Raspuns pentru LENUTA ROMAN, F. AS nr. 1014 - "Ajutati un baiat de 22 de ani care are cancer osos"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Tinand cont de faptul ca tumorile osoase (maligne) primare apar mai ales la copii, adolescenti si adulti tineri, cu varste intre 10 si 25 de ani, sunt indreptatit sa cred ca baiatul despre care scrieti (22 de ani) se confrunta cu un osteosarcom (tumora care isi are originea in tesutul osos de crestere) sau, in cel mai rau caz, cu un sarcom Ewing (care isi are originea in tesutul imatur din maduva osoasa). Aceste doua tipuri de cancer osos reprezinta, practic, exceptii rare, deoarece majoritatea tumorilor maligne descoperite la nivel osos sunt, de fapt, determinari secundare (metastaze), consecutive unor patologii neoplazice aflate la distanta. Asa stand lucrurile, singurul mod in care il puteti, cu adevarat, ajuta, este in a-l sfatui sa urmeze neintarziat calea clasica de tratament, singura in masura sa ii asigure supravietuirea si sa ofere un prognostic bun, mai ales daca tumora este strict localizata si nu a apucat sa metastazeze. Trebuie stiut ca, la fel ca in cazul altor patologii neoplazice, tratamentul cancerului osos depinde de o serie de factori, cum sunt tipul, marimea, localizarea si stadializarea tumorala. O tumora osoasa maligna poate necesita o combinatie terapeutica, incluzand chirurgia, radioterapia si chimioterapia, metode prin care poate fi chiar curabila, in cazul in care nu s-a raspandit. Daca in trecut amputatia era o metoda obisnuita pentru cancerul localizat la membre, astazi, chimioterapia pre si postoperatorie a facut posibila, in multe cazuri, prezervarea membrului, prin indepartarea doar a partii bolnave a osului si reconstructia extremitatii, urmate de un program de recuperare. De altfel, in unele cazuri, chimioterapia poate fi singurul tratament necesar, chiar daca, pentru mai multa siguranta si un rezultat mai favorabil, frecvent este asociata cu chirurgia si radioterapia. Desi radiatiile pot afecta si celule sanatoase, ele distrug in principal celulele canceroase, avand drept scop micsorarea tumorii si stoparea cresterii oricarei celule maligne.
Bineinteles, prin utilizarea acestor metode terapeutice, se pot evita si complicatiile cancerului osos, care pot include slabirea progresiva a segmentului osos, aparitia fracturilor si aparitia metastazelor.
Am facut aceste precizari absolut necesare despre cancerul osos primar, pentru a se intelege ca tratamentul alopat nu poate fi ocolit sau ignorat, desi caracterul sau invaziv sperie si da fiori tuturor pacientilor nevoiti sa il urmeze. Este adevarat ca, in ultima perioada, terapiile naturiste antineoplazice au inregistrat progrese semnificative, reusind uneori sa suplineasca, cu succes, tratamentele conventionale, nu de putine ori traumatizante si chiar ineficiente. Nu este si cazul cancerului osos primar (spre exemplu, sarcomul Ewing dezvolta rapid metastaze), care trebuie gestionat rapid si eficient, prin metodele alopate mai sus mentionate si in care tratamentul naturist nu poate avea decat un caracter complementar.
Mai mult, in cazul cancerului osos, solutiile terapeutice naturiste sunt destul de sarace, chiar limitate (spanz, rachitan, cartilaj de rechin, cataplasme cu tataneasa, unele ciuperci antitumorale si imunostimulante, napraznic etc.), astfel incat doar o abordare naturista ar pune serios in discutie sansele de supravietuire ale pacientului.
Pentru lamuriri suplimentare, contactati-ma telefonic. Sa auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE -
medic primar dermatolog, acupunctor si homeopat - Bucuresti. Tel. 0752/30.45.36, 0744/33.04.92, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com


"Caut tratament pentru lichen plan bucal"
(Raspuns pentru VILUT I., F. AS nr. 1008)


Stimate domnule Vilut,
Nu se stie exact cauza care produce lichenul plan, ci doar ca boala imbraca un substrat imun puternic. Unele cazuri sunt asociate cu infectii, in special cele cu virusul hepatiei C, dar asocierea nu este inca dovedita a fi cauzala.
La nivelul cutanat, lichenul plan se manifesta cu leziuni pruriginoase (mancarimi) de culoare violacee, papulare, care se gasesc adesea pe fata anterioara a gambelor si a pumnilor. La nivelul gurii, se manifesta cu leziuni reticulare (in retea), ulcerative si cateodata hipertrofice. Din punct de vedere al medicinei alternative boala ar putea fi provocata de o tulburare a energiei ficatului sau o slabire a energiei stomacului si a intestinului subtire.
Ca tratament naturist, va propun urmatoarele masuri:
* Schimbati protezele dentare din metal, chiar daca testele nu arata ca ar fi vorba de alergii. Experienta dovedeste ca acest lucru rezolva multe cazuri.
* Untura de peste, uleiul de masline pot ajuta procesul de vindecare.
* Ceaiurile de galbenele si sunatoare se recomanda atat pentru clatirea gurii, cat si pentru baut. Ele ajuta la intarirea energiei stomacului si a ficatului.
* Sucul de Aloe Vera, aplicat local, dar luat si pe cale interna, ajuta la intarirea energiei ficatului, ducand astfel la vindecare.
* Acupunctura - stimuland punctele de pe meridianele stomac, intestin subtire, ficat si plamani, pruritul se calmeaza si leziunile se vindeca.
* Homeopatie - cel mai bine este sa recurgeti la un tratament constitutional, avand in vedere ca boala este cronica.

