Primavara filmului romanesc - NexT

Oana Darie
* Festivalul International de Film Mediu si Scurt, facut de prieteni, cu prieteni, pentru prieteni. "NexT", cu "N" de la Nemescu si "T" de la Toncu *

Cristian Nemescu si Andrei Toncu au plecat dintre noi in dimineata zilei de 25 august 2006. Dupa accidentul care i-a rapit inainte de vreme, parintii si prietenii lor au infiintat Societatea Culturala NexT, cu "N" de la Nemescu si "T" de la Toncu, ca sa nu treaca an fara ca ei sa stie ca au fost si sunt iubiti. Si, primavara de primavara, organizeaza si-un festival de film, haios, imbietor, energic, spectacular, prietenos si efervescent, asa cum erau si ei. Grafica afiselor, realizate de artistul Matei Branea, premiile ce le poarta omagial numele (Premiul Cristian Nemescu pentru regie si Premiul Andrei Toncu pentru sunet) si modul in care sunt alese filmele din competitie sau programele speciale, toate poarta amprenta unui anume fel de a trai filmul - vibrant - asa cum il traiau cei doi tineri artisti. Cristi si Otto creau prin imagini si sunet o lume hipnotica, in care magia, curiozitatea si entuziasmul lor erau peste tot, iar tu nu puteai decat sa te lasi purtat de ele. Filmele lor amuza, induioseaza, antreneaza si seduc. Un regizor neinfricat, surprinzator, cu un nelumesc talent pentru spectacular, si o echipa de cineasti intre care s-au legat prietenii de suflet. Ajuns acum la cea de-a 6-a editie, NexT ne-a pregatit cateva zile si nopti de primavara cu filme scurte, antrenante si spectaculoase.

NexT, la Bucuresti si Targu Mures

An de an, programul de suflet al Festivalului NexT este Cristi & Otto, in care organizatorii proiecteaza filmele la care au lucrat cei doi, "Kitschitoarele. 2 FM", "Mihai si Cristina", "Poveste la scara C", "Marilena de la P7" (scurtmetraje regizate de Cristian Nemescu), "Lampa cu caciula", "Remiza", "Alinuta" (al caror sunet poarta semnatura lui Andrei Toncu). Aceste filme vor putea fi vazute (sau revazute) in Bucuresti, cu acces gratuit, vineri, 30 martie, de la ora 20.00, la imensa "uzina de frumos" Turbohalle (Platforma Industriala Militari). Pentru prima data, ele vor putea fi vazute si la Targu Mures, tot vineri, de la ora 19.00, la cafeneaua J'ai Bistrot.
Lungmetrajul lor de debut, "California dreamin' (Nesfarsit)", filmul pentru care Nemescu a primit postum la Cannes premiul Un Certain Regard, va putea fi vizionat in Bucuresti, la Cinema Studio, sambata, 31 martie, de la ora 16.45, iar la Targu Mures, de la ora 18.00, la acelasi J'ai Bistrot.

Competitia 2012

In spiritul lui Cristi si Otto, neinfricarea, spectacolul si varsta adolescentei - cu tot patosul, incalceala, visarea, nebunia, scanteile si comicareala ei - sunt criteriile care ii ghideaza pe Andrei Gorzo si Irina Troncan, selectionerii festivalului, atunci cand ii aleg pe cei care aspira la trofeul NexT. "Sunt foarte multe filme in competitia din acest an, de care Irina si cu mine suntem entuziasmati", spune Andrei Gorzo. Cel mai "in spiritul lui Nemescu si Toncu ar fi filmul "Aglaee", ai carui protagonisti sunt puberi infierbantati; e un film admirabil, al carui pariu este sa prezinte o fata cu dizabilitati ca pe o fiinta senzuala, capabila sa ii faca KO pe ametitii de baieti de varsta ei, prin aerul de superioritate pe care il inspira". Filmul din competitie care le-a atins cel mai tare coarda sensibila este "Pe malurile Mediteranei", al lui Olivier Py, in care regizorul francez intreprinde o "cautare a timpului pierdut", prin arhiva cinematografica a propriei familii, printre inregistrarile facute de parintii sai, cu o camera de amator, in anii '60 si '70. Printre cele 27 de filme din competitia pentru Trofeul NexT se afla si patru dintre cele mai apreciate scurtmetraje romanesti recente, "Hello Kitty" (r. Millo Simulov), "1000 de lucruri in comun" (r. Sarra Tsorakidis), "De azi inainte" (r. Dorian Boguta) si "Chefu" (r. Adrian Sitaru). Se pare ca productiile locale sunt atat de bune, incat Andrei Gorzo - de regula, greu de impresionat - spunea ca daca ar face parte din juriu nu ar sti pe care dintre ele sa-l sustina la premiul pentru cel mai bun film romanesc: "Daca ar fi dupa mine, probabil ca la categoria asta s-ar lasa cu patru premii", conchide Gorzo.
Suntem cu totii asteptati la vot! Pentru acest drept exercitat democratic, prietenii de la NexT pun la bataie 10 pachete de carti oferite de editura Trei. Pe baza optiunilor spectatorilor vor fi acordate Premiul Publicului, in valoare de 500 de euro, oferit de Societatea Culturala NexT, si Premiul Publicului pentru Cel mai Bun Film Romanesc, constand in promovarea acestuia, timp de 2 saptamani, pe somptuoasa fatada a magazinului Cocor, din Piata Unirii.

