Raspuns pentru MIUTA Buzau, F. AS nr. 997 - "Dupa 4 operatii, tot nu scap de sinuzita maxilara"

Redactia
Dr. IOAN GH. MARGINEAN medic primar ORL C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72

Cronicizarea unei sinuzite acute este determinata de modificari histologice importante ale cavitatilor sinusale, datorita unor puseuri repetate de infectie odontogena (dentara), sau rino-sinusala, cu blocaj-obstructie nazala (deviatie de sept, hipertrofie de cornet etc.) si de o fragilitate constitutionala a mucoasei respiratorii (rinita alergica, tulburari de metabolism si imunitate). Simptomatologia sinuzitei maxilare cronice consta in: rinoree purulenta (scurgeri anterioare sau posterioare, in faringe), obstructie nazala (nas infundat), sensibilitate suborbitara, cefalee matinala, tuse seaca, hiposmie (scaderea mirosului), cacosmie (miros urat), halena fetida, iritatie faringiana si disfonie (raguseala) la trezirea din somn, subfebrilitate etc. Strategia terapeutica a sinuzitei maxilare cronice se clasifica in tratament medicamentos conservator (stadiul incipient) si tratament chirurgical in formele complicate. Tratamentul initial consta in: decongestionante nazale, antibio-fungi-terapie de electie dupa antibio-fungigrama, minimum 3-4 saptamani, antiinflamatoare, vitaminoterapie, antialergice si imunomodulatoare (Imunorezistan/ Imunostimulent/ Imunitate F157 cu Echinacea herba). Tratamentul chirurgical (FESS) se va lua in discutie cand tratamentul medical corect efectuat a esuat, dupa o perioada de 3 luni, si urmareste imbunatatirea ventilatiei si drenajului sinusal.
Tratamentul complementar al sinuzitei maxilare cronice se schematizeaza astfel:
1. Dimineata si seara, dupa mancare, se efectueaza lavajul (spalarea) foselor nazale cu Ocnasept, o solutie salina saturata, care se aspira pe nas si se elimina pe gura sau prin musaj (suflat).
2. Dupa lavaj, se instileaza in fosele nazale cate 2 picaturi, de trei ori pe zi, dintr-o solutie preparata (reteta proprie).
3. Instilatiile nazale sunt urmate de 10 sedinte de aerosoli medicamentosi si inhalatii cu uleiuri volatile aromatice. Aerosoloterapia medicamentoasa se poate face la domiciliu sau in policlinica (2-3 sedinte pe zi), cu nebulizatoare (aparate de aerosoli), iar aerosoloterapia naturista cu Ocnasept spray (inhalatii si pulverizatii seara inainte de culcare). Ocnasept este un spray salin, cu extract de plante medicinale, 100% natural, care poate fi comandat prin tel/fax: 0269/21.78.61, sau e-mail: sanmed@online.asconet.ro

MIRCEA PEIA specialist medicina complementara si reflexoterapie Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Sufar de amenoree secundara"
(Raspuns pentru MADALINA P., F. AS nr. 1002)


