Legea santajului

Ciprian Rus
- Ceea ce era de asteptat s-a intamplat: legea privind infiintarea unei facultati cu predare in maghiara, in cadrul UMF Targu Mures, a fost promovata de Guvern in ciuda incalcarii crase a autonomiei universitare si in ciuda opozitiei manifestate in timpul dezbaterii publice. Nume grele ale scenei academice si medicale din Romania critica dur noua concesie facuta de PDL partenerilor din UDMR, in detrimentul interesului public -

Fundamentarea santajului

Printr-o lege aprobata pe 27 martie 2012, Guvernul Romaniei a dat, din nou, satisfactie UDMR, dispunand infiintarea unei facultati de medicina si farmacie cu predare in limba maghiara, in cadrul UMF Targu Mures. Noua structura va scolariza 325 de studenti in limba maghiara si 50 in limba engleza, dupa declaratia ministrului Educatiei, Catalin Baba. Facultatea ar urma sa functioneze din toamna acestui an, dupa incheierea procedurilor administrative. "Scopul elaborarii noului proiect de act normativ se inscrie in preocuparile noastre de a dezvolta statutul de universitati multiculturale si multilingve, in vederea compatibilizarii sistemului national de invatamant cu sistemul european de educatie si formare profesionala". Pretiozitatea academica a Guvernului nu poate ascunde, insa, realitatea care vine la pachet cu incercarea de impunere a noului text de lege. Precipitarea cu care acest act normativ a fost inclus pe agenda Executivului, ignorarea reactiilor mediului academic targmuresean si desconsiderarea concluziilor Comisiei de experti care a supervizat dezbaterea publica pe seama proiectului de lege, ca sa nu mai vorbim de amenintarile publice ale UDMR privind retragerea sprijinului politic pentru cabinetul Ungureanu, toate conduc spre ideea de comanda politica a demersului legislativ. Santajul Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, exercitat asupra partenerului de guvernare PDL, este cat se poate de limpede!

Dispret pentru autonomia universitara

Incurajata de disperarea si de degringolada din PDL si amenintata, ea insasi, dupa demisia lui Laszlo Tokes, de nemultumirea diferitelor platforme alternative, Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania a renuntat, in ultima vreme, la binecunoscuta politica a pasilor marunti si a trecut la atac pe teme de mare sensibilitate publica in Ardeal, cum este si cazul prestigioasei Universitati de Medicina si Farmacie din Targu Mures. Practic, UDMR si cei care sustin noua lege din interiorul universitatii muresene nu se mai multumesc doar cu admiterea in limba maghiara, cu cursuri teoretice si examene in limba maghiara - dovezi clare ale multilingvismului si multiculturalismului - si ataca ultima reduta: trecerea de la cursurile practice in limba romana, la cursuri practice in limba minoritatii, si asta, nu oricum, ci sub auspiciile unei noi facultati. Cum aceste pretentii nu puteau fi indeplinite prin respectarea autonomiei universitare, caci mediul academic de la Targu Mures a respins categoric ideea secesiunii UMF, UDMR a fortat un conflict cu conducerea recent aleasa a institutiei, prin refuzul avizarii de catre minister a Cartei universitare. Astfel, lasand UMF intr-un vid de putere, UDMR a mutat la Guvern decizia de impunere discretionara a noii facultati.
Reactiile critice la adresa proiectului de lege nu au incetat sa apara, iar argumentele impotriva secesionismului de la Targu Mures s-au evidentiat mai cu seama cu prilejul dezbaterii publice pe marginea actului guvernamental. Personalitati de calibru, precum doctorul Raed Arafat, profesorul Marius Bojita, fostul rector al UMF Cluj-Napoca, sau profesorul Mircea Miclea, fost ministru PDL al Educatiei, dar si alti respectati profesori universitari si medici din Romania si-au prezentat dezacordul fata de textul de lege si, mai cu seama, ingrijorarile in raport cu efectele catastrofale in plan practic, pentru studentii si viitorii absolventi ai facultatii cu predare in maghiara, ale hotararii Ministerului Educatiei. Guvernul a decis, insa, sa ignore avertismentul Comisiei de experti si sa dea curs santajului UDMR.

Dezavantaje peste dezavantaje

Sinteza a celor mai relevante si critice pozitii referitoare la infiintarea la UMF Targu Mures a unei facultati pe criterii etnice, raportul Comisiei de experti formate din prof. univ. dr. Marius Bojita, fost rector al Universitatii de Medicina si Farmacie Cluj-Napoca, prof. univ. dr. ing. Liviu Marian, fost rector al Universitatii "Petru Maior" Targu Mures, asistent medical Vass Hajnal, asistent coordonator UPU-SMURD Mures, si Simona Fit, consultant pe transparenta decizionala al Academiei de Advocacy e un veritabil rechizitoriu la adresa inconstientei guvernantilor, care au cazut in plasa santajului UDMR, ignorand statutul si drepturile elementare ale comunitatii academice si medicale din Mures si din Ardeal, in general.
Pe baza depozitiilor prezentate in cadrul dezbaterii publice, Comisia de experti a constatat ca "ponderea dezavantajelor adoptarii proiectului este covarsitoare, raportat la avantaje, atat pentru studenti, cat si pentru pacienti si societate, in general". Nu mai putin de 17 dezavantaje nete ale proiectului au fost evidentiate: deficitul de pregatire al cadrelor medicale (actele oficiale medicale din spitale se intocmesc numai in limba romana); dezavantajarea candidatilor maghiari la concursul national de rezidentiat, care se sustine in limba romana; restrangerea accesului pe piata muncii, cu precadere pentru studentii maghiari, avand in vedere faptul ca pe suplimentul diplomei se precizeaza studiul in limba maghiara; favorizarea exodului medicilor maghiari, cu atat mai mult cu cat rezidentiatul se sustine in limba romana; scaderea standardelor de calitate; scaderea increderii in sistemul medical; separarea, gruparea bolnavilor in clinici pe criterii etnice, datorita practicii la patul bolnavului in limba maghiara; preferentialitati in abordarea pacientilor pe criterii etnice; cooperare interdisciplinara deficitara, datorita fragmentarii, divizarii, cu efecte negative pe termen lung asupra intregii societatii civile; restrangerea semnificativa a invatamantului practic in stagiile clinice, neputand fi efectuat pe pacienti romani in limba maghiara; dificultati in recunoasterea diplomelor; studentii straini (de limba engleza), in urma eventualei reorganizari, vor ajunge, dintr-o structura acreditata, intr-o structura autorizata provizoriu; necesitatea studentilor maghiari de a sustine examenul de licenta in alt centru universitar, cu programe de studii acreditate; potential competitiv redus al facultatilor si cresterea costurilor administrative ale UMF Targu Mures.

