Raspuns pentru DORINA MOROSAN - Iasi, F. AS nr. 983 - "Cum pot lupta contra ascitei?"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Abordarea terapeutica a ascitei trebuie sa tina cont de cauza producerii ei, fie ca este vorba de ciroza hepatica, hepatita acuta alcoolica, sindromul Budd-Chiari, cancerul primitiv al ficatului, tumorile maligne intraperitoneale sau tuberculoza peritoneala. In cazul dvs., ascita reprezinta o acumulare in exces de lichid in cavitatea abdominala, datorata hipertensiunii portale si nivelurilor serice reduse de albumina, rezultate in urma alterarii functionale a ficatului (ciroza). Altfel spus, atunci cand circulatia sangelui prin ficat devine tot mai greoaie, fenomen datorat sclerozarii parenchimului hepatic (ciroza), o parte din apa continuta de sange se revarsa in abdomen, determinand, de regula, distensia abdominala (cresterea volumului abdominal), meteorismul sau balonarea abdominala.
Uzual, tratamentul simptomatic (identic pentru toate formele de ascita) presupune repausul la pat, regim desodat strict (mai putin de 50 mEq/l zi Na+), administrarea de diuretice, care ajuta la reducerea acumularii in exces a lichidului abdominal (Spironolactona in doza de 100-300 mg/zi la inceput, apoi Furosemid, in caz de ineficienta, incepand cu 20 mg/zi) si, in ultima instanta, paracenteza (punctie evacuatoare) - extragerea repetata de lichid intraabdominal, asociata cu perfuziile intravenoase cu albumina, benefice in anumite cazuri.
Sigur ca, in absenta unui tratament etiologic capabil sa stopeze procesul de fibrozare hepatica, punctia evacuatoare nu rezolva aceasta complicatie decat temporar, scoaterea lichidului fiind urmata de refacerea lui rapida. Avand in vedere ca tratamentul cirozei hepatice reprezinta apanajul echipei medicale sub supravegherea careia sunteti, voi aminti doar, cu titlu informativ, cateva variante farmaceutice posibile in astfel de cazuri: acid orotic (Purinor), acid aspartic (Metaspar, Aspatofort), silimarina (Legalon), perfuzii cu albumina umana... In formele severe, se pot administra medicamente imunosupresoare (Azatioprina, Cortizon) si diuretice (Nefrix, Esidrex, solutie de manitol, de sorbitol sau de glucoza). Obligatorii sunt suplimentele nutritive orale cu multivitamine si saruri minerale (in special de potasiu si calciu). In scopul prevenirii complicatiilor hemoragice, se va injecta intramuscular vitamina K.
In anumite situatii, se poate recurge la transplantul hepatic, cu rezultate incurajatoare, atat sub aspectul prelungirii vietii pacientului, cat si al calitatii ei.
Revenind la ascita, in completarea terapiei alopate, se poate recurge la urmatorul tratament naturist:
* 150 g hrean ras la care se adauga sucul din 2-3 lamai. Din acest amestec se administreaza 1 lingurita dupa fiecare masa.
* Sanzienele galbene - preparatele din aceasta planta au efecte favorabile asupra circulatiei si a vaselor capilare, actionand ca diuretice-depurative in ascite, cistite, guta, reumatism etc. Se administreaza sub forma de infuzie, 2-3 cani pe zi.
* Extract din muguri de alun - antiscleros cu actiune polivalenta pe tesutul hepatic (si pulmonar), permitand refacerea elasticitatii acestuia. Acest gemoderivat este indicat ca adjuvant in ciroza hepatica, hepatite virale si cronice, hepatopatie alcoolica si complicatiile acestora. Se administreaza 50 picaturi diluate in 100 ml apa, de 3 ori pe zi, inaintea meselor principale.
* Administrarea produselor apicole (propolis, pastura, miere, polen, apilarnil), dar in special a polenului in amestec cu miere, este eficienta in vindecarea patologiilor hepatice, rezultatele fiind vizibile in 3-4 saptamani. O cura dureaza circa 3-4 luni.
Sa auzim numai de bine!

