Dr. TEODOR COLDEA - "Mare parte din tulburarile primaverii sunt cauzate de oboseala ficatului si a vezicii biliare"

Florentin Popa
ENERGIE CU ACE

- medic primar, cu competenta in acupunctura si medicina ayurvedica -

"Daca vrem sa ne echilibram ficatul, trebuie sa folosim culoarea verde si alimentele cu gust acrisor"

- Pentru o multime de oameni, bucuriile primaverii sunt subminate de tulburari legate de sanatate: oboseala, astenie, nevroze, stari de slabiciune si ameteala. Ne confruntam cu o dereglare a energiei vitale? In calitatea dvs. de specialist in terapiile orientale, ce explicatie aveti pentru aceste manifestari?

- Organismul nostru este conceput astfel incat sa consoneze cu ritmurile naturii, iar medicina chineza considera ca fiecare anotimp are un anumit tip de energie care este corelat cu un anumit organ. Primavara este anotimpul ficatului si al vezicii biliare. Tot acum suntem influentati de culoarea verde si de gustul acru. In aceasta perioada, daca vrem sa ne echilibram ficatul, trebuie sa folosim culoarea verde si alimentele cu gust acrisor. Nu intamplator, fructele si legumele care apar primavara sunt acrisoare - ele stimuleaza energia ficatului. Si nu degeaba verdele este culoarea care ne bucura privirea, in fiecare primavara...
In medicina chineza, ficatul si vezica biliara sunt organe pereche, care au foarte multe implicatii in functiile organismului. Vezica biliara are o legatura directa cu temperamentul individual si este raspunzatoare de curajul de a lua decizii, deci este implicata in orice stres care agreseaza organismul si are o reactie de raspuns la acest stres. Atunci cand este obosita, vezica biliara da dureri de cap, ameteli, palpitatii, arsuri la stomac, tulburari de trazit intestinal, dureri de coloana, plus probleme digestive (greata, voma etc.). Ficatul obosit are, si el, manifestari distincte. In momentul cand avem crampe musculare, ne dor muschii, avem spasme toracice si tresariri, inseamna ca deja am atins primul grad de oboseala a ficatului. Daca avem probleme cu ochii (incepem sa vedem neclar, avem senzatie de nisip in ochi, ochi obositi sau inrositi), ne aflam in al doilea stadiu de oboseala a ficatului. Atunci cand unghiile nu mai sunt sanatoase (prezinta infectii, devin friabile etc.), deducem ca ficatul are un grad avansat de oboseala si trebuie sa luam masuri. Odata bifate aceste trei semne, nici nu mai e nevoie sa facem analize de laborator...

"Alimentatia gresita, alaturi de schimbarile climatice cu diverse fenomene atmosferice, ne influenteaza mai mult decat ne dam seama"

- De ce oboseste asa de tare ficatul?

- Exista cativa factori care contribuie la diminuarea ritmului de functionare al unui organ, in primul rand nerespectarea ritmului naturii! Alimentatia gresita, alaturi de schimbarile climatice, cu diverse fenomene atmosferice, ne influenteaza mai mult decat ne dam seama. De exemplu, in medicina chineza, vantul este considerat cauza tuturor imbolnavirilor. In momentul in care vantul bate foarte puternic, chinezii spun ca se perturba ficatul si vezica biliara. Exista chiar si un "sindrom de vant al ficatului" - in cazul in care avem dureri de ceafa sau intepeneli ale gatului, daca avem probleme cu ochii, ori ne inrosim la fata! In cazuri extreme, atacul de vant al ficatului poate fi raspunzator chiar si de un accident vascular! Suntem influentati de vantul atmosferic exterior, dar si in corpul nostru exista un "curent" care este influentat tot de ficat si de vezica biliara. Cand acest vant interior domina, suntem nervosi si agitati - simptome specifice pentru suferinta organelor amintite. De asemenea, cand suntem nelinistiti, cand nu putem sa dormim, cand suntem foarte agitati mental. Atunci cand ficatul este obosit, automat scade si imunitatea, incep sa apara probleme cu pielea si, in final, se deregleaza ritmul general de adaptare al omului la natura. In plus, trebuie sa stiti ca exista un orar strict de functionare al organelor interne, pe parcursul celor 24 de ore ale zilei. Vezica biliara intra in activitate maxima intre orele 23 si 1, iar ficatul intre orele 1 si 3. Daca nu dormim intre acele ore, ficatul si vezica biliara vor avea de suferit. Majoritatea crizelor de fiere (cu voma, stari de agitatie si de rau general) apar seara, dupa ora 23...

