RAZVAN FODOR - "Imi place sa locuiesc in doi"

Diana Vlad
Telenovelele, un antrenament excelent

- Cititorii mai vechi ai revistei "Formula AS" isi amintesc, probabil, de tine, de pe vremea cand reprezentai imaginea formatiei Krypton. Nu doar ca erai foarte vizibil, dar melodiile voastre rulau frecvent pe toate radiourile. Au trecut anii si acum te vedem pe micul ecran, actor de seriale TV. De muzica aproape ca nu se mai aude nimic. Cum de ai facut virajul asta brusc?

- Ooo, e mult de atunci. Din cate imi amintesc, dupa ultimul interviu dat in paginile "Formulei AS", am mai cantat vreo doi-trei ani. Am mai lansat un album, care n-a avut insa receptarea pe care o visam. Pe de-o parte, am nimerit intr-un moment prost, in care gusturile pietei incepeau sa se schimbe fundamental. Pe de alta, constatam ca noi trei, adica eu, Stefan Moisa (tobosarul) si Marcis Nut (basistul), aveam viziuni foarte diferite de celalalt membru al trupei, Eugen Mihaescu, in ce priveste proiectele noastre muzicale. Asa ca am decis sa ne despartim amiabil, am rupt practic formatia in doua. Noi am plecat, iar el a refacut trupa. Imi amintesc foarte bine vara aceea din 2005. Era luna august si eu habar nu aveam ce sa fac mai departe. Si, in cateva saptamani, ca o intamplare providentiala, am primit un telefon in care am fost invitat sa particip la un casting pentru un serial de televiziune, la Acasa TV. L-am luat si, uite asa, cinci ani de zile am facut numai asta.

- Curajos sa treci asa, de la una la alta!

- La inceput, am facut-o fiindca trebuia sa fac ceva. Dar m-a prins foarte repede. Mi-am dat seama ca-mi place al naibii de mult, si atunci, ca sa nu ma aflu in treaba, ca un neavenit, m-am apucat sa studiez, sa merg la workshopuri, sa cumpar carti despre actorie. Am jucat si teatru, timp de trei ani, la Metropolis. Aproape fara bani, ca din teatru nu castigi. Dar o faceam din pasiune si pentru ca era un foarte bun exercitiu.

- Multi actori tineri se feresc de telenovele, desi sunt foarte bine platite. Refuza sa se implice in astfel de proiecte, ca sa nu se uzeze. Pe tine nu te-a epuizat filmatul in regim de cantonament?

- E adevarat, telenovelele aduc bani. Partea lor cea mai buna e insa faptul ca te obliga sa muncesti 250 si ceva de zile pe an. Iti ofera si expunere, si un venit decent. Sunt un extraordinar antrenament in actorie, pur si simplu, te rodeaza ca actor. Si nu este chiar atat de greu, daca nu stai cu fundul in doua luntre. Cat timp eram implicat intr-un proiect, eram numai in acel proiect, nu-mi mai luam nici un alt angajament. Stiam dinainte care vor fi zilele mele libere si tratam totul cu seriozitate. In fiecare zi, la 6, ma trezeam si plecam la Buftea, exact cum pleci la serviciu. De fapt, mi s-a parut usor, pentru ca mi-am propus sa fiu disponibil si prezent acolo, nu s-o iau doar ca pe o sursa de venit. Mi-am facut repede prieteni noi, si anii astia de pe platou au fost, din punctul asta de vedere, niste ani extraordinari.

Fericire pentru doi

- Mai tii legatura cu fostii colegi de trupa?

- Cum sa nu! Cu Stefan si cu Marcis sunt prieten din copilarie. Ne-am apucat de cantat impreuna in 1989, la Palatul Copiilor. Suntem foarte apropiati, locuim aproape unul de altul si ne vedem in continuare. Stefan, care era de atunci casatorit, are o fetita de 16 ani si un baietel de 7. Marcis s-a casatorit si el intre timp. Trece vremea, ce sa mai?! Ei activeaza acum in domeniul imobiliarelor. Au impreuna o agentie. Dar nu s-au lasat nici de muzica. Avem un proiect muzical comun, caruia o sa-i dam curand drumul pe internet, pe youtube. Pentru ca la radio sunt slabe sperante, nu se mai promoveaza decat lucruri foarte comerciale. Sunt foarte dezamagit de ceea ce se intampla in business-ul muzical. Cred ca am iesit la timp de acolo.