Intrebarile lui Raed Arafat

Printre depozitiile cu greutate pe care Comisia de experti si-a bazat recomandarea de retragere a proiectului de lege se numara si cea a doctorului Raed Arafat, initiatorul serviciului SMURD, actualmente subsecretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii: "Vor avea absolventii facultatii in limba maghiara competitivitatea similara cu cei care absolva facultatile in limba romana, avand in vedere ca in mare parte urmeaza sa continue studiile lor in Romania, accesand rezidentiatul si alte forme de invatamant in competitie cu colegii lor care au finalizat studiile in limba romana? Cum va fi relatia viitorilor absolventi cu pacientii in Romania, daca acesti studenti urmeaza sa lucreze in spitale din localitati cu populatie majoritar romana? Sau se doreste pregatirea unor medici doar pentru localitatile care sunt cu populatie majoritar maghiara?", se intreaba doctorul Arafat.

Nume grele impotriva secesionismului

Rezervele lui Raed Arafat sunt intarite si de Marius Bojita, fostul rector al Universitatii de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca si membru in Comisia de experti pentru dezbaterea noii legi. "Nimeni nu are nimic impotriva cu a se face educatie in limba maghiara. In cazul UMF Targu Mures s-au incalcat, insa, anumite reglementari, in primul rand autonomia universitara, care e garantata de Constitutie. In acest caz, interventia a venit din partea politicului, si nu ca o solicitare a Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures, care doar el putea sa faca o asemenea solicitare. Aici cred ca au fost ambitii ale unor personalitati politice, dovada fiind reactia presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, care vorbea ca "a batut palma" cu partenerii de coalitie pentru noua lege. Expresia aceasta, "a bate palma", nu are nimic de a face cu mediul academic! Se poate folosi la targ, dar nu la universitate! De altfel, ce se intampla in acest caz e tocmai un targ politic. Nu cred ca este nici interesul studentilor, nici al profesorilor maghiari sa se izoleze, pentru ca vor avea apoi un handicap in a-si exercita meseria. Este o aberatie ceea ce vrea sa se intample cu aceasta facultate in limba maghiara. Studentii trebuie sa-si dea acum examenul de rezidentiat in limba romana. Ce or sa faca guvernantii? Vor crea o noua facilitate pentru rezidentiat studentilor maghiari, se va face o noua discriminare, ca sa dea examenul in maghiara? Apoi, mergand mai departe cu absurdul: rezidentiatul va trebui sa-l faca la Bucuresti sau la Timisoara, pentru ca doar acolo este un profesor in specialitatea respectiva... In logica aceasta, se va ajunge la segregarea spitalelor, vom avea spitale cu pacienti romani si spitale cu pacienti maghiari!", ne-a declarat profesorul Marius Bojita.
Fost ministru al Educatiei si sef al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza si Elaborarea Politicilor din Domeniul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea s-a exprimat in termeni duri, la randul sau, in legatura cu imixtiunea politicului in treburile universitatii muresene: "Nu e prima data cand UDMR solicita infiintarea de facultati maghiare in interiorul unei universitati, e o cerere recurenta, asociata cu fiecare ciclu electoral. Face parte din strategia electorala a UDMR-ului. Scandalul e unul cu miza electorala. Cred ca pe studentii la medicina ii intereseaza doar calitatea educatiei, nu structura academica in care ei o primesc. La fel, bolnavii, inclusiv cei maghiari, sunt interesati doar de calitatea actului medical, indiferent ce nationalitate are cel care il ofera si in ce facultate s-a pregatit el. Scurt spus, e un scandal iscat de politicieni pentru profitul lor, nu pentru binele comunitatii!".
In conditiile in care PDL si-a incalcat promisiunea de a nu negocia divizarea UMF Targu Mures, sperantele contestatarilor noii legi se leaga acum de justitie: actul emis de Guvern va fi atacat in contencios administrativ. De asemenea, in mod practic, ARACIS, organismul care da acreditarile academice, ar putea pune serioase bete in roate acestei facultati infiintate peste noapte. Mai departe, insa, tine tot de clasa politica romaneasca sa negocieze de pe pozitii principiale cu UDMR si sa reziste unor santaje precum cele facute pentru trecerea acestei legi.