Ficatul: stapaniti-va furia si faceti plinul de vegetale

- Ce putem face ca sa ne intarim aceste organe, care dau primavara rateuri? Ficatul, de pilda...

- Rolul ficatului primavara este foarte important. Nu intamplator postul Pastelui este primavara... Vegetalele il ajuta sa se incadreze in noul ritm al naturii, sa renasca, sa functioneze din plin pentru detoxifierea organismului, avand acum la dispozitie enzime, vitamine si minerale de cea mai buna calitate. Functia ficatului este sa produca energie pentru organism si "caramizi de constructie" (aminoacizi) care formeaza proteinele necesare in procesele chimice ale organismului, formarea oaselor etc. Daca vrem sa avem materiale de calitate (muschi, nervi, ochi, oase), ne trebuie celule sanatoase - iar ficatul are un rol fundamental in producerea acestora. De asemenea, in ficat exista depozite de glicogen - o "benzina cu cifra octanica superioara": glucoza concentrata. Sunt persoane care primavara, pe fond de oboseala, fac crize de hipoglicemie - cu tremuraturi, ameteli, tulburari de vedere si senzatii de slabiciune, insotite de o senzatie de foame continua. La aceste persoane, din cauza oboselii, depozitele glicogenice din ficat scad pana aproape de zero, iar in momentul critic, starea lor de slabiciune se agraveaza, pot chiar sa lesine pe strada. Isi revin imediat daca mananca ceva dulce (preferabil fructe si legume, dar si o tableta de ciocolata sau un cub de zahar), dar nu in ultimul rand, trebuie sa-si reechilibreze ficatul.
Pentru ca primavara ficatul incepe sa lucreze la parametri maximi, n-ar trebui sa-l agresam foarte mult prin alimentatie si obiceiuri nesanatoase: carne si alimente grele in exces, alcool, fumat etc. De asemenea, trebuie sa evitam si anumite stari emotionale, in special mania. Pentru chinezi, mania si oboseala psihica sunt factori mai importanti decat alimentatia, in procesul de imbolnavire. Pentru fiecare stare psihica, chinezii au descoperit o corespondenta in plan organic. Astfel, rinichiul este afectat de frica, pancreasul este deranjat de ingrijorare, iar ficatul si vezica biliara sunt influentate de manie. Aceste corespondente s-au studiat de echipe de specialisti care au concluzionat ca, atunci cand vezica biliara functioneaza bine, ne concentram mai usor, nu ne enervam, suntem calmi si avem curajul sa luam decizii. Daca nu functioneaza bine, ne enervam, luam decizii intempestive, sau chiar alternam intre agitatie si depresie - simptomele psihozei maniaco-depresive (fara sa se ajunga insa la stadiul de boala!).
Trebuie sa stiti ca ficatul, vezica biliara, stomacul si pancreasul functioneaza in tandem. Iar daca ficatul a obosit, automat "cade" si pancreasul. Chinezii sunt de parere ca, daca ficatul si vezica biliara sunt dereglate mai multa vreme, ajungi la un moment dat sa faci diabet sau gastrita, pentru ca-ti imbolnavesti stomacul si pancreasul.