- Dupa multi ani in care ai tinut topul celor mai ravniti burlaci, anul trecut ai decis sa te casatoresti. Presa a fost plina de vesti despre nunta ta. Si, mai ales, de fotografii, pentru ca frumoasa ta sotie, Irina Stan, atragea privirile tuturor. Nu de mult s-a nascut si fiica voastra, Diana. Ti-ai dorit postura asta, de tata de familie? Sau bucuria a venit odata cu intamplarea?

- Mi-am dorit dintotdeauna casatoria, doar ca a durat foarte mult sa o gasesc pe Irina. La un moment dat, am facut chiar o cadere nervoasa, am crezut sincer ca astept in zadar. Eu am functionat cu adevarat numai in relatii. Am avut o relatie de sapte ani, apoi una de doi ani si ceva si apoi inca una de trei ani. Ca am facut multe tampenii in perioada in care eram singur, asta e altceva! Dar imi place sa fiu intr-o relatie, imi place sa locuiesc in doi, imi plac obiceiurile de cuplu, caldura de acasa, imi place sa am la ce sa ma intorc si ma rup greu de acasa.

- Ce te-a cucerit la Irina?

- Am cunoscut-o acum trei ani. Era studenta la Jurnalism, venita la Bucuresti pentru studii, de la Buzau. Facea figuratie speciala la Buftea, ca sa castige bani de studentie. M-a fascinat din prima. Nu credeam ca mai exista fete interesate si de lucruri profunde, de carti, de documentare etc. Am fost mult timp doar prieteni. Era o companie foarte vesela si placuta, o luam des cu mine pe la petreceri. Dupa o vreme, i-am propus sa vina cu mine in India, intr-o vacanta. India e o tara infiorator de murdara si aproape orice femeie s-ar fi scarbit si ar fi vrut sa ia avionul inapoi. Ea nu. A trecut peste asta cu bucuria de a descoperi o alta civilizatie. Atunci s-a legat dragostea noastra si atunci am stiut ca ea este omul pe care il cautam. Cand ne-am intors, ne-am mutat impreuna. Peste sase luni am facut cununia civila si anul trecut, pe 4 septembrie, ne-am casatorit. Anul asta s-a nascut si fetita noastra. A venit totul repede si frumos.

Reteta unui mariaj fericit? Jos mastile!

- Oamenii se cam tem de mariaj. Pana la urma, greul unei casnicii e acelasi, nu tine de cat de celebru esti. O traiesti pe pielea ta. Pana in prezent, cum ti se pare fata de asteptarile pe care le-ai avut?

