Kaitar Istvan Janos - "Ma simt de amandoua nationalitatile, si roman, si ungur, traiesc in Romania, asta este tara mea"

Ion Longin Popescu
Om de afaceri din Deva

Asa cum era de asteptat, extremismul nationalist al UDMR, manifestat de unii lideri mai ales in preajma alegerilor, precum si obsesia autonomiei teritoriale pe criterii etnice, nu puteau ramane nesanctionate, chiar de unii dintre maghiarii cu simtul masurii din Romania. In vremuri de nesiguranta financiara si economica, ungurii, la fel ca romanii, n-au nevoie de actiuni etno-separatiste, ci de locuri de munca, de salarii decente si de o viata normala. Incremenit in proiect, UDMR n-a stiut sa se adapteze vremurilor. Sperand pana in ultima clipa ca va mai obtine ceva din santajul la PDL, s-a injugat cu amandoi boii, cum se spune, la o guvernare care a devenit nepopulara, ajungand, astfel, intr-o fundatura politica fara precedent. Printre contestatarii UDMR se afla si Kaitar Istvan Janos, considerat, desigur, un maghiar rebel, dar adevarurile pe care are curajul sa le rosteasca in public, inclusiv in interviul de fata, se afla pe buzele multor maghiari.

"Ipocrizia ar trebui incriminata in biserici"

- Proaspat iesita de la guvernare, Uniunea maghiarilor ameninta guvernul Ponta cu "tensiuni si conflicte", in cazul in care va respinge definitiv infiintarea facultatii maghiare de la UMF Targu Mures. Mai este posibila astazi o revolta a maghiarimii din Ardeal, pentru astfel de cauze?

- Minoritatea maghiara nu mai asculta, ca in anii 2000, de acesti lideri politici expirati, disperati dupa voturi. Pana la urma, nu e nimeni perfect, dar trebuie sa ne intre bine in cap ca noi, oamenii simpli din tara asta, ori ca suntem maghiari, romani, sasi, svabi sau tigani, trebuie sa ne intelegem unii cu altii. Nu neg faptul ca sunt si extremisti printre noi, nu conteaza din care parte, pentru ca sunt in toate partile. Insa acestia sunt destul de putini, iar indemnurile lor sunt aberante. Ascultandu-i, ar urma sa ne dam in cap unii la altii, ca noi suntem unguri sau romani si suntem unii mai dinspre padure decat ceilalti. Nu e mai logic sa traim normal unii cu altii, cum de fapt se intampla in realitate? Nu sunt o fire violenta si nu sunt de acord cu violenta, cu atat mai putin la chemarea "sefilor" nostri de la UDMR, a baronilor nostri imbogatiti peste poate, in timp ce au lasat maghiarimea in saracie. Cum sa respingi investitiile in Covasna, spre exemplu, doar pentru a nu te pomeni cu un surplus de muncitori din Moldova sau Muntenia, care sa strice puritatea etnica? Ce vreti mai absurd decat aceasta mentalitate a unor lideri ai UDMR, care chiar se mandresc cu o astfel de isprava?

- Kovacs Peter, secretarul general al UDMR, a declarat recent, ca in 1990, nivelul drepturilor maghiarilor de a vorbi si a invata in limba materna era zero. In 22 de ani, Uniunea maghiara ar fi ridicat aceste drepturi la nivelul de 60%. Cum comentati?

- Am mai spus-o: ipocrizia ar trebui incriminata in biserici, ca un pacat originar! De fapt, UDMR a inceput deja campania electorala, de cand a vazut ca se clatina in parlament. Doresc sa-si anime votantii, sa arate ca vegheaza asupra drepturilor maghiarimii. Eu am facut pe vremea lui Ceausescu scoala in limba maghiara - primele patru clase - si, ca sa nu patesc ca sora-mea, de-a facut opt clase in maghiara, iar la liceu, din premianta, era sa ramana corigenta, am hotarat sa continui scoala in romana. In schimb, fratele meu a urmat si liceul de constructii in ungureste. N-o sa facem acum elogiul comunismului, dar nu putem sa mintim chiar asa... Maghiarii au avut destul de multe drepturi culturale si sub dictatura: teatre, sali de opera, edituri, ziare, ore la TVR si radioul national, biserici, camine culturale etc. Ce n-au avut: n-au avut drepturi ale omului, asa cum n-au avut nici romanii si nici nimeni... Or, in afara faptului ca au pus cateva placi in secuime, la intrarea in localitati, ce au facut liderii UDMR? Fata de perioada ceausista n-au schimbat mare lucru. Dar, intotdeauna, inainte de alegeri, ei se trezesc sa spuna ca suntem in pericol sa ni se ia drepturile la educatie, la cultura, la identitate. Ii las pe conationalii mei sa judece cine are dreptate.

- De fapt, cine/ce este UDMR?

- Desi aparitia UDMR dupa revolutie a fost democratica, maghiarii capatand dreptul firesc de asociere, Uniunea nu se incadreaza in limitele legii partidelor politice. Nu e normala aparitia acestui partid, care nici macar nu este partid. Nu mi se pare corect, nu mi se pare normal sa infiintezi un partid etnic intr-o tara europeana. Au mai aparut, e drept, doua partide maghiare, legal constituite, unul dintre ele fiind condus de Tokes Laszlo. Dar cum sa crezi in parintele Tokes, care ne indeamna sa punem mana pe arme? Nu pot fi de acord cu asa ceva si ma mira ca sunt unii de acord cu o astfel de idee nefericita. Pe de alta parte, nici legea partidelor, care te obliga sa ai 26 de filiale judetene, tot atatea sedii si un numar urias de membri, nu mi se pare democratica. Partidelor ar trebui sa li se creeze posibilitatea sa se dezvolte pe parcurs, nu inainte de constituire. Ca si in afaceri: la noi, miliardarii nu au fost mai intai mici afaceristi cu boni-bon si abia apoi sa ajunga la bani multi, ca in America, ci de la inceput, cu sprijin politic, au dat marile lovituri, in timpul privatizarilor unitatilor de stat, ca in Rusia.

