CONSTIPATIA DE PRIMAVARA

Rodica Demian
* Da! Asa cum exista una "de iarna", provocata de excesul de carne si de mancaruri lasate multa vreme pe foc, exista si o constipatie provocata de trecerea brusca la un consum de vegetale in stare cruda, dublat de posturi alimentare pentru slabit. Prima reactie este sa intindeti mana dupa un laxativ. Recurgeti mai bine la fibre alimentare, ceaiuri de plante, multe lichide si... sport *

Fibre alimentare

* Incepeti ziua cu tarate de cereale (grau, orz, ovaz), bogate in fibre, asociate cu lapte sau iaurt degresate. Alcatuiti o portie care sa va asigure 10-15 g de fibre insolubile. Absorband lichide, fibrele formeaza o masa voluminoasa, care tranziteaza mai repede tubul digestiv. Daca nu sunteti obisnuiti cu fibrele, reduceti portia la jumatate, ca sa evitati balonarile si crampele la stomac. Cresteti apoi progresiv cantitatea de tarate. Si, mai ales, beti multe lichide.
* Mancati multe leguminoase (fasole uscata, linte), fructe (prune uscate, smochine si stafide inmuiate, pere proaspete), fructe uscate oleaginoase (nuci), cereale complete (paine de secara sau graham). Toate aceste alimente sunt surse bune de fibre solubile, care se transforma in intestin intr-un gel care inmoaie fecalele.
* Semintele de in - nu doar ca sunt bogate in fibre, dar contin si grasimi Omega-3, benefice pentru digestie. Luati o lingura de seminte de in (se gasesc in magazinele cu produse dietetice) de doua ori pe zi. Amestecati-le dimineata, in cereale, in compot de mere, sau presarati-le peste iaurt. Inainte de a le manca, trebuie macinate prin rasnita de cafea. Se pot pastra la frigider, dar numai cateva zile. La fel de bun este si uleiul de in (preferati-l pe cel romanesc, care este mai proaspat). Se gaseste la magazinele Plafar. Se ia cate o lingurita dimineata si una seara. Pastrati-l la intuneric, fiindca rancezeste usor.
* Nu uitati sa beti apa! Cel putin 2 litri pe zi, pe masura ce consumul de fibre sporeste. Acestea absorb o cantitate mare de lichid, si in caz de hidratare insuficienta, scaunul devine mic ca volum, tare si dureros.
* Apele minerale bogate in magneziu au un efect remarcabil asupra constipatiei. E suficient, uneori, sa beti doar 1 litru pe zi, pentru a rezolva problema definitiv.

Virtutile bauturilor calde

* Bauturile calde stimuleaza intestinul. In functie de persoana (nu toata lumea reactioneaza la fel) cafeina exercita efecte contrare asupra constipatiei. Are o actiune relaxanta asupra intestinului si stimuleaza colonul, dar, totodata, este si un diuretic care elimina lichidele din corp. De aceea se recomanda sa bem cafea decofeinizata.
* Dimineata, beti un ceai, o ceasca de apa calda cu putin suc de lamaie stors in ea sau o cafea fara cofeina. Toate stimuleaza colonul (sucul de lamaie este un laxativ natural).
* Ceai de papadie - are o actiune usor laxativa si regularizeaza tranzitul intestinal. Infuzati o lingurita de radacini uscate, cu o cana de apa clocotita. Beti trei cani pe zi.

Fructe uscate

* Prunele uscate sunt un remediu stravechi, folosit contra constipatiei. Bogate in fibre, contin si un laxativ natural care stimuleaza contractiile intestinale, nascand dorinta de a merge la toaleta.
* Stafidele - pot inlocui cu succes prunele. La fel de bogate in fibre, contin acid tartric, care exercita un efect laxativ. In urma unui studiu realizat cu persoane care au consumat 50 de grame de stafide pe zi, medicii au constatat ca alimentele digerate treceau de doua ori mai repede prin tubul digestiv.

Acupresura

Apasarea cu mana pe punctele de acupunctura stimuleaza digestia si deci si intestinul. Cu ajutorul degetului mare si al indexului, apasati pe locul de intalnire dintre degetul mare si indexul celeilalte maini. Apasati doua minute zilnic, schimband mainile. Conform specialistilor, procedeul nu trebuie folosit de femeile insarcinate, fiindca poate provoca avort.

