Frumusete de pe vremea bunicii

Ana Dobrescu
* Retete spiteresti, din retortele farmacistului Ion Bobaru *

In laboratorul sau din Braila, care pastreaza oranduiala secolului trecut, farmacistul Ion Bobaru prepara nu numai leacuri de alungat bolile, dar si retete de frumusete. Creme pentru toate tipurile de ten, apa de fata, alifii impotriva cosurilor si pomezi pentru inlaturarea petelor, toate sunt pregatite de mana, dupa metoda spiterilor din secolul XIX. "Frumusetea si sanatatea merg intotdeauna mana in mana", ne lamureste farmacistul-alchimist, in timp ce aliniaza pe masa de lucru mai multe sticle rotunde, cu etichete scrise caligrafic. Miere si ceara de albine, unt de cacao, lanolina, ulei de ricin, sunt doar o parte dintre ingredientele naturale pe care Ion Bobaru le amesteca in prepararea lotiunilor si cremelor cosmetice.

Alifia din ceara de balena

Aflata mereu la indemana maestrului poticar, prima Farmacopee din Romania consemneaza cateva dintre secretele tenului alb si catifelat, ce desavarsea frumusetea feminina de acum doua secole. In veacul trecut, Alifia emolienta sau Crema de spermantet nu lipsea din sertarele scrinului din iatacul bunicii. Era preparata in mojar, prin contopirea unor ingrediente naturale, pe care industria cosmetica de azi le-a uitat. "Se amesteca trei parti ceara virgina cu sase parti ceara de spermantet (grasime de casalot) si 24 de parti unt de migdale. Dupa ce ingredientele au fost topite si amestecul s-a racit, se adauga 16 parti apa de trandafiri. Se amesteca pana se obtine o alifie foarte alba si foarte moale", imi citeste farmacistul Bobaru, bucuros ca poate vorbi in amanunt despre puterea terapeutica a ingredientelor naturale. "S-ar putea sa va amuze componentele din crema bunicii, mai ales spermantetul. Numit si "alb de balena", el reprezinta ceara cristalina purificata extrasa din cavitatile craniene ale casalotului. Pentru ca obtinerea ei presupunea masacrarea mamiferelor subacvatice, aceasta grasime nu se mai foloseste astazi ca materie prima in fabricarea dermato-cosmeticelor. In practica farmaceutica a fost inlocuita cu un produs de sinteza". Desi industria farmaceutica a inlocuit spermantetul cu un produs chimic, cosmetica naturii a gasit un inlocuitor vegetal miraculos: uleiul din semintele arborelui jojoba. Acesta este din punct de vedere chimic aproape identic cu grasimea extrasa din craniul cetaceelor. Pe langa faptul ca ajuta la echilibrarea secretiei de sebum, uleiul de jojoba este bogat in substante antioxidante, inclusiv vitamina E, prevenind aparitia ridurilor, mentinand elasticitatea pielii si stimuland regenerarea celulelor.
Untul de migdale, un alt ingredient de baza al pomezii din vremea bunicii, tonifica pielea obosita si stimuleaza circulatia sanguina. Datorita compozitiei sale, crema emolienta era folosita si pentru a tine sub control cuticulele de la unghii, asigurand frumusetea mainilor, rezistenta si sanatatea, mai ales in sezonul rece. Respectand proportiile indicate de formula, crema emolienta a bunicii poate fi preparata si acasa, ingredientele fiind usor de gasit in comert. Daca in loc de spermantet este folosit uleiul de jojoba, se recomanda reducerea acestuia la jumatate, adica se pun numai trei parti ulei.