"Conform Constitutiei, toate institutiile trebuie sa fie in limba romana"

- Cum comentati controversata hotarare de infiintare a unei facultati de medicina in limba maghiara, la Targu Mures?

- Nu mi se pare normala o astfel de facultate. Maghiarii oricum invata la cursuri in maghiara, dar au nevoie sa ia parte si la seminarii si lucrari practice in romana. Doar vor profesa in Romania! N-o sa ne apucam sa infiintam si spitale etnice: spitale pentru maghiari, spitale pentru romani, spitale pentru sasi, spitale pentru ucraineni etc.! Dupa parerea mea, cat suntem o singura tara si avem o limba oficiala, conform Constitutiei, toate institutiile trebuie sa fie in limba romana. Dar unde exista comunitati compacte de maghiari, ca acelea din secuime, acolo este bine sa fie scoala si in limba maghiara, si sunt, pentru ca multi secui nu stiu romaneste, n-au cu cine sa vorbeasca. Ce poti face, daca acolo au fost maghiari de o mie de ani? Mai rau este ca politicienii maghiari de la Bucuresti sau de la consiliile judetene vin in vizita de doua ori intr-un mandat, dau din gura, au plecat si ce bine a fost! Oamenii raman la aceeasi treapta scazuta a nivelului de trai, dar isi vad de treaba, ca in urma cu sute de ani. Politica intra in viata lor doar inainte de alegeri.

- Una dintre liniile constante ale politicii UDMR este autonomia teritoriala pe criterii etnice. Cum vedeti acest lucru?

- Cred ca autonomia teritoriala este inteleasa gresit. De fiecare data cand UDMR vorbeste de autonomie teritoriala iese prost. De fapt, este vorba de autonomie locala, pe teritorii, pe regiuni de dezvoltare, ceea ce ar fi un lucru bun. Dar nu pe criterii etnice, cum doreste UDMR. Uitati-va in Austria, in Germania, unde exista landurile. Fiecare cu taxele proprii, cu institutiile proprii, cu investitiile proprii, cu gunoiul propriu... Cand nu mai au bani, cer ajutorul capitalei si asa mai departe... Si Romania are deja opt regiuni de dezvoltare, dar nu pe criterii etnice. Aceste regiuni sunt suficiente, trebuie doar intarite cu bani europeni.

- Ce alte politici ale UDMR v-au atras atentia de-a lungul timpului?

- Fara sa vreau sa ostracizez neaparat aceasta formatiune politica, deoarece nu sunt un extremist pe nici o directie, nu am fost de acord cu modul in care UDMR a inchis spitalele... N-a inchis nici un spital in secuime, ci numai in localitatile romanesti. Cu asa ceva nu pot fi de acord. Cand esti intr-o demnitate publica, tu, reprezentant al minoritatii, trebuie sa lupti pentru fiecare cetatean in parte, indiferent de etnie, altfel te faci de rusine. Pe de alta parte, ma intreb de ce Procuratura, Curtea de conturi, Procurorul general, DNA, ANI nu au intervenit sa cerceteze averile demnitarilor din UDMR. De exemplu, pe Verestoy Attila cine l-a intrebat de unde are el atatea sute de milioane de euro? Mergeti in secuime si veti vedea cate dealuri au fost defrisate, dezgolite total. Si oamenii spun: "Pai, Attila...". Attila stiu ca era "biciul lui Dumnezeu" si nu se ocupa cu defrisari ilegale de paduri! In acelasi timp, n-as da vina exclusiv pe UDMR. Asa au fost conjuncturile politice, si toate partidele de la guvernare - si PSD si PNL si PDL - au facut jocuri politice cu UDMR-ul. Deci, vina le apartine, in egala masura, si partidelor romanesti.
- Cum vedeti lucrurile acum, dupa trecerea UDMR in opozitie?
- Era cazul, caci ce-i prea mult strica! Totusi, daca se inlatura pragul electoral, vor intra destui lideri maghiari in legislativ. Vor intra si Tokes Laszlo si Sasz Jeno si vom avea din nou un parlament de circ... Din punctul meu de vedere, ar trebui sa-si structureze ideile si sa mearga fiecare la diverse partide, de stanga, de centru, de dreapta, si sa-si sustina cauza din interiorul acelor partide. Asa este normal si legal. De-asta avem democratie! Nu e nevoie sa faci uniuni care nu reprezinta pe nimeni la ora actuala.

- Ati avut vreun moment in care, ca maghiar, sa simtiti ca Romania nu e tara dumneavoastra? V-ati simtit vreodata strain de aceasta tara?

- Niciodata! Ma simt de amandoua nationalitatile, si roman, si ungur, traiesc in Romania, asta este tara mea. Nu sunt nationalist-extremist, dar sunt cu siguranta patriot. Am cetatenia romana, nu am alta cetatenie. M-am nascut la Deva, aici am crescut, aici am prieteni, am colegi, deopotriva unguri sau romani. Singurul criteriu dupa care mi-am ales cercurile de prieteni a fost calitatea acestora: buni sau rai. Am stat multa vreme prin strainatate, in Austria, in Spania, am trait pentru a munci si nu am muncit pentru a trai. Acolo esti al nimanui, un robotel, o parte dintr-un mecanism, fara prieteni, materie fara spirit. M-am intors pana la urma acasa si, chiar si cu impozitul "forfetar" al lui Boc, parca tot a fost mai bine alaturi de prieteni, de familie, de vecini.