Dr. PURCARITA DACIAN - Centrul "Primum non Nocere" - Timisoara, e-mail: primum_non_nocere_tm@yahoo.com, tel. 0746/10.17.23

"Baiatul meu are scleroza multipla"
(Raspuns pentru GABI POPA, F. AS nr. 906)


Scleroza multipla este o afectiune a sistemului nervos central, caracterizata prin demielinizare neuronala localizata, multifocala, evoluand cu formarea de placi de scleroza (termenul de "scleroza multipla" inseamna literal "multe cicatrice"). In scleroza multipla, pierderea mielinei (demielinizarea) este insotita de o incapacitate a nervilor de a transmite impulsuri electrice, de la si inspre creier, acest fapt producand diversele simptome specifice.
Va propun un tratament naturist, cu efect remielinizant, antiinflamator si imunomodulator.
* Vitaminele din Complexul B
- Metilcobalamina (Vitamina B12) - faciliteaza mielinizarea si regenerarea nervoasa si amelioreaza simptomatologia cu regresia semnelor de neuropatie.
- Nitratul de Tiamina (Vitamina B1) - este implicat in procesele care genereaza energia necesara conducerii nervoase.
- Clorhidratul de Piridoxina (Vitamina B6) - este necesar in sinteza unor neurotransmitatori. Combinatii de vitamine B se gasesc in diferite produse farmaceutice, cum ar fi Vitalin sau Alanerv.
* Germenii de grau alac - au un efect trofic si de tonifiere la nivelul sistemului nervos. Alacul are un efect trofic exact asupra invelisului de mielina, deci implicit asupra unei functionari optime a sistemului nervos, si creste capacitatea de regenerare a organismului.
* Omega 369 sau Uleiul de foca - acizii grasi omega reduc productia de prostaglandine pro-inflamatorii, stimuleaza mielinizarea si stabilizeaza membranele celulelor cerebrale, reduc procesele inflamatorii cronice. Tot mai frecvent apare afirmatia ca Omega 3 din ulei de foca este net superior ca eficienta si mult mai compatibil cu organismul uman decat Omega 3 extras din peste.
* Noni - previne evolutia nefavorabila a sclerozei si recidivele, actioneaza direct pe scoarta cerebrala.
* Super Immune Forte - este unul dintre cei mai puternici imunomodulatori.
* Laptisor de matca - este un produs apicol natural, avand efect antibacterian, antifungic, antiviral si stimuland producerea de celule stem. Contine acetilcolina, care are un rol fundamental in procesul de transmitere a impulsurilor neuronale. Este bogat in complexul vitaminic B. Laptisorul de matca functioneaza ca un stimulent biologic, cu actiune energizanta, reface celula nervoasa si joaca un rol deosebit in metabolismul celular.
* Extract glicerohidroalcoolic de muguri de coacaz negru - prezinta o puternica actiune antiinflamatoare, fiind indicat in diverse sindroame inflamatorii la nivel local si general.
* Combinatia Stimaral si Gymex - sunt produse bioinformationale cu efect adjuvant in tratamentul sclerozei multiple.
* Drags Imun - este sustinator in tratamentul sclerozei multiple.
* Medicannabis - ulei sau capsule gelatinoase, este indicat indeosebi la calmarea durerilor in bolile cronice, mai ales in cele neurologice.

VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Ce tratament naturist poate urma mama mea pentru fibroza pulmonara?"
(Raspuns pentru STAN GEORGETA, F. AS nr. 992)


