"Un obiectiv minier precum Cupru Min, care merge pe profit, poate fi considerat un motor al economiei romanesti, nu o gaura neagra!"

Ion Longin Popescu
- Cu DOREL TOMUS, presedintele Asociatiei "Salariatii Cupru Min", si LUCIAN TARAN, presedintele sindicatului "Andezitul Rosia Poieni", despre dedesubturile unei minciuni -

Rosia Poieni, celebra asezare in care se exploateaza cuprul romanesc din Apuseni, se afla la circa 4 kilometri de Rosia Montana. De multe ori, in functie de directia vantului, locuitorii din prima localitate sunt treziti din somn de exploziile din localitatea vecina. Cand functiona mina de aur a statului, pana in anul 2006, se intampla deseori ca exploziile de pe cei doi versanti ai muntilor sa se produca in acelasi timp, adica la ora 14.30 fix, iar praful, fumul si zgomotul luau cu asalt Valea Sesei, Valea Muscai, pana la Bucium, pe Abrudel, pe Valea Ariesului si pe Valea Cornei. Urechile motilor se obisnuisera cu zgomotul, dar, in cate-o vara mai calduroasa, legumele din gradini si pomii din livezi se ofileau si isi lepadau frunzele si fructele. Asta se intampla atunci cand incarcatura de explozivi nu depasea o tona la mina de aur si 7-8 tone la cea de cupru. Ce s-ar intampla, oare, daca si aurul si cuprul ar incapea definitiv pe mana canadienilor de la Gold Corporation, respectiv Roman Copper? Iadul pe pamant, spun localnicii. Muntii ar fi incinsi intr-o centura de foc din toate partile, cate 70 de tone de explozivi la o singura puscare, in fiecare cariera! Dar sa ne imaginam si mai rau! Cum ar fi, de exemplu, daca s-ar deschide, deodata, toate concesiunile acordate in mod iresponsabil de catre Agentia nationala a resurselor minerale (ANRM). Este vorba de cele opt concesiuni de aur si argint, acordate unor firme straine, cinci la numar, care au primit deja licente de exploatare, in zonele considerate de guvernanti "epuizate", dar care, in realitate, s-au dovedit a fi foarte bogate: numai aur contin in valoare de 54 de miliarde de euro! Ma gandesc la minele de la Certej, Sacaramb, Brad, Rovina etc., toate situate in Patrulaterul Aurifer din Apuseni. De indata ce exploatarea de la Rosia Montana ar primi lumina verde, toate celelalte s-ar "rostogoli" ca piesele de domino, pe baza precedentului creat. Iar daca la minele de aur adaugam si Rosia Poieni, vom avea imaginea apocaliptica a disparitiei unei bune parti din Muntii Apuseni! Un cancer cumplit in inima Romaniei! Adio turism, adio aer curat, adio peisaje edenice, adio livezi si fanete! Punand la dispozitia strainilor hartile secrete cu continutul zacamintelor strategice ale tarii, ANRM, ca interfata a guvernului, este institutia care poarta suprema vina a tradarii intereselor nationale, alaturi de Ministerul economiei, superior in ierarhie. Recentul episod Cupru Min porneste de la ANRM. Ca sa avem o imagine de la fata locului a situatiei, ne-am adresat presedintelui Asociatiei "Salariatii Cupru Min", Dorel Tomus, si presedintelui sindicatului "Andezitul Rosia Poieni" din Abrud, Lucian Taran. Ei reprezinta interesele salariatilor si, in aceasta calitate, au dat in judecata guvernul, intrucat toti cei 480 de angajati ai Cupru Min S.A. resping vanzarea integrala a societatii, ca solutie de redresare.

"Cu maximum 8 milioane de euro, Cupru Min ar putea fi pusa pe picioare"

Red: S-a vorbit mult in aceste zile despre Cupru Min, dar putini jurnalisti au avut curiozitatea sa se adreseze direct liderilor minerilor, cei care stiu cel mai bine adevarul. Ce inseamna Rosia Poieni pentru Romania?

