DRENAJUL LIMFATIC

Florentin Popa
* De data asta nu este vorba despre drenajul cosmetic, menit sa inlature celulita si pungile de sub ochi, ci de drenajul medical, fundamental in urma operatiilor de cancer, dar si in alte afectiuni *

Drenajul limfatic este cunoscut ca un masaj special, folosit cu precadere in domeniul cosmetic, pentru eliminarea excesului de lichide retinute in tesuturi. Insa aceasta tehnica are si multe aplicatii medicale, unele pentru boli foarte grave. D-l Stefan Ignatescu - unul dintre putinii kinetoterapeuti romani specializati in acest tip de masaj - ne explica avantajele tehnicii de drenare a limfei.

Vidanjorul sangelui

- Oficial, drenajul limfatic este un apanaj al cosmeticii. Cum poate fi folosit pentru sanatate?

- Drenajul limfatic manual nu este ceea ce se crede a fi. El ar trebui efectuat identic, atat in scop cosmetic, cat si in scop terapeutic. Exista tehnici diferite de drenaj limfatic, insa cea mai buna este tehnica Vodder, preluata si dezvoltata de scoala Foldi din Germania, unde m-am specializat si eu. Clinica Foldi este considerata numarul unu in lume in tratarea edemelor limfatice. Toate clinicile de oncologie din Germania isi trimit pacientii dupa operatii la aceasta clinica. Chiar daca nu apare un edem limfatic imediat dupa operatie, medicii oncologi recomanda drenajul limfatic manual preventiv, deoarece se cunoaste prezenta unui deficit al sistemului limfatic in zona operata.

- Pentru cei mai putin initiati, va rog sa explicati care este rolul sistemului limfatic in organismul uman.

- Simplificand foarte mult, sistemul limfatic se intinde ca o panza de paianjen in intregul corp, la fel ca si capilarele sanguine; insa, spre deosebire de acestea, formeaza numai o jumatate de circuit. Prin sistemul circulator, sangele pleaca de la inima, face un circuit complet si se intoarce la inima. Sistemul limfatic incepe in tesuturi, deci la jumatatea drumului. Capilarele limfatice din tesuturile superficiale sunt situate in imediata apropiere a capilarelor sanguine, avand sarcina sa preia surplusul de lichide si sa-l transporte prin vasele limfatice mari la nodulii limfatici, unde are loc fagocitoza: eliminarea celulelor moarte, a reziduurilor bacteriene etc., dupa care limfa ramane curata. Ganglionii sunt niste statii de epurare, filtre ale sistemului limfatic.

O urgenta medicala: edemul limfatic

- Ce se intampla daca sistemul limfatic nu functioneaza bine?

- In momentul in care sistemul limfatic nu mai functioneaza cum trebuie, incepe sa se acumuleze lichidul in exces in tesuturi si apare edemul limfatic. Dar acelasi efect poate sa apara si in urma operatiilor din sfera oncologica, acestea fiind numite edeme limfatice secundare. De exemplu, in situatia unui cancer de san cu mastectomie, datorita faptului ca tumora este agresiva si se raspandeste foarte repede prin sistemul limfatic, este necesar ca in aceasta interventie sa se scoata si o parte din nodulii limfatici, iar sistemul devine ineficient. Bolnavele sunt predispuse la acumularea in exces a limfei la nivelul bratului. Imunitatea zonei scade, bolnava este predispusa la infectii, iar datorita compresiei crescute poate aparea o lezare in timp a plexului brahial. Se poate ajunge la paralizia bratului in final si, in situatii grave, chiar la amputare. Imunitatea locala scazuta poate duce la infectii cu bacterii, cum ar fi erizipelul, care se manifesta foarte agresiv. Bolnavele trebuie sa-si ingrijeasca cu atentie bratul: sa nu se intepe, sa nu se zgarie, sa nu se spele cu apa fierbinte, sa nu se arda etc., pentru ca se pot infecta cu microbi din mediu. Deficitul imunitar al zonei, in cazul unei infectii microbiene, duce in numai cateva minute la febra de peste 40gr.C, mana se inroseste foarte puternic si reprezinta o urgenta medicala.