Exista mai multe explicatii posibile pentru originea acestei disfunctii, printre care factorii ce tin de sanatatea uterului, ovarelor (ex. sindromul ovarelor polichistice) si, nu in ultimul rand, de buna functionare a glandelor (hipotalamus, hipofiza, tiroida) si sistemului nervos. Contraceptivele orale pot fi si ele cauza lipsei ciclurilor menstruale, in special in primele luni de utilizare, la fel de bine cum pierderea unui numar mare de kilograme, intr-o perioada scurta de timp, exercitiile fizice excesive, stresul prelungit sau obezitatea pot reprezenta, la randul lor, factori favorizanti pentru instalarea amenoreei. Ciclul menstrual este un bun indicator al starii de sanatate a fiecarei femei. Majoritatea factorilor nocivi pentru organism interfereaza cu balanta sensibila a hormonilor feminini, determinand diverse dereglari menstruale. Astfel, dietele de slabire, un regim de hrana abuziv, stresul, fumatul, factorii toxici, anxietatea si alte tulburari de ordin psihic afecteaza si ciclul menstrual. Este foarte important de determinat cauza amenoreei secundare, pentru ca numai astfel se pot lua masurile terapeutice adecvate. Daca exista o afectiune care sta la baza amenoreei secundare, medicul dvs. trebuie sa va prescrie tratamentul adecvat acelei patologii, pentru a rezolva problema, cu atat mai mult cu cat contraceptivele orale si tratamentul de substitutie hormonala nu au avut, in cazul dvs., efectul scontat. La varsta dvs. (25 ani) producerea hormonilor (estrogen si progesteron) este controlata de hipotalamus si hipofiza, al caror rol este de a stimula sau inhiba secretia acestora. Eliberarea insuficienta poate fi responsabila, la aceasta varsta, de aparitia dereglarilor menstruale. Desi la originea fenomenului se afla, de obicei, deficitul de progesteron, aceste dezechilibre hormonale pot fi generate, cateodata, de insuficienta tiroidiana ori ovariana, hiperprolactinemiE, obezitate si alte maladii asociate. Nu in ultimul rand, stresul sau un soc psihoafectiv pot provoca, la randul lor, un deficit de progesteron.
In privinta tratamentului naturist al amenoreei, in prim-plan se situeaza extractul de mladite de zmeur si tinctura de marar, indicate in reglarea ciclului menstrual, printr-un efect reglator hormonal puternic, benefic pentru combaterea absentei ciclului menstrual. Se administreaza zilnic cate 50 picaturi extract mladite de zmeur, diluate in 100 ml apa, de trei ori, inaintea meselor principale, si o lingurita de tinctura din seminte de marar, diluata in 200 ml apa, de 3-4 ori pe zi, inainte de mese.
Efecte notabile in combaterea amenoreei se pot obtine si prin administrarea uleiurilor esentiale de isop si maghiran (2-3 picaturi la o lingurita de miere, de 3 ori pe zi, inainte de mese), a napraznicului, tincturii de branca-ursului sau a extractului din conuri de hamei.
De asemenea, produse precum Shecure (sirop, tablete), Menobrake sau Kamaiany sunt binevenite in mentinerea echilibrului hormonal, normalizarea ovulatiei si a ciclului menstrual (se utilizeaza conform prospectului).
In incheiere, tin sa aduc la cunostinta persoanelor care se confrunta cu intarzierea ciclului menstrual sau chiar absenta patologica a acestuia ca diminuarea drastica a cantitatii de lipide din dieta poate sta, de asemenea, la originea tulburarilor de ovulatie. Pentru ca ciclurile menstruale sa se succeada normal, rezervele de grasimi ale organismului trebuie sa se mentina la un nivel optim. Asadar, restrictiile alimentare drastice (curele de slabire fortate) si pierderea severa in greutate pot provoca cicluri neregulate, oligomenoree (menstruatii insuficiente cantitativ) si chiar amenoree.
Sa auzim numai de bine!

VALERIU MUNTEANU str. Giuseppe Verdi nr. 6a, ap. 3, Timisoara

"Am dureri in zona testiculelor"
(Raspuns pentru A.A., F. AS nr. 996)


Sper sa obtineti rezultate bune prin aplicatii locale si in zona pelviana, cu produsul gel relaxant cu spanz, produs de firma Exhelios Timisoara, care are in compozitia sa extracte de spanz (Helleborus purpurascens), castan salbatic (Aesculus Hippocastanum) si ulei volatil de ienupar (Juniperus Communis). Il gasiti in farmacii si la magazinele de produse naturiste. Gelul se aplica prin masaj usor, de 2-3 ori pe zi, avand actiune analgezica, antiinflamatoare, antispastica si de reducere a durerilor de diverse origini, spanzul din compozitia sa contribuind in acelasi timp la ameliorarea circulatiei sanguine a zonei, probabil chiar ceea ce vi s-a indicat drept eventuala cauza a durerilor. Va doresc succes!

