Adio, chelie! SUNETICS, laserul care reface podoaba capilara

Florentin Popa
Dr. LUCIAN RUSSU - "Un barbat chel poate sa para mai batran cu pana la zece ani"

* Romanii au grija din ce in ce mai mult de imaginea lor. Asta se poate deduce, fie si numai din numarul operatiilor estetice care a explodat in ultimii ani. O inventie de ultima ora completeaza arsenalul de lupta impotriva imbatranirii si promite sa ne scape de grija alopeciei, o problema cu care ne confruntam, barbati si femei, de la varste din ce in ce mai tinere *

- Institutia pe care ati infiintat-o si o conduceti, Bio-Medica, tine pasul cu cele mai noi tratamente descoperite pe plan mondial, in­clu­siv cand e vorba de frumusete. In cazul de fata, sunteti singura clinica medicala din Europa care de­tine un laser ce reface podoaba capilara.

- Intr-adevar, incercam sa ne aliniem la cele mai inal­te standarde medicale, iar asta ne obliga sa ne pro­cu­ram aparatura ultraperformanta, care sa aduca pa­cien­tilor beneficii vizibile, in timp cat mai scurt. Am lu­crat ani buni in SUA, ca doctor, in sistemul medical pri­vat, si am ramas conectati la ideea de noutate, de ino­vatie in sanatate si frumusete, stiind ca aceasta este cartea castigatoare in acest domeniu. Astfel, cand am aflat de noul laser medical pentru combaterea alope­ciei, ne-am grabit sa-l achizitionam si sa-l punem la dis­pozitia pacientilor, tinand cont de faptul ca inregis­tram numeroase cereri de tratament, iar terapiile me­di­ca­mentoase aplicate nu au efecte multumitoare.

- De cand au barbatii probleme legate de frumu­sete? Chelia era un "bun" comun, acceptata de toti...

- Pentru majoritatea romanilor, aspectul fizic con­teaza din ce in ce mai mult si sunt numerosi pa­cienti care doresc sa-si imbunatateasca imaginea, ape­land la tratamente estetice. Si nu este doar un moft de fru­musete... Impactul psihologic pe care o astfel de pro­­blema il are asupra unui om poate fi coplesitor, pen­tru ca-i altereaza dramatic aspectul! Un barbat chel poa­te sa para mai batran cu pana la 10 ani, ceea ce nu-i de dorit... In plus, chirurgia estetica si tratamentele es­tetice nu mai sunt adresate exclusiv "vedetelor", ci fie­carui individ pentru care imaginea conteaza! Orice om care "se simte bine in pielea lui" are o incredere in sine mult mai mare si poate realiza lucruri la care altfel nu s-ar fi gandit, iar studiile psihologilor sunt concludente in acest sens.
Pornind de la aceste considerente si de la cererea pe piata medicala a unui tratament revolutionar impo­tri­­va alopeciei, odata cu introducerea laserului, ne-a fost confirmata intuitia: mai mult de 85% dintre paci­en­tii nostri sunt extrem de multumiti, rezultatele fiind vizi­bile dupa primele doua-trei luni de terapie cu Su­netics!

- Ce este diferit la acest laser, fata de altele?

- Fiecare tip de laser actioneaza pe o anumita lun­gi­me de unda, care-i confera diferite calitati terapeu­tice. De exemplu, laserele folosite pentru indepartarea formatiunilor cutanate benigne au o lungime de unda mai mare, sunt mai puternice, fiind capabile sa genere­ze caldura si sa deterioreze tegumentul, astfel incat sa "arda", sa distruga excrescentele inestetice (negi, ve­ruci, lipoame etc.), care pot avea un grad sporit de peri­culozitate, in unele cazuri.
Prin comparatie, laserul Sunetics genereaza o pu­tere joasa si are o lumina blanda, rece la atingere, fara efect termic local, care nu distruge tegumentul. De alt­fel, studiile facute in la­boratoarele de specia­litate din SUA, pentru aproba­rea la­serului in scop tera­peu­tic de catre FDA (Food and Drug Adminis­tration - un for foarte serios si respec­tat, drastic in privinta nor­melor de securitate pen­tru consu­ma­tori), au con­clu­zionat ca laserul Sunetics are ca­pacitatea sa stimu­leze re­ge­nera­rea celulara la ni­ve­­lul scal­pului si sa re­faca foli­culii pilosi.

