- De la lume adunate si-napoi la lume date -

Cititor Formula AS
Prevenirea cariilor dentare

Vreau sa ma refer la acest flagel al timpurilor noastre, care este caria dentara, ce afecteaza toata populatia, indiferent de varsta si, in mod special, la prevenirea cariei dentare. Pana la varsta de 40 de ani, m-am spalat pe dinti dimineata si seara, cu pastele de dinti care erau atunci in comert. Cu toate astea, am trecut prin calvarul plombarii dintilor si datorita cariilor aparute, am pierdut cam jumatate din masele. Atunci am luat hotararea sa incerc si alte metode de prevenire.
De la bunicii mei din judetul Valcea, stiam ca infuzia de frunze de patrunjel a fost folosita frecvent in familia lor, cu foarte bune rezultate pentru spalarea gurii si prevenirea cariilor dentare. In ultimii 20 de ani, am aplicat si eu aceasta metoda, astfel incat in tot acest timp nu mi-a mai aparut nici un fel de carie dentara si nu am mai avut probleme cu stomatologul. Iata cum am procedat: se face o infuzie din 1-2 linguri de patrunjel (frunze uscate tocate), sau 3-4 linguri patrunjel, frunze verzi tocate, la 250 ml apa clocotita. Dupa racire, aceasta se pune in frigider, iar dimineata si seara, la culcare, se inmoaie periuta de dinti in lichid si se periaza dintii, iar dupa periaj se face clatirea gurii tot cu infuzia respectiva. In cursul zilei, dupa fiecare masa, se face clatirea gurii cu aceeasi infuzie, impingand-o puternic printre dinti. O infuzie mai concentrata este cu atat mai buna. Pentru infectiile dentare, abcese si dupa extractii dentare, se recomanda gargara cu o infuzie foarte concentrata. Cu toate ca acest remediu se practica din vechime si mi-a fost si mie de un real folos, mi-am pus intrebarea de ce patrunjelul are un asemenea succes in prevenirea cariei dentare? Raspunsul la aceasta intrebare l-am gasit intr-o carte cu plante. Patrunjelul este un puternic antiseptic, ce distruge microorganismele care ataca smaltul dentar si produc caria dentara. El intareste smaltul dintilor, prin continutul sau bogat in fluor si calciu, ce formeaza o pelicula protectoare, foarte puternica, la suprafata dintilor.
Cu cea mai mare stima si consideratie,
prof. NITOIU TOMA - Aleea Lunguletu nr. 6, bl. D14, ap. 120, Bucuresti

Tratament naturist pentru hepatite

Curcuma se gaseste sub forma de pulbere sau, mai rar, sub forma de radacina intreaga. Radacina are aspectul unui morcov mic, dar foarte dur. Se taie si se pune in masina de rasnit cafea, pentru a o macina fin. Un varf de cutit din aceasta pulbere se pune intr-o ceasca si se toarna peste ea 100 ml apa fiarta. Se lasa 10 minute si apoi se bea cu inghitituri mici. Este bine sa se bea dimineata, pe stomacul gol, iar pulberea sa fie tinuta intr-un borcanel inchis la culoare si ferit de lumina. Dupa o luna, veti constata minunea: scaderea masiva a concentratiei virale, iar dupa cateva luni, disparitia totala a virsului. Cred ca in Romania gasiti aceasta radacina in magazinele (restaurantele) cu profil indian. Nu cumparati curcuma sub forma de pulbere, fiindca exista in ea anumite adaosuri. Alcoolul este interzis cu desavarsire. Inlocuiti otetul din salate cu suc natural de lamaie, beti mai putina cafea, nu mai mancati prajeli, afumaturi si carnati, lasati-va de fumat si va veti bucura de viata. Ar fi bine simultan sa faceti si tratament cu seminte de armurariu, pe care le gasiti la Plafar. O lingurita de seminte se macina in rasnita de cafea, se pune pulberea rezultata intr-o ceasca si se infuzeaza timp de 10 minute. Dupa ce ati baut infuzia de curcuma, beti imediat si infuzia de armurariu. M-am gandit ca acest remediu pe care vi l-am destainuit este cel mai frumos martisor pe care il pot oferi celor care sufera de acest tip de hepatita. Cred ca n-ar fi rau ca si suferinzii de hepatita B sa incerce acest tratament.
NECULCEA SERGIU - e-mail: sergiuneculcea@yahoo.de

Contra migrenelor

Am suferit ani multi de migrene cu crize foarte puternice si destul de dese. Nu sunt sigura ca am scapat, dar nu am mai facut criza dinainte de Craciun. Atunci am descoperit un tratament foarte simplu si la indemana. As dori sa il impartasesc revistei mele de suflet si cititorilor acesteia. In fiecare dimineata beau o jumatate de litru de apa pe stomacul gol. Nu se mananca nimic 45 de minute.
MARIA - e-mail: bothmarina@yahoo.com

