Frumusete din natura

Ilie Tudor
* Paginile de fata le sunt oferite cu dedicatie speciala cititoarelor revistei "Formula AS". Martie este luna lor, si in afara urarilor de fericire si sanatate, le daruim cateva secrete de frumusete cu plante, menite sa le faca la fel de stralucitoare ca primavara *

Lemnul-dulce

Este o planta care are o relatie cu totul speciala cu feminitatea, careia ii amplifica insusirile. Radacina acestei plante secreta hormoni vegetali cu efecte estrogene (feminizante), facuti parca anume pentru a ajuta femeile sa-si sporeasca frumusetea, sa reintinereasca si, nu in ultimul rand, sa fie mai sanatoase.
Lemnul-dulce este o planta perena (a carei radacina dormiteaza peste iarna in pamant) si care se culege chiar acum, primavara. In lume exista peste douazeci de specii si varietati ale acestei plante, dar cea mai folosita si cea mai sigura ca remediu este chiar specia care creste si in Romania: Glycyrrhiza glabra. Din fericire, pentru a beneficia de proprietatile sale exceptionale, nu este nevoie sa mergem sa o recoltam dintre zapezi, pentru ca exista in magazinele naturiste in doua forme la fel de eficiente: tinctura si capsulele cu lemn-dulce.

Lemnul-dulce si cresterea sanilor

Alaturi de marar, lemnul-dulce are un efect remarcabil de crestere a sanilor. Dupa doar 2-4 saptamani de administrare, circumferinta bustului se mareste cu 3-5 centimetri. Sanii cresc in volum, devin mai fermi, fara nici un fel de interventie chirurgicala riscanta si fara a pune in vreun fel in pericol sanatatea. Efectele capsulei cu extract de lemn-dulce nu sunt permanente (ele dureaza de la o luna, la jumatate de an, rareori mai mult), dar ele pot fi obtinute din nou, prin repetarea curei, asa incat sa se ajunga la o anumita constanta din acest punct de vedere.
In timpul curei, se administreaza cate 6-10 capsule cu extract de lemn-dulce pe zi, pe o perioada de patru saptamani, urmate de alte doua saptamani de pauza, dupa care administrarea se poate relua.

Lemnul-dulce si pielea

Estrogenii continuti in lemnul-dulce au un efect imediat asupra epidermei, pe care o catifeleaza si o fortifica. Extractul uscat de lemn-dulce se administreaza sub forma de capsule, din care se iau cate 6-8 pe zi, in cure de sase saptamani, urmate de alte trei-patru saptamani de pauza, dupa care administrarea se poate relua. Pentru a accelera actiunea benefica a plantei administrate intern, se recomanda si tratamentele externe cu ulei de argan. Este un ulei obtinut dintr-o planta care creste in Africa de Nord si pe care il gasim acum si in magazinele noastre naturiste. Imediat dupa baie, pielea se unge, cu miscari usoare ale palmelor, cu acest ulei, care va intra cu usurinta in epiderma. Pentru femeile cu ten uscat sau normal, se recomanda si ungerea fetei cu ulei de argan. Intra perfect in piele, pe care o protejeaza si o infrumuseteaza.

Lemnul-dulce si hirsutismul

Atunci cand nu apare datorita unor predispozitii genetice, cresterea firelor de par inestetice de pe corp se datoreaza unor dereglari hormonale. De cele mai multe ori, acest fenomen extrem de neplacut pentru femei apare atunci cand scade concentratia de hormoni feminini (estrogeni) si creste cantitatea de hormoni masculini (testosteron). Acest dezechilibru hormonal, care duce la masculinizarea femeilor si implicit la aparitia firelor de par in cele mai nepotrivite locuri, se datoreaza mai ales stresului psihic excesiv, alimentatiei nepotrivite (cu multe proteine din carne, cu aditivi sintetici, grasimi saturate etc.), lipsei de odihna, emotiilor negative de genul enervarii, furiei sau anxietatii. Evolutia acestui fenomen poate fi stopata prin imbunatatirea stilului de viata, care va fi caracterizat de mai multa relaxare, de o hrana curata, cu multe legume si fructe crude, de o gestionare mai buna a starilor emotionale. Iar pentru re-echilibrare hormonala rapida se recomanda cura cu lemn-dulce. Se tin tratamente de cate sase saptamani, timp in care se iau cate 8-10 capsule pe zi, dupa care se face o pauza de doua-trei saptamani, apoi administrarea se reia. Este un tratament care stopeaza evolutia hirsutismului, dar - din pacate - nu ajuta si la retragerea lui acolo unde deja a aparut. Pentru inlaturarea acestui neajuns, singura solutie sunt tratamentele cosmetice de depilare, care totusi vor fi facute mai rar, pentru ca ritmul de crestere al acestor fire de par va fi incetinit prin tratamentul cu aceasta planta.

