Se serveste la fel ca si carnea, scurs, cu ulei de masline.
* Painea, pastele si produsele de patiserie si cofetarie se exclud in mod absolut, au mare aciditate!
* Laptele - se consuma numai lapte pasteurizat, care se bea numai rece. Se pune intr-un pahar si se bea dupa 1 1/2 ora de asteptare, pana ajunge la temperatura ambientala. Branzeturile sunt excluse si ele, mai ales cele fermentate (cascaval, cas, branza fermentata). Se poate bea zer si manca branza proaspata de vaci si de oaie (cas).
* Ouale. Intai se clocoteste putina apa intr-o tigaita antiaderenta, se sparge oul si i se da drumul usor in apa fiarta. Se acopera cu un capac si-l faceti cum va place - mai moale, mai tare. Important este sa fie gatit corect. Nu sunt permise mai mult de doua oua si nu mai mult de doua ori pe saptamana.
* Leguminoasele - fasole, mazare, bob, linte, naut etc. La jumatatea fierberii, se scurge apa si se repun din nou la fiert. Cand sunt gata, se scurg, se pun pe farfurie, se condimenteaza cu putin ulei de masline si putina sare. Daca va provoaca gaze, nu le mancati. Dar gatite in acest fel, nu ar trebui sa provoace gaze.
* Orezul. Consumati numai orez integral, bine fiert, fara grasimi, fara ceapa si fara condimente. Orezul da un pic de aciditate, deci se consuma putin, si in nici un caz dimineata, pe nemancate.
* Legumele: Sunt permise aproape toate, dar sa fie fierte (pastai, dovlecei, cartofi, morcovi, telina, sfecla rosie, patrunjel, pastarnac), crucifere (varza, conopida, broccoli), gulii. Se fierb fara condimente, se scurg, se sareaza putin si se mananca combinate cu carnea ori pestele (produc gaze).
* Fructele. Sunt permise cele alcaline: mere, pere, gutui, cirese, struguri copti, papaya, avocado, pepene galben. Pepenele verde este indigest, ca atare se consuma cu moderatie. Fructele acide ca: piersici, caise, citrice, ananas, kiwi, prune, capsuni, zmeura, fragi si banane se vor consuma putine, asa, de pofta Fructele uscate, la fel, se vor consuma cu moderatie.
* Bauturile. Interzise toate tipurile de bauturi, afara de ceai de plante si apa plata (de izvor).
* Fumatul trebuie intrerupt de urgenta.
Spunem nu: mancarurilor gatite indelung (tocanite, sarmale, chiftele, piftie, salata boeuf, icre). In bolile de stomac, mancarurile trebuie sa fie uscate, ca sa antreneze acel mucus care se formeaza pe flora stomacala. Lichidele nu se beau in timpul mesei, ci dupa o jumatate de ora, o ora, dupa masa. Este permisa numai cate putina paine integrala, facuta in casa, si putina mamaliga.
Aceasta dieta este esentiala si indispensabila in toate bolile de stomac. Sanatatea noastra depinde de ceea ce mancam. Regimul este greu, dar daca vreti sa nu ajungeti la cancer (de esofag, stomac, colon, rect) merita sa il tineti pana la vindecarea completa, poate chiar toata viata. Cu timpul, veti intrerupe si medicamentele si veti mai putea manca si cate ceva din alimentele interzise. Eu beau si cate o cafea, macar o data pe saptamana, fara sa-mi faca rau.

Reteta pentru vindecarea ulcerului si eradicarea Helicobacter pilory

Beti vin de aloe vera, facut in casa, de dvs., macar de 3-4 ori pe an. Eu am aici, in Italia, o cultura de aloe vera si am preparat vin si pentru italience. Se pun la macerat impreuna 7 lamai, 3/4 kg aloe (poate fi si de-a noastra, dar sa fie mai veche de trei ani), 1 l de vin bun, netratat, de preferinta rosu, si 1 1/2 kg miere poliflora. Se dau toate prin masina de tocat si dupa trei saptamani se poate bea cate un paharel de tuica, cu o jumatate de ora inainte de mese.
Accelerarea digestiei si vindecarea ulceratiilor de pe stomac
Eu mi-am preparat in casa bitter suedez, facut cu alcool de 70gr. si plante specifice pentru bolile de stomac (salcam, obligeana, tataneasa, nalba, papadie, cicoare, coada-soricelului, coada-calului). Se pun toate plantele intr-un borcan, se toarna tuica curata de tescovina peste ele, cam 3/4, iar restul - alcool de 90gr.. Se tine borcanul la soare si se agita in fiecare zi. Dupa 15 zile, se poate bea cate o lingurita-doua intr-un pahar cu apa, mereu inaintea meselor principale.

