Marile iubiri nu apun niciodata - Mireasa furata

Bogdan Lupescu
- Poveste de dragoste, cu miros de fan -

Pe-un varf de munte, departe de toate fra­man­ta­rile si nepasarile lumii, o femeie si un bar­bat se tin de mana ca niste indragostiti, in­sufletiti de iubire, ca-n ziua in care s-au cunoscut. El are 85 de ani, ea 78. "Mi-ar placea sa mor eu ina­inte", spune fe­­me­ia. "Mi-e frica singura in casoaia asta, cand urla lu­­pii sau van­­turile cele mari... Fara el n-as putea." Apoi vor­beste bar­­batul. "Acum, la batra­nete, nu mai poti nici dormi. Te mai trezesti nop­tile, cand coboara ja­rul in so­ba, si te apuci de dojana. Mai vorbesti d-ala, de ce­lalalt, de copii, do­jenim im­preuna in pat, ca mos­ne­gii. Dar daca esti sin­gur, cu cine sa mai vorbesti?" Degetele lor de cu­loa­rea taranei, crapate de ani si de munci, se inclesteaza parca pentru eternitate. "In fie­care dimi­nea­ta cand ma tre­­zesc, ma rog lui Dum­ne­zeu ca, dac-o fi sa fie, sa ma ia pe mine primul. Atunci ne iu­beam, ca eram tineri. Acum, ne iubim de teama ca ramanem sin­guri."
E o seara de vara in Sirnea. Soarele aluneca usor dupa Plea­sa, lasand sa curga pe plaiuri racoarea si mi­­­rosul de fan co­sit. In odaia ta­raneasca unde ma aflu, fie­­­­­care lu­cru emana sta­tornicie si tih­na. Iosif si Ma­ria Te­­­­po­su sed in fata mea, pe un pat inalt, aco­perit cu o cer­ga mi­toasa. Anul acesta isi vor serba nun­ta de aur, o ju­ma­tate de veac in care au trait numai in casa aceasta in­gro­pata in iarba, fara ca macar o data sa-i bata gandul sa plece prin alte parti.
Vorbim despre una, despre alta, vor­bim despre viata lor plina de greutati, despre o dragoste mare, cum n-a mai fost alta: iubirea lor."Adevarul e ca ne-am po­tri­vit toata via­ta", martu­ri­seste nea Viciu. "La toate. Si la dra­goste, si la mun­­ca, si la joc. Ba chiar si la ganduri ne po­tri­veam. Cand ne-am facut noi casa, sara n-aveam ce man­ca, asa eram de saraci. Ne-am inteles si la bine, da' si la rau. Asta-i! Ca la bine, toata lumea se intelege."
De jumatate de veac, sirnenii nu-l cunosc decat sub nu­­­mele de "nea Viciu". In sat, trece drept un intelept la care vin oamenii ca la duhovnic, sa ceara povata buna cand au necazuri. Niciodata n-a fost injurat sau piz­mu­it de cineva. E unul dintre acele chipuri simple, pe care ti le amin­testi mereu cu precizie, care nu dispar cu anii in ce­tu­rile memoriei. Un desen ferm al fetei, ochi blanzi, mus­tacioara ciobaneasca pe mijlocul buzei si parul des, te­pos, alb ca zapada. Asezata pe pat, langa el, Marita mai pas­trea­za si-acuma urme ale frumusetii de-odinioara: are ochii adanci, un zambet luminos si curat si, mai ales, un fel special de a se mi­ra: atunci spran­ce­nele i se arcuiesc si ochii ii devin scan­te­ie­tori, ras­pan­dind in jur un ames­tec de dragoste si tea­ma. Privindu-i, ai putea jura ca sunt frati. As­cul­tandu-i, ai putea spune ca cei doi au tra­it o sin­gura viata, nu doua. Ce i s-a in­tamplat unuia i s-a in­tam­plat si ce­lui­lalt. Au amintiri comune, ace­leasi bucurii si deznadejdi deo­potriva. Glasurile lor se im­bina, se in­tre­patrund, aproa­pe nu-ti mai dai seama cand vorbeste unul si cand ce­lalalt. Iar cuvintele lor se im­pletesc intr-una din cele mai frumoase povesti de dra­goste din cate am auzit.

