CARMEN HARRA (MURESAN)

Viorel Vintila
"Am numai iubire pentru toti romanii"

A facut parte din trupa "Trio Expres", alaturi de care s-a bucurat de succes. In 1983 a parasit Romania pentru America. Absolventa a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj, unde a obtinut o diploma in filozofie si in filologie, in SUA si-a aprofundat studiile si a obtinut un doctorat in "Hypnosis and Alternative Healing" si in "Clinical Psychology". In calitate de psiholog, Carmen Harra a intalnit si consiliat multe personalitati din lumea politica, dar si a vedetelor de la Hollywood, printre care: Hillary Clinton, Bill Clinton, Barbara Walters, Jennifer Lopez, Whoopi Goldberg, Ben Affleck, Liza Minnelli si altii. In ultimii sase ani, fosta noastra campatrioata a fost gazda a trei cunoscute posturi de radio: Sirius Satellite, HealthyLife Network si Contact Talk Radio, unde raspundea in direct ascultatorilor. Autoare a sase carti bestseller, traduse in mai multe limbi, Carmen Harra nu si-a uitat insa prima ei dragoste, muzica, si a inregistrat si in SUA trei CD-uri, avandu-l ca producator pe Keith Lentin. In prezent, locuieste la New York, dar are o casa si in Florida, unde isi petrece o parte din timp. Doamna Carmen Harra ofera celor interesati consultatii prin telefon sau via e-mail, si poate fi contactata pe http://www.carmenharra.com.

La New York, in Babilon

- Sarut mana, stimata doamna Carmen Harra. In Romania, ati fost cunoscuta sub numele de Carmen Muresan, si erati o cantareata de succes a trupei Trio Expres. Dupa ce ati plecat in America, ati devenit Carmen Harra. De ce ati ales numele Harra?

- Am ales numele de Harra, deoarece am considerat ca are legatura cu noua mea cariera pe care am ales-o in SUA, si anume, de a scrie carti si de a lucra in domeniul psihologiei si al spiritualitatii, unde incerc sa ajut oamenii sa-si vindece ranile sufletesti, pe care toti le experimentam la un moment dat in viata. Cuvantul "hara" in greceste inseamna bucurie, energie pozitiva, echilibrul vietii. De asemenea, in hinduism, inseamna o forma de terapie si intelepciune.

- Va considerati un doctor de suflete?

- Ma consider un vizionar, un om care crede in puterea mintii de a trece dincolo de granitele ei fizice, si consider ca toti avem viziuni si perceptii, dar nu toti stim sa le folosim. Sunt un promotor al ideii de spiritualitate, al ideii de bine, de progres la nivelul gandirii, si cred ca daca ai viziuni si crezi in aceste viziuni, poti anticipa multe lucruri si poti realiza mai multe in viata. Trebuie sa crezi in intuitia ta personala, pentru a crea o varianta cat mai pozitiva a propriului tau destin.

- In ce consta, practic, demersul dvs. profesional?

- Eu folosesc psihologia cognitiva, ajut oamenii din punct de vedere psihologic sa-si dea seama de problemele lor mentale, emotionale combin psihologia cu toate stiintele astea vechi, de la numerologie pana la felul in care stii sa-ti folosesti energia si pana la accesarea subconstientului prin hipnoza.

- Cand ati parasit Romania? Cum a fost impactul cu SUA?

