Blestematul an 25...

Adina Bran
- Daca pana mai ieri, "blestemul" divorturilor se producea dupa cinci ani de casatorie, in prezent, el a urcat vertiginos la 25 de ani. Oameni aproape in varsta, despre care se spunea ca au "case de piatra", divorteaza, din dorinta de a lua viata de la inceput. Conform statisticilor internationale, peste 376.000 de europeni, in varsta de peste 50 de ani, s-au despartit de jumatatile lor, in anul 2011, dupa doua decenii si jumatate de casnicie -

Nervi de otel si o vointa de fier

In Anglia circula o gluma: ce-i trebuie unui cuplu de oameni casatoriti ca sa serbeze nunta de argint (25 de ani de mariaj), nunta de aluminiu (37,5 ani), nunta de cositor (45 de ani) si nunta de aur (50 de ani)? Raspuns: nervi de otel si o vointa de fier... Doua produse industriale, de care oamenii varstnici nu par sa mai dispuna in ultimul timp. Dovada: numarul divorturilor pronuntate dupa 20 sau 25 de ani de casatorie a explodat, desi "vinovatii" au peste 50-60 de ani. "Ce-i drept", afirma sociologii "pe locul unu se afla, in continuare, divorturile pronuntate dupa 4-5 ani de casatorie", dar dupa ele urmeaza imediat despartirile unor cupluri ce tocmai isi celebrasera nunta de argint.
Motivele pentru care oamenii isi vad fiecare de drumul lui, dupa atatia ani de viata in doi, sunt numeroase si greu de catalogat. La loc de frunte se afla plecarea copiilor din casa familiei. Cat traiesc la un loc cu parintii, grija lor reprezinta o preocupare cotidiana, care atunci cand dispare, ramane un gol destul de greu de trecut. Cuplul trebuie sa-si regaseasca intimitatea pierduta, viata in doi, ceea ce nu e deloc usor.
Moartea propriilor parinti este, si ea, un motiv de divort. Multe mariaje rezista doar pentru a nu-i face sa sufere pe batrani. Dar cand acestia dispar, despartirea este resimtita ca o usurare.
Desi nu se afla pe locul unu printre motivele de divort, tradarea, inselatul fac ravagii, mai ales printre oamenii publici sau printre cei cu stare materiala buna, care-si permit sa plateasca "despagubiri" adeseori uriase pentru a-si redobandi libertatea. Cei mai multi dintre ei se recruteaza din lumea muzicii si a filmului (vezi cazul Arnold Schwarzenegger-Maria Shriver, in care celebrul "Terminator" a fost prins cu mata in sac - un copil din flori, facut cu menajera familiei - dupa 25 de ani de casatorie), din lumea sportului (Tigger Wood, marele campion de golf, i-a lasat sotiei sale, pe care a inselat-o, jumatate dintr-o avere de peste un miliard de dolari), dar si din lumea politica. Berlusconi a divortat in timpul exercitarii mandatului, dupa 37 de ani de casatorie, la fel ca si fostul prim-ministru roman, Petre Roman, care a luat de la capat viata, alaturi de o femeie mai tanara, dupa un mariaj glorios. "In multe cupluri, barbatul si femeia devin mai degraba frati, dupa ani lungi de casatorie, pasiunea si relatia sexuala fiind inlocuite de amicitie", spun psihologii.

Nu exista retete

Din pacate, nu exista retete pentru disparitia dragostei. "Am crezut ca, daca nu ma casatoresc, in casa va exista mai mult interes al unuia pentru celalalt. Dar dupa 20 de ani de trait impreuna, suntem amortiti amandoi", afirma intr-un interviu actrita americana Susan Sarandon (65 de ani), care si-a abandonat partenerul, pe celebrul actor Tim Robbins (53 de ani), dupa 21 de ani de trai comun.
Instrainarea este cel mai des invocat motiv de divort. Disparitia interesului manifest pentru celalalt. "E foarte greu sa tii o relatie vie", spun specialistii, "si greul acesta creste din zece in zece ani". "Ma simt abandonata", declara la tribunal majoritatea femeilor, "am devenit o menajera, responsabila cu bunul mers al gospodariei. Nici urma de afectiune, de interes sentimental". "Singuratatea in doi" a devenit o sintagma pentru divorturile cu 25 de ani de casnicie la activ.
Un motiv al divortului la varsta a treia se explica si prin cresterea duratei de viata din ultimii ani. La 50 de ani, femeile si barbatii sunt astazi mai sanatosi, mai energici si mai atragatori decat generatiile din urma cu 100 de ani. Viata care le ramane inainte (estimata la peste 80 de ani) reprezinta o perioada optima, din punct de vedere sentimental, soldata adesea cu un nou mariaj.

