"Oricand putem avea o Fukushima pe teritoriul national!"

Cititor Formula AS
Zacamintele de sare, in pericol

Salutare tuturor celor care gandesc si simt romaneste!
Sunt col(r). prof. univ. dr. ing. Marian RIZEA. S-ar putea ca multi dintre destinatarii acestui mesaj sa ma cunoasca, cu bunele si mai putin bunele lucruri pe care le-am facut in cei 25 de ani, ca ofiter de informatii si contrainformatii economice.
Sunt inginer petrolist si mi-am dat doctoratul in 2001, dupa mai bine de 5 ani de cercetari in care, sub co­ordonarea distinsului prof. univ. dr. ing. George Ior­da­­che de la UPG Ploiesti, am studiat in schelele Tg. Oc­na, Ocnele Mari, Ocna Mures etc. "exploatarea za­ca­mintelor de sare, prin dizolvare cu ajutorul son­delor", cu o teza in premiera nationala. Respectabilii membri ai comisiei de doctorat, dar si cei care au fost in sala la sustinerea publica isi amintesc, poate, cat de mult am insistat in incheierea expunerii tinute in am­fi­teatrul Ap10 al UPG Ploiesti, sa se sesizeze, in mod ofi­cial, atat reprezentantii SALROM Bucuresti (pre­zenti in sala), cat si ai celorlalte institutii abilitate, des­pre pericolul iminent al producerii de catastrofe teh­nico-ecologice, prin prabusirea plafoanelor unor cam­puri de exploatare a sarii, in schelele mai sus men­tionate, dar si in alte zone. Ma ofeream, atunci, impre­una cu conducatorul meu de doctorat, sa efec­tuam gratis o lucrare de consolidare subterana a unor bur­du­furi de saramura, dupa o reteta si teh­nologie proprie, cu sprijin financiar si tehnic din partea Ministerului Industriei. Semnalul meu public era un strigat de dis­perare si mare ingrijorare, rezultat al cer­ce­tarilor efec­tuate, un punct de vedere stiintific, pe care doar cateva persoane initiate l-au pu­tut intelege in profun­zime. La aproape o luna de la afirmatiile mele pu­­blice au avut loc acele accidente teh­nice la Ex­ploa­tarea Ocnele Mari, judetul Val­cea, mult me­dia­tizate, cu pierderi materiale mari si consecinte sociale ne­gative, pe ma­su­ra.
Guvernul luase hotararea alocarii catorva zeci de miliarde de lei pentru rea­bilitarea zonei. Am obtinut ac­cep­tul sefilor ierarhici (asa cerea regu­la­mentul mili­tar - eram ofiter in acti­vi­tate) si am prezentat solutia tehnica pe care o stabilisem cu distinsul condu­cator de doc­torat, la doi politicieni prahoveni, foarte cunoscuti, pe care i-am vizitat la biroul teritorial, aratan­du-le do­cu­mentatia tehnica. Au apre­ciat initiativa si au promis ca vor face demersurile necesare la guvern. Unul, care a trecut in lumea celor drepti, l-a rugat pe celalalt, un traseist politic, astazi inca in Parlamentul Romaniei, sa intervina di­rect la premierul Adrian Nastase. Nici pana azi nu m-a mai che­mat ni­meni, insa intre timp, au mai fost cateva pra­busiri de campuri de exploatare, cel mai recent, in 26 decembrie 2010, la Ocna Mures. Am aflat ca politi­cianul in func­tie (nu-i dau numele, pentru a nu-i face o si mai mare pu­bli­citate, fiind implicat intr-un dosar penal me­dia­tizat) ar fi sprijinit un SRL de apartament, desprins din Ins­titu­tul de Cercetare a Sarii Cluj, sa obtina un con­tract de consolidare a exploatarilor de saramura de la Oc­nele Mari, in valoare de cateva miliarde de lei. Pa­tronul acelui SRL a decedat la putin timp, lucrarile au ramas nefinalizate, iar banii...
Multe dintre situatiile critice similare pe care le-am identificat pe teritoriul national in ultimii 15 ani le-am inserat in cartea Asigurarea Securitatii Ecologice -Eva­­luarea riscului, Editura Academiei Nationale de Informatii, Bucuresti, ISBN 973-8297-68-0, 211 pg., 2005, pentru care am primit o scrisoare de felicitare si apreciere de la Directorul de atunci al S.R.I., domnul gl. mr.(r) conf. univ. dr. Alexandru-Radu Timofte. Prin­­tre problemele subliniate in carte, se afla si cele re­fe­ritoare la Rosia Montana, haldele de steril radioac­tiv aflate in apropierea unor asezari urbane, in­chi­derile ne­corespun­za­toare de mi­­ne de car­buni, neeco­lo­gizarea a mii de sonde PETROM etc. Dar, pen­tru ca de mai bine de do­ua luni tot scriu (la Monitorul de Petrol si Gaze Bucu­resti, Pulsul-geo­stra­tegic Brasov, sesiuni de co­muni­cari stiintifice, diverse ziare etc.) despre po­sibile efecte ne­gative in plan eco­logic prin utilizarea teh­nologiei de frac­turare hidra­ulica (fisurare hidra­ulica) in exploata­rea gazului de sist, iar balbele de la nivelul deci­zional cel mai inalt au produs ingrijorare si neli­niste in randul ce­tatenilor Romaniei, solicit public, in baza dreptului de cetatean al acestei tari si a Legii nr. 544 din 2001 (pri­vind accesul la informatiile de interes public), ca re­pre­zentantii legali ai statului sa faca pu­blice urma­toa­rele:

