CHITOSANUL - remediul de slabit care ne apara de... cancer

Ilie Tudor
* Povestea acestui remediu, obtinut din carapacea crustaceelor, incepe din extremul Orient, unde proprietatile sale terapeutice au fost descoperite prima data si unde este considerat un adevarat miracol medical. Despre acest produs natural se spune ca deja a salvat viata a milioane de oameni si, ce-i drept, actiunile sale medicinale sunt cu totul deosebite. Chitosanul este deopotriva un remediu de slabit redutabil, un pretios medicament anti-cancer, dar si unul dintre remediile de prim-ajutor pe care este bine sa le aveti la indemana dumneavoastra mereu *

Carte de vizita

Este o substanta albicioasa, un praf extras din carapacea dura care inveleste multe vietuitoare marine si terestre. Din punct de vedere chimic, chitosanul este o substanta organica (o polizaharida), cel mai adesea extrasa printr-un proces numit diacetilare, din carapacea crustaceelor, o polizaharida cu efecte asupra sanatatii extrem de complexe. Daca in lumea vegetala celuloza este substanta care da rezistenta si duritate tesuturilor plantelor, in randul animalelor marine inferioare, chitosanul joaca acest rol, alcatuind o "armura" care poate deveni incredibil de dura in jurul acestui gen de vietuitoare, care traiesc la mari adancimi in oceane. La fel ca celuloza, chitosanul este si o fibra alimentara, dar totusi.. in alt mod. Pana in prezent, este singura substanta naturala care are functii similare atat cu cele ale colagenului (substanta cu efect intineritor asupra pielii, articulatiilor, prostatei, muschilor...), cat si cu cele ale fibrelor vegetale (adica substante nedigerabile, care absorb grasimile, imbunatatesc eliminarea, detoxifica). Stiinta oficiala a descoperit aceasta substanta in anul 1811, prin biologul si chimistul francez Henri Braconnot, iar din acel moment, chitosanul nu a incetat sa uimeasca, el actionand ca un adevarat elixir de sanatate, nu doar asupra oamenilor, ci si asupra animalelor si chiar asupra plantelor. In prezent, de pilda, pe statiile sale orbitale, NASA foloseste chitosanul pentru a stimula cresterea plantelor in conditii de imponderabilitate si lumina artificiala. Aceasta, in timp ce armata Statelor Unite a revolutionat remediile de prim-ajutor in caz de rani deschise, folosind in Afganistan si in Irak pansamente impregnate cu chitosan. Asadar, chitosanul este armura pentru vietuitoarele marine, este stimulator de crestere pentru plante, dar este si medicament pentru oameni... Iar aplicatiile sale, va vine sau nu sa credeti, nu se opresc aici. In cele ce urmeaza, ne propunem sa exploram o singura fateta a acestei uimitoare substante naturale, aceea terapeutica, in medicina umana.

Mod de administrare

Chitosanul folosit in tratamente interne sau externe trebuie sa fie de o inalta puritate si extrem de fin macinat, asa incat sa se disperseze bine, sa ofere o suprafata de contact cat mai mare si sa aiba un efect terapeutic cat mai intens. Este foarte important ca, odata ajuns in stomac, acest produs sa fie absorbit cat mai bine, motiv pentru care nu va fi folosit sub forma de comprimate, ci sub forma de capsule.

Capsulele de chitosan

Contin de regula 400 mg (0,4 g) de pulbere, fiind o modalitate simpla si totodata eficienta de administrare a acestui produs. De regula, se iau 6 capsule de chitosan pe zi, in trei reprize, inaintea meselor principale. Fiind un extraordinar absorbant gastric, nu se recomanda administrarea lor la un interval de timp mai mic de doua ore inainte de a se lua antibiotice, vitamine, substante medicamentoase in general, deoarece le poate inactiva.

Chitosanul administrat in apa

Pentru a i se potenta actiunea de absorbant, dar si aceea de inhibitor al apetitului alimentar, chitosanul se poate lua si amestecat cu apa. Se desfac 1-2 capsule de chitosan si se golesc intr-un pahar (200 ml) de apa, unde se amesteca foarte bine. Se bea imediat (asa incat produsul sa nu se aseze sub forma de sediment pe fundul paharului). Administrarea se face cu un sfert de ora inainte de masa si este un excelent remediu pentru taierea poftei de mancare, dar si pentru a reduce rata de asimilare a grasimilor din alimente.

