Cand sistemul imunitar o ia razna: Tiroidita Hashimoto

Florentin Popa
* Asa cum oamenii o iau din cand in cand razna, cel mai adesea fara motiv, si sistemul imunitar face cateodata trasnai, pornind adevarate razboaie impotriva unor celule nevinovate, pe care le considera dusmani. Asa apar bolile autoimune, tot mai numeroase in ultima vreme, greu de diagnosticat si, mai ales, de tratat. Boala supusa analizei in textul de fata se afla in top *

Dr. RARES SIMU
"Femeile sunt cel mai frecvent afectate"


- Cititorii revistei noastre ne solicita tot mai des materiale legate de bolile autoimune, aflate intr-o zona destul de putin cunoscuta a medicinei. Ne-am propus sa incepem cu tiroidita Hashimoto, extrem de des invocata, si pe care dvs. o tratati cu rezultate benefice.

- Vreau sa fac, inca de la inceput, o precizare foarte importanta. Termenul corect, cand ne referim la aceasta afectiune, este tiroidita Hashimoto sau boala Hashimoto. Asadar, nu vorbim aici despre o afectiune endocrina, ci despre o afectiune autoimuna (a sistemului imun) care afecteaza si glanda tiroida. Este adevarat ca in tratamentul acestei afectiuni sunt folosite uneori (nu intotdeauna!) si medicamente hormonale, recomandate de medicii endocrinologi. Insa in toate cazurile este necesar un tratament care sa se adreseze sistemului imunitar.

- Care sunt cauzele aparitiei acestei afectiuni?

- Majoritatea afectiunilor tiroidiene cronice sunt cauzate de dereglarea sistemului imunitar. Ca urmare a acestei dereglari, sistemul imunitar nu mai recunoaste celulele tiroidiene si le ataca pentru a le distruge si elimina. In acest fel, la nivelul glandei tiroide apare un proces inflamator continuu, care incet incet duce la distrugerea tiroidei. In aparitia acestui tip de afectiuni s-a constatat ca exista o predispozitie genetica. Sunt frecvente cazurile in care mai multi membri ai aceleiasi familii (mama, fiica si nepoata - de exemplu) sufera de tiroidita Hashimoto. De aceea este important ca atunci cand un pacient este diagnosticat cu aceasta afectiune sa se investigheze si ceilalti membri ai familiei, in special cei de sex feminin.

- Exista factori care predispun la declansarea bolii?

- * Vaccinarea excesiva si asocierea mai multor tipuri de vaccinuri in acelasi timp sau intr-un interval scurt de timp reprezinta un factor favorizant important. Am avut o pacienta la care boala s-a declansat dupa ce a facut o calatorie intr-o tara exotica. Pentru a putea calatori in acea tara, a fost nevoita sa faca mai multe vaccinuri. Pacienta mi-a relatat ca peste 80% din membrii grupului care au participat la calatorie s-au confruntat apoi cu probleme similare. * Stresul acut si stresul cronic sunt alti factori favorizanti ai bolii. * Traumele emotionale majore sau repetate se incadreaza in aceeasi categorie. Din experienta medicala, am observat ca la multe paciente boala s-a declansat dupa nastere. * Exista si infectii virale care pot interveni in aparitia acestei boli (virusul Epstein-Barr, Citomegalovirusul, chiar si virusurile hepatitice B sau C).

Diagnostic si simptome

- Este usor de diagnosticat aceasta afectiune?

- Nu intotdeauna! Am sa va explic si de ce. Din punct de vedere tehnic, diagnosticul este usor de stabilit, daca medicul investigheaza complet tiroida. Problema apare atunci cand investigarea tiroidei se rezuma la palpare si la dozarea hormonala - de regula, TSH si FT4. In aceste conditii, exista riscul sa se treaca pe langa diagnostic. De aceea, cand tabloul clinic sugereaza o problema tiroidiana, trebuie efectuate intotdeauna investigatii amanuntite. Asta presupune examinarea imagistica a tiroidei prin ecografie (cel putin), dar si a organelor genitale interne (ovare, uter) si a glandelor mamare - in cazul femeilor. Fac aceasta precizare, pentru ca in practica am observat frecvent asocierea tiroiditei Hashimoto cu mastopatia fibrochistica, fibromul uterin sau chisturile ovariene. Apoi, analizele de sange pot releva prezenta autoanticorpilor - atat cei specifici tiroiditei (ATG, ATPO), cat si ai altor boli autoimune, cu care aceasta se poate asocia: boala Basedow Graves, lupus, sclerodermie, diabet zaharat, hepatita cronica si altele. De asemenea, trebuie efectuate dozari hormonale nu numai pentru tiroida, ci si pentru hipofiza, corticosuprarenale, gonade si paratiroida, pentru ca frecvent se poate intalni si afectarea acestor glande - asa-numitele poliendocrinopatii autoimune.