S.O.S. gazele de sist

* Studiul de impact privind mediul inconjurator al lucrarilor de foraj pentru cercetare, efectuate de firma CHEVRON in perimetrul Neptun din platoul conti­nen­tal al Marii Negre.
* Ce garantii legale da statului roman firma res­pec­tiva sau firma care va trece la exploatarea gazelor de sist din zona litoralului romanesc, in cazul unor ac­ci­­dente tehnice, cu consecinte ecologice in pro­xi­mi­tatea perimetrului Neptun? Dar a celorlalte potentiale exploatari din Romania?
u Ce tehnologii de interventie vor fi utilizate daca se va produce infestarea accidentala a panzei freatice din zonele de lucru?
Ar mai fi multe intrebari de pus, inclusiv despre modul in care s-au incheiat aceste contracte, cat casti­ga sau ce pierde statul roman, daca au fost respectate prevederile legale, dar acestea ar trebui sa fie puse de catre organele abilitate, in timp util.
Dar ceea ce ma ingrijoreaza si mai tare pe mine este continutul unui e-mail, pe care l-am primit in martie 2010, de la niste specialisti petrolisti si geologi. Atunci nu i-am acordat prea mare atentie. Nu stiu unde a aparut articolul de mai jos, dar fiind public, rog pe cei care cunosc si inteleg pericolul ce ne paste, odata cu producerea de mici cutremure, prin utilizarea tehno­logiei de fisurare hidraulica si asocierea acestora cu acela al reactivarii faliei seismice pe directia Vi­draru-Snagov-Shabla (Bulgaria), sa traga un semnal de alar­ma, inainte de a fi prea tarziu. Las pe fiecare din­tre dum­nevoastra sa citeasca acest e-mail (pe care il pas­trez si-l pot retransmite celor interesati) si sa tra­geti concluziile necesare.
Cred ca nu trebuie sa fii mare specialist in geo­logie ca sa realizezi ca producerea de mici cutremure prin fi­surarea hidraulica in perimetrul Neptun din Ma­rea Neagra poate activa ireversibil falia mai sus-men­tio­nata si poate aduce mai aproape in timp un cutremur devastator.