Seri cu Dans si Imaginaria la NexT

Serile de miercuri si joi, de la Cinema Studio, se anunta cu antren si suspans: "Cu greu putem gasi ceva mai atractiv decat un program care sa se cheme NexT Dance!", spune Yvonne Irimescu, de 6 ani coordonatoarea Festivalului NexT. "E un program de filme cu dans si muzica, in care am incercat sa amestecam genurile de film si ritmurile de muzica, astfel incat sa iasa un mix energizant".
La NexT Dance, pe 28 martie, la ora 21.00 (reluat pe 1 aprilie, la 17.30), puteti vedea filme surprinzatoare, dinamice, care sa va electrizeze, sa va salte din scaun si sa va binedispuna. Cat despre invitatia lansata pentru nou inauguratul program intitulat Imaginaria, cei de la NexT propun spectatorilor sa bata drumul pana la Cinema Studio, pentru un experiment "ce-ar fi daca": "Multi se plang de faptul ca astazi filmele dau din ce in ce mai putin dovada de imaginatie. Dar cum noi am constatat ca nu e asa, am inventat acest program, numit Imaginaria, in care am inclus cele mai nebunesti si mai uimitoare filme care ne-au trecut prin mana", spune Irina Troncan. Asa ca, "ce-ar fi daca" ati trai acum viata de apoi sau "daca" lumea ar fi de fapt controlata de computere sau "daca" ati merge la o petrecere oarecare din Bucuresti, printre prietenii obisnuiti, dar v-ati trezi prins in mijlocul unor zombi? Cu acestea si cu multe alte filme scurte, dar spectaculoase, va asteapta NexT Imaginaria, joi, 29 martie, la ora 20.30.

Prietenii festivalului NexT

Se pare ca talente sclipitoare cum au fost Cristi si Otto nu sunt foarte multe, oricat ar fi lumea de mare. Asa se face ca invitati ai anilor trecuti revin cu noi creatii si devin prieteni ai festivalului bucurestean. A. J. Bond, producatorul filmului Cel mai nefericit baiat din lume, inclus in competitia primei editii NexT, revine anul acesta, in calitate de regizor al filmului "Barba Albastra si doamna Perrault", in sectiunea Festival Friends. Tot un prieten al festivalului este si Nash Edgerton, in 2008 regizor al scurtmetrajului "Spider" (Paianjen), prezent acum cu filmul "Bear" (Urs). In cadrul aceleiasi sectiuni, la Cinema Scala va veti putea intalni sambata, de la ora 13.00 si ora 16.00, cu cele mai noi filme ale prietenilor romani ai festivalului: Paul Negoescu (prezent cu cate un film in competitia NexT in toate cele 5 editii anterioare), Stanca Radu, Iulia Rugina, Eva Pervolovici, Radu Jude, Tudor Giurgiu, Ivana Mladenovic, juniorii Luca Istodor si Vlad-Cristian Pau.

Sambata speciala pentru copii si parinti

Cinema Studio se anunta a fi destinatia ideala in dimineata de sambata pentru parinti si copiii lor: filme si jocuri ca-n filme! Extraterestri si explozii, capcauni si papa-soare, ingeri si biciclisti, purici si zerouri, ambarcatiuni si catei. Cei mici ii vor intalni acolo pe Scarpinici, pe Angelino, vor avea de hranit un Capcaun nostim si tare infometat, vor compune coloana sonora pentru filmul "SpatiuTimpCaine", dupa care vor fi asteptati la bordul unei navete spatiale, in care extraterestri curiosi le vor pune tot felul de intrebari. In plus, Scooby-doo, "curajosul" catel de la Cartoon Network, impreuna cu prietenii lui, Gumball si Drawin, ii vor intampina pe juniorii NexT cu daruri si voie buna. Provocarile pe care le-au pregatit ei sunt atat de haioase, incat nu ni le-au putut spune... de ras! Stanca Radu si Cristina Iliescu, doua regizoare tinere cu experienta in colaborarea cu copiii, le vor arata celor mici "Cum ar fi la casting", iar actrita Raluca Racean va dresa pentru placerea celor mici un purice imaginar.