Afectiune idiopatica ce apare in jurul varstei de 50 de ani sau cauzata de unele boli, precum sarcoidoza, silicoza, azbestoza, lupus, poliartrita reumatoida, sclerodermie, astm bronsic etc., fibroza pulmonara se caracterizeaza prin dificultate in respiratie, ca urmare a ingrosarii tesutului conjunctiv al plamanului si scaderii elasticitatii acestuia. Atat in repaos, dar mai ales la efort sau la urcarea scarilor, pot aparea simptome precum: oboseala mare, respiratie grea (gafaieli), coloratie albastra a buzelor si unghiilor (cianoza), hipocratism digital (unghii bombate - degete deformate), zgomote anormale (suieraturi la expiratie). Evolutia spre insuficienta respiratorie cronica si insuficienta cardiaca are loc in 10-15 ani, in lipsa unui tratament eficient cu Endoxan (Ciclofosfamida), derivati de cortizon sau o terapie combinata cu produse naturiste.
La primul semn de infectie, se vor administra bolnavului antibiotice. Boala cuprinde mai intai portiunea inferioara a plamanilor, evolutia fiind urmarita periodic, prin radiografii si cu ajutorul Spirometrului (aparat ce masoara volumul de aer pulmonar).
Era indicat ca in scrisoarea trimisa redactiei sa specificati si mediul in care a lucrat mama dvs. Fibroza pulmonara poate aparea in timpul sau dupa zeci de ani de la incetarea unei activitati, datorita inhalarii de pulberi anorganice (particule de cuart, de silicat, pulberi de fier, plumb, bariu, bauxita, aluminiu, praf de ciment etc.) si acumularii acestora in parenchimul pulmonar. Pe langa tratamentul alopat, beti 3 cani de ceai pe zi, din urmatorul amestec de plante: nalba-mare, odolean, sulfina, podbal, cimbrisor, talpa-gastii, isop, patlagina, sovarf, plamanarica, unguras, iar in timpul zilei, in loc de apa, 1 litru de ceai antitumoral. Faceti tratament naturist cu urmatoarele produse, sub indrumarea unui terapeut: Oxy Max, Tre-en-en, Carotenoid Complex (6 tablete/zi), Ganoderma Lucidum, Respiration Blend, Super Coriolus, Green Gold Imune, Agaricus Blazei Murill, Super Digestaway.
Fara tratament pot aparea complicatii (infectii pulmonare, insuficienta respiratorie etc.), situatie in care pacientii trebuie spitalizati intr-un serviciu de terapie intensiva. Acasa, se pot administra solutii saline (inhalatii - Rinophar), oxigen, sau se poate folosi aparatul de aerosoli "Microlife-Neb-50-Nebulizator".
Multa sanatate!

Dr. NICOLETA RUS - specialist reflexoterapie - Carei, Satu-Mare, tel. 0728/18.09.85

"Nepotul meu are astigmatism"
(Raspuns pentru L.F. - Reghin, F. AS nr. 908)


Intr-adevar, astigmatismul este o boala care necesita purtarea ochelarilor pe tot parcursul zilei, pentru ca este afectata atat vederea de aproape, cat si cea de departe. Deci, baiatul trebuie sa poarte ochelarii si, in plus, sa consume multe vitamine, in special cele din grupul A, C (extract de afine, luteina). Toate acestea se gasesc intr-un produs numit "Lutein Plus", care imbunatateste foarte mult vederea. Multa sanatate!

Dr. TIRIL GABRIELA - medic generalist, specialist homeopatie, cabinet Clinica Procardia - Oradea, e-mail: gabrielatiril@gmail.com

"Fata mea a ramas cu dureri de cap dupa un traumatism minor"
(Raspuns pentru RUSU SIMONA, F. AS nr. 992)


In cazul fiicei dvs., puteti sa administrati un tratament homeopat foarte eficient, respectiv - medicamentul homeopat Natrium Sulfuricum, in dilutiile 30 si 200 ch, astfel:
- prima administrare: 5 granule 30 ch, sublingual; o jumatate de ora inainte si dupa nu se consuma nimic;
- a doua zi, tot 5 granule 30 ch, acelasi mod de administrare;
- a treia zi 200 ch, in acelasi mod.
Continuati cu Natrium Sulfuricum 200 ch, o administrare pe saptamana, timp de 4 saptamani. Puteti folosi in paralel tratamentul cu miere si aloe. Pentru intrebari, ma puteti contacta pe adresa de e-mail.