Legea lui... Murphy Bela

Ion Longin Popescu
In data de 21 februarie, Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures, sub semnatura fostului presedinte, rectorul prof. dr. Constantin Copotoiu, a dat publicitatii un comunicat prin care intentia unora de a separa prestigioasa institutie medicala pe criterii etnice a fost respinsa ferm.

De notat ca din Senat faceau parte, la acea data, si profesori maghiari, in frunte cu prof. dr. Nagy Ors, prorectorul universitatii. Liderii UDMR, aflati pe ultimele sute de metri ale unei guvernari in care n-au facut altceva decat sa santajeze dupa metoda interbelica a lui Pamfil Seicaru, "santajul si etajul", s-au gandit sa mai adauge macar un "etaj" la edificiul subred pe care l-au ridicat lovind PDL-ul in moalele capului. Daca autonomia nu merge, daca Regiunea Mures-Autonoma Maghiara nu mai tine si daca legea minoritatilor este improbabila, macar sa obtina, acolo, un... maruntis, o universitate maghiara de medicina. Ce n-au reusit la Cluj-Napoca spera sa obtina la Targu Mures. Reactia UMF a fost clara, desi imbracata in haina diplomatiei: "In ultima perioada, s-a constatat o presiune negativa a unor factori externi perturbatori (asa numesc domnii doctori UDMR-ul!- n.red.), cu tendinta, pana la urma nereusita, de a destabiliza structura identitara a Universitatii de Medicina si Farmacie. Drept urmare, solicitam ca, luand act de faptul ca raportul juridic litigios, referitor la valabilitatea Cartei Universitatii, a fost transpus spre solutionare in fata justitiei, sa inceteze orice amestec in problemele care revin exclusiv corpului academic al Universitatii de Medicina si Farmacie si organelor din structura conducerii, care au fost alese dupa proceduri transparente si democratice. Rugam sa fim lasati in afara trocurilor politice care sa ne puna in fata unor stari de lucruri implinite. Medicina si medicul ocrotesc fiinta umana dupa precepte cunoscute inca din antichitate, conform juramantului lui Hipocrate, si potrivit unor principii si mijloace care nu au nimic de-a face cu vremelnicele conjuncturi politice".
Intre timp, au avut loc alegeri, iar noul rector, prof. dr. Leonard Azamfirei, mentine pozitia antecesorului sau. Alegerile nu sunt insa recunoscute de Ministerul Educatiei, la presiunea UDMR, incalcandu-se astfel autonomia universitara. Din pacate, speriati de ordinele politice, colegii maghiari nu au participat la aceste alegeri, urmand sa-si aleaga mai tarziu reprezentantii lor in senatul universitar unic. Si cum n-ar fi domnii doctori maghiari speriati, cand balaurul cu nenumarate capete din guvernul Romaniei, extremistul Marko Bela, tuna si fulgera in conferinte de presa, amenintand ca va rupe Coalitia de guvernare? Iata o mostra de gandire la nivel inalt: "Din anumite considerente nationaliste, se pun piedici in fata aplicarii unei dispozitii privind invatamantul in limba materna. Am afirmat si reafirm ca nu pot acccepta o astfel de situatie. Ori respectam legea ca atare, inclusiv dispozitiile eventual mai delicate privind relatiile interetnice, ori nu putem merge mai departe. Eu nu pot sa imi asum o raspundere destul de mare intr-un Guvern si intr-o coalitie care nu reusesc sa impuna legea. Cui nu ii place sa incerce sa schimbe aceasta lege". Secundul lui Marko Bela, d-l Kelemen Hunor, completeaza: "Trebuie sa facem loc si invatamantului in limba maghiara la Targu Mures. Aceasta a fost una din conditiile ramanerii noastre in coalitia guvernamentala". Mergand pe aceasta linie separatista de tip medieval, UDMR va cere, maine-poimaine, si spitale maghiare, in care sa fie tratati numai etnici maghiari, de catre doctori maghiari, pe baza de legitimatie de secui sau de pasaport unguresc. Chiar daca, prin exceptie, vor fi primiti si pacienti romani, internarea ar putea deveni inutila, intrucat medicii nu vor fi capabili sa le puna diagnosticele in limba romana. In acea clipa, nu vor mai exista legi romanesti. Va triumfa legea absurda a lui... Murphy Bela.