Raspuns pentru VIORICA - Caracal, F. AS nr. 983 - "Caut tratament pentru spondiloza cervicala si insuficienta circulatorie vertebro-bazilara"

Redactia
Dr. VEACESLAV CIUHRII - manager NEWTONE Laboratories, str. Toamnei nr. 100, sector 2, Bucuresti, tel. 021/211.99.12

Stimata doamna, simptomele descrise de dvs. (ameteli, dureri de cap, dife rite senzatii de rece-cald, pierderi de echilibru) sunt normale in cadrul diag nos ti cului pus de medic. Spondiloza (cervicala, toracala sau lombara) este expresia uzurii aparatului osteo-articular. Spondiloza cervicala apare in urma degenerarii discurilor sau a articulatiilor intervertebrale. Organismul uman - cea mai per fec ta masinarie de pe pamant - incearca sa repare acest deficit prin depuneri de calciu, sub forma de osteofite, la nivelul vertebrelor afectate. Insa proliferarea osteofitelor duce la cresterea presiunii exercitate asupra nervilor spinali, ceea ce poate da dureri sau simptome din cele mai neobisnuite. Daca si nutritia carti la jului articular este deficitara, din cauza pozitiilor vicioase (cartilajul fiind hranit numai in prezenta miscarii scheletice) apar zone depresive pe suprafata articu lara, unde lichidul sinovial (cu rol nutritiv si lubrifiant) nu mai poate patrunde. Astfel, cartilajul isi pierde elasticitatea si devine rigid, facilitand depunerea de calciu sub forma unor excrescente, cunoscute sub numele de "ciocuri". Pentru ca am avut in tratament numerosi pacienti cu suferinta dvs., la care rezultatele au fost foarte bune, va recomand crema SPONDI-LIZ. Substantele ento mo logice bioactive din acest pre parat sca d inflamatiile articulare si faciliteaza resorbtia osteo fitelor (depunerile de saruri minerale) la nivel articular. Este important sa aveti o radiografie re centa, iar crema sa fie aplicata prin masajul coloanei cervi cale, de catre un specialist. Ac ti u nea anti in fla matoare si regene ra toare a cremei ajuta si in cazul insuficientei circulatorii verte bro-bazilare. Primele rezultate sunt vizibile dupa 2-3 saptamani. SPONDI-LIZ se gaseste in farmaciile SensiBlu si Dona. Multa sanatate!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor si homeopat - Bucuresti. Tel. 0752/30.45.36, 0744/33.04.92, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Mi-a aparut o iritatie pe fata, provocata de sarcina"
(Raspuns pentru SIMONA, F. AS nr. 995)