- Ce alti ganglioni limfatici mai pot fi afectati de tumori?

- In cazul cancerelor de san, sunt afectati ganglionii limfatici din zona axilara. In cazul tumorilor de uter sau de ovar, sunt afectati ganglionii din zona inghinala si ganglionii lombari, iliaci, situati profund, in abdomen. Insa zona cea mai importanta, unde se afla rezervorul principal al limfei, este cisterna Chyli - acolo se acumuleaza limfa situata in toata partea inferioara a corpului.

- In Romania se aplica drenajul limfatic in cadrul tratamentului oncologic?

- Din cate stiu eu, nu. Cu toate acestea, am avut multi pacienti in ultimul timp - in medie, 8-9 pe luna - care au aflat din alte surse despre importanta drenajului limfatic in cancerele operate. Drenajul limfatic manual este urmat de o bandajare compresiva in trei straturi, care mentine si optimizeaza rezultatul obtinut prin drenaj. Bandajele compresive sunt bandaje elastice de cursa scurta, care in repaus sunt putin compresive, iar in miscare se strang si determina, practic, o pompare continua. In Germania, terapia compresiva se face zilnic. Eu le recomand pacientilor sa vina de 3-4 ori pe saptamana.

- Cat dureaza un astfel de tratament?

- Durata tratamentului depinde de problemele pacientului, de evolutia acestuia. Tratamentul trebuie urmat minimum doua luni, de trei-patru ori pe saptamana, pentru a obtine rezultate bune. O sedinta dureaza intre 20 de minute si o ora, cu tot cu bandajare. Am pacienti cu edeme limfatice primare care fac tratament de doi ani, pentru intretinere. Am avut si pacienti din strainatate sau din provincie, care au stat doua saptamani in Bucuresti si au facut terapie zilnic. Important este ca rezultatele drenajului limfatic sunt totdeauna vizibile.

Alte aplicatii: lichid la genunchi, extractii dentare, insuficienta venoasa, picioare umflate, elefantiazis...

- Ce alte afectiuni se pot ameliora prin drenaj limfatic?

- Toate edemele limfatice, incepand cu celulita (pentru ca si aceasta este un lipedem in miniatura), continuand cu limfedemele avansate, cele secundare (edeme limfatice post-mastectomie, post-histerectomie etc.) sau post-traumatice. De pilda, dupa un traumatism la nivelul genunchiului, se acumuleaza lichid in articulatie, iar piciorul nu mai poate fi miscat, articulatia fiind blocata. In aceasta situatie, drenajul este extrem de eficient si cu rezultate imediate, pentru ca se elimina lichidul. Cand sistemul limfatic este intact, pacientul isi revine rapid. Dupa extractii dentare, drenajul limfatic al fetei determina o vindecare de doua ori mai rapida, pentru ca se dreneaza lichidul de inflamatie din zona, iar durerea scade!
Si insuficienta venoasa cronica are indicatie pentru drenaj limfatic. Am avut un pacient cu insuficienta venoasa cronica, ajuns la ulcer de gamba. Aceasta incepe printr-un colorit specific, pentru ca sangele se infiltreaza prin tesuturi, vasele se dilata tot mai mult, sangele balteste si se ajunge la ulceratie. In aceste cazuri, atat drenajul limfatic, cat si terapia compresiva sunt foarte importante. Exista si kituri cu pansamente speciale, inclusiv pentru escare. Dupa circa patru luni de terapie, am obtinut rezultate foarte bune cu pacientul respectiv.
Femeile insarcinate, care au o compresie puternica a vaselor limfatice mari in zona abdomenului si a vaginului (practic, limfa nu mai are pe unde sa se elimine si incep sa li se umfle picioarele), acumuleaza lichid in exces, iar dupa nastere raman cu picioarele umflate. Acestea pot sa faca drenaj limfatic, pentru ca le ajuta foarte mult. De asemenea, si cei care tin diete alimentare in cadrul curelor de slabire pot face drenaj limfatic, pentru ca se creste fluxul limfei si se ajunge la o eliminare mai rapida a toxinelor. Edemul limfatic are mai multe grade, iar in faza cea mai avansata vorbim de elefantiazis, cand membrul este imens. Persoanele care ajung sa aiba asemenea edeme nu prea s-au ocupat de ele sau nu au stiut ca exista tehnici de stopare, pentru ca acesta nu apare peste noapte - piciorul se umfla treptat, pana atinge dimensiuni monstruoase.