Dorel Tomus: Rosia Poieni, a doua rezerva de cupru ca marime din Europa, reprezinta 64,5%, in timp ce Moldova Noua contine doar 28% din rezerva totala de cupru a Romaniei. In consecinta, dupa privatizarea cu scandal a exploatarii din Banat, Guvernul Romaniei pluseaza si ajunge sa instraineze 92,5% din totalul rezervelor de cupru. Mai raman in posesia statului rezerve foarte mici si cu posibilitati reduse de redeschidere si valorificare. Se intampla un fapt scandalos, deoarece Guvernul pretinde ca da strainilor doar licenta, iar la expirarea licentei, daca companiile nu vor exploata rezerva, le va fi ridicata. "Rezerva", ne amageste pe toti guvernul, "nu o duce nimeni, ramane tot aici". Aveti perfecta dreptate, domnilor guvernanti, dar omiteti sa spuneti ca acest investitor, in cazul de fata Roman Copper, devine proprietar pe terenuri si, fara acceptul lui si in conditiile pe care le impune el, Romania nu-si mai poate exploata rezerva. Conform legislatiei noastre, armonizata cu legislatia UE, exploatarea resurselor nu se poate face decat cu acceptul proprietarului de teren si in conditiile puse de acesta. Deci, Romania va plati cu bani grei aceasta rezerva, pentru a o mai putea exploata (acelasi lucru se va intampla la Rosia Montana - n.red.). In aceasta perioada, investitorul nu face exploatare decat atata timp cat are profit maxim, nu face intretinere de cai de acces, de instalatii de baza si auxiliare, iar in momentul scaderii pretului cuprului pe bursa, taie totul la fier vechi si pleaca. Cu ce ramane Romania?

- La data la care vorbim, se pare ca "glontul" v-a trecut foarte aproape de ureche, vanzarea s-a oprit la minut. Totusi, canadienii anunta ca n-au abandonat lupta, si nici guvernantii n-au renuntat la vanzare. Care sunt particularitatile zacamantului de la Rosia Poieni? Ce vinde statul roman de fapt?

Lucian Taran: Rezerva de la Rosia Poieni (Cupru Min) a fost omologata in 1988, cu cantitatea estimata de 1,2 miliarde de tone de minereu cuprifer, din care pana in prezent, in cei 26 de ani de activitate, s-au exploatat circa 50 de milioane de tone. Aceasta rezerva are urmatoarele particularitati: este de minereu sarac, dar foarte curat din punct de vedere al metalelor nocive pentru metalurgia cuprului. Astfel, continuturile de zinc, plumb si arsen sunt la nivel de urme. Concentratul de cupru obtinut de stat din acest minereu este cotat drept cel mai de calitate concentrat din Europa, motiv pentru care, in 1991, Rosia Poieni a primit Steaua de Aur pentru Calitate, in cadrul unei festivitati ce a avut loc in Spania.

- Ce alte minerale, in afara cuprului, se gasesc in zacamintele de la Rosia Poieni?

L.T.: Pe langa cupru, se valorifica aurul si argintul, sub forma unui concentrat cuprifer. Ca elemente valorificabile, in etapa urmatoare, putem mentiona: molibdenul, seleniul, telurul, reniul, elemente de mare importanta pentru economie. Mai mult, zacamantul contine 1,5% fier magnetic. Pentru majoritatea acestor elemente, cercetarile au demonstrat ca recuperarea lor este foarte eficienta. De asemenea, in afara rezervelor de cupru, obiectivul minier Rosia Poieni mai detine si alte resurse omologate, usor exploatabile, rezerve de care nu s-a amintit nimic in cadrul procedurii de privatizare, si anume: rezerve de roca andezitica de inalta calitate, care insumeaza circa 27 de milioane de tone, si care, in prezent, se exploateaza si se valorifica pentru constructii civile, hidrotehnice, drumuri si poduri etc. Avem si o rezerva de peste 30 de milioane tone de calcar de buna calitate, exploatata in prezent pentru constructii civile si hidrotehnice, cu perspectiva de a fi utilizata si pentru fabricarea varului, atat de necesar prepararii minereului cuprifer, dar si pentru rezolvarea ecologizarii mediului si neutralizarii apelor de mina din zona.

- Primul ministru a spus ca firma dvs. este falimentara si izolata economic, o adevarata gaura neagra. Cata dreptate are Mihai Razvan Ungureanu?

D.T.: Domnul prim-ministru nu se pricepe deloc la economie. Probabil ca dansul este izolat de informatie, nu firma noastra de circuitul economic! Un astfel de obiectiv minier, cu asemenea potential, poate fi considerat un motor al economiei romanesti, nu o gaura neagra! Chiar daca utilajele tehnologice sunt vechi, cu o uzura fizica si morala avansata, nici unul din potentialii investitori care au venit de-a lungul timpului nu a considerat necesara inlocuirea utilajelor principale din uzina de preparare, ci a mentionat ca ele vor fi utilizate ca atare, eventual cu unele imbunatatiri aferente. Tehnologia clasica aplicata de noi este comparabila cu tehnologia aplicata la cele mai mari companii miniere cuprifere din lume, care detin zacaminte similare, tip "porphiric copper".

- Acelasi doctor in istorie, care conduce Guvernul Romaniei, imprumutand cuvintele presedintelui Basescu, a spus ca ar fi necesare cateva miliarde (!) de euro pentru retehnologizarea Cupru Min. A mai spus ca FMI a decis sa fiti vanduti in aprilie a.c. Apoi se plange ca sunteti inglodati in datorii. Cat adevar este in afirmatiile primului ministru?

