HILDEGARD VAN BINGEN - Tratamente pentru bolile de inima (II)

Gilda Fildan
Cataplasma cu frunze de cartof


Indicatii terapeutice: atac de cord, lesin, tratament dupa un infarct.
"Cine sufera de inima sau lesina din pricina inimii sa fiarba doua-trei minute frunze de cartofi in apa, la foc potrivit, apoi, dupa ce le-a strecurat, sa puna plantele calde pe inima si sa le tina asa, cam o ora. Se va simti mai bine".

Alifie de maslin

Indicatii terapeutice: dureri de inima, de natura reumatica, endocardita reumatoida, spasme cardiace.
"Fierbe in apa scoarta si frunze de maslin, amesteca zeama cu untura veche de porc si fa din ele o alifie. Sa se frece cu ea cine sufera de inima sau la spate sau intr-o latura a corpului sau in regiunea rinichilor, de reumatism ori de guta. Alifia ii va intra in piele, asa cum grasimea incalzita patrunde intr-un lemn proaspat taiat, iar bolnavului ii va merge mai bine".
Alifia de maslin este un remediu excelent impotriva durerilor de inima de natura reumatica. De multe ori, asemenea dureri apar ca o consecinta a amigdalitelor avute in copilarie.

Cimbru proaspat

Indicatii terapeutice: insuficienta cardiaca, afectiuni gastrointestinale.
"Daca un om are inima slabita si stomacul bolnav, sa manance aceasta planta cruda, cat de des poate".
Se foloseste planta proaspata, presarata peste mancare. Cimbrul s-a dovedit foarte eficient in depresie, melancolie, instabilitate emotionala, indeosebi la persoanele varstnice, carora le-a slabit vederea ori sufera de cataracta. Printre proprietatile lui se numara si aceea de a scadea tensiunea arteriala. Este adesea recomandat si contra suferintelor gastrointestinale. La Hildegard, intalnim cimbrul ca remediu impotriva insuficientei cardiace sau a bolilor de inima, asociate cu arsurile la stomac. Acestea nu provin - asa cum se presupune in mod gresit - dintr-un exces de aciditate gastrica. In majoritatea cazurilor, usturimea este provocata de secretia biliara acida, care penetreaza mucoasa stomacului. Asa se explica si legatura cu depresiile.

Cura de primavara cu pelin

Indicatii terapeutice: ateroscleroza.
Ateroscleroza este o boala insidioasa, si trec multi ani - uneori, aproape trei decenii - pana cand ea progreseaza in asemenea masura, incat devine capabila sa declanseze un atac vascular cerebral. Primele semne sunt o oboseala generala, lipsa de interes pentru orice activitate, slabirea capacitatii de concentrare si a memoriei. Cand rigidizarea vaselor de sange a ajuns intr-un stadiu mai avansat, apar confuzia, dificultatea de orientare, depresia si alterarea personalitatii. In faza finala, ateroscleroza afecteaza intregul organism, astfel incat se produc tulburari grave in functionarea ficatului, plamanilor si rinichilor.
Hildegard prezinta ateroscleroza ca pe o reactie in lant, al carei punct de pornire sunt rinichii. In momentul cand ei nu mai elimina perfect reziduurile nocive din corp, acestea se depun pe vasele de sange si in tesuturi. La agravarea aterosclerozei contribuie si o anumita rigiditate sufleteasca, viciul lipsei de compasiune, "inima de piatra". Aceasta sporeste umorile negre din organism, atragand dupa sine un cortegiu de boli. Insa Hildegard nu se multumeste sa descrie doar ateroscleroza, ci ne indica si un minunat remediu cu actiune profilactica - si anume, faimoasa cura de primavara cu pelin.
"Daca ai pelin proaspat, zdrobeste-l si stoarce-i sucul printr-o panza curata. Pe urma fierbe vin cu miere - insa nu prea tare - si toarna zeama de pelin in vin, atata cat gustul pelinului sa intreaca gustul vinului si al mierii. Bea din el, din trei in trei zile, pe stomacul gol (inainte de mancarea de dimineata), din mai pana in octombrie. Va indeparta de la tine slabiciunea rinichilor (insuficienta renala) si umoarea neagra (melancolia), iti va limpezi vederea si-ti va intari inima si nu-ti va lasa plamanii sa se imbolnaveasca. Va incalzi stomacul, va curata intestinele si iti va face digestia buna".
Reteta: Culegeti pelinul in mai sau iunie, in intervalele cand Luna se afla in crestere. Stoarceti sucul din frunzele proaspete in centrifuga de fructe. Turnati 40 ml din acest suc intr-un litru de vin amestecat cu 150 g miere, pe care l-ati adus la temperatura de fierbere - si luati imediat vasul de pe foc. Strecurati si pastrati licoarea in sticle curate.
Luati din trei in trei zile cate un paharel de lichior (20 ml) din vinul cu pelin, inainte de micul dejun.
Prescriptia "din trei in trei zile" trebuie inteleasa astfel: se ia in prima zi, a doua zi se face pauza, a treia zi se ia din nou. Cura cu pelin se urmeaza de primavara pana toamna si ajuta pacientii sa depaseasca mai bine amenintarile sezonului rece. Sistemul imunitar se fortifica si opune o rezistenta mai eficienta virozelor, gripelor si racelilor.
Principiile amare continute in pelin sunt deosebit de importante pentru regenerarea vaselor de sange si stimularea glandelor cu secretie interna. Astfel se previne depunerea de colesterol si de reziduuri proteice pe peretii vaselor - asa-numita sclerozare - deci, se asigura o protectie eficienta impotriva aterosclerozei.
In concluzie, tinand seama de proprietatile farmacologice ale pelinului, administrarea potiunii cu pelin sub forma de cura produce urmatoarele efecte:
* Combate spasmele.
* Activeaza circulatia.
* Calmeaza durerile abdominale si favorizeaza evacuarea gazelor intestinale.
* Mareste cantitatea de suc gastric si saliva.
* Accelereaza golirea stomacului.
* Stimuleaza apetitul.
* Regleaza functiile organismului la nivel central.
* Asigura rezistenta la infectii.
* Stimuleaza sistemul imunitar.
Pe baza proprietatilor enumerate mai sus, se recomanda administrarea pelinului in urmatoarele domenii:
1. Tratarea si prevenirea aterosclerozei:
- scleroza vaselor coronariene, scleroza cerebrala, scleroza renala, scleroza vaselor de sange ale mezenterului si ale organelor din cavitatea abdominala.
2. Afectiuni metabolice:
- guta si reumatism (nivel crescut al acidului uric), artrita reumatoida;
- diabet senil (diabet de tip II);
- valori anormal de mari ale grasimilor din sange (colesterol si trigliceride).
3. Suferinte ale stomacului si intestinelor ce includ balonari si lipsa poftei de mancare.
4. Ameliorarea digestiei:
- stimularea formarii salivei, a secretiei biliare si a sucurilor gastrice;
- reglarea fluxului biliar si evacuarea malului din vezica biliara.
5. Cresterea rezistentei la viroze si gripe, refacerea dupa vindecarea unei infectii.