"Caut tratament pentru exfolierea unghiilor si descuamarea epidermei"
(Raspuns pentru AMALIA Piatra Neamt, F. AS nr. 996)


Va recomand aplicatii locale cu unguentul Epitelin, produs de firma "Exhelios" din Timisoara, pe care il puteti gasi in farmacii sau la magazinele de produse naturiste. Acest unguent are in compozitia sa principii biologic active din galbenele, musetel si luminita-noptii, care ii confera acestei creme proprietati regenerante si hranitoare deosebite, adica tocmai ceea ce va este necesar dvs. pentru rezolvarea afectiunii de care suferiti.
Proprietatile epitelizante, regenerante, cicatrizante, emoliente, antiinflamatoare, antiseptice si nutritive o fac deosebit de eficienta in tratarea multor afectiuni ale pielii, de care poate sufera si alti cititori ai revistei "Formula AS", ca de exemplu: tratarea plagilor, a ranilor si a escarelor, a arsurilor termice, chimice sau solare, a intepaturilor de insecte, degeraturilor si a eczemelor.
Veti aplica crema pe zonele afectate, daca este posibil, de 2-3 ori pe zi, pana la vindecare. Va doresc succes!

Dr. TIRIL GABRIELA medic generalist, specialist homeopatie, cabinet Clinica Procardia Oradea, tel. 0259/43.78.14, e-mail: gabrielatiril@gmail.com

"Am o stare permanenta de rau"
(Raspuns pentru IOANA Braila, F. AS nr. 1001)


Buna ziua, pentru afectiunea pe care o descrieti puteti urma cu rezultate foarte bune un tratament homeopat. Prima parte a lui consta in administrarea de Ignatia 30CH, cate 5 granule sublingual. Nu le atingeti cu mana, se administreaza direct din capac. Luati acest medicament homeopat timp de 3 zile. Dupa o pauza de o saptamana, puteti alterna cu Staphisagria 30CH, tot timp de trei zile, urmand acelasi mod de administrare. Urmati acest tratament timp de o luna. In paralel, puteti lua un medicament alopat, pe baza de plante, Persen, contine extract de valeriana (1 x 3 pe zi, timp de o luna sau chiar mai mult) sau Calmogen, cu acelasi tip de administrare, pana observati o ameliorare a simptomatologiei. Ca suplimente, este util sa folositi cantitati crescute de magneziu cel putin 600 mg pe zi (sub forma de Magnerot, 2 x 3 pe zi), sau MgB6 (tot 2 capsule de trei ori pe zi).

BOICEA FLOREA Draganesti-Olt, tel. 0249/46.62.02, 0741/37.27.94

"Caut tratament naturist pentru hernie de disc"
(Raspuns pentru ERMIN Gorj, F. AS nr. 998)


Stimate domn, am inteles ca aveti mai multe afectiuni asociate. Sper ca prin reteta pe care v-o propun sa evitati operatia la coloana vertebrala.
Ingrediente: 20 g muguri de molid, 20 g coaja de salcie, 15 g arnica, 10 g ienupar, 15 g cretusca si 20 g sapte-degete (planta).
Toate ingredientele se pun intr-un borcan, se umecteaza cu 150 ml alcool de 60gr. si se lasa la macerat 12 ore. Se pun la fiert pe baia de abur timp de 3 ore, cu 500 ml ulei de masline. Dupa fierbere, se mai lasa la macerat 48 de ore. Se filtreaza, iar separat se topesc 30 g ceara de albine. Se combina ceara topita cu uleiul medicinal si se amesteca incontinuu pana se omogenizeaza. Se pastreaza la frigider. Se aplica de doua ori pe zi si se maseaza circular. Este util si-n sciatica si spondiloza cervicala. Daca aveti nelamuriri sau nu reusiti sa preparati unguentul, va rog sa ma contactati. Va doresc multa sanatate!