Vezica biliara: n-o extirpati! Apelati la acupunctura

- Vezica biliara cum poate fi ajutata?

- Atunci cand vezica biliara este dezechilibrata, ea "loveste" cateva organe importante ale corpului. Primul organ afectat este stomacul - de aceea primavara se activeaza ulcerul. Vezica biliara obosita secreta mai mult suc gastric si biliar, determina exacerbarea activitatii stomacului si omul incepe sa aiba arsuri. De asemenea, putem resimti balonari si tulburari de tranzit intestinal, pentru ca vezica biliara regleaza si motricitatea tubului digestiv. Daca vezica biliara functioneaza in exces, avem diaree; daca este mai lenesa, avem constipatie. Al doilea organ afectat este inima - dupa 20 de ani de suferinte ale vezicii biliare, sigur ajungi sa faci tahicardie, tahicardie paroxistica ori fibrilatie atriala. La femei, exista riscul sporit de fibrom uterin, pentru ca in medicina chineza vezica biliara este - dintr-un alt punct de vedere - organul pereche al uterului si conditioneaza fertilitatea (mai ales la inceputul stadiului). Ulterior, daca vezica biliara functioneaza prost, poate sa dea tulburari, inclusiv riscul de fibrom uterin. Am avut paciente care dupa ce au avut mult timp probleme biliare ori si-au scos vezica biliara au facut fibrom uterin.
Multi oameni isi fac o ecografie si le spune medicul: "Vezica e putin lenesa, dar nu aveti calculi sau modificari de forma, deci puteti sa stati linistit". Insa chiar daca uneori arata normal fizic, functia ei poate fi alterata - poti avea probleme mari (dureri, senzatii de balonare, insomnii intre orele 23 si 3). Unii din ei ajung sa se opereze de vezica, pentru ca au simptome foarte puternice, chiar daca nu prezinta calculi biliari. Cititorii dvs. trebuie sa stie ca nu e bine sa extirpam vezica biliara, pentru ca ea ne regleaza temperamentul si vom avea ulterior probleme emotionale mari - in special depresie! Atunci cand vezica biliara nu mai functioneaza bine, este de ajuns sa o reglam prin acupunctura sau alt tratament natural, pentru ca daca o indepartam chirurgical, raman canalele intrahepatice din ficat, care arata exact ca un copac, si care fac parte tot din vezica biliara. Deci, problemele nu dispar in momentul in care vezica este extirpata - ficatul ii preia functia, va lucra din ce in ce mai greu, plus ca unii bolnavi pot face calculi mici pe caile biliare intrahepatice, care sunt mult mai greu de eliminat. Eu am avut un astfel de caz care a fost cercetat timp indelungat de numerosi specialisti, care nu stiau ce se intampla: bolnavul facea crize biliare, avand vezica biliara extirpata! Prin acupunctura, a scapat de toate simptomele dupa numai 12 sedinte!

Vederea: plante medicinale, gimnastica medicala si... ace

- Ce alte organe pot fi reechilibrate prin acupunctura in aceasta perioada?

- Primavara este o perioada foarte buna de tratament si pentru ochi, in special pentru problemele legate de miopie sau dioptrii, pentru ca si vederea ne este influentata de ficat. Conform medicinii chineze, daca se regleaza energetic ficatul si vezica biliara, se corecteaza si problemele oculare. Fotofobia este o problema care apare frecvent primavara, fiind determinata de sensibilizarea ficatului. Si vezica biliara are un punct sensibil (situat la ceafa), numit si "mlastina vantului", pe unde ne trage curentul si apar probleme care tin de circulatia cerebrala: ameteli, spondiloza, amorteli ale umerilor si bratelor si fotofobie. Automat, daca ne confruntam cu astfel de probleme, trebuie sa echilibram vezica biliara... Utile sunt si plantele medicinale, in special anghinarea, pentru ca dreneaza foarte bine, silurul pentru ochi, dar si schinduful - foarte bun pentru digestie si echilibrare. Din alimentatie nu trebuie sa lipseasca afinul - fructe, ceaiuri din frunze, tinctura de afin (contine substante care refac circulatia cerebrala) si extractul de samburi de struguri, care imbunatateste oxigenarea sangelui, circulatia cerebrala si in acelasi timp este foarte bun pentru oboseala oculara. De asemenea, recomand exercitii de gimnastica oculara, plus ca in acupunctura exista trei puncte deasupra si sub ochi, care pot fi stimulate pentru tratarea oboselii oculare.