Crema de intinerire

Pornind de la retetele de frumusete descoperite in manuscrisele farmaceutice ale secolului al XIX-lea, Ion Bobaru a hotarat sa prepare in laboratorul sau de alchimist si un leac impotriva imbatranirii.
Crema de fata antioxidanta contine numai ingrediente naturale, pe care farmacistul le masoara si le topeste in mojar, dupa o formula numai de el stiuta. Crema stopeaza imbatranirea tenului, contine in principal coenzima Q10, vitaminele A , E si extract fluid din coaja si seminte de struguri rosii, introduse intr-o baza emolienta. Principiul activ este resveratrolul, un puternic dusman al semnelor de imbatranire. Resveratrolul este prezent si in alte fructe, cum ar fi prunele sau ciresele negre, dar strugurii sunt cei mai bogati in acest antioxidant natural. Este posibil ca dacii, vechi cultivatori ai vitei de vie, sa fi descoperit aceasta "fantana a tineretii", la care oamenii de stiinta au ajuns abia in secolul XX. "Este fascinant ca aceasta substanta apare printr-un mecanism de aparare al fructelor in fata bacteriilor parazitare din mediu. La nivelul tenului, stimuleaza sinteza fibrelor de colagen, reda elasticitatea epidermei si se opune adancirii ridurilor", spune Ion Bobaru, multumit ca a reusit sa produca o crema pe care alte farmacii o importa din strainatate.
"In ce priveste coenzima Q10, ea este prezenta in mod natural in toate celulele organismului, insa nivelul ei scade odata cu inaintarea in varsta. Din acest motiv, m-am gandit sa prepar o crema care sa asigure cantitatea de coenzima necesara tenului. In plus, continutul de resveratrol, prezenta vitaminelor A si E garanteaza o puternica actiune antioxidanta, care incetineste imbatranirea. Este o crema care intra usor in piele si, aplicata cu regularitate seara, inainte de culcare, ofera tenului un aspect sanatos si luminos". Crema antioxidanta poate fi folosita alternativ cu una dintre cremele pe care farmacistul Bobaru le prepara special pentru fiecare tip de ten: gras, uscat si normal.
Urmand principiul ca frumusetea inseamna, in primul rand, sanatate, cremele cosmetice ale farmacistului Bobaru contin remedii naturale pentru combaterea neajunsurilor specifice fiecarui tip de ten.

Creme cu miere

Crema de fata G, destinata ingrijirii tenului gras, se bazeaza pe actiunea terapeutica a unui medicament stravechi: mierea de albine, una dintre vedetele retetelor de frumusete. Pentru a asigura potiunii preparate un efect maxim, farmacistul Ion Bobaru este foarte pretentios in ceea ce priveste puritatea mierii. "Nici unul dintre medicamentele create de om nu reuneste toate calitatile curative ale mierii. Natura a fost un farmacist desavarsit si, pentru a ne bucura de darul ei, trebuie sa ne asiguram ca este cat mai curat". Se indreapta cu pasi iuti spre raftul unde pastreaza manuscrisele vechi si deschide un codex imbracat in piele. "Se ia miere cruda, in proportie de zece parti, si se toarna deasupra cinci parti de apa. Amestecul se fierbe intr-un cazan de cositor, indepartandu-se spuma, pana cand va dobandi consistenta unui sirop groscior. Lichidul se strecoara prin panza si se conserva intr-un loc racoros. Asa asigurau calitatea mierii primii farmacisti. Eu am combinat puterea terapeutica a mierii cu actiunea vitaminelor A si E, pentru a potenta efectul antibacterian si calmant al cremei", spune maestrul farmacist.
Crema U, pentru ten uscat. "Persoanele cu acest tip de ten au o predispozitie speciala pentru riduri, iar pielea isi pierde mai repede elasticitatea. Tenul uscat, cu infatisare de pergament, are drept cauze factori interni, cum ar fi tulburarile endocrine, nervoase, sau ale circulatiei sanguine. De asemenea, pielea uscata poate fi consecinta unor factori externi, de exemplu expunerea excesiva la soare, la frig, folosirea abuziva a apei dure, calcaroase, sapunurile de calitate inferioara, excesul de cosmetice si chiar unele cure de slabire. Alifia pentru ingrijirea tenului uscat pe care o prepar in farmacie imbina calitatile nutritive ale mierii cu cele ale uleiului de masline si untului de cacao. Contine si ceara de albine, lanolina, iar ca parfum, ulei volatil de lavanda".

