Iulian Canaf

Delia Hanzelik
Si fara premiu, o stea!

Pana la emisiunea-concurs "Vocea Romaniei", difuzata la "ProTV", aproape nimeni nu stia cine este Iulian Canaf. Dar a fost suficient sa apara pe scena o singura data, pentru ca publicul sa-l adopte definitiv. Un concurent degajat, cu zambet mucalit si privire apasa, imbracat "cautat", in stil malagamba, si cu o voce ragusita si grava, de blues. Pe scurt, o prezenta scenica salutata mereu cu entuziasm si urale, chiar si dupa ce s-a aflat ca n-a fost el castigatorul concursului. De altfel, in timp ce invingatorul s-a pierdut foarte repede-n ceata, Iulian Canaf e solicitat, in tara si in strainatate. Dar sa-i aflam povestea...

Intr-o seara, pe strada Lapusneanu din Iasi

In 1999, la 26 de ani, Iulian Canaf pasea in clubul Escape, situat pe stravechea strada Lapusneanu din Iasi, la parterul unui cinematograf dezafectat, un loc frecventat, in general, de studenti arabi si greci, mari iubitori de muzica live. Era o seara dedicata blues-ului, iar dupa ce atmosfera s-a mai incins, unul dintre membrii trupei care concerta l-a chemat pe amicul Canaf pe scena si l-a provocat sa cante. Publicul a fost in delir. Muzica blues mai castiga o vedeta si odata cu ea, trupa Excentric Blues Band (EBB), patru profesionisti care fac o muzica extrem de ritmata, o alaturare de rock cu jazz si blues electric al anilor '50-'60. Pe langa cover-uri celebre, trupa are in repertoriu si numeroase compozitii proprii.
Excentric Blues Band a cunoscut un mare succes local si regional. Trupa a reusit sa obtina premii la festivaluri importante din tara si din strainatate, iar acum doi ani, a castigat trofeul la Festivalul de Jazz de la Sibiu. EBB exista si in prezent, insa intr-o cu totul alta formula decat cea initiala. Lipsa de castiguri financiare i-a determinat pe fostii membri ai trupei, muzicieni de certa valoare, sa plece din tara, pentru a canta in hoteluri de lux sau pe vase de croaziera. Trupa si-a schimbat componenta de nenumarate ori, insa un singur om a ramas, crezand cu ardoare in idealul lui, acela de a face blues in Romania: Iulian Canaf.
Viata ieseanului a fost linistita, pana cand a pus in casetofon o caseta cu A. G. Weinberger. Acordurile de blues l-au "scurtcircuitat". A fost dragoste la prima auditie. Si-a propus sa ajunga sa aiba o trupa proprie si sa traiasca momentul in care va putea canta alaturi de idolul lui. Visul de a-si infiinta o trupa s-a realizat repede. In Iasi, un oras care musteste de cultura, mai existau "nebuni" precum Canaf, care sa fie atrasi de jazz si blues. De nou-nascuta Excentric Blues Band a auzit, la un moment dat, si Weinberger. Apoi a avut ocazia sa-l si asculte pe Canaf. Se intampla prin 2005. De atunci si pana astazi, pe cei doi ii leaga o prietenie neconditionata, iar renumitul blues-man nu pierde nici o ocazie de a-l invita pe iesean sa cante cu el. Un prim vis al lui Canaf se indeplinise.

"Familie" mare, "dupa buget"