Bandajele cu chitosan

Se pot improviza foarte usor, prin desfacerea a 1-2 capsule de chitosan, amestecarea prafului astfel obtinut cu cateva picaturi de alcool sanitar si punerea pulberii astfel umectate pe un tifon, care se aplica pe locul afectat. Are un puternic efect cicatrizant si previne infectarea ranilor.

Tratamente interne

* Gastrita si ulcer gastro-duodenal - se administreaza de trei ori pe zi cate doua capsule de chitosan pe stomacul gol. Acest produs este un calmant gastric minunat, reducand brusc aciditatea gastrica si diminuand inflamatia mucoasei.
* Reflux gastric - doua capsule de chitosan se dizolva intr-o jumatate de pahar de apa, amestecandu-se foarte bine. Solutia se administreaza cu inghitituri mici. Acest remediu diminueaza senzatia de arsura pe gat si pe esofag, vindeca epiteliile lezate de aciditatea sucurilor gastrice, are efect usor antispastic.
* Sindromul colonului iritabil, colita - chitosanul mentine flora microbiana intestinala sanatoasa (stimuleaza proliferarea de bacterii "prietenoase") si are efect antiinflamator intestinal, ajutand la ameliorarea acestor afectiuni. Se tin cure cu o durata de 30 de zile, timp in care se iau cate 6 capsule de chitosan pe zi, pe stomacul gol.
* Diabet - acest produs este util mai ales contra diabetului de tip II, numit si de tip adult. Administrarea chitosanului stimuleaza pancreasul sa secrete mai multa insulina, reduce rezistenta organismului la insulina, previne complicatii ale diabetului cum ar fi arterita, hipertensiunea, ateroscleroza, cardiopatia ischemica. Se iau cate 1,2-2 g de chitosan pe zi, in cure de 60 de zile, urmate de 15 zile de pauza.
* Colesterol marit - se administreaza 4 capsule de chitosan zilnic, pe stomacul gol, impreuna cu vitamina C sau, mai bine, cu pulbere de macese (Rosa canina). Studii facute in anul 1993, in Japonia, sub conducerea dr. Y. Maezaki, au confirmat acest efect de reducere a colesterolului rau (LDL) de catre chitosan, dar si de reducere a nivelului trigliceridelor din sange.
* Hepatite (inclusiv hepatita de tip C), ciroze - administrarea chitosanului a dat rezultate surprinzator de bune in tratarea acestei forme de hepatita. Cele mai clare efecte s-au observat la asocierea chitosanului (din care s-au administrat cate 2,4 g pe zi) cu tratamentele cu interferon, pe care le-au facut mai suportabile pentru pacienti, dar si mai eficiente in lupta contra virusului hepatitic.
* Adjuvant in infectii urinare - administrarea dimineata a 2 g de chitosan ajuta la reglarea pH-ul urinei spre unul mediu alcalin. Acest pH alcalin este extrem de important, atat antibioticele clasice, cat si cele continute de plantele medicinale (merisor, strugurii-ursului) fiind active doar atunci cand urina este alcalina.
* Adjuvant in dependenta de alcool - se tin cure in care se administreaza cate 1,5-3 g de chitosan pe zi. Acest remediu, pe de-o parte, impiedica partial asimilarea alcoolului, iar pe de alta parte, protejeaza ficatul de efectele nocive ale acestuia.

Tratamente externe

* Rani, sangerari - se desfac 1-2 capsule de chitosan, praful obtinut din ele se amesteca bine cu cateva picaturi de alcool sanitar, iar pulberea astfel umectata se pune pe un tifon, care se aplica pe locul afectat. Hemoragia va fi prompt oprita, vindecarea va fi mai rapida, fara complicatii si mai estetica.
* Infertilitate datorata glenei ostile - se fac spalaturi cu 2 g de chitosan, dispersate in 100 ml de apa calduta. Acest tratament este folosit cu succes in unele clinici din Japonia si China, pentru tratarea infertilitatii femeilor care nu pot procrea datorita mediului vaginal impropriu (de obicei prea acid) pentru spermatozoizi.