- Exista simptome ale bolii care sa ne ajute s-o recunoastem?

- Tabloul clinic care ne poate face sa ne gandim la o tiroidita autoimuna se bazeaza pe doua tipuri de simptome: unele care tin de tiroida si altele generale, care pot aparea in orice boala autoimuna. Caracteristica tiroiditei Hashimoto este ca de multe ori pacientii au atat simptome de hipertiroidism, cat si de hipotiroidism (din cauza ca, la inceputul bolii sau dupa ani buni de evolutie, functia tiroidiana poate sa oscileze intre hipo si hipertiroidie). Pacientii acuza stari de agitatie, nervozitate, senzatie de nod in gat sau de sufocare (mai ales la emotii puternice), ori dimpotriva - de depresie si anxietate. Tulburarile de ritm cardiac sunt frecvente si se manifesta prin palpitatii, care pot sa apara chiar si in conditii de repaus, fara sa existe o afectiune cardiaca. De asemenea, pacientii se pot confrunta cu transpiratii abundente si bufeuri sau, dimpotriva - au pielea uscata, unghiile si parul friabile, sunt frigurosi. Bolnavii au tulburari de somn sau somnolenta peste zi, probleme cu memoria si capacitatea de concentrare, iar de foarte multe ori apar si probleme cu greutatea corporala. O alta problema extrem de frecventa la acesti pacienti este constipatia. De multe ori, ei raman uimiti ca, dupa instituirea tratamentului, aceasta problema dispare rapid, fara sa mai fie nevoie de tratamente laxative.
Simptomele generale sunt legate de manifestari la nivelul pielii - urticarie cronica sau recurenta, dermatite, fotosensibilizare (extrem de frecvente), dureri articulare sau musculare nesistematizate, stari de oboseala nejustificate, reactii alergice la medicamente si altele.
O problema particulara (in cazul femeilor) pe care vreau sa o mentionez aici o reprezinta sterilitatea. Multe femei care sufera de acest tip de afectiune nu pot ramane insarcinate. Daca se ajunge, totusi, in situatia de a ramane insarcinate, aceste femei au nevoie de o urmarire atenta, cu dozarea frecventa a hormonilor tiroidieni, pentru prevenirea hipotiroidiei, care poate avea efecte negative asupra fatului. In concluzie, diagnosticul este usor de stabilit, daca in cazul unui pacient care se confrunta cu un tablou clinic de genul celui descris, medicul nu se rezuma doar la dozarea hormonilor tiroidieni.

- Ce categorie de populatie este cel mai afectata de aceasta boala?

- Categoric, femeile sunt cel mai frecvent afectate de tiroidita Hashimoto. Intre femei si barbati exista un raport de imbolnavire de circa 10 la 1! In cazul varstei la care aceasta afectiune se manifesta, desi poate aparea la orice moment (cea mai mica pacienta a mea avea 6 ani cand a inceput tratamentul!), frecventa cea mai mare se intalneste la pubertate sau intre 40-60 ani. Cu toate ca este mult mai frecvent intalnita la femei, acest fapt nu trebuie sa reprezinte un argument pentru a nu cauta aceasta afectiune si la barbati. Am avut pacienti de sex masculin pe care i-am diagnosticat cu aceasta boala, plecand de la o simpla si aparent banala urticarie cronica, fara nici un fel de alte acuze.

Tratament

- Tratamentele pe care le practicati au provocat numeroase scrisori de multumire in paginile revistei noastre. Care este secretul izbandei?