S-a reactivat falia seismica Vidraru-Snagov-Shabla, mai periculoasa decat cea din Vrancea

Pentru Romania, sunt doua vesti in ceea ce priveste seismicitatea: una proasta, cealalta foarte proasta. Pro­fesorul universitar Vasile Mocanu spune ca ne pu­tem astepta oricand la un cutremur in zona Vrancea, care ar putea avea 7,6 grade Richter, adica mai mult decat cel din 1977. In plus, s-a reactivat falia tectonica Vi­draru - Snagov-Shabla (Bulgaria), care poate pro­duce se­is­me cu efecte mult mai grave decat cel din Vrancea.
Vrancea nu este singurul focar seismic din Ro­ma­nia. Daca aici cutremurele se produc la adancimi mari, de peste 100 de kilometri, exista o multime de alte fo­ca­re de suprafata, dispuse pe aproape tot cuprinsul ta­rii, din Banat pana in Dobrogea si din Satu Mare pana la Giurgiu. In cazul acestora, seismele izbucnesc doar la 5 pana la 70 de kilometri adancime si au efecte zo­na­le devastatoare. Conform datelor seismologilor ro­mani, aceste zone seismice de suprafata se activeaza o data la 50 sau la 100 de ani. Harta seismicitatii din Ro­mania pune in evidenta 22 de focare seismice (marcate cu linii rosii subtiri), altele decat cel din Vran­cea. Aces­tea se activeaza periodic, o data la 50 sau 100 de ani. Falia Vidraru-Snagov-Shabla (Bulga­ria) - linie rosie groasa - s-a reactivat. In acest mo­ment avem, practic, inca doua focare seismice pe langa cel din Vrancea.
"Romania este o tara activa din punct de vedere se­ismic si ne putem astepta ori­cand la cutremure de adancime de 7,6 grade Richter in zona Vrancea. Din pa­­cate, in acest moment, se poate spune ca s-a re­ac­tivat si falia Vidraru-Snagov-Shabla (nord-estul Bul­gariei - n.r.), care se prelungeste sub Marea Nea­gra, fa­lie care produce cu­tre­mure de suprafata foarte pe­riculoase", ne-a spus Victor Mocanu, profesor uni­ver­sitar la Facultatea de Geologie si Geofizica din cadrul Universitatii Bucuresti. Diferenta dintre cutre­mu­rele de suprafata si cele de adancime este ca pri­mele se resimt pe o arie redusa, dar lasa in urma distru­geri uria­se, asa cum s-a intamplat in Haiti, de pilda. Cele de adan­cime se resimt pe o arie mai mare, dar nu produc victime si pagube atat de mari, cum a fost cazul recent din Chile. "Trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca suntem in­tr-o zona seismica. In Chile, de pilda, a fost cu­tremur de peste 8 grade, urmat de re­plici puternice, dar nu au fost asa multe victime si pa­gube materiale. Asta, pentru ca ei isi contruiesc locu­intele pe structuri de sina de cale ferata. Adica stiu ca stau intr-o zona activa seismic si sunt pregatiti", a adaugat profesorul Victor Mocanu.
Daca priviti cu atentie directia faliei, veti vedea ca aceasta este tangenta perimetrului NEPTUN din Ma­rea Neagra, unde urmeaza sa se aplice o tehnologie de extragere a gazelor de sist, interzisa in mai multe tari europene, si celui de securitate seismica al centralei nu­clearo-electrice de la Cernavoda. Oricand putem avea o Fukushima pe teritoriul national! Este cazul ca toti specialistii romani din tara si strainatate, (cerce­ta­tori, profesori universitari, ingineri geofizicieni, geo­logi, petrolisti si gazisti) care au cunostinta despre ris­curile si amenintarile de acest gen, inclusiv Aca­demia Romana, sa-si spuna punctul de vedere, pentru a se lua o decizie corecta in privinta oportunitatii tre­cerii la ex­ploatarea gazului de sist din perimetrele con­cesionate.
Doamne, ocroteste Romania!

MARIAN RIZEA - Ploiesti, Romania
19.04.2012


(Text adaptat, expediat pe adresa redactiei prin internet)