Problemele musculare: miscare, masaje, acupunctura

Primavara creste energia Yang, care simbolizeaza lumina, soarele, caldura, vegetatia care infloreste. De aceea, in acupunctura este mult mai usor sa energizezi si sa stimulezi organismul primavara si vara, pentru ca tendinta lui generala este sa creasca, sa se dezvolte - ca si vegetatia din jurul nostru. Chinezii spun ca in programul nostru de "dezvoltare de primavara" este bine sa introducem si miscarea, capabila sa stimuleze foarte mult muschii, despre care stim ca sunt sustinuti energetic de meridianul ficatului si al vezicii biliare. Pe acest meridian intalnim punctele de imbinare ale muschilor cu tendoanele, deci prin stimularea lor putem combate entorsele, carceii, intinderile si tot felul de alte probleme de acest gen. In plus, miscarea, masajele, acupunctura si alte tehnici corporale ajuta foarte mult la eliminarea stresului. Energia Yang implica miscarea si datorita faptului ca primavara suntem mai tonici, mai activi, fiind influentati de ritmul floral din natura.

Asteniile: acupunctura si preparate din plante

Acupunctura are efecte bune si in astenii. Foarte importante sunt si plantele medicinale utilizate in combaterea asteniilor: eu folosesc coacazul negru (care reface suprarenalele), Adrenal caps (produs care contine extract de suprarenale), Ashwaganda (planta adaptogena care reuseste sa regleze foarte bine nivelul de stres), Shilajit (un gudron natural, folosit in acelasi scop), Rhodiola si Cordiceps (plante care actioneaza pe suprarenale, regland arderile din organism). Sindromul de arderi intense, determinat de stresul permanent, ajunge intr-un timp relativ scurt sa epuizeze rezervorul de hormoni de stres din organism, care trebuie completat, reechilibrand meridianele rinichiului si ale ficatului prin acupunctura sau utilizand plantele amintite, astfel incat sa suplineasca dozele de hormoni care nu mai sunt produsi de suprarenale si sa regleze hipotalamusul si hipofiza - glandele care controleaza reactia de adaptare la stres.

Problemele gastrice: alimentatie corecta, Noni, Redigest, obligeana

Mare parte din problemele gastrice sunt cauzate tot de oboseala ficatului si a vezicii biliare. Ca sa combati problemele gastrice, trebuie sa incepi cu echilibrarea ficatului, a vezicii biliare, apoi sa reglezi stomacul si pancreasul, secundar intestinul subtire si intestinul gros. Alimentatia trebuie sa fie echilibrata, sa contina fructe, legume, lactate, branzeturi, dar si suficiente fibre, pentru ca fara fibre digestia nu se poate realiza. Exista acele concentrate cu acidophillus sau suplimente cu fibre care sunt foarte importante pentru reglarea tranzitului intestinal. Si cateva plante pot fi de folos pentru reglarea tranzitului: curcuminul, sofranul - o mirodenie apreciata, dar si o planta antiinflamatorie care regleaza toate problemele care tin de colonul iritabil, inflamatii la nivelul stomacului, gastrite etc. Extractul de cuticule de pipote de gaina este un remediu traditional, pe care si mie mi-l dadea bunica pe vremuri (produsul Redigest, realizat de firma "Hofigal", este foarte bun pentru aceste probleme). Noni - atat sub forma de suc, cat si capsule - este extraordinar pentru problemele digestive, deoarece regleaza atat problemele care tin de digestie (gastrite, colon iritabil, boala Crohn etc.), cat si problemele digestive legate de emotii (expresia "nervi la stomac" defineste bine aceste senzatii). Dintre plantele autohtone, roinita si obligeana pot fi folosite atunci cand avem probleme cu stomacul si vezica biliara, cand suntem nervosi si agitati. Aceste plante imbunatatesc reactia sistemului nervos simpatic - cel care regleaza aciditatea digestiva.