Lemnul-dulce si reintinerirea

Este cunoscut faptul ca in ultimele doua decenii s-au facut mai multe experimente pentru prelungirea tineretii biologice a femeilor cu ajutorul hormonilor feminini. Aceste experimente, care au utilizat hormoni animali sau substante sintetice cu efect estrogen, au fost un succes din punctul de vedere al aspectului corporal si al tonusului femeilor care au utilizat aceste substante. Din pacate, aceste tratamente, care fac, precum in basme, ca o femeie la varsta a treia sa arate cu pana la 20 de ani mai tanara, au si riscuri imense, legate de bolile tumorale si degenerative. In schimb, in cazul hormonilor estrogeni vegetali, cu care organismul uman este programat genetic sa interactioneze, de-a lungul zecilor de mii de ani de evolutie, aceste efecte secundare nocive nu apar sau sunt incomparabil mai reduse. Or, lemnul-dulce este una din cele mai bune surse de substante vegetale estrogene, atat tinctura, cat si extractul uscat dovedindu-si din plin eficienta in acest sens. Se fac de 3-4 ori pe an cure in care se administreaza zilnic 3-4 lingurite de tinctura sau 800 miligrame de extract de lemn-dulce. Un tratament dureaza 30-40 de zile si are efecte reintineritoare vizibile mai ales prin repetare.

Lemnul-dulce si menopauza

Administrarea acestei plante trebuie inceputa din timpul premenopauzei, cand va avea un efect de atenuare a unor simptome, cum ar fi: transpiratia nocturna, bufeurile de caldura, palpitatiile, starile de iritabilitate psihica sau de depresie. Administrata dupa instalarea menopauzei, radacina plantei va impiedica, pur si simplu, instalarea unor probleme neplacute, cum ar fi osteoporoza, prolapsul uterin, atrofierea aparatului genital etc. De "vina" pentru aceste efecte sunt aceleasi substante cu efect hormonal din compozitia lemnului-dulce, care va fi administrat sub forma de capsule, cate sase pe zi. Ca toate tratamentele cu plante reintineritoare, si cel cu lemn-dulce va fi mult potentat de catre o alimentatie preponderent vegetariana, cu alimente foarte bogate in clorofila, pe care le gasim din belsug la inceputul primaverii, cum ar fi: spanacul, urzica, salata verde, ceapa verde, leurda, untisorul, asmatuiul, patrunjelul si mararul verde, frunzele de leustean si de telina.

Lemnul-dulce si frigiditatea

Radacina acestei plante este printre putinele remedii cu eficienta demonstrata in acest domeniu. Dincolo de dictonul conform caruia "nu exista femei frigide, ci doar barbati nepriceputi si lipsiti de sensibilitate", care contine deranjant de mult adevar, exista, totusi, si remedii pentru aceasta tulburare. Frigiditatea poate avea si o componenta organica, tratabila cu anumite remedii, intre care si lemnul-dulce. Se administreaza planta in cure de cate o luna, timp in care se iau cate 8-10 capsule pe zi, inainte de mesele principale. Aceasta planta reduce si reactivitatea la stresul psihic, in conditiile in care acesta din urma este printre principalii factori declansatori ai frigiditatii. In Asia, lemnul-dulce este folosit si pentru prelungirea, pana la varste inaintate, a vietii erotice a femeilor, intrucat ajuta la mentinerea sanatatii aparatului genital, a lubrifierii la acest nivel si a tineretii biologice a organismului.

Reguli simple, pentru efecte maxime

* Tineti cont de ciclurile lunare - toate tratamentele care presupun o forma de crestere sau de regenerare, cum ar fi curele de reintinerire sau cele pentru cresterea sanilor, vor fi incepute atunci cand luna este in crestere. In schimb, curele de slabire sau tratamentele pentru reducerea tesutului adipos, eliminarea celulitei etc. vor fi incepute atunci cand luna este in scadere.
* Somnul de frumusete - nu este un mit. Un somn suficient si odihnitor este de un imens ajutor pentru frumusetea feminina. El pune in miscare procesele de regenerare, ajuta la pastrarea echilibrului hormonal, mentine tineretea pielii si a tesuturilor elastice.
* Grasimile nesaturate - teama de grasimi este total nejustificata in cazul femeilor, daca se refera la uleiurile presate la rece, la semintele neprajite de floarea-soarelui, de susan sau de nuca. Grasimile continute in aceste alimente naturale sunt esentiale pentru mentinerea unor caractere feminine cum ar fi finetea pielii, parul bogat si stralucitor sau sanii fermi.
* Secretul atingerii - automasajul, fie ca este facut energic, pentru eliminarea celulitei si a excesului de tesut adipos, sau bland, pentru cresterea sanilor sau pentru relaxarea musculara, are efecte magice. Cercetarile demonstreaza ca procesele metabolice locale sunt armonizate si echilibrate sub influenta atingerilor. Ideea, asadar, este simpla: daca vreti sa vindecati sau infrumusetati nu conteaza ce parte a corpului, atingeti-o cu tandrete!
* Zambetul si rasul - sunt mai pretioase pentru frumusetea chipului decat cele mai sofisticate interventii chirurgicale pentru lifting facial sau pentru atenuarea ridurilor. Atunci cand zambim frecvent sau tragem portii copioase de ras, antrenam muschii de expresie, care vor ramane tonici. Chiar si ridurile care se vor forma vor avea un aspect... placut, sanatos, dandu-ne o mimica optimista.