Miscarea

Puneti-va corpul regulat in miscare. Mergeti pe jos, alergati, mergeti cu bicicleta, inotati. Ideal: gimnastica, dimineata, pe podea, care ne activeaza zona abdominala ("bicicleta", cu picioarele in aer, "abdomene", "lumanarea" etc.)

Recomandari importante

* In masura posibilului, mergeti la toaleta de indata ce simtiti nevoia. Amanarile agraveaza constipatia.
* Nu fortati niciodata evacuarea scaunului (si nu-i lasati nici pe copiii care stau pe olita sa o faca). Riscati sa provocati formarea de hemoroizi sau aparitia fisurilor anale. Nu doar ca sunt dureroase, dar agraveaza constipatia, ingustand canalul anal. In plus, aceste eforturi violente pot provoca un atac de hipertensiune sau chiar anevrism.

O constipatie aparenta

Din punct de vedere medical, scaunul zilnic nu reprezinta o dovada de sanatate perfecta. Multi oameni sufera de asa numita "constipatie aparenta", cand ei cred ca sunt constipati, dar corpul nu este. Fiecare individ are propriul sau ritm corporal. Prin urmare, e la fel de sanatos daca avem scaun o data la trei zile sau daca iesim afara de trei ori pe zi.

Alte remedii

...cu plante

Sirop de violete

Trei pumni de petale de violete se pun intr-un borcan si se toarna deasupra apa clocotita, cat sa le acopere. Se inchide vasul etans si se lasa la macerat pana seara. Se strecoara, storcand bine plantele. Se adauga zahar pudra, de doua ori cat cantitatea de lichid. Se pune din nou pe foc, dar pe baie de aburi, si se lasa sa se ingroase, pana ce se obtine un sirop. Se pastreaza intr-o sticla infundata cu dop. Se iau 3-4 lingurite pe zi.
Cicoare in loc de cafea
Dimineata, in loc de cafea, beti doua cani de infuzie de frunze proaspete de cicoare. E mai eficienta decat cicoarea uscata, fiind indicata si in diabet. Se infuzeaza o lingurita de planta in 500 ml apa clocotita, vreme de 10 minute. Se beau doua cani, dimineata.

Urzici in lapte

Fierbeti urzici tinere in lapte. Strecurati frunzele si beti lichidul in fiecare dimineata, pe stomacul gol. Folositi 2 linguri de planta uscata faramitata, la 250 ml lapte. Puneti-le sa fiarba, lasati-le sa dea un clocot, apoi lasati-le la infuzat 5 minute. Beti laptele cat e cald.

Infuzie de cuisoare pisate

Zdrobiti usor 10 cuisoare. Puneti-le intr-o craticioara cu 4 linguri de apa calda si lasati-le sa mijoteasca pe flacara mica un minut. Turnati deasupra o cana de apa rece si lasati amestecul sa se infuzeze 15 minute. Strecurati. Beti acest lichid in fiecare dimineata, inainte de micul dejun.

...cu alimente

Miere cu apa calda

Peste o lingura de miere lichida, puneti o lingura de apa calda, ca sa se dizolve mai usor. Apoi turnati deasupra un pahar de apa calda. Beti-l dimineata, pe stomacul gol.

Apa rece

Sebastian Kneipp, celebrul terapeut german, recomanda contra constipatiei doua pahare de apa rece, baute dimineata, pe stomacul gol. Cu acest procedeu simplu a vindecat multe persoane care sufereau de constipatie. Un alt remediu german din secolul 18 recomanda bautul a 8 pahare de apa pe zi, la distanta mare de mese.

Fiertura de grau

Macinati prin rasnita de cafea 30 g boabe de grau si puneti-l la fiert in 125 ml apa, impreuna cu o ceapa tocata si un catel de usturoi zdrobit. Cand graul se inmoaie, adaugati putin patrunjel verde tocat si o lingura de untdelemn de masline. In caz de constipatie tenace, adaugati si un varf de cutit de seminte de in. Luati 3 lingurite de fiertura pe zi.

Frectii cu ulei de susan

Vreme de mii de ani, vindecatorii egipteni masau pantecul cu ulei de susan, pentru a vindeca pacientii de constipatie.

Vin rosu cu busuioc

Un pumn de frunze de busuioc se pun la macerat trei zile, intr-un litru de vin rosu natural. Cand e gata, se adauga o cantitate egala de untdelemn de masline. Se scutura sticla bine. Se ia cate un paharel de lichior, de patru ori pe zi, la inceputul mesei. Vindeca si cea mai rezistenta constipatie!