Depresiile: anul Dragonului le exacerbeaza

Depresiile sunt mai frecvent intalnite primavara, pe fondul asteniilor, al stresului si, asa cum aminteam, datorita proastei functionari a vezicii biliare. De regula, depresiile sunt tinute sub control, dar se mai acutizeaza in momentul in care stresul si oboseala depasesc un anumit grad. De aceea, persoanele care stiu ca au probleme primavara si toamna (perioada de trecere de la vremea calda la cea rece si invers), pentru ca starea lor depresiva se acutizeaza, trebuie sa-si echilibreze ficatul, vezica biliara, iar secundar, rinichiul si plamanul, pentru ca plamanul este legat de tristete si rinichiul este legat de teama - stari psihice intalnite in depresie. La depresie merg foarte bine plantele adaptogene - Noni, Rhodiola, Ashwaganda, dar efecte la fel de bune da si Schizandra - una dintre plantele despre care chinezii spun ca da energie pe toate cele 12 meridiane, regenereaza ficatul si - foarte important - trateaza toate problemele emotionale (cele care dau sufocare, palpitatii cardiace si alte simptome de origine cardiovasculara legate de depresii). Toate simptomele legate de depresie vor fi accentuate anul acesta de o componenta astrala: 2012 este anul Dragonului de apa, iar medicina chineza spune ca este un an care influenteaza nefast rinichii. In momentul in care rinichiul si ficatul intervin pe plan mental, avem doua suferinte: depresie si anxietate, care merg mana in mana. Automat, toate persoanele anxioase vor avea dureri de cap, palpitatii, arsuri la stomac ori ameteli. Or, toate aceste simptome se pot evita prin acupunctura, pentru ca orice medic alopat iti va da o pilula pentru stomac sau alta pentru dureri de cap, dar de fapt nu se adreseaza cauzei, ci efectului. Cauza este una emotionala, subsidiara energetic, si numai echilibrand planul energetic reusesti sa elimini problemele emotionale.

- Cat dureaza tratamentul acestor suferinte de primavara?

- In general, 10-12 sedinte de acupunctura sunt de ajuns, dar plantele medicinale trebuie luate timp de o luna, doua, iar regimul alimentar, tot cam atat timp, pentru ca altfel nu-si pot face efectul - este nevoie de o perioada de acumulare, o perioada de echilibrare a intregului organism!... Sa nu uitam ca natura ne pune la dispozitie primavara o bogatie de vegetale pline de vitamine si minerale: leurda, spanacul, urzicile sau papadia sunt binevenite, pentru ca detoxifica limfa si reintineresc sangele.
Chinezii spun ca primavara poti prevedea cum va fi sanatatea ta tot anul si cum urmeaza sa te simti in viitor. Echilibrarea energetica realizata primavara ne da garantia ca tot timpul anului lucrurile pot decurge bine si ca vom lua deciziile potrivite... Asadar, solutia unei sanatati durabile ne este la indemana si nici nu ne costa prea mult!


D-l dr. TEODOR COLDEA poate fi contactat la Centrul medical TRI-SAN din Str. Tudor Vianu nr. 3, sector 1, Bucuresti, tel. 021/233.88.70, 021/233.88.71 sau la Centrul medical DIPERIA din Str. Dornei nr. 79-81, sector 1, Bucuresti, tel. 021/230.46.66