Sucurile proaspete de legume - izvor de tinerete pentru celule si creier (I)

Gilda Fildan
* "Hrana voastra sa va fie medicament" *

Fiind, prin stoarcere, "eliberate de celuloza", sucurile de legume si fructe sunt resorbite foarte repede si fara efort in sistemul digestiv, de unde ajung direct in sange si apoi in celulele somatice si cerebrale. In felul acesta, efectul lor ultra-vindecator se propaga rapid. Sucurile pe care vi le prezentam in continuare stimuleaza mentinerea tineretii si elasticitatii celulelor si peretilor vasculari, grabind in felul acesta procesele de vindecare.
* Doza zilnica recomandata este de 1-2 pahare de suc proaspat stors.
* Sucurile trebuie baute imediat dupa stoarcerea legumelor si fructelor, si anume incet, cu ajutorul unui pai. Efectul curativ si regenerator al sucurilor proaspete este cu atat mai intens, cu cat este mai scurt contactul lor cu oxigenul, care produce procese oxidative ce reduc calitatea vitaminelor ingerate.

Suc de castraveti

Componente principale: caroten, vitaminele B1, B2, B6, C, E, K, calciu, potasiu, niacina, biotina, acid folic, acid silicic, magneziu, sodiu, fosfor, fier, iod, molibden, acid pantotenic, mangan, seleniu, fluor, vanadiu, nichel, zinc, cupru, substante vegetale asemanatoare hormonilor, melatonina (putina), substante vegetale secundare.
Efect vindecator: * este un drenant puternic (stimuleaza rinichii si vezica urinara) * curata sistemul digestiv * decongestioneaza circulatia sangelui la nivelul inimii si al rinichilor * avand un efect bazic puternic, combate hiperacidizarea * stimuleaza procesele functionale biochimice din metabolism * are o tendinta de echilibrare in climacteriu * ajuta la regenerarea interioara si exterioara a pielii * contribuie la intarirea parului si a unghiilor (acidul silicic) * influenteaza favorabil dezvoltarea oaselor si a dintilor si a sistemului de sprijin al peretilor vasculari.
Utilizare: In sezon, se bea de 2-3 ori pe saptamana.

Suc de morcovi

Componente principale: caroten, vitaminele B1, B2, B6, C, D, E, K, niacina, biotina, acid folic, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, fier, siliciu, acid pantotenic, cupru, mangan, cobalt, zinc, nichel, molibden, vanadiu, fluor, seleniu, iod, pectina, celuloza, aminoacizi si zaharuri diverse, substante vegetale secundare, precum flavonoidele.
Efect vindecator: * sprijina procesele vitale de vindecare si regenerare din organism si creier * stimuleaza metabolismul, respiratia celulelor si procesele functionale importante din creier, sistemul digestiv si sistemul hormonal, mai ales daca i se adauga un catel de usturoi proaspat stors sau o bucatica de hrean (contin, in plus, germaniu, sulf si seleniu, dar au si calitati antibiotice vegetale) * intareste sistemul imunitar * stimuleaza - prin pro-vitamina A (betacaroten) - regenerarea permanent necesara a ochilor obositi, a nervilor optici si a mucoaselor din organism, inclusiv mucoasa intestinala * regenereaza si intinereste celulele pielii si tesutul conjunctiv, mentinandu-le proaspete si elastice.
Utilizare: Sucul proaspat de morcovi, baut cu circa 20 de minute inaintea unei mese principale, sau intre mese, este o binefacere pentru sanatate. Poate fi o alternativa eficienta si consumat la micul dejun, in locul compotului de mere sau a laptelui cu migdale (langa cereale, de preferinta hrisca). Poate fi combinat, tot proaspat stors, cu suc de sfecla rosie sau de telina.
Atentie! Se recomanda cu caldura ca sursa de vindecare si de intinerire, in combinatii cu sucul a 1/2-1 mar. Inainte de stoarcere, morcovii trebuie curatati de coaja.

Suc de cartofi

Componente principale: caroten, vitaminele B, C, K, potasiu, calciu, magneziu, cupru, sodiu, fier, iod, mangan, zinc, fluor, fosfor, cobalt, aminoacizi pretiosi, acid pantotenic, hidrati de carbon utili, substante vegetale secundare.
Efect vindecator: * are capacitatea de a dizolva si de a elimina treptat-treptat din stomac si intestin toxinele periculoase si reziduurile. Astfel, o cura cu suc de cartofi este foarte eficienta in boli precum arsurile stomacale, gastrita si ulcerul (stomacal si duodenal) * are efect diuretic si de aceea este recomandat in afectiunile cardiace si renale, reumatism, guta si artrita * sprijina procesele functionale intra- si extracelulare * are efect calmant, echilibrant si bazic.