Nunta sparta

Se cunosteau de mici. Ani la rand, duminica de du­mi­ni­­ca, hora era locul acela vrajit, in care toate ochea­dele se pre­schimba in patimi, cu fetiscane stand sfioase pe mar­­gi­ne, sorbindu-i din priviri pe flacaii ce se in­tre­ceau in sar­­be si fecioresti, cu babe chicotind infun­dat:"Io-te la ala ce fain mai joaca! Da' uita-te si la ea! Astia sigur se-ncurca". Si chiar asa a fost, rade nea Viciu.
Jumatate de an n-au mai putut sufla unul fara ce­la­lalt. Isi amintesc amandoi cum asteptau sa vina in­tu­ne­ri­­cul, ca sa-si fure cate un sarut cand mergeau sa ia apa de la fan­ta­na.
Din 1949 pana in 1951, Viciu a trebuit sa plece mi­li­tar la Oradea Mare. Era ar­ma­ta lunga, de trei ani, si in acesti trei ani s-au adunat cele mai im­por­tan­te eve­ni­men­­te ale vietii sale.
Ceva straniu s-a petrecut atunci in su­fle­tul fetei ra­ma­­se acasa. Maria Teposu mar­turiseste ca Viciu nu-i pa­ra­sise inima, ca se gandea me­reu la el, dar re­cu­noas­te toto­data ca o copila de 17 ani nu poate sti atat de multe incat sa-si hotarasca sin­gura viata. S-a lasat in voia pa­rin­ti­lor. "Devenisem prea ca­u­tata in sat. Nu ma mai ti­neau parintii, ca nu mai sca­pau de baieti. Asa ca, intr-o seara, s-au ho­ta­rat sa ter­mine cu mine si sa-si bage un gi­nere-n casa."
Venise iarna lui 1950, o iarna grea, in­car­ca­ta de zapezi. Fiindca stia sa schieze foarte bine, Viciu a fost de­ta­sat pentru doua luni la Bran, la cercetasii de mun­te. Intr-o zi, l-a ru­gat pe un capitan sa-l lase pentru ca­teva zile acasa, in satul de peste deal. A luat-o pe jos, si tot ur­­cand asa, prin zapezi, catre Sir­nea, o groaznica pre­sim­tire crestea in el. Din in­tam­plare, pe la Moeciu s-a in­tal­nit cu fra­te­le Maritei. Erau amandoi intr-un drum. Au in­trat intr-o car­ciuma, la un pa­har de tuica fiarta. Apoi au vorbit.
- Noroc Nelule.
- Noroc Viciule.
- Ce mai faci, ba?
- Iaca, viu din ar­mata. Da' tu, pe unde te duci?
- Ti-oi spune, da' poate te-i supara...
- Nu ma supar eu asa usor.
- Merg la Sirnea, ca maine se logo­des­te soru-mea, Marita...
Nea Viciu tine min­te si azi ca s-a clatinat pe pi­cioa­re. A dat tuica peste cap si a spus "Bravo, sa fie sa­na­toa­sa". Apoi si-a continuat drumul spre Sirnea, prin za­pezi.
A doua zi, logodna mare. Logodnele erau pe vre­muri ca si nuntile. Masa mare, neamuri, prieteni, la­u­tari, ve­ri­­ghete. Cand a auzit Marita ca Viciu al ei s-a in­tors in sat, a zis ca nu se mai logodeste nici in ruptul capului. Atunci tatal ei i-a spus: "Stai oleaca fata, pai au venit toti oa­­­menii astia, hai sa nuntim in continuare, ca ne fa­cem de rusine!". Ziua urmatoare era duminica. Viciu s-a dus la ho­ra, si-a luat inima-n dinti si a poftit-o la joc pe Ma­rita. Isi amin­­teste jocul acela ca si cum ar fi fost ieri. "Ju­cam aman­doi de trasnea pamantul. Cand s-a ter­minat mu­zi­ca, i-am spus: "Fata, daca vrei sa scapi de lo­godnic si sa ra­­mai cu mine, fugi acasa! Da' acuma, du-te!". Si ea s-a dus. Si tocmai cand logodnicul se veselea in car­ciu­ma cu socru-meu, intra un prieten si-i striga: "Baaa, tu stai aicea si bei, si fata ti-o fugit!"." Lo­godna s-a rupt si gu­ra lumii s-a impacat foar­te re­pe­de cu in­tam­pla­rea aceea ne­mai­vazuta in Sir­nea pana atunci. "Lumea stia", zice Viciu. "Stia ca Ma­rita mi-i draga. Le parea rau cumva, sa fi mers dupa alt ba­iat."