PIETRELE PRETIOASE SI SEMIPRETIOASE IN TERAPIA INIMII

Piatra de jasp

Indicatii terapeutice: aritmie cardiaca, tahicardie, dureri de inima de natura reumatica, ischialgie (nevralgie sciatica), dureri de inima provocate de ateroscleroza.
"Cine simte ca-i dau navala umorile in inima sau sale sau in alta parte a corpului, adica are o criza de reumatism ori de guta, sa ia o bucata de jasp, s-o aseze pe locul acela si s-o tina apasata acolo, pana se va incalzi. Atunci, suferinta iscata de reumatism ori de guta se domoleste".
Utilizare: Bucata de jasp rece se apasa pe piele in dreptul inimii, acolo unde ea se simte cel mai tare, si e tinuta acolo pana se incalzeste. Apoi se lasa piatra sa se raceasca si se pune din nou pe inima, iar procedura se repeta de cateva ori, pana cand se observa ca aritmia a disparut.
Actiunea pietrei de jasp este sigura si de-a dreptul uimitoare. Durerile de inima se calmeaza, bataile inimii revin la ritmul lor normal.
Datorita vibratiilor sale proprii, jaspul actioneaza asupra stimulatorului cardiac natural, nodulul sinoatrial, care dirijeaza frecventa batailor inimii. Aceasta este supusa multor influente psihice si fizice, orice exces putand sa tulbure ritmul firesc al inimii. De aceea, in momentele cand suntem nervosi, inima este impulsionata de sistemul nervos vegetativ simpatic, ceea ce face sa creasca tensiunea arteriala si pulsul, in vreme ce, atunci cand ne aflam la rugaciune sau in meditatie, mintea si sufletul ni se linistesc.
Cu alte cuvinte, bucata de jasp ii aminteste omului ca trebuie sa tina seama de ritmul firesc al vietii sale si sa puna ordine in derapajele lui sufletesti. Tratamentul clasic al aritmiilor cardiace cu beta-blocante opereaza, in sensul cel mai strict al termenului, o decuplare a sufletului de trup, dand nastere unui blocaj psiho-vegetativ care ii ia omului orice sansa de a-si controla emotiile intr-un mod natural. Din acest motiv, terapia cu jasp reprezinta o alternativa demna de luat in seama la administrarea de beta-blocante, pe care medicul cardiolog o poate reduce lent, cu prudenta, pe masura ce piatra de jasp isi vadeste efectele.
Jaspul ajuta la calmarea durerilor si in alte situatii, cand este fie apasat pe locul dureros, fie - ca, de pilda, la criza de sciatica - fixat cu un leucoplast la radacina nervului respectiv, pentru trei zile si trei nopti.

