Specialistii "Formulei AS": Dr. Lawrence Chukwudi Nwabudike "Sunt naturopat din pasiune si din convingere, iar medicina naturista o folosesc in practica de zi cu zi"

Florentin Popa
medic primar dermatolog, cu competenta in acupunctura si homeopatie

Bunica vindecatoare din Nigeria

- D-le doctor, sunteti un fidel cititor al "Formulei AS", si indicatiile dvs. publicate la rubrica "Pagina specialistilor" se bucura de un real succes. Cum se face ca un medic de culoare nu numai ca profeseaza in Romania, ci cunoaste si medicina populara, cu plante de leac?

- Cu multi ani in urma, am primit o bursa de la statul roman, sa fac un doctorat in Romania. Avand in vedere posibilitatile de atunci, nu am ratat ocazia. Am invatat extraordinar de mult in cei 20 de ani petrecuti aici! Am avut parte de profesori talentati, atat la clinica de dermatologie unde am facut specializarea, cat si la clinica de diabet unde am facut cercetarea pentru doctorat si unde imi desfasor activitatea in momentul de fata. Cred ca mi-a fost scris sa vin aici, in Romania... Fiecare om - in functie de felul lui de a fi - cauta un tel al vietii sale. Pentru mine, semnul se conturase cat de cat inainte sa plec - voiam mult sa devin medic, sa ajut lumea - dar in Romania s-a cristalizat si am putut sa recunosc si sa urmez chemarea vietii mele.

- Cum se face ca un medic alopat a gasit in terapiile complementare ajutoare de nadejde in lupta cu bolile? De multe ori, chiar daca unele sunt discipline invatate la facultatea de medicina, medicii nu le iau in serios.

- Lucrurile au mai evoluat intre timp, acupunctura si homeopatia se invata in universitatile de medicina din intreaga lume... Medicina moderna accepta, in prezent, faptul ca terapiile complementare dau rezultate, chiar daca nu poate explica, in "amanunte stiintifice", principiile lor de functionare. Eu am invatat de mic secretele unor plante de leac africane; bunica mea a fost vindecator traditional si a invatat totul de la tatal ei - un vraci cu renume in Nigeria. Interesant este faptul ca vracii africani se specializau in tratamentele cu plante pe diferite organe sau afectiuni, asa cum ne specializam si noi, medicii... Bunica mea se pricepea foarte bine sa trateze bolile copiilor, iar noi am avut privilegiul sa fim mereu asistati de ea, astfel ca nu ne-am imbolnavit nici macar de-un guturai... Tin minte ca statea in casa ei de la tara si veneau mamele cu pruncii lor, iar bunica le spunea de ce sufera dintr-o privire si le pregatea leacuri din plante... Era un fel de fitoterapeut, dar cu mare experienta... Doar punea mana pe copii si le spunea mamelor: "Pe el pot sa-l tratez, pe el nu-l pot ajuta, cauta-l pe X, ca e mai degraba domeniul lui". Pentru ca existau si alti vindecatori in comunitate, specializati in alte tratamente. Pentru ei, medicina asta empirica era o parte a vietii - un mod de tratament arhaic, pentru ca nu prea existau medici pe-atunci, si nici medicamente, iar mortalitatea era foarte mare, mai ales in randul copiilor!
Intotdeauna, cand un om suferea si nu gaseau motivul bolii lui, vracii spuneau ca pamantul (pe care africanii il considera MAMA, pentru ca ne da resurse, hrana, apa si tot restul), il pedepseste pentru ca a facut o fapta rea si... asta e! Deci, insemna ca tu, ca om, nu te straduiesti sa cauti in tine originea raului si s-o elimini - sa fii mai bun, sa nu bei prea mult, sa nu umbli unde nu trebuie, la femeia altuia sau cine stie ce... Intr-un fel, era o teorie simpla: "Tu ai facut-o, acum vezi cum o dregi!... Eu sunt vraci, dar nu ma bag, sa nu atrag mania pamantului". Iar teoria lor chiar functiona! Oamenii isi revizuiau modul de trai, viciile, comportamentul fata de cei din jurul lor si, intr-un fel, se schimbau...
Prin urmare, cand am venit, nu aveam dubii in privinta functionarii terapiilor populare. Citisem si despre acupunctura si homeopatie, dar nu prea aveam de la cine sa invat in Nigeria. Dupa ce am devenit medic, am devenit mai sceptic. Cunoscand mecanismele de producere a bolilor, ma gandeam: oare chiar exista afectiuni care se trateaza cu remedii naturale? Hai sa fim seriosi - sunt medic si acum stiu ca bolile nu se pot trata chiar asa... cu ace de acupunctura si doze homeopatice de substante in dilutii uriase! Venind in Romania, am vazut, prin 1990, ca se faceau inscrieri pentru cursuri de homeopatie si acupunctura si m-am hotarat sa le urmez. Imediat mi-am dat seama ca ele functioneaza dupa principii stiintifice clare si nu m-am mai despartit de aceste terapii. In aproape 20 de ani de practica, primul meu impuls a fost sa prescriu un medicament homeopat sau sa-i dau bolnavului o reteta naturista, inainte de a indica un medicament alopat. Si asta, pentru ca unii pacienti nu puteau lua antibiotice, de exemplu, pentru ca erau alergici si nu aveam alte solutii. Am incercat in primul rand terapiile complementare, acolo unde se puteau aplica, pentru ca stiam ca sunt mai blande si actioneaza asupra cauzelor si nu a efectelor bolii. Iar succesele tratamentelor combinate nu au intarziat sa apara... Ma duceam acasa si-I multumeam Domnului pentru lectia zilei respective, pentru faptul ca mi-a deschis orizontul. Am mers inainte pe acest drum si nu regret deloc... Nu pot, totusi, sa neg eficienta medicinii alopate, care ofera foarte multe solutii in situatii extreme, in care viata pacientului este in pericol. In acest sens, consider ca multi practicanti ai medicinii naturiste gresesc atunci cand le spun bolnavilor sa intrerupa de urgenta orice tratament alopat, daca vor sa urmeze o terapie naturala.