Impotriva aciditatii si a balonarilor

Se va lua argila Algo a d-lui Mircea Bocan. Eu o cumpar din Italia, dar se gaseste in farmacii si la plafaruri in Romania. Se pune intr-un pahar cu apa o lingurita (lingurita sa fie de lemn ori plastic) cu varf de argila, se amesteca si se bea toata tulbureala, lasand la urma zatul. In primele doua saptamani se beau 10-12 lingurite pe zi, dupa mese, cand incepe digestia, apoi se beau 3-4 lingurite pe zi. Se face o pauza dupa 2-3 luni, apoi se reia doza de soc cu 10-12 lingurite pe zi. Pauza sa nu depaseasca 10-15 zile. Nu este recomandata bolnavilor cu afectiuni ale ficatului. Cand mai gresiti dieta si aveti arsuri, luati pana la 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu. Mesele se vor lua in liniste, se va mesteca indelung. Cautati sa evitati stresul si conflictele. Stomacul este al doilea creier.
In concluzie: de doua ori pe saptamana carne, de doua ori oua si de doua ori peste. Toate se pot combina cu legume fierte, separat. De asemenea, se mananca orez si leguminoase. Seara, mancati cartofi fierti, legume, in general, putina branza sau un ou. Nu combinati niciodata carne, branza, oua, paine. Puteti manca si salate, dar intai testati-le prin disociere. Laptuca este indigesta, de asemenea si castravetii, vinetele, ardeii, rosiile produc aciditate, ceapa si usturoiul sunt greu digerabile. Dimineata, la micul dejun - samburi de migdale, seminte de floarea-soarelui, un cartof fiert si un pahar cu lapte nefiert (pasteurizat), incalzit putin. Va veti intreba: atunci pentru ce mai traiesc? Noi nu traim ca sa mancam, ci mancam ca sa traim. Si apoi, viata este frumoasa, avem alte bucurii (zambetul copiilor, iubirea celor dragi, mangaierile vantului, ale fulgilor de nea, coloritul florilor, apusul soarelui). Eu, una, am avut numai de castigat de pe urma acestui regim. Nu mai am reflux, dureri de stomac, ulcer, dureri de cap, analizele sunt bune (trigliceridele, colesterolul) care erau ajunse la stele inainte, dorm bine, fara doua-trei perne sub cap, nu mai sunt balonata, am scapat de Helicobacter pylori, am scapat de o coxartroza care ma sacaia, mi s-a dizolvat un lipom urat si mare cat o palma, pe care-l aveam sub sanul stang, si am scapat de 5 kg in plus. In afara de aceasta dieta, nu mai iau nici un medicament.
Multumesc, multumesc, multumesc pe aceasta cale bravilor nostri fitoterapeuti, medicilor si biologilor colaboratori ai revistei si, nu in ultimul rand, dr. prof. Mencinicopschi. De asemenea, multumesc minunatilor si altruistilor nostri romani, colaboratori ai "Formulei AS" si ai Asului Verde. Va iubesc si va spun ca fara nepretuitele voastre sfaturi, de mult as fi fost plecata de pe aceasta lume. In afara de asta, faceti-va timp, in fiecare seara, pentru Tatal Nostru, iar apoi, cu cuvintele voastre, cereti de la bunul Dumnezeu ceea ce va trebuie. Si apoi sa vedeti puterea rugaciunii.
Inchei aici si va doresc ca Dumnezeu sa va ajute la toti!

MATEI ANGELA MARIA - Via Ettore Vulpiani nr. 58, Cap. 00029, Vicovaro, Roma, Italia