Leacuri pentru bolile tenului: acneea si petele

In sipetul cu manuscrise vechi, pe care l-a descoperit in urma cu aproape 40 de ani, maestrul poticar a gasit si remedii pentru imperfectiunile pielii. Nedespartit de registrele cu file ingalbenite de timp, Ion Bobaru prepara alifii care trateaza probleme majore ale tenului, cum ar fi acneea si petele. "Tenul patat poate fi o consecinta a anomaliilor in metabolismul unui pigment numit melanina. Aceasta disfunctie poate sa apara drept urmare a expunerii indelungate la soare, ceea ce distruge stratul natural de protectie impotriva radiatiilor ultraviolete. De multe ori, petele de pe piele apar la femeile gravide, ca reactie de fotosensibilitate, sau la femeile care iau anticonceptionale orale. Exista numeroase situatii in care petele care apar pe fata sunt semne ale unor boli de ficat sau ale unui alt dezechilibru intern. Uniformizarea pigmentarii tenului se poate face cu o crema care are in compozitie substante decolorante, incorporate intr-o baza emolienta, constituita din substante naturale". Inainte de aplicarea Cremei pentru ten patat, se recomanda curatarea cu Apa de fata, o potiune preparata tot de mana, in laborator. Tratamentul nu trebuie sa dureze mai mult de zece zile.
Una dintre cele mai dificile probleme ale cosmeticii, tratarea tenului acneic, care prezinta puncte negre, cosuri si furuncule, presupune mai intai identificarea cauzelor. Predispozitie a tenului gras, acneea poate fi determinata de o multitudine de factori, si pentru un tratament adecvat trebuie consultat mai intai un medic (dermatolog, internist sau ginecolog). Orice tratament incepe prin curatarea obrazului, etapa pentru care farmacistul Ion Bobaru pregateste Aqua D'Alibouri, o solutie veche, dar eficienta, cu efect antiseptic si degresant. Dupa ce pielea a ramas curata, se aplica crema antiacneica, preparata in creuzetele de portelan ale farmaciei Faltis. "Alifia antiacneica contine un antimicotic, un antibacterian, un antialergic, un sicativ, un progestativ si o emulsie hidratanta. Este unul dintre cele mai solicitate produse dermato-cosmetice, o alternativa eficienta pentru cei la care alte tratamente nu au dat rezultate multumitoare".

Potiuni pentru par si picioare

Solutia pentru ingrijirea parului este solicitata atat de doamnele care vor sa aiba un par cat mai bogat si mai sanatos, cat si de domnii care se confrunta cu calvitia. Potiunea are o tripla actiune: opreste caderea parului, intareste radacina si favorizeaza regenerarea firelor de par in zonele afectate de calvitie. Preparat dupa tipicul de acum doua veacuri, leacul contine un amestec de ingrediente naturale. "Este o mixtura de tincturi vegetale (tinctura de China, tinctura de ardei iute, tinctura de nuc, tinctura jaborandi), peste care se adauga ulei de ricin. Actiunea tincturilor este completata de efectul unor substante antimicotice si revulsive, care accelereaza circulatia sanguina la nivelul pielii capului, ceea ce stimuleaza regenerarea podoabei capilare. Dupa ce parul a fost spalat si uscat, lotiunea se aplica pe scalp, pe carari, masandu-se usor, cu ajutorul unei mici bucati de tifon. In prima luna, procedeul trebuie repetat o data la trei zile, iar apoi se reduce utilizarea la o singura data pe saptamana. Pentru un efect vizibil, tratamentul trebuie urmat cel putin trei luni", imi explica pe-ndelete farmacistul.

Crema pentru calcaie

Obisnuit sa dea sfaturi si sa asculte problemele celor care ii trec pragul, Ion Bobaru este mereu receptiv la nevoile pacientilor sai. "Am inceput sa prepar crema speciala pentru pielea crapata a calcaielor inainte de 1989. Pe atunci nu se gaseau ciorapi de nailon, si foarte multe doamne erau suparate ca, din cauza calcaielor crapate, sunt nevoite sa isi duca foarte des dresurile la remaiat. Mai multe cliente m-au rugat sa le sugerez o crema reparatorie, si cum nu aveam nici un produs eficient, m-am gandit ca este momentul sa gasesc o formula si sa prepar alifia chiar aici, in laboratorul farmaciei Faltis", povesteste zambind Ion Bobaru.
Leacurile si alifiile din laboratorul sau demonstreaza ca remediile din secolele trecute sunt adevarate comori de sanatate. Puterea lor terapeutica nu este rezultatul unor tainice formule alchimice. Simple si la indemana, remediile vechi imbina elemente din laboratorul unei farmacii a carei desavarsire nu poate fi egalata: Natura.


Ion Bobaru poate fi gasit la Farmacia Faltis din Calea Galati numarul 29, Braila, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com

Informatii despre produse pe www.farmaciafaltis.ro
Farmacia sa detine "Certificat de buna practica farmaceutica pentru prepararea medicamentelor", acordat de Colegiul Farmacistilor din Romania.