Sufletul chinuit aduce boala in trup

- In unele dintre raspunsurile adresate cititorilor nostri, atrageati atentia asupra sentimentelor pozitive, in lupta cu boala. Cat de important este acest aspect in procesul vindecarii?

- As putea spune ca in psihicul nostru se ascunde secretul vindecarii organice. Cele mai multe dintre bolile trupesti sunt cauzate de durerile noastre sufletesti. Ura, invidia, nemultumirea nu pot sa ramana fara urmari in plan fizic. Sufletul chinuit aduce boala in trup! Medicina moderna abia acum recunoaste ca exista ceva dincolo de trupul fizic. Sentimentele de iubire cum le cantaresti - in kilograme, in litri, in metri patrati? Sa le vedem e imposibil, dar sunt acolo - stim cu totii ce simtim! Cine nu a suferit din iubire? Dar parti infime din noi, respectiv substante chimice sau hormoni pe care-i secreta organismul nostru, precum serotonina, dopamina si multe altele pot fi vazute la microscop si chiar cantarite! Sentimentele au un impact enorm asupra trupului! Sunt multe exemple de cazuri inexplicabile: un om imobilizat, care inainte nu putea sa gaseasca resurse pentru sine, si-a vazut copilul in pericol si s-a ridicat din scaunul cu rotile, cu toate ca inainte nu se putea misca. Cine poate spune ce s-a intamplat cu acel om? Cine l-a pus pe picioare spontan, daca nu sentimentele pentru copilul sau?

- Sunteti un om foarte religios. Apropierea de Dumnezeu, pildele din porunci si invataturile biblice ne fac mai buni si ne departeaza de boala?

- Sunt de parere ca in contextul modernitatii tumultuoase, vietile oamenilor sunt foarte superficiale. Domnul Iisus avea un scop pe pamant - sa aduca mantuire, dragoste si pace. E bine sa tindem catre modelul lui. Cred cu tarie ca indepartarea de Dumnezeu ne indeparteaza de viata. Boala este urmarea intelegerii gresite a modului de trai, un fel gresit de a aborda viata, ceea ce duce la multe lucruri negative, inclusiv la suferinta fizica. Ganditi-va ca un om lucreaza la o masina, fara sa stie ce face; daca nu citeste manualul, strica masina. Este important sa invatam "manualul" Domnului, creat pentru om, pentru ca El este Creatorul si El a oranduit totul pe lumea aceasta. Este clar ca natura creatiei e perfecta. Ceea ce nu functioneaza bine e numai din cauza noastra, a oamenilor.
Omul trebuie sa inteleaga ce este bine pentru el, sa-si indeplineasca rostul existentei. Si eu fac acest lucru. Dar bine nu inseamna sa te duci zilnic la un lacas de cult, sa te apropii de oricine iti iese in cale sau sa-i dai toti banii primului cersetor intalnit in cale. Nu, astea nu sunt neaparat lucruri bune. Trebuie sa ne innobilam viata, sa aducem un plus de valoare spirituala in existenta noastra. Este foarte important, mai ales in plan psihic - despre care spuneam ca ne guverneaza fizicul - sa stim si sa credem ca mai presus de noi este un spirit superior, care ne ajuta sa trecem peste necazurile vietii.

- Totusi, parcurgem un moment de criza, in care toata lumea se zbate sa traiasca... Mai avem timp sa fim buni si iubitori, sa avem sentimente pozitive care sa ne ajute sa ne pastram sanatatea?