Femeile in linia intai

Initiativa divortului le apartine, cel mai adesea, femeilor. 61% dintre cererile de divort sunt inaintate de ele. "Barbatii se acomodeaza mai usor cu un mariaj nefericit, pe care il parasesc doar atunci cand au in perspectiva o varianta mai buna", spun psihologii. "Dimpotriva, femeile vor relatii clare: ori dragoste, ori nimic". "M-a parasit, pur si simplu. S-a dus sa-si vada de treaba", declara politicianul american Al Gore (63 de ani), ramas perplex de comportamentul sotiei sale care l-a abandonat dupa 40 de ani de casatorie.
Curajul femeilor de a o lua de la capat chiar si dupa varsta de 50 de ani rezida si in noua lor constiinta de sine. Au alte asteptari de la viata in cuplu. Au invatat sa refuze conventiile si subordonarea in familie. Majoritatea lor sunt independente material, si existenta nu reprezinta pentru ele o problema, cum era pentru femeile din urma cu 2-3 generatii, dependente total de sot. Desigur, socul divortului aduce dupa sine o criza din care mai ales barbatii ies greu. Disparitia comoditatilor casnice e pentru ei mai greu de suportat ca tradarea. Majoritatea lor se simt de-a dreptul neputinciosi, pierduti in fata vietii.

Vindecarea vine dupa doi ani

Suferinta dureaza doi ani, ii consoleaza expertii pe impricinati. Mai ales la femei. Majoritatea lor considera ca au luat, divortand, o decizie buna, ca si-au redescoperit personalitatea si respectul de sine. Ca trebuiau sa se desparta mai repede. Femeile se descurca mai usor cu viata de unul singur decat barbatii, dupa cum arata multe studii internationale. Isi construiesc o retea sociala cu multe prietene, fac miscare, calatoresc, se cultiva, sunt mai implinite, mai vesele. O realitate ce le priveste, conform statisticilor, mai ales pe femeile de peste 60 de ani. "Dar nu viseaza la mariaje noi", afirma cercetatorii. "Chiar daca isi gasesc un nou partener, nu se grabesc deloc sa se mute impreuna cu el. Prefera variantele in care isi pot pastra autonomia. E foarte important pentru ele sa se simta libere, despovarate de grijile casnice".
Cu domnii batrani e mai greu. Ei sufera din cauza singuratatii. Nu se ingrijesc cum ar trebui, se instraineaza social. Nu mai cred in iubire. Cand o iau de la capat, o fac mai degraba ca sa "fie cu cineva in casa". O asociatie de ajutor reciproc.
Ce nu investigheaza sociologii si psihologii este finalul "libertatii" dobandite dupa 25 de ani de casatorie. Euforia nu poate tine mai mult decat ingaduie varsta. In mod fatal, vine o zi in care esti singur, fata in fata cu neputinta celor din urma ani. Oare n-ar fi fost mai usor sa ai pe cineva alaturi, in casa, un prieten, daca nu un iubit, cineva care sa te tina de mana, sa-ti puna salul pe umeri, chiar daca pasiunea anilor tineretii s-a terminat? Sau chiar si in fata finalului e mai bine de unul singur? "Posibilitatea de a o lua de la capat, la 50 sau 60 de ani, aduce inapoi, in viata, speranta, asteptarile, visele. Chiar daca ele nu se implinesc niciodata, energia pe care o starnesc e asemanatoare cu aceea din anii adolescentei", spun psihologii. Pentru ca asteptarea sa se implineasca, trebuie sa fii in forma, sa fii mereu pregatit. Sa-ti organizezi timpul, sa te ingrijesti. In schimb, sa nu mai astepti nimic de la viata, la 50 de ani, e cumplit. "Monotonia aduce singuratate, plictiseala si boala", spun aceiasi specialisti.
Fireste, solutia ideala ar fi ca viata in doi sa ramana vie tot timpul, sa se bazeze pe afectiune traita, iar nu mimata, pe un drag real de a fi impreuna. Din pacate, lucrurile astea nu se invata la scoala, iar uzura vietii de zi cu zi mortifica emotia care te-a facut sa-ti pierzi mintile si sa spui "da" in urma cu 25 de ani. Cei care detin reteta magica a rezistentei sa le-o comunice si celor ce au nevoie de ea.
Cum ati ajuns la nunta de aur? Iata o intrebare provocatoare pentru cititorii de varsta a treia ai revistei "Formula AS".


Cauzele exploziei de divorturi

1. Speranta mai mare pentru durata vietii

Un barbat, astazi, in varsta de 40 de ani, are, statistic, 39 de ani de viata inainte. O femeie are 43 de ani. Persoanele in varsta de 60 de ani mai pot spera la 21-25 de ani de viata activa. Deci, merita s-o iei de la inceput.

2. Independenta financiara

In ultimii 50 de ani, femeile au patruns puternic in viata profesionala, castigand aproape la fel de mult ca barbatii, ceea ce le acorda autonomia financiara si puterea deciziei.

3. Schimbarea valorilor sociale

Divortul nu mai este vazut ca un stigmat, asa cum era inainte.

4. Emanciparea

Le-a anulat femeilor teama de a trai singure.

5. Noile reglementari

Faptul ca tot mai multe femei castiga bani le ia barbatilor de pe umeri responsabilitatea fata de soarta lor. Un motiv ca divorturile la varsta a treia sa creasca si mai mult in viitor.

Reproduceri dupa picturi de Emil Pavelescu