- Inainte mi se parea ceva foarte complicat sa ai sotie si copil, pentru ca am avut numai exemple de oameni care n-au stiut sa gestioneze situatia, si familiile s-au destramat. Dar e mult mai simplu decat credeam. Daca nu esti chiar idiot, un copil se creste foarte simplu. Ce-i drept, la noi, Irina duce greul cu programul, ca trebuie sa se trezeasca s-o hraneasca. Dar in rest, ma implic in toate, de la facut baita, la blenduit legume fierte. Un singur lucru recunosc ca nu pot face, sa-i schimb scutecele. E atat de frumoasa, ca nu o pot vedea murdara, mai ales ca eu am o adevarata obsesie pentru feminitatea femeilor din ziua de azi. Dar ca sa raspund totusi la intrebare: am doar doi ani de stat impreuna, dar secretul, atat cat mi-am dat eu seama, e sa te cunosti cu adevarat. Oamenii au tendinta sa-si creeze pentru celalalt o imagine mai buna. Femeile vor sa para mai interesante, barbatii supraliciteaza. Trebuie sa lasi sa cada toate aceste bariere, sa-i permiti celuilalt sa te vada exact asa cum esti. Vino si dezbraca-te in fata mea de toate mastile! Spune-mi care sunt frustrarile tale, iti arat slabiciunile mele! Numai atunci stii daca vei fi acceptat cu totul, daca esti iubit cu toate metehnele si defectele pe care le ai sau daca celalalt iubeste doar o imagine despre tine. Inainte sa te casatoresti chiar trebuie sa stii ce-si doreste cu adevarat celalalt de la viata, ca sa stii daca drumul vostru poate fi impreuna sau doar v-ati intersectat temporar. Irina vede viata asa cum o vad si eu. Ea vrea familie si calm in jur. Iar eu sunt un obsedat de liniste. E si o vorba: dati linistea mai tare! Cand mergem intr-un loc cu galagie, suntem foarte debusolati. Am stiut inainte sa ma casatoresc ca e genul de femeie care nu-mi poate crea surprize neplacute, sa se schimbe brusc, peste noapte. Iar ea stie ca se poate baza pe mine. Daca nu mi-as fi ars toate etapele la timp (femei, bautura, petreceri nesfarsite), nu mi-as fi dorit atat de deplin perioada asta binecuvantata, de calm.

Reclama, dar cu masura

- Pari mult mai relaxat ca altadata. Mult mai putin dornic sa convingi, sa epatezi.

- A inceput sa ma jeneze viata publica. Inainte puneam mare accent pe felul in care arat cand ies, pe felul in care ma imbrac. Vreo doi ani de zile, presa nu mi-a scos eticheta de metrosexual. Mergeam la petreceri mondene, asa credeam eu ca trebuie pastrata imaginea. Ce sa fac? Eu am prins si anii in care existau doar trei posturi tv. Acum vad lucrurile altfel. Apar in presa mai rar, cand am ceva de spus. Reclama cu orice pret nu e niciodata buna, iar excesul de imagine e daunator. Noroc ca celebritatea n-a venit brusc peste mine, ci treptat, in ani de zile. Tin minte ca am fost declarat la un moment dat cel mai frumos celibatar al anului. Si a venit mama uimita si mi-a zis: "Cum, mai, tu esti cel mai frumos din tara asta? Eu stiu ca esti frumusel, dar chiar asa? Or mai fi si altii mai frumosi, nu?"(rade!)

- Unde poti fi vazut, auzit?

- Deocamdata sunt intr-o pauza de actorie. In sensul ca s-a incheiat ultimul serial "Iubire si Onoare" si astept sa vad ce productii se vor mai face. Si sunt in discutii pentru o noua piesa de teatru, dar inca nu pot da detalii. Profit de timpul asta liber, ca sa stau acasa, cu fetita mea. De auzit, pot fi auzit pe internet, intr-o piesa foarte frumoasa, cantata alaturi de Paula Seling: "Ceva bun".

- Ai putea face un bilant al ultimilor tai zece ani? Coincid, de altfel, cu timpul scurs de la ultimul interviu dat revistei noastre.

- M-am schimbat mult. Momentul de cotitura a fost acum trei ani, cand am intalnit-o pe Irina. De atunci, lucrurile s-au asezat altfel in viata mea. M-am schimbat si in rau, in sensul in care m-am inrait foarte tare, imi vine sa urlu la un sistem de care sunt total nemultumit. Injur mai des, cuvintele urate sunt ca virgulele in propozitiile mele. (rade!) Imi vine prea des gandul sa ma car din tara. Dar stiu ca nu mi-as putea face meseria nicaieri altundeva. Gandul ca fetita mea va creste in societatea asta ma innebuneste. Stiu ca nu voi putea controla totul in jurul ei, s-o tin sub un clopot, departe de lucrurile rele. Dar mizez pe faptul ca ii voi da valorile corecte, asa incat, oricate derapaje ar avea in adolescenta, sa stie mereu care e calea buna, la care sa se intoarca. In rest, sunt foarte multumit de situatia mea de acum. De fapt, am fost intotdeauna supermultumit de ceea ce sunt.

Foto: ACASA TV