Pasiunea pentru blues nu i-a adus niciodata bani lui Canaf. Doar renume, si acesta in cercuri restranse. Lipsa angajamentelor muzicale l-a lasat aproape fara venit. In Iasi, locuieste impreuna cu sotia sa, Nicoleta, si cei doi baieti, unul de 15 ani si celalalt de un an si cateva luni, in apartamentul soacrei. Cinci suflete in trei camere. Pentru a aduce un venit minim in casa, Canaf a acceptat sa intre vocalist intr-un proiect de muzica de club, condus de un DJ tanar din Iasi, Sean Jay Dee. Recitalurile sunt insa sporadice. In rest, singurii bani in casa vin din partea sotiei, care are grija de "afacerea" familiei: o minuscula toneta stradala.
Iulian Canaf nu s-a ferit niciodata sa admita ca are origini rome. "Sunt pe jumatate tigan", recunoaste Canaf, in orice grup de prieteni. Practic, bunicul lui din partea tatalui a fost rom. "Bunica era blonda-blonda. Bunicul a fost tigan, insa se poate spune ca a fost roman pursange, a luptat in razboi si si-a pierdut si un picior in lupta pentru tara asta", spunea Canaf, in urma cu cativa ani, unei publicatii studentesti din Iasi. Iulian a inceput liceul, apoi a plecat din tara, in speranta unui viitor mai bun. Dezamagit, a revenit acasa si s-a reinscris la liceu, la seral, pentru a-si termina studiile. Si-a luat bacalaureatul la prestigiosul Liceu "Emil Racovita" din Iasi, profilul matematica-fizica. A incercat ulterior sa faca si un colegiu de medicina generala, s-a inscris si la Facultatea de Filosofie, dar a renuntat la studii. Muzica era pe primul loc. Limba engleza a deprins-o in scoala, dar si-a perfectionat-o ascultand blues-ul electric al anilor '50-'60, cantat de James Brown, B.B. King sau Steve Ray Vaughan. Intre doua turnee, l-am "prins" pe Iulian Canaf pentru un dialog fulger.

"Cant de cand ma stiu"

- N-ati castigat "Vocea Romaniei", ati castigat, in schimb, inima telespectatorilor, care n-au fost putini. Milioane de oameni. Vi s-a schimbat viata dupa marele concurs de la ProTV?

- Nu, a ramas aceeasi, doar ca am mai multe solicitari.

- In comparatie cu incepatorii in ale cantatului, prestatia dvs. dovedea experienta unui om obisnuit cu scena si cu publicul. Cand si cum ati descoperit prima data ca aveti aplecare spre muzica?

- E o intrebare la care sincer nu stiu cum sa raspund. Eu cant de cand ma stiu.

- Mosteniti talentul pe linie de familie?

- Nu.

- Care este povestea drumului dvs.?

- Povestea e lunga. Cred oricum ca imi spun povestea cantand blues.

- De ce ati ales blues-ul?

- E muzica de care ma simt cel mai atras. E o stare de spirit pentru mine.

- Cu cine v-ar placea sa cantati?

- Cu multi. Unii dintre ei, din pacate, nu mai traiesc. Cu: BB King, Mel London, Ray Charles, Preston Foster, multi...

- Cum arata visul carierei dvs. muzicale?

- Sa cant blues toata viata.

- Din interviurile publicate in presa, rezulta ca traiti modest si normal, la Iasi. Aveti sotie si doi copii. Succesul obtinut dupa "Vocea Romaniei" v-a tulburat linistea?

- Nu, linistea familiei mele a ramas aceeasi si voi incerca sa o pastrez asa cu orice pret.

- Pe langa vocea deosebita si farmecul personal cu care ati cucerit publicul, emanati si mult calm. Mai degraba englezesc, decat moldovenesc. Concursul parea sa va intereseze mai putin decat bucuria de a fi pe scena. Dati-ne si noua reteta zambetului mucalit de care nu va despartiti niciodata...

- Nu stiu. Asa sunt eu. Imi place ce fac.

- La inceputul asta de an, romanii ies in strada sa-si strige pasurile. Dumneavoastra ce-ati cere daca ati participa la protestele de la Iasi?

- Fiecare trebuie sa-si spuna punctul de vedere, cand trebuie. Dar eu am mai fost la o revolutie si nu s-a intamplat nimic. Ce sa mai zic...

P.S.: Succesul de la "Romanii au talent" i-au propulsat pe Iulian Canaf si trupa sa, ce-i poarta mai nou numele: Canaf Band. Concertele din luna februarie sunt urmatoarele: * 2 februarie - Craiova - Koronoa Music Club; * 3 februarie - Suceava - Padrino; * 4 februarie - Piatra-Neamt - High Life.
* In data de 25 februarie 2012, de la ora 20.00, pe scena mare, in aer liber, de la Miskolc, Ungaria, la invitatia I.C.R. Budapesta, Iulian Canaf si trupa sa vor sustine un mare concert, urmat de cel al trupei maghiare de pop-rock Republic, unul dintre cele mai apreciate grupuri din Ungaria, in ultimii 20 de ani.