Raspuns pentru MIHAI - Los Angeles, SUA, F. AS nr. 940 - "Sunt infectat cu Helicobacter Pylori si caut un remediu naturist"

Redactia
Ing. BOGDAN VICTOR - specialist in fitoterapie, reflexoterapie si bioenergie - Bucuresti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (dupa ora 21)

Helicobacter Pylori este denumirea noua data microorganismului Campylobacter Pylori, bacterie gramnegativa. OMS a clasificat Helicobacter Pylori in grupa agentilor cancerigeni din clasa I, care sunt considerati cei mai periculosi. Pana in prezent, nu a fost definit cu certitudine rolul patogen al Helicobacter Pylori. Aceasta bacterie este raspunzatoare de aparitia gastritelor cronice, a ulcerelor gastrice si duodenale. O infectie puternica poate duce la aparitia de adenocarcinoame sau limfoame gastrice.
Tratamentul naturist pentru vindecarea de infectia cu Helicobacter Pylori este urmatorul:
Regimul alimentar
* Alimente recomandate (medicamente in cazul bolii dvs.): orez, grau, porumb, supa de fasole, produse lactate (exceptand iaurtul si branza telemea), dovleac, dovlecel, miere de albine (miere vie), struguri si alte fructe dulci (banane, mere Golden, pepene verde, piersici, pere dulci, prune dulci, cirese pietroase "inima de porumbel" (varietate de cirese din judetul Vrancea), apa distilata si ceai de salvie intre mese. In loc de ulei se va folosi unt.
* Alimente interzise (otrava in cazul bolii dvs.): carne de porc, vita, berbec, bivol, pasare, alcool, sare, fructe acre, lamaie, gref, rosie, ananas, condimente picante, ardei iute, fasole soia, produse din soia, ulei, bauturi fierbinti (inclusiv ceai, cafea), cartofi, ridichi, legume verzi (ceapa verde, usturoi verde, fasole verde, salata), iaurt, branza telemea, otet, mancaruri grase, alimente fripte sau prajite.
* Alimentele care nu sunt mentionate in cele doua grupe sunt nerecomandate pentru dvs., avand in vedere boala de care suferiti.

Masajul (automasajul)

Pentru masaj se foloseste crema Nivea sau orice alt unguent. Se recomanda ca masajul sa si-l faca bolnavul sau rude apropiate. Nu este indicat sa fie facut de catre maseuri. Se vor masa de doua ori pe zi zonele reflexogene corespunzatoare organelor: stomac, duoden, pancreas, cate 10 minute, si cele corespunzatoare marii limfe, a glandelor limfatice corp superior si inferior, cate 3 minute (si nu mai mult), dimineata si seara.

Retete naturiste

* Cura cu propolis: 40 picaturi de tinctura de propolis (30%) de doua ori pe zi, dimineata si seara, pe nemancate, cu 30 de minute inainte de masa. Picaturile se pun intr-un decilitru de lapte cald si se beau pe stomacul gol. Pregatirea tincturii de propolis: la 100 g alcool de 80-90 grade adaugam 30 g propolis, care se taie in bucati mici, ca boabele de porumb. Alcoolul amestecat cu propolisul se introduce intr-un vas ce se incalzeste la 30-40 grade Celsius si se amesteca bine. Aceasta procedura se repeta intr-o saptamana de 6-7 ori. Se lasa la macerat inca 5-7 zile, apoi se separa lichidul de depuneri, si in final se strecoara ceea ce a ramas, prin tifon dublu. Reteta se poate prepara si din 90-180 g propolis.
* Cura cu boabe de ienupar: dureaza 23 de zile. In prima zi se iau 4 boabe, in a doua zi - 5 boabe, apoi cantitatea creste progresiv, pana in ziua a 12-a, cand se vor lua 15 boabe. Incepand cu ziua a 13-a, incepem sa scadem cate o boaba zilnic, pana la sfarsitul curei, cand se va ajunge din nou la 4 boabe. Pentru un tratament complet, sunt necesare 213 boabe de ienupar. Inainte de a fi inghitite, boabele de ienupar se vor mesteca foarte bine.
* Cura cu pelin: 30 g frunze uscate de pelin se pun la macerat 24 de ore, in 60 ml alcool de 60 grade, dupa care se adauga 100 ml de vin alb. Dupa 10 zile, se strecoara si se beau cate 10 ml pe zi, dimineata, pe stomacul gol.