Suc de sfecla rosie

Componente principale: caroten, vitaminele B1, B2, B6, C, E, acid folic, niacina, acid pantotenic, colina, calciu, siliciu, magneziu, fosfor, fier, sodiu, cupru, nichel, potasiu, acid oxalic, zinc, cobalt, molibden, litiu, seleniu, mangan, rubidiu, aminoazici pretiosi, substante vegetale secundare (de ex. rutina), flavonoide, antociani, materii colorante vegetale, betanina.
Efect vindecator: * stimuleaza functia ficatului si a fierii (protectia ficatului prin betanina/ colorant vegetal albastru-rosu) * sustine "stabilirea" microorganismelor utile pentru sanatate in intestinul subtire si intestinul gros * are efect antibacterian * amelioreaza respiratia celulelor somatice si cerebrale * stimuleaza sistemul imunitar * are o componenta antitermica (scade febra) * stimuleaza diureza (eliminarea de urina) * etanseaza vasele sanguine si are un efect antisclerozant * sporeste vitalitatea si amelioreaza metabolismul substantei cerebrale * ajuta la regularizarea activitatii glandei tiroide * stimuleaza formarea sangelui.
Acest suc ultrapretios stimuleaza - in general - procesele de functionare si de reglare si elasticitatea si mentinerea tineretii celulelor somatice si cerebrale.
Utilizare: Efectul curativ al substantelor colorante vegetale rosii-albastre poate fi potentat combinand sucul de sfecla rosie cu putin suc proaspat de morcovi, de telina sau de mar.
Recomandare speciala: Ca sursa generala de vindecare si intinerire, in combinatie cu sucul a 1/2-1 mar.

Suc de ridiche neagra

Componente principale: aceasta specie de ridiche are, pe langa numeroase substante vitale si active valoroase, mai ales substante amare, ulei eteric cu continut de sulf si ulei de mustar.
Efect vindecator: * stimuleaza activitatea ficatului si a fierii * este un remediu eficient pentru combaterea dereglarilor de revarsare a fierii, datorate microlitiazei vezicii biliare, respectiv calculilor biliari.
Utilizare: O cura cu suc natural de ridiche neagra presupune consultarea unui nutritionist, a unui terapeut sau a unui medic de specialitate. Pentru obtinerea unui succes garantat, se recomanda golirea intestinului (cam 2 scaune pe zi).
Persoanele predispuse la calculi biliari pot bea, de 3-4 ori pe an, o sticla cu suc de ridiche neagra, impartita pe mai multe zile, pentru regenerarea ficatului si a vezicii biliare.
Atentie! In cazuri rare, eliminarea pietrelor poate produce o colica biliara, din cauza blocarii uneia dintre ele in canalul de evacuare. De aceea, sucul de ridiche neagra trebuie consumat doar in cantitati foarte mici, in cazul unor infectii acute la nivelul rinichilor sau al canalelor biliare.

Suc de telina

Componente principale: caroten, vitaminele B1, B2, B6, C, K, niacina, acid pantotenic, acid folic, magneziu, potasiu, calciu, sodiu foarte valoros, fosfor, siliciu, fier, mangan, cupru, molibden, zinc, seleniu, sulf, uleiuri eterice, substante vegetale asemanatoare hormonilor (apiol), colina, inosita, tirozina, asparagina, substante amare, substante vegetale secundare.
Efect vindecator: * stimuleaza eliminarea reziduurilor prin intermediul rinichilor (efect diuretic) * decongestioneaza sistemul limfatic si echilibreaza sistemul glandular * curata - cu menajamente - canalul digestiv * stimuleaza secretia glandelor digestive si revarsarea fierii * are un efect bazic puternic, calmeaza si relaxeaza * elibereaza organismul de fenomenele de staza (blocaje) si combate, deci, hipertensiunea si edemele * intensifica procesul de eliminare a reziduurilor si de vindecare, in afectiuni precum reumatismul, guta, artrita si supragreutatea * are un efect stimulator asupra creierului si a metabolismului.
Recomandare: Sucul de telina stimuleaza functionarea rinichilor. Are virtuti curative si combinat cu suc de morcovi si de mar.

Dozarea sucurilor

* Aceste elixire magice din gradina naturii se pot bea alternativ, in functie de starea sanatatii, cate 1-2 pahare pe zi, dar neaparat incet, constient si cu placere.
* Sucurile proaspete de legume se beau pe stomacul gol, cu 20 de minute inaintea unei mese principale, sau - intre mese - pentru forta si energie. Un efect regenerator si, adeseori, o doza mai mare (minimum 1 pahar dimineata si 1 pahar dupa-amiaza), mai ales in timpul unor afectiuni acute, sau imediat dupa aceea.
* Puterea de regenerare si de vindecare a sucurilor de legume proaspat stoarse este extraordinara, ele fiind, de asemenea, un factor foarte important pentru mentinerea tineretii celulelor somatice si cerebrale. Cu o conditie: sa fie naturale si legumele cultivate biologic.

(In nr. viitor: Sucuri din fructele padurii)