Dr. NICOLETA RUS - specialist reflexoterapie - Carei, Satu-Mare, tel. 0728/18.09.85

"Sunt imobilizat la pat si nu-mi pot vindeca escarele"
(Raspuns pentru MERCA TEODOR - Cugir, F. AS nr. 945)


Escarele de decubit sunt rani la nivelul pielii si al tesutului invecinat. Ele apar mai ales la persoanele care stau mult timp la pat, de obicei, la spitalizati.
Factorii de risc in formarea escarelor pot fi: persoanele imobilizate la pat sau in scaunul cu rotile, persoanele care sunt in imposibilitatea de a se misca fara ajutor, pacientii care au incontinenta vezicala (umezeala poate irita pielea si astfel favorizeaza aparitia escarelor), persoanele care nu au o dieta corespunzatoare, saraca in proteine, malnutritia (poate duce la leziuni ale pielii si la intarzieri de vindecare), diabetul.
Recomandare terapeutica:
* Extern: amestecam crema de corp, cateva picaturi din Extractul din seminte de grapefruit, o capsula desfacuta de Extract din frunze de maslin si o capsula desfacuta de Cats Claw, crema astfel amestecata se unge pe un pansament steril si se aseaza atat pe rana, cat si in jurul acesteia.
* Intern: alimentatie hipoproteica si administrarea de Vital-fruit, 3x1 capacele, dizolvate in putin lichid, Vitamina C, Noni, Calciu Coral, Aloe Vera.
In timpul tratamentului, sa folosim manusi chirurgicale de unica folosinta. Pansamentul folosit precum si bandajul trebuie sa le ardem sau sa le aruncam dezinfectate, deoarece acestea pot infecta mediul inconjurator.

Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"Sufar de astm cu crize puternice de tuse"
(Raspuns pentru FILIP EMILIA - Tuzla, F. AS nr. 1002)


In vestul Europei, in ultimii 10 ani, prevalenta astmului si a rinitei alergice a crescut de 3-5 ori, alergia la polen afectand 15-20% din populatie. Cauza cea mai frecventa de rinita alergica perena este expunerea la acarienii din praf si la alergenii de origine animala (caini, pisici, animale de companie). Rinita alergica este o boala imuna ereditara, cu manifestari specifice la nivelul mucoasei nazale: obstructie nazala cu senzatie de nas infundat, rinoree seroasa (nasul curge continuu), stranut in salve, prurit nazal, hipo-anosmie (pierderea mirosului), tuse provocata de secretiile nazale care se scurg in faringe, cefalee, afectarea conjunctivelor cu lacrimare abundenta si dureri oculare. Astmul bronsic (asociat rinitei alergice) se caracterizeaza prin crize repetitive de tuse si dispnee suieratoare (wheezing), provocate de obstructia bronsica generalizata (edem, spasm si dopuri de mucus). Pe primul loc in planul terapeutic al rinitei alergice complicate cu astm bronsic se afla carenta alergenica, aceasta insemnand evitarea alergenilor din apropierea pacientului: polenul, praful de casa, mucegai, pene si fulgi, plante si animale de casa. Va recomand urmatoarea schema de tratament:
* Dimineata si seara, dupa mancare se efectueaza lavajul (spalarea) foselor nazale cu o solutie salina (1 lingura sare gema la 1 litru apa calduta) sau solutii sterile din apa de mare (Rhinomer, Nazomer, Sterimar).
* Se instileaza in fosele nazale cate 2 picaturi dintr-o solutie preparata (reteta magistrala proprie) si vitamina A uleioasa.
* 10 zile sedinte de aerosoli cu Flixotide nebules si Prospan solutie, in ser fiziologic.
* Inhalatii si pulverizatii cu Ocnasept (deodorant-aerosol salin 100% natural), in aerul din incaperi, in special deasupra patului unde dormiti, in vederea optimizarii microclimatului ambiental si indepartarii alergenilor din aerul respirat.
* Tratamentul fondului alergic si al crizelor de dispnee prin: hiposensibilizare, administrare de antihistaminice orale, antileucotriene, beta-agonisti, xantine, glucocorticoizi si simpaticomimetice, numai sub stricta supraveghere a medicului curant (ghidurile NICE/ BTS).
* Completarea tratamentului alopat cu fito-gemoterapie: extract din coacaz negru, fiole buvabile 2x1 fiola/zi si ceai de trei-frati-patati, 2 cani pe zi.
* Apiterapie: inhalatii cu o solutie hidroalcoolica de propolis concentratie 5-10%.
* Terapie cu ultraviolete, doze eritem, in campuri toracice, la 2 zile interval.
* Ionizari endozonale cu clorura de calciu sau hiposulfit.
* Obstructiile importante ale foselor nazale (hipertrofia cornetelor, deviatia de sept, polipoza nazala) asociate rinitei alergice beneficiaza de mucotomie, septoplastie si chirurgie endoscopica a sinusurilor paranazale.