BOICEA FLOREA - Draganesti-Olt, tel. 0249/46.62.02, 0741/37.27.94

"Mama are picioarele umflate si cu rani supurande"
(Raspuns pentru MIHAI - Brasov, F. AS nr. 968)


Stimate domn, inca de la inceput va spun ca ati facut o mare greseala, aplicand unguente pe rani deschise. S-a ingreunat oxigenarea tesuturilor si s-au creat suprainfectii. Pentru a opri supurarea, va recomand folosirea tincturilor de marul-lupului, tuia si tataneasa, combinate in parti egale. Se aplica sub forma de comprese, de doua ori pe zi. Pentru stimularea circulatiei periferice, preparati un unguent, in felul urmator. Ingrediente: 15 g galbenele, 10 g marul-lupului, 15 g sulfina, 20 g castan (seminte), 10 g ienupar si 20 g maturi (Hb. Scoparii). Toate ingredientele se pun intr-un borcan cu capac. Se umecteaza cu 75 ml alcool de 60gr.. Se lasa la macerat 12 ore. Se pune la fiert pe baia de aburi, cu 500 ml ulei de masline, timp de 3 ore. Se mai lasa la macerat 48 de ore. Se filtreaza, iar separat se topesc 30 g ceara de albine si 15 g rasina de molid. Se combina uleiul medicinal cu ceara si rasina, amestecand pana se omogenizeaza. Se pastreaza la frigider. Se aplica de 2 ori pe zi si se maseaza circular.
Daca nu reusiti sa preparati unguentul, va rog sa ma contactati. Va doresc multa sanatate!

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Ajutati-ma, sotia mea are Alzheimer"
(Raspuns pentru MIRCEA B. - Constanta, F. AS nr. 996)