- Tratamentul de baza este reprezentat de terapiile alternative, cu rol atat in sustinerea functiei tiroidiene, cat si in reglarea sistemului imunitar. Pentru sustinerea functiei tiroidiene se pot folosi suplimente cu iod, spirulina, tirozina, extract de sanziene, ulei de primula, seleniu. Mentionez ca produsele care contin iod sunt contraindicate daca pacientul urmeaza tratament cu hormoni tiroidieni! De aceea, chiar si suplimentele sau plantele (nu mai vorbesc despre tratamentul homeopat) trebuie recomandate de un medic!
Tratamentul de baza pe care il recomand, la care am avut rezultatele cele mai bune, este cel homeopat. Cu ajutorul unor remedii care actioneaza asupra componentelor sistemului imunitar, se poate obtine reechilibrarea acestuia. Acest tratament are avantajul ca duce la ameliorarea si chiar disparitia simptomelor care tin de tiroida, dar si a celor care tin de boala autoimuna in general. Pentru aceasta se administreaza antioxidanti (seleniu, vitamina C, zinc, coenzima Q10). S-a constatat ca acizii grasi esentiali (tip Omega 3) au un foarte bun efect imunomodulator, de aceea ei sunt indicati in toate bolile autoimune, inclusiv in tiroidita Hashimoto.

- Cat dureaza un astfel de tratament?

- De obicei, rezultatele apar destul de rapid - dupa prima luna de tratament. Totusi, trebuie sa tinem seama ca vorbim despre o boala cronica, de multe ori cu multi ani de evolutie in spate. Pacientii trebuie sa stie ca si in situatia in care se simt bine dupa primele luni de tratament, acesta trebuie continuat pe o perioada mai indelungata, pana se ajunge la remisie.

- Bolnavii au nevoie si de o dieta speciala sau alte metode ajutatoare in timpul tratamentului?

- In timpul tratamentului, dieta urmata de pacienti, pe langa restrictiile legate de tratamentul homeopat, trebuie sa contina cat mai multe alimente bogate in antioxidanti si acizi grasi esentiali, in special Omega 3. De asemenea, trebuie excluse principalele toxice, si aici as mentiona tutunul, alcoolul, faina alba, zaharul rafinat, uleiul rafinat, dulciurile rafinate. Un regim alimentar cu rezultate bune este dieta Oshawa nr. 10, despre care ati scris si dvs. in paginile revistei, cu alte ocazii.
In afara regimului alimentar sunt utile si alte metode ajutatoare. Aici trebuie sa mentionez rolul psihoterapiei. Asa cum spuneam, de multe ori boala se declanseaza pe fondul unei traume emotionale ori a unui stres acut sau prelungit. Desigur, identificarea acestor factori si indepartarea lor (atunci cand se poate), este de un real folos in evolutia pozitiva a pacientului. De asemenea, trebuie pus accent si pe un stil de viata sanatos, in care trebuie evitate extremele de orice fel. Sportul, activitatile in aer liber, in natura, sunt de mare ajutor pentru acesti pacienti. Chiar exista o metoda terapeutica in care vindecarea se face prin realizarea unei legaturi la nivel energetic intre pacient si un anumit tip de arbore, care i se potriveste. Atunci cand este practicata corect, aceasta metoda poate duce la rezultate spectaculoase!

- Ce sfaturi generale aveti pentru pacientii cu tiroidita Hashimoto?

- Sfaturile pe care le-as da sunt mai mult pentru cei care inca nu au fost diagnosticati. Daca se confrunta cu anumite simptome de genul celor mentionate si nu au inca stabilit un diagnostic care sa le explice, atunci trebuie neaparat sa ia in calcul si aceasta posibilitate si sa se adreseze unui medic specialist. Am vazut multi pacienti a caror viata era data peste cap de aceasta afectiune, dar care nu aveau o explicatie medicala pentru problemele cu care se confruntau. Cei care deja au fost diagnosticati cu tiroidita Hashimoto trebuie sa stie ca exista solutii eficiente pentru rezolvarea tuturor simptomelor cu care se confrunta. Chiar daca tratamentul hormonal nu-i ajuta sau chiar nu este recomandat, trebuie cautate tratamente alternative, care sa se adreseze in primul rand dereglarii imunologice, pentru ca aceasta este, de fapt, esenta acestei afectiuni.