- Am parasit Romania in anul 1983 si prima data am stat in Suedia, apoi am ajuns in State. Impactul a fost foarte greu, pentru ca eu am avut lumea mea frumoasa in Romania, eram "in a bubble", eram o cantareata de succes, aplaudata, aveam toate usile deschise. Dintr-o data, m-am trezit in occident, si parca iti pierzi identitatea. A fost o perioada foarte dura. Parerea mea este ca emigratia este foarte grea. Cel mai dificil pentru un emigrant este sa se adapteze stilului de gandire al noii tari de adoptie. Eu am ramas Carmen Muresan, cantareata, la care am adaugat pe Carmen Harra, scriitoarea, mi-am intemeiat o familie si am facut copii. In SUA, l-am cunoscut pe sotul meu, si viata in doi a fost mai usor de luat in piept, aici, departe de tara. A fost un purgatoriu pentru mine, am invatat foarte multe. Am incercat sa fac tot felul de paralele intre cum am trait in Romania si cum am trait in SUA. Nu spun ca lumea din SUA este mai buna sau mai proasta. Lumea americana este o compilatie de tot felul de mentalitati, de tot felul de natii, de tot felul de lucruri care se intrepatrund si creeaza o unitate de cultura si de spiritualitate, in care fiecare vine cu varietatea lui si este extraordinar sa vezi atatea popoare diferite, care convietuiesc armonios. Traind in New York, parca ai fi in Babilon.

- V-ati mai intoarce sa locuiti permanent in Romania?

- Niciodata! Si spun asta din cauza mentalitatii actuale din Romania. Daca s-ar schimba mentalitatea, categoric m-as intoarce, pentru ca nimic nu mi se pare mai frumos decat tara noastra.

Cu capra vecinului, in America

- Cum vi se pare diaspora romaneasca? Va ofera acel sentiment de acasa, dupa care tanjim? Oare de ce nu vedem si la romani o unitate cum exista la alte natii, cum ar fi grecii, evreii, italienii, care se ajuta mult unii pe altii, sunt solidari si uniti, intre ei

- Intr-adevar, ma uit la greci, la italieni, la francezi cum se ajuta, cum se protejeaza unii pe altii, cum sunt adunati impreuna intr-o comunitate solidara, fata de comunitatea noastra, care este dispersata, alienata si dusmanoasa, in care aruncam cu pietre unii in altii. Este timpul sa schimbam aceasta atitudine, macar pentru generatiile care vin. Romanul este superb, este minunat, este un om bun, este frumos fizic, este generos, dar are o boala pe care trebuie sa ne-o vindecam, si anume: sa moara capra vecinului, aceasta invidie, aceasta rautate la adresa semenului sau.

- Ati devenit celebra prin predictiile dvs. Pe ce va bazati cand le faceti?

- Predictiile se fac de mii de ani. Biblia e plina de predictii, de profetii despre Apocalipsa. Nostradamus le facea prin calcule astrologice sau calcule numerologice. In ce ma priveste, eu ma bazez pe o intuitie in care cred Noi toti avem abilitatea asta de a trece dincolo de lumea fizica si a avea viziuni despre ce ne asteapta si ce este in viitor. Important este sa ai incredere in destin, sa nu-ti fie frica sa te vezi urcand pe cele mai inalte culmi, sa traiesti viata din plin, sa incerci toate lucrurile frumoase, sa nu-ti fie frica sa aspiri la lucruri extraordinare. Daca mergi pe principiul asta, se va intampla si in viata ta ceea ce gandesti. Tot ce este in interiorul tau se manifesta in lumea ta exterioara.


Ceva major se va intampla!

- Cum vedeti anul 2012?

- Anul 2012 este un an al loviturilor de teatru. Va fi anul unui colaps monetar, dar care este un lucru favorabil, pentru ca, in sfarsit, se va naste o noua economie. Anul 2012 este anul revelatiilor, anul schimbarilor peste noapte, anul care va aduce mari transformari. Nu este sfarsitul lumii, este, cum spun americanii, un "turning point", adica un punct de cotitura catre o alta lume, o lume mai buna, de care avem nevoie, pentru ca nu putem sa continuam sa traim cum am trait de sute de ani. Ceva major se va intampla.

- Va multumesc pentru amabilitatea de a-mi acorda acest interviu si pentru final, v-as ruga sa transmiteti un mesaj romanilor de pretutindeni.

- Eu am numai iubire si ganduri de bine pentru toti romanii si sper ca lucrurile se vor schimba spre bine. Sunt foarte convinsa ca Romania va progresa si ca lucrurile se vor imbunatati din toate punctele de vedere, in anii care vin.

San Francisco - SUA