Cristalul de stanca

Indicatii terapeutice: tulburari de ritm cardiac provocate de hiperactivitatea glandei tiroide, tahicardie, lesinuri, gusa.
"Cine sufera de sincope (lesinuri) are o fire clocotitoare (...) si cateodata simte cum il lasa puterile pe neasteptate, incat zace nemiscat ca un mort. Un asemenea om trebuie sa incalzeasca la soare un cristal de stanca si sa-l tina apasat peste buric si dedesubtul pieptului. Iar aceasta s-o faca de multe ori, in fiecare zi, cat timp e soarele pe cer. De asemenea, sa incalzeasca acest cristal la soare, sa toarne vin peste el si sa bea des dintr-insul, iar sincopele vor disparea".
Spre deosebire de tahicardia provocata de o dereglare a nodulului sinoatrial, la tahicardia de acest tip este vorba de o disfunctie a glandei tiroide, care inunda intregul organism cu hormoni si accelereaza metabolismul. Simptomele ce ies in evidenta sunt transpiratiile excesive si scaderea greutatii corporale, in pofida apetitului enorm. Hiperactivitatea glandei poate fi franata cu ajutorul cristalului de stanca. S-a dovedit utila purtarea permanenta a unui colier din cristale, ca si aplicarea unui cristal de stanca incalzit la soare pe tiroida, pe plexul solar si pe zona inimii, unde va fi lasat 30 pana la 60 de minute.

Crisolitul cu ulei de masline

Indicatii terapeutice: nevroza cardiaca, nevroza anxioasa, teama obsesiva de o eventuala imbolnavire a inimii, dureri de inima si palpitatii isterice.
"Cine sufera de dureri la inima sa cufunde aceasta piatra in ulei de masline, sa frece cu piatra inmuiata in ulei locul care il doare si se va simti mai bine".
Utilizare: Crisolitul verde se introduce in ulei de masline, apoi cu piatra astfel unsa se maseaza locul unde se face simtita durerea de inima.
Crisolitul si-a aratat eficienta indeosebi la eliminarea nevralgiei intercostale, deci a durerilor de inima descrise de pacienti ca un punct dureros in cel de-al treilea spatiu intercostal stang. In astfel de situatii, pacientul indica precis cu aratatorul de la mana dreapta punctul unde simte durerea, spre deosebire de durerile mari, la care bolnavul isi pune toata mana pe zona inimii (angina pectorala).

Piatra de onix

Indicatii terapeutice: dureri de inima, constipatie.
"Cine are dureri la inima sau intr-o latura a corpului sa incalzeasca o piatra de onix tinand-o in maini sau lipita de piele, sa puna vin pe foc si sa-l infierbante, sa-l ia de pe foc si sa tina onixul deasupra vinului care abureste, pentru ca apa care se condenseaza pe piatra (abureala) sa se amestece cu vinul, iar apoi sa-l puna in vinul cald. Dupa ce s-au facut toate acestea, sa bea indata vinul, iar durerea de la inima sau dintr-o latura vor disparea".
Piatra de onix ajuta in special la starile de melancolie reactiva, adica acea tristete care ne cuprinde atunci cand suferim de o boala grava, de pilda cancer sau astm. Dar vinul cu onix a dat rezultate si la durerile de splina. Insa onixul ramane in primul rand un remediu remarcabil pentru durerile de inima, pe care le calmeaza si le inlatura.

Smaraldul

Indicatii terapeutice: afectiuni ale inimii, insuficienta cardiaca, crize de epilepsie, spasme gastrointestinale, sindromul Roemheld, balonari.
In medicina practicata de Hildegard, smaraldul este piatra cu cele mai mari puteri tamaduitoare, ce poate fi intrebuintata contra tuturor bolilor si starilor de epuizare. In asemenea cazuri pacientii poarta cu mari sanse de reusita un colier de smarald din pietre neslefuite, care le da energia necesara si le insufla incredere. Asa, de pilda, smaraldul fixat pe ombilic pentru trei-patru zile a dat rezultate extraordinare si in maladia Roemheld, facand sa dispara balonarile, incat pacientii s-au linistit si s-au simtit usurati.

Apa cu diamant

Indicatii terapeutice: accident vascular cerebral, pareza, ateroscleroza, presiune intracraniana provocata de hipertensiune.
"Un bolnav de ateroscleroza (ori de guta) sau unul lovit de apoplexie, care sufera adica de acel betesug ce-i pune stapanire pe jumatate de trup, incat nu-si mai poate misca aceste madulare, sa puna diamantul o zi intreaga in vin sau in apa, apoi sa bea lichidul ce a acoperit piatra si boala il va parasi, chiar daca ar fi atat de amarnica, incat madularele par sa nu-i mai fie de nici un folos si omul e amenintat de apoplexie".
Utilizare: Un diamant se lasa sa stea in apa 24 de ore. Cu acea apa se prepara apoi toate mancarurile si bauturile oferite bolnavului.
Daca exista un risc de accident vascular cerebral, apa cu diamant poate fi administrata si profilactic. Dupa accidentul vascular, toate mancarurile si bauturile vor fi preparate in modul amintit mai sus si astfel simptomele de paralizie vor disparea mai repede.