- Fiindca tot vor­bim de caderea parului, s-a descoperit o cauza e­xac­ta a alopeciei?

- De la bun inceput vreau sa atrag atentia asu­pra unui aspect extrem de important: caderea paru­lui este fiziologica, este nor­mala! Fiziologia firului de par pre­zinta trei faze: * ana­gena (activa), in care se afla 85% din foliculii pilosi, iar firele de par cresc cu un centi­metru in 28 de zile; cata­gena (tranzitionala), in care cresterea este stopata, circa 3% din foliculii pilosi fiind in acest stadiu zilnic; telo­gena (de pauza), in care in mod normal, pierdem 100 de fire de par in fiecare zi! Asadar, nu trebuie sa ne in­gri­joreze faptul ca raman cateva fire de par in pieptene sau pe cada, atunci cand ne spalam pe cap!... Alopecia intervine cand constatam pierderea permanenta a firelor de par dintr-o anumita zona a scalpului.
Astfel, putem intalni alopecia cicatriceala (irever­sibila!), cauzata de pierderea permanenta a foliculilor pilosi, si alopecia necicatricea­la (bifazica - reversibila in sta­diu incipient, dar perma­nenta in stadiu tardiv), care se imparte in alte subti­puri: alo­pecie an­dro­genica (prezenta la 95% dintre barba­tii cu alope­cie), alo­pecie cu efluviu telo­gen (ca­re afecteaza sexul femi­nin) si alopecia areata (care apare nu­mai pe anumite zone ale scal­pului si afecteaza de doua ori mai mult barbatii de­cat femei­le). Pentru fiecare forma de alopecie, medicina moderna a enuntat o cauza probabila, cele mai intalnite teorii fiind legate de ereditate, factorii nocivi din atmosfera, influentele endo­cri­ne etc. Insa teoriile nu sunt con­cludente, dupa cum stiti... Cert este ca alopecia afecteaza mai mult barbatii, iar in cazul lor se pre­supune ca un produs secundar al sistemului endo­crin - dihi­dro­testosteronul (DHT) - se acumulea­za la nivelul foli­culilor pilosi, reducand fluxul sanguin si aportul de oxigen si nutrienti. Astfel, foliculul se hi­per­trofiaza, iar firul de par devine mai subtire si mai fragil. In timp, se distruge papila dermica, se atrofiaza foliculul pilos si apar zone din ce in ce mai intinse de scalp fara par.

- Aminteati anterior de ineficienta tratamentelor medicamentoase impotriva alopeciei. Ce optiuni tera­peutice aveau pana acum pacientii si de ce nu func­tionau?

- Pana de curand, tratamentul alopeciei se facea doar cu cateva substante medicamentoase care actionau local, dar care aveau inconveniente de alta natura. Ast­fel, Minoxidil trebuie aplicat pe scalp, lasat sa actioneze intre 2-4 ore, dar este iritant. Finasterid este un medi­cament care actio­nea­za in special asupra cau­ze­lor endocrine ale alope­ciei. Nu are nici un efect la femei, iar la barbati poa­te scadea libidoul si nu­marul de spermato­zoizi, deci nu este o op­tiune preferata de paci­en­tii carora li se atrage atentia asupra efectelor secundare. Chirurgia es­teti­ca, prin care se poate face implant de par in zo­­nele cu alopecie, este inca o optiune foarte scum­pa si nu are efi­cien­ta in cazurile cu pier­dere difuza a firelor de par.