Precautii si contraindicatii

Nu se recomanda administrarea simultana a altor preparate (naturale sau alopate) cu chitosanul, deoarece acesta din urma impiedica asimilarea lor. Ele pot fi consumate dupa doua ore de la administrarea chitosanului. Nu este indicat chitosanul, mai ales administrat inainte de masa, la persoanele cu hipoaciditate. In timpul tratamentului cu acest produs, se va acorda o mare importanta hidratarii zilnice, fiind in mod obligatoriu consumati 1,5-2 l de lichid pe zi.

Chitosanul si obezitatea

Chitosanul este printre foarte putinele produse naturale ale caror efecte pentru scaderea in greutate au fost demonstrate prin studii clinice dublu orb (care testeaza efectul chitosanului prin comparatie cu un remediu fals/placebo), facute pe pacienti umani. O cercetare realizata in Statele Unite, in anul 2001, sub conducerea prof dr. E. N. Schiller, a aratat ca administrarea chitosanului duce la scaderea in greutate cu 1,7 kg, in medie, dupa 6 saptamani de tratament. Interesant este, insa, ca pacientii care au folosit chitosanul si au slabit nu au tinut nici un fel de dieta. In cazul in care reducem, in paralel cu administrarea chitosanului, chiar si doar cu 10-15%, portia zilnica de hrana, scaderile in greutate sunt mult mai spectaculoase, putand fi si de 2-3 ori mai mari. Pentru scaderea in greutate, se iau 1-2 capsule de chitosan, cu 30 minute inainte de masa. Continutul capsulelor se dizolva in jumatate de pahar de apa si se bea pe stomacul gol. La cinci minute dupa ingerarea chitosanului (nu concomitent) se mai bea inca un pahar de suc de portocale sau de lamaie. Asocierea cu acidul citric creste senzatia de satietate data de chitosan si, ca atare, vom reduce portia zilnica de hrana, cu un efort mai mic. Daca aveti obiceiul sa ciuguliti intre mese, luati inainte de fiecare portie de hrana, oricat de mica, o jumatate de pahar de apa cu o capsula de chitosan. Dozele marite nu dau reactii adverse.

Chitosanul si cancerul

Se tin cure cu o durata de 2-3 luni, timp in care se administreaza 6-8 capsule de chitosan pe zi. Intre doua cure se face o pauza de 20-30 de zile. Chitosanul este un excelent mijloc de reducere a actiunii nocive a diferitilor cancerigeni din viata noastra de zi cu zi. El reduce absorbtia si elimina metalele grele (mercur, plumb, cadmiu, nichel, aluminiu), dar si gudroanele din fumul de tigara, pesticidele, chiar si... alcoolul. Rezultatele preliminare ale unor studii in curs de desfasurare arata ca acest produs blocheaza in buna masura si absorbtia de catre organism a unor aditivi alimentari sintetici (faimoasele E-uri). Administrat intern, chitosanul se dovedeste un pretios ajutor si in cazul persoanelor care deja sufera de diferite forme ale bolii canceroase. Un studiu facut in Statele Unite, la Institutul de Medicina din Arkansas, in anul 2010, a aratat ca soarecii care au avut inoculate tumori umane au reactionat foarte bine la tratamentul cu chitosan, constatandu-se stagnarea si chiar regresul tumorilor.
Si administrat in paralel cu chimioterapia si radioterapia, chitosanul este eficient. El reduce efectele adverse ale acestor terapii, fara a interfera negativ, in sensul diminuarii eficientei lor. Pacientii care au luat chitosan au suportat mai bine tratamentul cu citostatice sau cobaltoterapia, avand o intensitate semnificativ mai redusa a unor simptome cum ar fi: caderea parului, inapetenta, caderea unghiilor, micozele, sensibilitatea la infectii etc. Printre formele de cancer care au raspuns foarte bine la terapia adjuvanta cu chitosan se numara: cancerul hepatic, cancerul intestinului gros, cancerul bucal si laringian, cancerul de piele (unde se foloseste si extern). De asemenea, a fost consemnata folosirea cu succes si in unele forme de cancer cu determinare hormonala, cum ar fi cancerul la san, cancerul ovarian, cancerul prostatei. Apoi, chitosanul a aratat efecte pozitive in toate formele de cancer unde pacientii au fost supusi la chimio si la radioterapie.