Amintiri inlacrimate

Astazi, chiar si necazurile le par celor doi sirneni amin­­tiri pla­­cute. Pe perete, deasupra capetelor lor ca­run­te se afla o fo­to­gra­fie mare si lunguiata: ziua nuntii. S-au in­surat pe gra­ba, cat nea Viciu era inca militar. La nunta a venit tot sa­tul. Au facut mese afara si in cort, si vreme de trei zi­le, ne­in­trerupt, de sambata pana marti, toti sirnenii s-au mutat in curtea lui Viciu, imbracati in straie de sar­ba­­toa­re. Astazi, nu-i ajunge intreaga frumu­sete a mun­ti­lor din jur pentru a zugravi in cuvinte cli­pe­le acelea fe­ri­ci­te, chipul razator al femeii lui dragi, dan­sand ca un in­ger in voalurile albe, obra­jii rosii, asu­dati, ai me­se­nilor, si pal­mele lor mun­cite, aplaudandu-i dupa pri­mul vals. Era mi­­reasa lui, nu­mai a lui, si alta nu putea sa fie pe pa­mant.
Duminica noaptea, cand faceau "calea mare" a nuntii si cheful era inca in toi, in curte a intrat un sol­dat. Zicea ca, pe undeva prin Coreea, se intamplase un raz­boi si in tara era agitatie mare. Venise ordin ca toti mi­litarii din Bran sa plece la unitatile lor. Ce-i pasa atunci lui nea Viciu de Coreea? Dar a trebuit sa plece. A schim­bat haina de mire cu cea de soldat, a in­calecat pe un cal sur, lasand in urma lui alaiul nuntii si ne­vas­ta plangand.
Anul care a urmat a fost cumplit. Mireasa a ramas sin­­gura, cu parintii lui Viciu. Dupa noua luni, tatal lui a mu­rit si putin mai tar­ziu i s-a imbolnavit foarte grav si ma­ma, pe care a trebuit s-o duca la spital, la Cluj. Vre­me de un an intreg, acestea au fost singurele doua pri­lejuri cu care Viciu si-a revazut sotia. "Biata de ea, a ra­mas sin­gu­ra acasa, cu toata gospodaria sa­racita, tot as­teptandu-ma. Tara de viata asta o copila de 17 ani, mun­cind din zori pana-n noapte si mai avea grija si de fra­tii mei mici. Nu-si lua ei bomboane si mar­ge­le, le lua lor. Eu asa le spun as­tazi ti­ne­ri­lor din sat: o ne­vas­ta e bu­na daca se in­grijeste nu doar de tine, ci si de pa­rintii, de fra­tii tai. Asa verifici daca ti-e cre­­­din­cioa­sa si te iu­beste cu ade­­varat."
Toate cele ce au ur­mat sunt le­­gate de un sin­gur cu­vant: mun­ca si ia­rasi munca. "Doam­ne, cat de saraci eram... Nici paine n-aveam, ca­ram bar­ne lungi in schi­na­re aman­doi, ca nu ne-ajun­gea lemnul pentru casa. Am muncit mereu im­pre­una, cot la cot. Mereu im­pre­una..."
Astfel ca si munca a fost un capitol din iubirea lor cea mare. Restul vietii, pana la pensie, vreme de 36 de ani, sotii Teposu au avut amandoi meseria de postasi. In Sir­nea, era obiceiul ca postasii sa fie soti si doar cele mai cin­sti­te si mai admirate familii din sat puteau fi ale­se sa lu­cre­ze in posta. O odaita din casa lor a fost trans­formata in oficiu postal. Acolo lucra fe­­me­ia, ca sa fie aproa­pe de gos­­podarie, iar bar­ba­tul era me­­reu ple­cat, calare pe cal, cu scri­sorile. Se cre­dea ca, daca vezi pos­tasul pe drum, adu­­ce no­roc, ca si hornarii.
"Era o meserie fru­moasa, si asa, cumva, o bucurie ca oamenii isi pu­neau nadejdile in tine. Venea cate unul in fuga, intra in posta, imi smulgea pli­cul din mana, citea si sarea in sus de fericire. Cateodata, ma stran­geau pe mine in brate, de parca eu i-as fi facut bucu­rosi..." Nea Viciu spune cu man­drie ca in cele trei sate de care raspundea - Sirnea, Pes­tera si Ma­gu­ra - nici o scrisoare n-a ajuns cu in­tar­ziere. An dupa an, a carat in tolba sa toate vestile bune si rele, vestile de la copiii si nepotii din departari, toate iubirile si spe­ran­te­le unor oameni simpli, de la munte. "Ma apuca noap­tea calare, prin paduri. Bateam toti muntii astia prin ploi, prin zapezi, cateodata adormeam in sa, ma ducea calul sin­gur. Nu cred ca puteam sa trec de toate astea, daca nu stiam ca, oricat de greu mi-ar fi fost, acasa ma asteapta fe­me­iu­ta asta a mea..." Dintre toti, nimeni nu stia sa-l man­gaie ca ea, din­tre toti, numai ea stia sa-l tina in brate, sa-l tina strans.
"Mare lucru sa ramai impreuna. Sa stai cuminte lan­ga omul pe care ti l-a harazit Dumnezeu. Puterea vie­tii de-acolo vine. Din respectul unul de altul si din dragostea asta, pe care daca stii s-o pazesti, iti da curaj sa storci apa din piatra, asa cum se spune in povesti".
Cand vorbeste, nea Viciu are ochii inlacrimati. Nu i-e rusine sa-si dea iubirea pe fata. Si nici Maritei, care se sterge cu o naframa la ochi. Asezati ca doi elevi pre­mianti pe lavita de lemn din bucatarie, se tin de mana, induiosati de povestea vietii lor. Parul le-a albit, dar zambetul e la fel de luminos ca in fotografiile insirate pe masa. "Doamne, si cata vreme a trecut de atunci".