Leac pentru cancerul bronho-pulmonar

125 g frunze de patlagina (uscate), 1 kg morcov (ras), 3 litri apa. Se fierb pana ramane 1 kg. Apoi se amesteca cu 1 kg miere si se fierbe iarasi pana ramane 1 kg. Se iau 2-3 lingurite pe zi, timp de 2 luni, prima cura. Apoi se repeta de 2-3 ori pe an si in anii urmatori, dar se ia numai o lingurita pe zi.
Va rog sa publicati reteta, chiar daca pare foarte simpla. Tatal meu s-a vindecat cu ajutorul ei, au trecut sapte ani de atunci si nici pana in ziua de astazi nu stie ce boala a avut.
Multumiri si felicitari pentru minunata treaba pe care o faceti. Dumnezeu sa va ajute!
IONITA EMILIA - Ramnicu Valcea

Doua retete cu miere pentru enurezis si constipatie

Copiii care fac pipi noaptea in pat se pot trata cu succes cu miere de albine, si anume: in timpul zilei, consuma apa, iar seara, la ora 18, se iau 2 linguri de miere de albine cu ceai sau lapte. Tratamentul cu miere trebuie facut 3-4 saptamani si se rezolva aceasta problema neplacuta. Bineinteles, mierea sa fie de calitate buna.
Contra constipatiei. Se fierbe grau, 5-6 linguri de graunte bine curatate si spalate. Dupa fierbere se zdrobeste graul si se adauga 2-3 linguri de miere. Se consuma dimineata pe stomacul gol, apoi se mananca. Este un laxativ natural, excelent mai ales daca este dublat de legume si fructe. (Laxativele fac intestinele mai lenese si nu este bine sa facem abuz de ele.)
Cu stima si respect,
OLGA NASTASESCU - str. Maramures 44, cartier Trestiana Dorohoi, jud. Botosani

Cand simtiti ca va incearca gripa

Va curge nasul? Incepeti sa tusiti? Inainte ca gripa sa se declanseze, incercati s-o stopati in felul urmator: preparati 2 litri de ceai la alegere - infuzat nu fiert - (exclus ceaiul verde sau negru). Lasati-l pana devine caldut si puneti in el zeama de la 2 lamai mari, inclusiv miezul, apoi coaja taiata felii, impreuna cu 2 linguri miere de albine. Se amesteca si se bea pe parcursul a cel mult o ora. Dupa circa 1/2 ora, cui ii permite sanatatea, bea si un pahar de vin rosu (preferabil de casa) fiert cu cuisoare si scortisoara. Apoi te bagi in pat, stai acoperit si transpiri (ceaiul se ia seara). Dimineata, la sculare, au disparut simptomele gripei. Reteta garantata.
CELIA MARDARE - Cluj

Cum putem scapa de negi

Luam pielita din interiorul unei pipote de pasare, indiferent ce pasare, si cu partea care a fost lipita de pipota frecam negul, oricat ar fi de mare si oriunde se afla, cateva minute. Repetam a doua oara, la fel si a doua seara. Dupa 2-3 proceduri, vedem ca acest neg nu mai exista. Eu asa am facut si am fost foarte multumita de rezultat.
POPESCU ELISABETA - str. Drumul Taberei nr. 97, bl. TD12, ap. 18, sector 6, Bucuresti

Leacuri din Muntii Apuseni

Pe vremea bunicilor, medicamentele erau greu de gasit. In cele mai deosebite cazuri, pentru a le obtine, mergeau pe jos sau cu caruta 20-25 km. In plus, se plateau pe ele sume foarte mari. Din aceasta cauza, taranii din Muntii Apuseni isi preparau singuri leacurile pe care le mai folosesc si astazi unii batrani. Iata cateva dintre aceste leacuri:
* Cand aveau cate o buba de care doreau sa scape cat mai repede, preparau "balmus", care era preparat din: o lingura de smantana si faina de grau cat cuprinde, ca sa fie vartos, se amesteca bine pana devine un aluat potrivit de tare. Acest aluat se pune pe buba. Ajuta la coacerea si eliminarea infectiei.
* Cartofii (boabe, picioci, barabule) sunt folositi in special pentru febra. Sunt curatati si rasi pe razatoare, dupa aceea sunt pusi intr-o panza invelita bine, sunt asezati la talpile picioarelor sau pe maini, ducand la scaderea febrei.
* Laptele de vaca este, la fel, folosit pentru scaderea febrei. Se incalzeste putin, dupa care se toarna pe un prosop de panza, care este invartit in jurul plamanilor.
* Sunatoarea se gaseste in special la marginea padurii. Este taiata cu cutitul spre jumatatea tulpinii si pusa la uscat, la umbra. Dupa cateva zile, este legata cu ata in forma de buchet. Ceaiurile se prepara din 3 sau 4 fire de planta, la 1/2 l apa. Se fierbe putin, se acopera si se lasa 5 minute. Se beau cate 3 cani pe zi. Este folosita in vindecarea afectiunilor de stomac, ficat, boli nervoase, astenie insotita de insomnii.
Leacuri culese personal de la batranii satului.

VOIEVOZEANU TIBERIU-CIPRIAN, elev cl. a VIII-a, - com. Avram Iancu, jud. Alba