Stimata doamna, desi descrierea dvs. nu este foarte clara, combinata cu faptul ca sunteti insarcinata, sugereaza diagnosticul de dermatita seboreica. Alte posibile diagnostice (avand in vedere descrierea destul de neclara) includ eczema, posibila zona zoster, si psoriazisul.
Dermatita seboreica este frecvent intalnita la oamenii sub stres, cu SIDA si imunosuprimati, la batrani, la cei care folosesc anumite tratamente cum ar fi cele pentru boala Parkinson. Cateodata apare in perioada de sarcina, chiar la femeile care au avut inainte un ten satisfacator. Ea este ceea ce se numeste popular "matreata" si se manifesta pe fata, de obicei, in zona sprancenelor, intre acestea, in zona barbiei si in santul nazolabial, pe piept si pe spate, precum si in alte zone paroase (ce gazduiesc foliculii pilosebacei), ca o zona usor rosie, neclar delimitata, de regula localizata bilateral, cu scuame deasupra. Poate fi insotita de mancarime ("iritatie"). Este greu de recomandat un tratament alopat, fara sa va vada un dermatolog, mai ales ca sunteti insarcinata.
Din punct de vedere naturist pot fi folosite urmatoarele solutii:
* Spalaturi cu decoct de dafin (Laurus nobilis), de tataneasa (Symphytum officinale) sau de urzici (Urtica dioica). Ele calmeaza pielea, ajuta la reducerea seboreei.
* Aloe vera aplicata local, sub forma de crema, are un efect antiinflamator foarte bun. Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra), consumat oral, este un bun antiviral.
* Uleiul de masline poate calma zona respectiva.
* Ovazul macinat si amestecat cu apa, pentru a forma o pasta, ajuta la calmarea mancarimii.
* Acupunctura - vizeaza reechilibrarea energetica a organismului. Se considera, in acest caz, ca este o posibila dezechilibrare care duce la un exces de "caldura" la nivelul intestinului gros si stomac. Tratamentele vor viza reechilibrari, folosind meridianele stomac, trei focare, intestinul gros si intestinul subtire, eventual rinichi si plamani.
In privinta celorlalte prezumtii:
* Zona zoster are vezicule (basici foarte mici) grupate (in buchete), ceea ce nu apare in descrierea dvs. Tratamentul include medicamente antivirale, care sunt contraindicate in aceasta perioada a sarcinii, iar efectele lor ar fi reduse, avand in vedere deja durata bolii. Solutia de betadina ar fi excelenta, caci are efecte antivirale, in cantitati mici nu va va afecta sarcina si va usca orice vezicula. (Atentie, sa nu aveti sechele oculare sau de pareza faciala.)
* Psoriazisul cere tratamente individuale. Insa leziunile au, de regula, scuame groase, alb-argintii, care se indeparteaza cu o usoara sangerare.
* Eczemele pot fi alergice sau iritante. Trebuie determinate cauzele, inainte de tratament.
Avand in vedere posibilele diagnostice, este, prin urmare, esential, in primul rand, sa fiti consultata de un dermatolog, inainte de a intreprinde oricare dintre tratamentele descrise.

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Tatal meu are leucemie limfatica"
(Raspuns pentru MIOARA DUMITRU - Arad, F. AS nr. 996)


Informatiile pe care le solicitati sunt urmatoarele:
Leucemia limfatica este un sindrom limfoproliferativ, caracterizat printr-o crestere monoclonala a limfocitelor mature (cel mai frecvent de tip B), ce invadeaza progresiv maduva si apoi trec in sange.
Exceptionala inaintea varstei de 40 de ani, afecteaza de doua ori mai mult barbatii decat femeile si se asociaza cu o limfocitoza sanguina (totdeauna peste 4000/mm3) si medulara, ori cu un sindrom tumoral, caracterizat prin invazia tesuturilor limfoide, mai ales ganglionii si splina, uneori ficatul. Din punct de vedere clinic, leucemia limfatica cronica se caracterizeaza prin adenopatii superficiale (noduroase) sau profunde, descoperite la limfografie sau la scaner (CT), necompresive, o splenomegalie inconstanta si in general moderata, mai rar o hepatomegalie, o infiltratie cutanata si o eritrodermie (ce orienteaza spre un tip T), infiltratii digestive, pulmonare sau ale glandelor salivare. Biologic, hemograma pune in evidenta, asa cum spuneam, o limfocitoza crescuta, asociata sau nu cu neutropenie, o anemie si o trombocitopenie inconstanta, o maduva bogata cu infiltratie limfocitara (prezenta de mici limfocite mature), uneori o infiltratie difuza sau nodulara.
Clasificarea clinica a leucemiei limfatice este utila pentru deciderea tratamentului si evaluarea prognosticului, tinand cont de infiltratia limfocitara si de insuficienta medulara.
Din punct de vedere al stadializarii bolii, se disting trei stadii:
a) Stadiul A, in care bilantul sanguin arata limfocitoza sanguina > 4000/mm3, asociata unei infiltratii medulare, hemoglobina 10 g/100 ml si plachete sanguine 100.000/mm3, cu existenta a cel putin 3 arii ganglionare palpabile.
b) Stadiul B, in care bilantul sanguin este identic cu cel de la stadiul A, exista cel putin 3 arii ganglionare palpabile sau o splenomegalie.
c) Stadiul C, in care infiltratia sanguina si medulara se asociaza unei anemii cu hemoglobina mai mica decat 10 g/ 100 ml si/sau plachete < 100.000/mm3, oricare ar fi numarul de arii ganglionare palpabile.
Evolutia leucemiei limfatice cronice variaza mult. Datorita faptului ca limfocitele sunt mature si functionale, cei care prezinta aceasta afectiune pot supravietui timp indelungat fara tratament. Indicatiile terapeutice actuale nu recomanda tratament daca singura anomalie este o crestere a numarului de limfocite sau daca singurul simptom clinic este prezenta adenopatiilor. In cazul in care leucemia limfatica se asociaza cu manifestari hemoragipare sau cu trombocitopenie tratamentul devine necesar si se bazeaza pe 3 clase de chimioterapice. Acestea includ agentii alchilanti, cum ar fi Clorambucilul, antimetaboliti ca Fludarabina si anticorpi monoclonali, precum Rituximabul. Uneori, chimioterapia poate include medicamente corticosteroidiene (prednison), Ciclofosfamida, Vincristina si Adriamicina. Splenectomia (indepartarea chirurgicala a splinei) este rezervata episoadelor de anemie hemolitica autoimuna si splenomegaliilor importante. Alte mijloace terapeutice pot consta in alogrefa de maduva osoasa si administrarea de medicamente de tipul Dexoformicinei.
Trebuie amintit ca exista si elemente care pot inlatura prognosticul, precum citopeniile (prin insuficienta medulara), intensitatea deficitului imunitar, rezistenta la tratament sau un sindrom tumoral important.
Mai mult, complicatiile care pot aparea se pot traduce prin infectii (pneumopatii, stafilococii cutanate etc.), anemia centrala sau autoimuna, infiltratiile tumorale, evolutia spre limfom (sindrom Richter) sau, in mod exceptional, o leucemie acuta.
Radioterapia este o metoda terapeutica paliativa putin utilizata, in cazurile in care chimioterapia este ori ineficace, ori imposibila.
Sper ca aceste informatii sa va fie de folos in scopul unei abordari terapeutice corecte si favorabile tatalui dvs. In privinta terapiilor naturiste, va pot face o recomandare doar in momentul in care s-a stabilit tipul de tratament alopat necesar. Sa auzim numai de bine!

Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"Am dureri mari de cap, ameteli si medicii nu ma pot ajuta"
(Raspuns pentru RAMONA N. - Anglia, F. AS nr. 997)


Simptomatologia descrisa de dvs. pledeaza pentru diagnosticul de sindrom Costens-Hennebert-Dechaume (spondiloza cervicala cu radiculargii si distonie neuro-vegetativa). Sindromul Costens se caracterizeaza prin: durere, cracmente, laxitate si miscari anormale in articulatia temporo-mandibulara, algii faciale cu orar neregulat, insotite de simptome auriculare de vecinatate (ureche infundata in timpul pranzului), vertij (ameteli) si semene salivare (uscaciunea gurii).
Tratamentul este stomatologic (ortodontic), simptomatic (antiinflamatoare, vitaminoterapie) si profilactic, cu evitarea alimentelor crocante si a intemperiilor (frig, curent, aer conditionat). Hipertonia musculaturii cefei din spondiloza cervicala modifica activitatea spontana a cailor nervoase de la nivelul ganglionilor spinali cervicali, catre nucleii auditivi, cu aparitia de vertij, hipoacuzie, acufene, cefalee, tulburari vegetative. Cu tratament, prognosticul este bun (disparitia sau atenuarea simptomatologiei). Tratamentul este complex, adesea individualizat, si se poate schematiza astfel: exercitii fizice, aplicatii locale calde (lumina infrarosie tip Solux), unde scurte, masaj cervical. Terapia medicamentoasa consta in cure de 10 zile cu vitaminele B1 si B6 (1 fiola pe zi), Gerovital H3 (2 x 1 tableta pe zi), Distonocalm (2 x 1 tableta pe zi). Se recomanda ceai din iedera (frunze) si soc (flori) (2 x 1 cana pe zi), muguri de coacaz negru (monodoze 3 x 1 pe zi), inainte de masa, si aromaterapia cu efect sedativ, seara la culcare, cu Ocnasept (aerosol salin, 100% natural, cu extract din levantica, busuioc, menta, musetel). Ocnasept poate fi comandat la tel/fax: 0269/21.78.61, 0736/93.13.05, e-mail: sanmed@ online.asconet.ro