- Tocmai acesta este momentul in care omul trebuie sa demonstreze daca merita sau nu sa traiasca. In natura, orice sistem ecologic se distruge la un moment dat - dar natura il curata si se naste un nou sistem ecologic, mai puternic. Cred ca si Terra e bolnava, iar natura a inceput s-o curete. Aceasta este vointa divina - n-avem ce face!... Curatenie inseamna ca omul, asa cum este in prezent, trebuie sa se schimbe, sa traiasca altfel - sa nu mai polueze, sa nu mai taie padurile, sa nu mai exploateze atat de intensiv bogatiile pamantului, pentru ca toate acestea duc la pieirea speciei umane, mai devreme sau mai tarziu.
Nimeni nu spune sa nu lupti; cu totii luptam pentru existenta, dar atitudinea fata de viata determina cine va fi sanatos si cine se va imbolnavi. Din experienta va spun ca este greu sa convingi un om sa se schimbe. El trebuie sa se convinga singur, sa-si dea seama ce este bine si ce este rau pentru sufletul si pentru trupul sau. Ca medic, poti sa prezinti unui bolnav orice argument si, oricat ai fi de convingator, daca el nu vede in terapia pe care i-o recomanzi o solutie pentru suferintele lui, n-o sa-si schimbe parerea si n-o sa urmeze tratamentul. Multi dintre pacientii mei au apelat la medicina complementara numai dupa ce au incercat nenumarate tratamente alopate. Asadar, s-au convins singuri ca acea cale nu mergea. Daca veneau inainte, era mult mai simplu si scapau definitiv de boala...

- In sfaturile dvs. publicate in revista sunt si retete cu plante. Cand v-ati familiarizat cu flora romaneasca?

- Natura daruieste fiecarui popor fauna si flora corespunzatoare locului si climei respective. In general, natura ne indica - de la structura unei frunze si pana la culorile si mirosul florilor - cam unde este utila o planta, si atunci putem merge pe pista respectiva, in alegerea unui tratament cu plante de leac. Asa s-a si nascut medicina populara... Dar eu am studiat fitoterapia, iar in prezent sunt mai familiarizat cu flora romaneasca decat cu cea africana... Este un domeniu in care mereu descoperi noi valente ale plantelor medicinale, este o parte foarte atragatoare a medicinii pentru toti cei care au grija de sanatatea semenilor. Sunt naturopat din pasiune si din convingere, iar medicina naturista o folosesc in practica de zi cu zi.

- Ce tratamente recomandati pacientilor dvs.?

- In general, le indic toate remediile care-i pot ajuta in lupta cu boala, care sa le amelioreze starea si simptomele. Daca este nevoie, aplic acupunctura. In acelasi timp, le pot recomanda remedii homeopate, ceaiuri din plante medicinale, dar le dau si indicatii de dieta. Totodata, trebuie sa vorbesc cu ei, pentru ca atunci cand un om recunoaste ca are o problema, este mult mai simplu de tratat. De multe ori, medicul are si rol de psihoterapeut, de duhovnic chiar... Trebuie sa ai rabdare cu el, sa-l lasi sa-si deschida sufletul, sa-l faci sa inteleaga cauzele bolii si sa-i explici cum il ajuta terapia. Orice medic trebuie sa aiba rabdare cu bolnavul din fata lui, altfel tratamentul nu va avea nici un efect. Bolnavului trebuie sa-i indici dieta corespunzatoare, miscarea fizica de care are nevoie, poti sa-i interzici anumite lucruri ori sa-i dai sfaturi de viata care sa-l ajute in recuperare. Cati medici mai fac asa ceva? Foarte putini, ceea ce este o greseala pentru sistemul sanitar actual.

- In ce diagnostice au avut succes tratamentele dvs.?

- Ooo, este o lista care se lungeste pe zi ce trece!... Orice afectiune merge bine cu tratamente naturiste. Unele boli sunt mai greu de tratat, altele mai usor, dar sunt convins ca marea majoritate a bolilor au o solutie in natura. Am tratat cu succes bolnavi cu psoriazis, herpes recidivant, dermatite seboreice, eczeme, acnee, depresie, tristete, probleme de vedere, lombalgii, dureri (cedeaza intotdeauna la acupunctura), astm bronsic, boli tiroidiene, hipertensiune hipotiroidiana, boli autoimune, scleroza in placi, enurezis, probleme menstruale, probleme de sarcina, chiar si unele boli canceroase, dar in fazele de debut, cand inca pot fi stagnate. Dupa cum va spuneam, lista este foarte lunga, acestea fiind doar cateva exemple de afectiuni care raspund la tratamentele combinate. Cred ca succesul acestor terapii vine din faptul ca fiecare pacient este tratat individual, ca un intreg cu toate problemele lui.
Important este ca lumea sa nu confunde medicina naturista cu magia. Pentru ca medicina naturista implica si un trai naturist. Tamaduitorul, in sensul corect, este acel om care insoteste bolnavul pe drumul spre propria vindecare; el are doar abilitatea sa-i indice cum s-o faca. Asta cere si raspunderea pacientului pentru propria lui sanatate. De aceea, medicul trebuie sa-i clarifice pacientului faptul ca numai el poate sa se vindece, aratandu-i calea corecta.

D-l dr. Lawrence Chukwudi Nwabudike poate fi contactat la cabinetul din B-dul Decebal nr. 1, bl. H2, Sc. 2, Ap. 45, sector 2, Bucuresti, tel.021/322.66.99, 0752/30.45.36