- Cum se face tra­ta­mentul cu laser Sunetics?

- Exista un protocol de tratament, stabilit de spe­cialistii americani, in care s-au observat cele mai bune rezultate clinice. De regula, sunt necesare 44 de sedinte in cursul unui an (doua sedinte pe saptamana timp de doua luni, o sedinta pe saptamana timp de 4 luni, apoi doua sedinte pe luna, timp de 6 luni). O sedinta dureaza 20 de minute, timp in care pacientul sta sub aparatul ce acopera intreaga arie a scalpului, fara sa aiba nevoie de ochelari de protectie. Laserul penetreaza tegumentul circa patru milimetri in profunzime, avand efect de stimulare a metabolismului celular.
In paralel, ii putem recomanda pacientului (in func­tie de particularitatile alo­peciei) o serie de sub­stante medicamentoase sau lotiuni care sa ajute la con­soli­da­rea efectelor tratamen­tului.

- Dupa cat timp se ob­ser­va revitalizarea zone­lor cu alopecie?

- In primele doua-trei luni de tratament se observa opri­rea pierderii excesive a paru­lui; in urmatoarele 3-6 luni, pa­rul existent devine mai gros, mai des, mai lu­cios, dand primele semne de sana­tate; dupa 6-12 luni (in functie si de aria zonei cu alopecie) incep sa apara noi fire de par (subtiri, foarte pu­tin pigmen­tate, asema­na­toare cu parul vellus), care se transforma trep­­tat in par terminal.

- La ce tipuri de alope­cie se recomanda acest tra­ta­ment? Pentru o chelie gen "Ko­jak" mai exista spe­rante?

- Depinde, in mare masura, de viabilitatea folicu­lilor pilosi. Daca nu sunt total atrofiati, se mai pot ob­tine rezultate multumitoare. Tratamentul cu laser Sune­tics este recomandat pentru: * barbatii intre 18 si 65 de ani, cu par subtiat sau alopecie reversibila; * femeile intre 20 si 70 de ani, cu par subtiat sau pierdere difuza (rarefiere) a parului; * barbatii care nu vor sa apeleze la chirurgia estetica sau sa ia medicamente; * barbatii aflati intr-un stadiu precoce de cadere a parului; * bar­batii care mai au par de tip vellus (smocuri de par sub­tire, nepigmentat); * femei - neavand alte optiuni de tratament.

- Ce alte indicatii are acest tip de laser?

- In urma studiilor facute de specialistii americani din domeniul medical, laserul Sunetics a primit apro­barea FDA pentru tratarea acneei, diminuarea pigmen­tatiilor cutanate, estomparea ridurilor, vindecarea ra­nilor, scaderea durerilor si cresterea parului.

- Exista si pacienti pentru care tratamentul laser are contraindicatii?

- Pentru ca nu se folosesc ochelari de protectie in timpul tratamentului, este contraindicat in cazul pa­cientilor care sufera de glaucom, cataracta, dezlipire de retina, fotosensibilitate oculara. In acelasi timp, lungi­mea de unda a laserului are contraindicatii pentru per­soanele cu lupus eritematos, infectii active cu herpes, infectii virale manifestate prin eruptii cutanate si febra (varicela, rubeola, rujeola etc.), infectii cutanate bac­teriene, cicatrice keloide, sensibilitate cutanata, tulbu­rari bipolare.

- Cat costa o sedinta de terapie laser?

- Pentru a ne adresa unui segment cat mai larg din popu­latie, am stabilit un pret pe care-l consideram acce­sibil, respectiv 30 de lei pentru fiecare sedinta laser.

D-l dr. LUCIAN RUSSU poate fi contactat la BIO-MEDICA Prestige din Calea Floreasca nr. 111-113, Sector 1, Bucuresti, tel. 021/311.77.93 (94... 96)