- Drenajul limfatic are si contraindicatii?

- Exista contraindicatii zonale sau totale. O contraindicatie totala este edemul limfatic cardiac, datorat unei insuficiente a cordului drept. Partea respectiva este slabita si nu mai poate sa preia cantitatea normala de lichid. Sistemul limfatic functioneaza cum trebuie, el impinge limfa in sus, dar inima nu poate sa proceseze atat lichid, astfel ca acesta stagneaza, zona se umfla si apare un edem limfatic bilateral, al ambelor membre, simetric, de consistenta moale. In acest caz, prin drenaj, nu faci decat sa impingi o cantitate mai mare de lichid si sa obosesti inima si mai tare.
Drenajul este interzis si in infectiile acute cu agenti patogeni, pentru a nu raspandi infectia in tot corpul. La fel se intampla si in recidivele unor tumori agresive. Se stie ca celulele tumorale se raspandesc foarte rapid prin sistemul limfatic. In aceste situatii, in general, apar si dureri. In principiu, nu trebuie sa existe dureri provocate de drenajul limfatic, de exemplu la nivelul membrelor. Daca apar, inseamna ca sunt blocaje undeva, care pot fi cauzate fie de fibroze post-operatorii, fie de fibroze dupa radioterapie. Uneori, chiar masa tumorala blocheaza vasele limfatice, asa ca degeaba impingi limfa, pentru ca nu are unde sa se duca. Daca drenajul nu are efect si membrul tot creste, inseamna ca ceva nu este in regula.

- Ce costuri presupune un drenaj limfatic?

- Costurile se calculeaza in functie de gravitatea edemelor. Pentru un edem limfatic secundar, unde se aplica si terapie compresiva, costul unei sedinte este de 150 de lei, in pachetul de 12 sedinte pentru o luna. In plus, ar mai fi de achitat costul bandajelor, care nu este foarte mare.

- Ce alte proceduri mai efectuati la cabinet?

- Eu lucrez de foarte multi ani si in recuperarea dupa interventii neuro-chirurgicale, in prezent sunt angajat al spitalului Elias, la sectia neurochirurgie. Am facut si multe cursuri de specializare in Germania, pentru recuperarea discopatiilor lombare, pentru ca multi pacienti au discopatii lombare inoperabile. Avem un dispozitiv de elongatii speciale, care ajuta discul si nucleul sa se retraga, sa nu mai comprime radacina nervoasa, si durerile dispar. Desfasuram un program de exercitii speciale, statice si statico-dinamice, pentru tonifierea musculaturii si realizarea unui echilibru muscular in zona lombara, pentru a da stabilitate coloanei. Avem si pacienti cu afectiuni reumatice - coxartroze, spondilite anchilozante, poliartrite reumatoide, pacienti cu afectiuni neurologice, cum ar fi accidentele vasculare (pacienti care se pot deplasa), sau cu tumori operate, care au ramas cu hemipareze, monopareze etc., la care aplicam si terapie manuala, pentru problemele articulare. Avem o sala de gimnastica medicala bine dotata, cu un aparat multifunctional, mijloace de echilibru si stabilitate si o cusca de scripetoterapie, unde aplicam proceduri de elongare (intindere) pentru herniile cervicale care nu sunt in stadiu operator. Am avut numerosi pacienti care au reusit sa scape de operatii cu ajutorul acestor proceduri.


D-l STEFAN IGNATESCU poate fi contactat la Cabinetul KINETO PROFESSIONAL CARE din Bucuresti, str. Apostol Margarit nr. 2, bl. 107, sc. 2, ap. 39, tel. 021/320.89.63