D.T.: Facand asemenea afirmatii, atat d-l prim-ministru, cat si presedintele Basescu cred ca sunt cel putin rau intentionati, ca sa nu spun ca ignora interesele nationale. Cu maximum 8 milioane de euro (nici pomeneala de miliarde!), Cupru Min ar putea fi pusa pe picioare. In 2011, societatea noastra a avut un profit de peste 10 milioane de euro (41 de milioane de lei). De ce nu suntem lasati sa folosim acesti bani? Ne ia statul 85% din ei. Dar noi nu suntem Banca Nationala! Trebuie schimbata legea, sa ni se permita utilizarea unei parti din profit pentru modernizare. De ce la Petrom statul ia 16% impozit pe profit, iar la Cupru Min ia 85%? Avem propriii nostri specialisti care, in maximum doi ani, ar face din Cupru Min o firma etalon. Vorbeste domnul Ungureanu de datorii? Mi-e teama ca vrea neaparat sa lase statul roman falit, fara nici o rezerva strategica. Este limpede ca asta vrea, cu ordin de la Cotroceni, dar Cupru Min n-ar trebui sa fie considerata o firma cu datorii, de vreme ce ne aflam pe graficul de esalonare, pe cinci ani, cu Transelectrica, a sumei de 13 milioane de euro. Platim un milion de lei noi pe luna! Practic, platim penalitati si majorari de tarife la curentul electric, atat. N-avem nici o datorie la bugetul statului! Zero lei. Ne ameninta cu FMI? Domnul prim-ministru minte cu seninatate o tara intreaga. Nu-l intelegem. Noi nu primim subventii de la stat, ce sa aiba FMI cu noi? Jeffrey Franks (FMI) a spus clar ca Rosia Poieni nu este o tinta pentru Fond; guvernul este cel care doreste neaparat vanzarea. FMI are ce are cu mancatorii de subventii, cum e CFR-ul. De ce guvernul nu ne anuleaza si noua cele 13 milioane, cum a anulat un miliard de euro la CFR? A doua zi, am porni ca din pusca, am declansa modernizarea, iar statul ar avea numai de castigat. Un zacamant de 20 de miliarde de euro asteapta un stat intelept. Vrem MEBO, vrem sa cumparam si noi, muncitorii, actiuni, sa ne vanda statul un pachet de actiuni! Dar cine doreste binele public in aceasta tara? Nimeni!

- Multi romani se intreaba de ce puterea politica de la Bucuresti doreste sa vanda resursele tarii cu atata furie... Dumneavoastra ce credeti?

L.T.: Nicaieri, in lumea civilizata, statul nu-si da rezervele minerale fara a ramane macar cu o cota de participare de minimum 30%, si nimeni nu le incredinteaza unor nespecialisti, ci doar unor investitori cu mare traditie si experienta in domeniu. Asta este chiar o recomandare a UE. Imi vin in minte doua exemple de minerit responsabil, unul in Chile, celalalt in Bulgaria. Presedintele chilian a platit o echipa de experti internationali, carora le-a cerut sa realizeze o strategie de dezvoltare a industriei miniere cuprifere. In strategia propusa si realizata ulterior, statul chilian si-a pastrat toate rezervele mari. In apropierea acestora, a dezvoltat mari uzine de preparare. Rezervele mici, fara importanta majora, le-a concesionat persoanelor private, care sunt incurajate, prin pretul de achizitie, sa vanda statului produse de cupru. In Bulgaria, s-a ales vanzarea catre asociatia salariatilor respectivi, cum am dori sa facem noi. A luat fiinta firma Assarel Medet, care are o rezerva similara cu cea de la Rosia Poieni. Datoriile istorice au fost sterse, noii patroni au reusit sa ia credite pe termen mic si mijlociu, pana s-au reabilitat, reusind sa creasca capacitatea de la 2 milioane de tone, la 14,5 milioane de tone de minereu. In ambele cazuri, rezervele si exploatarile au ramas autohtone, ambele state avand numai de castigat. Oare Romania nu ar putea folosi una din aceste metode? In ochii angajatilor nostri, vanzarea companiei catre o firma straina echivaleaza cu distrugerea ei; numai ramanerea minei sub controlul statului garanteaza pastrarea locurilor de munca si interesul national. Nu vrem sa patim precum cei de la Rosia Montana. Acolo, oamenii au ramas fara slujbe, nu s-a facut nimic in atatia ani si nici nu se va face. Rosia Poieni vrem sa fie o demonstratie ca mineritul poate fi curat, facut de romani, iar mediul poate fi protejat. De azi inainte, pentru toate demersurile si initiativele Ministerului economiei privind societatea Cupru Min Abrud, solicitam consultarea noastra, ca reprezentanti ai salariatilor.