Maladia Alzheimer reprezinta, de fapt, o forma de degenerescenta cerebrala, un proces de involutie a neuronilor corticali, manifestata clinic prin deteriorarea progresiva a facultatilor mentale, cu tulburari de memorie, dezorientare in timp si spatiu, si cu stare de confuzie totala. Altfel spus, boala Alzheimer afecteaza creierul, prin distrugerea componentei sale de baza, si anume - celula nervoasa (neuronul), insa, odata cu deteriorarea neuronala scade si productia de neurotransmitatori cerebrali care creeaza probleme de transmitere a mesajelor la nivel cerebral. Cauzele determinante si favorizante ale maladiei Alzheimer sunt destul de neclare, ipotezele actuale incriminand unele afectiuni cardiovasculare, care impiedica buna irigare a creierului (ateroscleroza, hipertensiune arteriala etc.), cresterea permanenta si excesiva de colesterol si aluminiu din sange, hipertiroidismul, deficitul de acid folic, de vitamina B6 sau B12, existenta unor hematoame cerebrale, a unor tumori cerebrale, a bolii Parkinson sau a leuconevraxitei (scleroza in placi) etc.
Nu exista inca un tratament care sa vindece maladia Alzheimer, insa medicamentele folosite in mod obisnuit, desi nu pot stopa evolutia bolii, ii pot ameliora simptomatologia. Toate medicamentele destinate tratarii formelor usoare sau moderate de boala Alzheimer apartin familiei inhibitorilor de colinesteraza. Desi aceste medicamente reduc simptomele caracteristice si imbunatatesc cognitia (Aricapt, Exelon), efectele lor adverse includ frecvent greata, vomismente, diaree si astenie.
Un medicament care a fost bine tolerat in timpul testarilor clinice la pacientii suferinzi de Alzheimer este Galantamina (Reminyl), desi efectele administrarii pe termen lung nu au fost inca studiate. Ocazional, poate fi necesara administrarea de sedative usoare, antidepresive sau antipsihotice, pentru imbunatatirea problemelor de comportament ce insotesc adesea boala Alzheimer, incluzand somnolenta, agitatia, anxietatea si depresia. Aceste medicamente, adesea administrate in doze mici, pot imbunatati calitatea vietii bolnavului si pot ajuta familia in procesul de ingrijire a pacientului.
In prezent, cercetarile legate de boala Alzheimer sunt directionate pe intelegerea procesului de aparitie si evolutie a bolii. Unele studii recente au prezentat chiar un unghi complet diferit de abordare a bolii. Se stie ca glucoza este principala sursa de energie a celulelor nervoase. In Alzheimer, s-a constatat o scadere dramatica a utilizarii de glucoza in anumite zone ale creierului, care incepe cu 10 si chiar 20 de ani inainte de aparitia oricaror simptome ale bolii. Pentru a suplini acest metabolism scazut al glucozei, fara de care neuronii sufera leziuni ireversibile, s-a realizat un medicament numit AC-1202, care le furnizeaza neuronilor deprivati de glucoza o sursa alternativa de energie (fapt ce duce la o imbunatatire a problemelor legate de memorie).
Alaturi de medicatie si ingrijirea atenta din partea familiei, terapiile naturiste joaca un rol important in managementul bolii Alzheimer, ajutand in procesul de restabilire a proceselor gandirii rationale si judecatii, dar si in ceea ce priveste capacitatile de a vorbi sau a scrie, coordonarea miscarilor voluntare, orientarea etc. In acest scop, se pot utiliza urmatoarele remedii:
* Ceaiul verde (2-3 cani pe zi) - ajuta la imbunatatirea memoriei si impiedica activitatea enzimelor generatoare de boala (ceaiul negru are si el proprietati similare).
* Uleiul de samburi de struguri (3-4 lingurite pe zi) - contine substante antioxidante foarte eficiente in oprirea proceselor degenerative care afecteaza creierul la persoanele varstnice.
* Astragalus (4-6 capsule pe zi) - mareste densitatea receptorilor cerebrali implicati in procesul de memorare.
* Laptisorul de matca - contine o mare cantitate de acetilcolina, substanta esentiala in transmiterea impulsurilor nervoase, stopeaza procesele degenerative ale sistemului nervos central si ajuta la refacerea structurilor neuronale distruse. Se administreaza laptisor de matca crud, 5-8 g/zi, in cure de 10-14 zile, cu 3 saptamani pauza intre ele.
* Ginsengul chinezesc, siberian si corean sunt protectoare ale celulelor nervoase, dar si stimulante ale activitatii cerebrale. Efect benefic au si produsele din Centella asiatica sau Ginkgo-biloba, care stimuleaza irigarea, oxigenarea si nutritia creierului.
* Gemopreparatele (extract din muguri de arin negru si extractul din mladite de vasc) si uleiurile esentiale (rozmarin, levantica) stimuleaza activitatea mentala si calmeaza starile de agitatie sau neliniste.
* Suplimentele nutritionale bogate in saruri minerale (magneziu, zinc, seleniu) si vitaminele (A, C, E, complex B) sunt binevenite in tratamentul pe termen lung al bolnavilor de Alzheimer.
* Lecitina, L-Carnitina, L-Arginina, creatina, biotina si coenzima Q10 sunt si ele substante esentiale in tratamentul bolii Alzheimer. (Le gasiti in produsul MITYQONDRIA), pentru stimularea producerii acetilcolinei si a dezvoltarii neuritilor (dendrite si axoni, prin care neuronii comunica intre ei).
Sa auzim numai de bine!